Съвременната архитектура на карта

от Николай Ангелов, 23.02.2009 | 1 коментар

Какво е “догматичен модернизъм”? А “рефлективен модернизъм”? В кой стил попада Филип Джонсън? А Рем Кулхас и MVRDV? Ааа, не знам.

Преди няколко седмици дойде поредната порция книги от Amazon. Едно от нещата беше Architecture – a Synoptic Vision — карта на теченията в съвременната архитектура от 1897 до 2008.

Ще кажете, че това е информация само за сухи критици и луди историци. Може. Но ние се кефим на историята и теорията.

Картата

Картата е голяма, със свеж дизайн и показва едновременно няколко неща: цветни облаци със стиловете и архитектите, които попадат в тях, както и сградите на по-известните архитекти по години. Плюс важни архитектурни книги, които са излизали през съответната година, събития и паралелните стилове в изобразителното изкуство.

Има архитекти, които попадат в няколко стила. Рекордьор е споменатият горе Филип Джонсън. Пристъства в почти всеки цветен облак на картата. А има и такива, които не попадат в никой стил.

Естествено, тази класификация е на авторите на картата — немски професори, а не е общоприета.


Снимки: Христо

Книжката

Към картата има и тънка книжка, която всъщност не е обяснение на самата карта, а критически анализ в 3 глави, озаглавени претенциозно: “Център”, “Хоризонтал” и “Трето измерение”.

  • В главата “Център” става дума за сгради с централна симетрия. Започва с пример от Шинкел (19-ти век), минава през Луис Кан (50-те години) и стига до Алваро Сиза (2008)
  • В “Хоризонтал” се говори за сгради с “разлят” план, които са общо взето плоски. С примери от Уудсуърд, през Франк Лойд Райт и Мис ван дер Рое та чак до Херцог и де Меурон и SANАA
  • В “Третото измерение” са сгради с характерен обем. От Корбюзие и Адолф Лос до Франк Гери и Тойо Ито.

Обложката

Картата и книгата (плюс същата карта, но в джобен формат) са опаковани в доста приятна, макар и сапунено-зелена, обложка.

Ето и филмче, в което за минута и нещо разгръщаме картата, прелистваме книгата и показваме как е събрано всичко:

Практическо приложение

Когато клиент иска нещо безумно, му покаваш картата и казваш:

Виж сега, терасата, която искаш, попада в този стил (показваш му долния десен край на розовия облак от картата примерно), а останалите неща, които искаш са от този (и му посочваш горния ляв край на жълтия облак). Е, как да стане?

Само внимавай да не ти каже, че смесването на стилове е на мода.

Коментари

  1. Mok (23 февруари)

    Супер-книжка. Това трябва да го има човек. Много полезно, евалата на немеца.

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории