Сграда на улица Шишман. Upgrade

от Анета Василева, 4.12.2009 | 15 коментара

На ъгъла на улиците Шишман и Хаджи Димитър достолепно се извисява мрачна сграда от предвоенно време. Тази жилищна кооперация винаги ми е била много интересна — вероятно е една от най-старите на улицата и със сигурност е най-голямата. Има фризове, детайли, колони с канелюри и забележително драматични балкони с парапети от ковано желязо.

Неоърбън приказка

Допреди няколко месеца сградата беше много зле — мазилката й се лющеше на едри плюски, а балконите се ронеха и изглеждаха самоубийствено нестабилни. Имаше един старец, който редовно висеше на терасата откъм пункта за вторични суровини, и с това кооперацията добиваше завършен вид на декор от неоърбън приказка на братя Грим.


Сградата преди реконструкцията

Обаче! В началото на есента на сградата й сложиха скеле. Започнаха да лепят топлоизолация и да дават вид, че ще санират всичко.


Скелето и рушащите се детайли зад него

Саниране по български

Отдавна цъкаме с език и наблюдаваме с интерес санирането на сгради в София. Положението става драматично, когато те са с малко повече детайл от прост отвор за прозорец.

Топлоизолацията се лепи директно, всички детайли с дебелина по-малка от 5 см изчезват, а останалите се деформират. Да не говорим за възстановяване на оригиналните фасадни обработки и цветове — глезотии. Един познат много успешно определи топлоизолираните сгради в центъра на София като изчезващия град.

Изненада: добро саниране

Когато скелето се появи на ъгъла на Шишман, нямах съмнение, че кооперацията ще стане класически пример за подобен вид нескопосано саниране.

Каква изненада, когато няколко седмици по-късно скелето започна да се мести по фасадата и установих, че сградата всъщност се обработва доста културно. Детайлите се пазят, канелюрите на колоните се възстановяват, дори подбраните цветове са изненадващо спокойни. Има и сиво, да не повярваш.

Дано я довършат докрай, че скелето нещо изчезна последните дни.


Добре се вижда разликата между старата и реновираната част на сградата


Преди тази сграда изглеждаше най-зле по цялата улица. Сега сравнението със съседите й показва колко са занемарени всички сгради наоколо

И така, мрачната кооперация на ъгъла от лош се превърна в добър пример за саниране на историческа сграда. Сега и хората ще я забележат най-накрая.

Както винаги сме казвали, най-много обичаме, когато градът ни изненадва.

Коментари

 1. Боян ( 4 декември)

  същата сграда забелязах и аз наскоро, “добрите” примери стават по-често явление напоследък!

  Жалко, че доста сгради бяха окалпазени вече, но пък нищо не е вечно – тея изолации специално май имат доста кратък живот, та току виж след няколко години като ги правят пак да поправят някои грешки

 2. Стара София ( 4 декември)

  Страхотен резултат! Дано само не оставят и тази наполовина реновирана. Благодарности за снимките.

 3. wakeop ( 4 декември)

  Учудващо добре се е получило, наистина :)

  Само ме гложди един въпрос, чисто любопитство... последния етаж е надстрояван, нали? Изглежда толкова стар, колкото и самата сграда, интересно е кога и защо :)

 4. Спас Колев ( 4 декември)

  Според мен са приключили – фасадата с арките си е отделна сграда на калкан, даже има малко разминаване между нивата на етажите.

 5. Васил Даскалов ( 4 декември)

  Хубава е станала, а ако махнат и кабелите ще стане дори още по-добре.

 6. RayaMB ( 4 декември)

  Санирането на другата част по ул Хаджи Димитър ще бъде довършено пролетта. А къщата е наистина великолепна :)

 7. Благой Вангелов ( 4 декември)

  Много приятно съм изненадан. Беше ми направила впечатление преди и я бях снимал. Със сигурност ще намина да я видя пак и да я снимам обновена.

 8. me ( 5 декември)

  еееех, тази пластмасова дограма ...........

 9. Ина ( 5 декември)

  @Спас Колев , и аз в първия момент си помислих, че фасадата с арките е от друга сграда (има съвсем различен детайл, корнизът е доста опростен, ...), но като се загледаш в следващите снимки (конкретно снимка 4) се вижда много добре как и от другата страна фасадата с арките се повтаря – вече реновирана, и след нея има отново фасада със същото третиране като ъгъла. Така че сградата си е една :)

  Цветовете са балсам за очите – най-после!
  Нещо, което още би подобрило вида на сградата, щяха да са малко повече шпроси на дограмата, за да се доближи до оригиналната.

 10. Gombeto ( 6 декември)

  Впечатлен съм!

 11. Петров ( 8 декември)

  @wakeop – Последният етаж не е надстрояван.
  Достроявана е след войната частта отдясно на входа, защото е била съборена от бомба.

 12. Елена Даскалова ( 8 декември)

  В момента между другото се вихри една подобна реставрация на ъгъла на Патриарха и Цар Асен (наблюдавам я всекидневно)...и ми се струва, че и оттам ще излезе бяло зайче!:)...там цветовото решение е доста смело- изцяло в черно-бялата гама!

 13. Боян (15 декември)

  Патриарха и Асен не е реставрация е превръщане на триетажна къща в магазин (ако говорим за едно и също нещо). Избиват се витрини, ала бала, но пък и там май ще да се работи добре и може да стане вторият добър пример за подобна трансформация (първият за мен е едно малко магазинче на ангел кънчев в къщата до сладкарница пчела)

 14. Владо (16 декември)

  Похвално ,макар и да няма кои знае какви сложни арх. елементи за “заобикаляне”.

 15. CU (12 май)

  Коя е фирмата, изпълнила санирането?

  Един познат би искал да се възползва от услугите и.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории