Супермаркетен туризъм

от Христо Говедаров, 7.08.2009 | 2 коментара

Никога не ми е хрумвало, че мога да обикалям супермаркети като архитектурни забележителности. Рядко помня сградите им — те се различават само по цвета на веригата.

Скоро в стар брой на сп. Detail попаднах на странен супермаркет — не жълт, зелен или син, а с много стъкло и метална мрежа по фасадите. Къде? В Тирол, любимо място от миналата година.

Кратко проучване в нета показа, че повечето супермаркети от същата верига MPREIS са страхотни сгради. Всяка е проектирана от различен архитект и е съобразена със спецификата на мястото. Печелили са куп архитектурни награди и са представяли Австрия на Биеналето във Венеция през 2004.

А най-хубавото е, че са в съседни градове. На шега опитах да направя маршрут в Google Maps и взе, че се получи много добре.

И така, туристическо-архитектурна обиколка по супермаркети. Ако не те интересуват сградите, можеш да сравняваш цени, колко прясна им е шунката и колко вида бира продават.


Мюнхен е най-близкият голям град. Пътят до първия супермаркет от маршрура е около час, а целия маршрут отнема близо 7 часа, без времето за разглеждане. Възможно е да се пътува и от Виена — с кола е по-дълго, но пък дотам летят low-cost авиокомпании.


MPREIS Niederndorf. Дървените колони не са просто дизайн. Те оптимизират проникването на слънчева светлина и така намаляват нуждата от електричество.


MPREIS Brixlegg. Дървените обшивки по сградтите на MPREIS са резултат от позиция на компанията е да се използват предимно естетвени материали — камък и дърво.


MPREIS Achenkirch


MPREIS Wattens. Проектирана е от Доменик Перо —същият, който спечели конкурса за 4-ти километър в София. А ако на този етап от пътуването вече сме се уморили от архитектура, във Wattens има и музей на кристалите Swarowski.


MPREIS Innsbruck. Такъв таван може да се види по-скоро в бар, отколкото в супермаркет. Интересен подход.


MPREIS Zirl. Още една сграда на Перо. От MPREIS предпочитат да работят с местни архитекти, но когато разбрали, че Перо ще прекара няколко години в Инсбрук, за да строи тамошното кметство, веднага го поканили.


MPREIS Telfs


MPREIS Wenns


MPREIS Weissenbach


MPREIS Tannheim

Заслужава си да се иде и до MPREIS Matrei in Osttirol. Малко е встрани от маршрута, но по пътя сигурно ще има и нещо друго интересно.


Малкото отклонение от пътя ще си струва усилието.


MPREIS Matrei in Osttirol

Добра реклама направихме на MPREIS. Ако някоя туристическа агенция иска да ползва този маршрут, може да се разбере с веригата да й плаща за реклама. Ние подаряваме маршрута.

А дали ще го пробваме? Очертава се да остане в плановете за догодина. Но ако някой го осъществи преди нас, чакаме снимки и полезна информация.

Коментари

 1. valkoto (10 август)

  Мда, интересно и идейно :)

  Може би по принцип не се влагат усилия в архитектура на супермаркетите, защото са нещо ежедневно за хората, което ще се ползва независимо дали е издържано или не, а може би точно това е причина да се вложат усилия.

  Има доста интересни решения, само MPREIS Niederndorf малко ми създава асоциация за затвор гледано от вътре, а и от вън.

  Явно идеята за супермаркетен туризъм е вманиачила и други хора – www.groceteria.com/ макар че тук май няма екземпляри заслужаващи внимание, но ентусиазма за подобен сайт явно е бил голям.

 2. онлайн супермаркет (24 януари)

  Много силно впечатлени ми направи начина, по който е изградена тази сграда за използването на магазините.Всичко е напълно натурално и се доближава до околната среда с тези прекрасни дървени греди.Интересно ми е колко магазина има такива по целият свят?На скоро гледах и рекламата и поразпитах малко повече.Определено знаят как да се рекламират , което е за поздравления.Всичко изглежда като един палат или вила, но не и магазин, определени ние българите има от кой да взимаме пример.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории