Софийски истории на улицата

от Христо Говедаров, 15.09.2009 | 11 коментара

Изложбата

Разглеждам изложбата „Преоткрий София — 130 години столица” с фотографии на софийски улици и знакови къщи от началото на 20-ти век. Пред една от фотографиите са спрели две възрастни дами и спорят:

— Не, улица Търговска е бяло петно на картата.
— Как ще е бяло петно, тя минава зад двореца!
— Неее, това е Московска. Търговска я няма вече, виж, тук си пише.

След справка с текста под черно-бялата снимка спорът приключва.

Освен съдбата на ул. Търговска, от тази изложба може да научите още, че Графа се е казвал ул. Самоковска, как е изглеждала клетката на лъва и имената на най-известните архитекти от началото на 20-ти век.

Всички фотографии са събрани на пл. Св. Неделя, а отделно, на местата, за които се отнасят, има билбордове с конкретната снимка и история.

Къщата на Бояджиев – Кооперация „Недков”

Най-интерсна ми се стори историята за човек, който си купил разкошна стара къща на Витошка, след това я съборил и на нейно място построил модернистична кооперация. Днешните носталгици биха го обявили за варварин.

Историята е разказана на билборд до НДК, който показва изглед на бул. Витоша от юг.


Изглед на ул. Витошка от юг. Най-високите сгради са малко по-високи от кестените.

Къщата на Бояджиев се е намирала на ъгъла на ул. Неофит Рилски и ул. Витошка. По време на войните, тя е купена от директора на Търговска банка в София — русенецът Недков.

През 1937 година семейството разрушава къщата, за да построи на мястото жилищна кооперация. Проектът е възложен на арх. Радославов и кооперацията си е там и до днес.


Къщата на Бояджиев на ъгъла на улиците Витошка и Неофит Рилски. Пред този билборд може и да ви снимат, нищо че няма да сте в мащаб.

Новата кооперация е добър пример за модернизъм от началото на 20-ти век, паметник на архитектурата и e една от най-хубавите сгради по бул. Витоша, въпреки олющените балкони.


Кооперацията на Недков, построена на мястото на къщата на Бояджиев през 1937 година, е една от най-хубавите къщи по улицата...


... и е паметник на архитектурата.

Не е лошо, че в изложбата се обръща внимание и на модернизма, а не само на старинните къщи, които будят носталгия.

Докато четях историята към мен се приближи човек с фотоапарат и ми предложи да ме снима пред билдборда с къщата на Бояджиев. Безплатно било, част от изложбата. А защо не ми предложи да ме снима пред кооперацията на Недков? Там поне щях да съм в мащаб.

Всъщност тази изложба е добра инициатива. И ще бъде страхотно, ако догодина я повторят и покажат още добри примери от модернизма, а и от соца.

Коментари

 1. Guardian (15 септември)

  Това, което не ми хареса беше, че липсваха снимки за сравнение. Не знам колко сложно би било някой да си направи труда поне приблизително да заснеме същите места от подобен ъгъл и да сложи новата снимка до старата за сравнение, но определено щеше да ми допадне повече изложбата.

 2. Creator (15 септември)

  Звучи доста яко – утре ще прибегна до там да я видя.Иначе въпросната кооперация ,една подобна на нея до “двореца”/сега галерия/- същите балкони и същото време ,но в камък + сградата на синдикатите до ЖП гарата са стабилни БГ класики на модернизма.

 3. MK (15 септември)

  ВитошКА??? Я пак...

 4. градинко (15 септември)

  Билбордите за изложбата ме отказаха от посещаването й. Старовремски декоративни плетеници, абсолютно нечетим архаичен старобългарски шрифт — достойни за изложение на иконопис или ковчези, но не и нещо, което аз да искам да видя.

  Думата ‘преоткрий’ в името на изложбата предполага все пак нещо ново, някакво преосмисляне, редизайн... Това, което виждам горе на снимките, обаче са просто едни архивни фотографии, разпечатани големи. Поне по едно едно яркосиньо небе да им бяха пуснали на сградите, можеха да привлекат някой под 60 години.

 5. И.Е. Станков (15 септември)

  Супер!
  За тая кооперация от много отдавна се каня да пиша, защото винаги ми е правела голямо впечатление с експресивните си балкони и ленти от прозорци. Зарадвах се като я видях тук, пък и не знаех историята от преди това.

  А каква е историята на кооперацията от другата страна на Витошка, която е очевидно строена по същото време и е като контрапункт на тази, замо че с правоъгълни балкони също с интересни перила от лят бетон?

 6. Чочи (15 септември)

  Аз също разгледах експонатите на изложбата. Изключително много се зарадвах, че някой се е постарал да припомни историята, да покаже архитектурата, да направи нещо различно и красиво за града. Дано в бъдеще тези любопитни препратки към романтичното минало са все повече, по-често и да достигат до повече хора.

 7. Цветомир (16 септември)

  Радвам се на такива проекти. Показват, че нещо се случва в тази столица. Но едновременно с приятната емоция се зачудих за връзката “София -130” като едновременно с това “New York -400”.
  www.alphabank.bg/pop…
  www.ny400.org/
  Далеч съм от манията за величие на някой историци и археолози, да правим България най-великата и нашите градове най-старите, но wikipedia казва за София – 7000 години. Знам, че темата на проекта е столицата София, но мисля че названието на проекта можеше да е по обхватно и търговско. Все пак NY 400 звучи примамливо, ако да са били европейска колония:) Може би в следващия проект SOFIA 7000. И в този грандомански дух:)) ето лого на Лондон, VISIT LONDON EST 50AD, saffron. (май дойдоха повечко линковете:), )

  И за сградата на Радославов, разказвали са ми, че интериорите са във същия изчистен и хубав стил каквато е фасада. С тъмни дървени ламперии, детайли на профили, первази и т.н. от старата школа. Дано все още да има запазени от тях.

 8. Wed (17 септември)

  Хе-хе, отборът на носталгиците ще приветства ли нови попълнения, ако на мястото на новата модернистична кооперация бъде построена нова модерна?! :D Поздрави от Wed.

 9. eva (17 септември)

  абе, аз като класически хейтър да си измрънкам... в софийския тротоарен пейзаж от бутки, телефонни кабини, барачки, дупки и рекламни табла, тези новите (надявам се временни) , за малко да се нокаутирам в едно изложбено запречващо тротоара на ул. Шипка 1, определено са препятствия. Та в реда на мисли относно шрифта и сравинтелния формат... нека се внимава и с градоустройството на поставяне. На старите сники препятствия по тротоара няма.

 10. Един носталгик? (18 септември)

  И на мен много ми харесват двете “огледални” модернистични сгради на “Витошка” и “Неофит Рилски”, но до сега не знаех какво е имало там преди това...

  Да разрушиш такова бижу, за да направиш “етажна собственост” (каквато ще да е) ... това според мен е грехота с главно “Г”!

  Същото се отнася и за къщата на ген. Вазов, която е била на “Раковска” и “Гурко”.

 11. Любинка Стоилова, д-р арх. (11 февруари)

  Много хубав отзив за изложбата!
  Поздрав от съставителя и издирилата историята за къщата на Недков

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории