От последните 10 дни: Тениски, Wallpaper, L'Europeo, конкурс

от Николай Ангелов, 11.01.2010 | 8 коментара

Отдaвна не сме писали — още ни държи ваканционният коледен мързел. Нормално е май. Но ето опит да се поразмърдаме. Поредният брой на рубриката ни От последните 10 дни — за нещата, които сме прочели и са ни впечатлили напоследък. И нормално за след ваканция, не са много архитектурни.

Новите тениски на Archinect

Традиционно всяка година архитектурният портал Archinect пуска серия тениски за архитекти. Миналата година колекцията беше с щриховки от чертежи (как се изобразява бетон, как се изобразява топлоизолация), а тази година е с шеговити лозунги.

Но ако ще купувате тениски онлайн, прочетете първо за приключенията на Еленко на митницата докато освободи няколко тениски. И за резултатите от неговата публикация.

Номинациите на Wallpaper* за Design Awards 2010

Вече спряхме да си купуваме списание Wallpaper. И защото нещата излизат в сайта им, но и защото за повечето отдавна сме чели по блоговете. (Това важи за всички дизайн/архитектурни списания).

Но дизайн-наградите на Wallpaper са ни интересни винаги. Ще се обявят на 14 януари, а преди няколко дни излязоха номинациите. Категориите са си все така същите и неравностойни една на друга: за най-добър кухненски уред, най-добър ресторант, най-добра обществена сграда, най-добър град, най-добра дамска и мъжка модна колекция, най-добър мебелен дизайнер, и любимата ни (трудно ни е да я преведем): Life Enhancer of the year.

Харесаха ни къщата в Бразилия (въпреки, че подобни излизат почти всеки ден в ArchDaily) и кутийките за хапчета, на които пише за какво са, а не как се казват (удобно). Но като цяло тазгодишната класация бледнее.

L’Europeo: шпионският брой

3/4 от WhATA с блясък в очите разказват един през друг колко интересен е новия брой на L’Europeo:

— Прочете ли за онзи шпионин в Белгия, дето бил прототип на Щирлиц!
— А ти за онова семейство шпиони, дето никога не са разкрити и са на 100 години?
— Ти чел ли си нещо на писателя-шпионин Джон льо Каре?
— Не, но помня, че баща ми имаше негова книга.
— Наистина ли? Дай да я прочета!

Другата 1/4 (аз) съм единственият, който не е чел списанието. Слушам ги леко скептично и кимам глуповато с глава. Но накрая не издържам: минавайки край павилион за вестници, виждам списанието и... кво да правя, купувам си го.

Както се разбра, в него се редят документалнo-клюкарско-световно-конспиративни истории за шпиони на ЦРУ, на КГБ, на Мосад, на германските разузнавания. Дори и българска история има. Ползват се типични за жанра атрибути като предаватели в прахосмукачки, отровни хапчета, тайни стаи в самолети, любовници на Кастро, нацистки офицери. И нормално, почнеш ли да четеш, не можеш да спреш. Миналата нощ четох до 4.

Конкурс за малки градски елементи в София

Е, май започва да става това, за което отдавна, хм, пис(к)ахме: и за най-малките неща да се правят конкурси.

Обявен е конкурс за дизайн на “преместваеми обекти, рекламни и информационни елементи и за елементи на градското обзавеждане”. Това ще рече пейки, кошчета, спирки, павилиони, билбордове, вишки за полицаи, преградни стълбчета и т.н. малки градски елементи в София. Всеки участник по желание може да разработи един, няколко или всички елементи от заданието и да предаде проектите си до 5 февруари.

Добре е, че се мисли за цялостната визия на София. Добре е, че се прави конкурс за това. Но има няколко странни неща в заданието:

Иска се заедно с проекта и цена на прототип — като на търг за изпълнител. Това означава за около месец (айде, два — конкурсът е обявен официално в Държавен вестник на 16.12) архитектът да направи работен проект с детайли и да обиколи няколко фирми за метални изделия, които да му дадат цена. Т.е. той да си направи нещо като миниконкурс за изпълнител.

Не трябваше ли да се започне с една по-концептуална (с извинение), идейна фаза на един конкурс, който уж дава облика на европейската столица София? А не да се определят отделни победители в отделните категории. Какво ще стане например, ако спечелилото кошче не си пасва със спечелилата пейка?

Не ни е ясно и защо, за да участваш, задължително трябва да си архитект (и то с пълна проектантска правоспособност). Това си е чисто дизайнерска задача — продуктовите дизайнери не биха ли се справили по-добре от архитектите с нея?

Но въпреки всичко, това е един добър ход за новата общинска управа, дано да бъде добър и резултатът.

Коментари

 1. valkoto (12 януари)

  По повод конкурса бих се съгласила с повечето коментари, но със следните бележки.

  Кандидат проектите ще бъдат оценявани по критерии, от които единия е “Комплексност на решението – 10 т. “ Този, който представи проект и за всички елементи ще има по-висока конкурсна оценка. По-висока оценка ще имат тия, които представят кошчета пасващи си с табели, спирка и др. и съответно по-голям шанс да спечелят.

  А изискването за цена реално може да бъде подминато. То също е представено като критерий за оценка на кандидата и ако не се представи цена общата оценка на кандидата ще е по-ниска. Критерия за оценка “цена на прототип” дава само 10 точки от общо 100 и е с най-ниска тежест.

  На мен лично ми хареса, че има награден фонд за разичните елементи, което е стимул за участващите.

  А защо трябва да са архитекти и аз не разбирам. Тъпо е, че накрая различни участници може да произведат различни елементи, но ако погледнем реално може ли да има фирма, която да произведе кошчета, табели, спирки, пейки и др. или иначе казано всичко?

  Аз съм вдъхновена, че изобщо има подобен конкурс.

 2. Creator (13 януари)

  Конкурса е доста добре направен като за държавна администрация.Отделно нагардания фонд е наистина сериозен стимул сравнен със дребните пари на разни частни конкурси през миналите години.Искали са да са архитекти защото искат подпечатани и готови за вкарване проекти.Това за ППП-то е пълна глупост – естествено то се заобикаля лесно – с познат колега :)
  Днес и аз ще си купя L’Europeo.

 3. Боян (13 януари)

  Конкурсът е все пак нещо , но пак е далеч от истината. Общината няма цялостна концепция как ще изглеждат улиците – в кои райони ще се гони ретро излъчване , къде модерно и т.н. Това трябва да е съобразено със сградите в съответните райони и даже да е част от ПУП. След това трябва да се направи конкурс за вида настилки в съответните райони – примерно в историческите зони дали улиците ще са с павета или с асфалт, с какви плочки ще са тротоарите и т.н. Едва след това идва ред на останалите елементи, защото те трябва да следват общия стил.

  Освен това липсват функционални изисквания към елементите просто защото общината не й пука истински за града. Например колчетата за ограждане на тротоари би трябвало да имат изискване за здравина – сегашните падат дори при удар с 5км/ч.

  Искрено се надявам, че ще участвате!

 4. климент (13 януари)

  Информацията за “конкурса” получих по е-пощата от КАБ. Като всяка друга информация от КАБ, и тази е безсмислена или ме информира за безсмислени неща. Чудя се, дали ако нямаше изискване за “правоспособните архитекти” КАБ въобще щяха да ни информират?

  А относно цената за прототип – да се радваме, че не се изисква да се представи и истински прототип!

  Аз залагам, че победителят вече е избран! :)

 5. Не-архитект (14 януари)

  Защо не обявите нещо като под-конкурс за идеи? Неархитектите пращат идеи до блога ви, вие подбирате най-добрите, правите нов пост с тях, с коментарите отдолу се прави нещо като гласуване – и накрая избраните се предават в конкурса от ваше име? Ако спечелите наградата си е за вас, за участниците не-архитекти остава моралното удовлетворение, че са направили града си по-красив!

  Те ви истински whatA архитектурен биг брадър :) Има около 4 седмици до края на срока – пре-достатъчно

 6. Николай (15 януари)

  @Не-архитект, яка идея за биг брадър :)

  Но е малко късно за този точно конкурс. Техническата работа, която се иска за предаване на проектите, е доста – самото изчертаване на тези идеи ще отнеме време.

  Но ще гледаме да я приложим за нещо друго.

 7. Алекс (15 януари)

  Ха, ето днес съм получил цялото задание за конкурса по и-мейл от КАБ. Защо ли трябваше да дам 60 лева преди седмица, за да си го купя?!

 8. Алекс (26 януари)

  ... конкурсът е поредната нагласена история в София – според мен.
  Обявените награди са повече от прекрасни.
  Какво се оказва, обаче, като се прочетат условията?
  1.Обявените суми са всъщност са пълния проектантски хонорар за реализирането на работни проекти по всички части за конкретния елемент от градското обзавеждане, с който кандидатът е спечелил. Това, че спечелилата спирка, например, ще се размножи след това 500 или 100 пъти не се отчита. Добре де, криза е все пак. Ще се примирим с това.
  2.Обявена е обществена проръчка по ЗОП- добре! Защо тогава има и присъждане на втора награда – та нали това не е конкурс за проектиране, а за директно възлагане?
  3. Добре, да кажем че печелим някоя от наградите – Супер! Какво следва:
  -подписваме договор със Софийска Община /приложен е в документите/
  -срокът за изплащане на първите 60% от хонорара е 30 дни – Добре!
  -при подписването на договора се задължаваме да представим Работни проекти в срок от 30 дни – Добре, де. Значи при представянето на проектите ще вземем първите 60% – Добре, все пак!
  -при представянето на Работните проекти, те трябва да са одобрени от Пожарната и РИОКОЗ
  ..ОПА...
  ...нещо се обърка тук...
  ...Пожарната имат 30 дни законов срок за одобряване на проекти. РИОКОЗ имат също допълнителни Х дни...
  ..как така...
  ...значи при подписването на договора ние трябва ВЕЧЕ да сме изготвили Работни проекти, за да можем веднага да изтичаме да ги внесем в Пожарната, а после да молим високоуважаемата г-жа Йорданка Фандъкова, или Премиерът /с евентуални връзки в тази институция/ да ги натиска да одобрят по-бързо от законовото.....
  ..10х..
  ...аз няма да играя тази игра...

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории