От последните 10 дни: Sofia Design Week, High Lane и еко конкурс в Далас

от Анета Василева, 9.06.2009 | 3 коментара

Поредната порция неща, които ни се сториха интересни напоследък:

Sofia Design Week

Софийската седмица на дизайна си е амбициозно начинание откъдето и да го погледнеш.

Жълтите сигнални ленти, рекламиращи събитието, се появиха отдавна из центъра на града. Даже издържаха конкуренцията с политагитационните материали, заливащи София покрай двойните избори, които трябва да преживеем това лято.


Жълтите сигнални ленти


Градинката пред Галерия Академия

Изложбите са организирани на няколко по-интересни места, в някои от по-дизайнерските мебелни магазини, и в 2-3 галерии, всичко в центъра на града. Това е хубав вариант. Изобщо разпръскването на едно дизайн събитие на няколко места в София е по-печеливша стратегия, отколкото съсредоточаването му в някоя конферентна зала/изложбено пространство (спомнете си Sofia Architecture Week и псевдо елитарния избор на хотел Шератон за място на събитието).

***

High Lane в Ню Йорк вече работи като парк


Photo: Curbed

Бяхме писали за High Lane в Ню Йорк — изоставените релси в Манхатън, които стават парк. Е, в началото на седмицата откриха официално първата фаза на проекта. Хората вече се пекат на пейките, организират сватбите си там и работата сякаш потръгва. След година се очаква да проработи и втората част.

***

Поредният зелен конкурс предизвиква подигравки

Конкурсът за квартал в центъра на Далас Re:Vision Dallas се опитва бодро да докаже, че архитектурата е полезна и креативна по време на криза. Целта е да се дадат идеи за жилищен квартал, който да е еко, енергоефективен, приятелски, технологично осъществим и невиждан досега. Земята е купена, кметът на Далас дава разрешение, проектът е напълно реален.


Победители са Atelier Data & MOOV от Португалия. Слагат зеленина по всички възможни повърхности, стени от слама на северната фасада, осигуряват енергийна независимост с фотоволтаици и вятърни перки.

Победителите бяха традиционно публикувани в блога за архитектурни събития bustler. И пак традиционно бяха яко оплюти от редовните коментатори — аман от еко с бръшлян, пълзящ по стените на сградите; стига вече с тези бодри Фотошоп хора и животни; къде е енергоефективната дизайн иновация в тези самоцелни визуализации; само контейнерите липсват, за да решат световните екологични проблеми от раз, ако видя още един жилищен проект с контейнери, ще повърна и т.н.

Интересни в случая ни станаха не забележките на коментаторите (не че нямаха право), а самият факт, че хората вече не се страхуват да критикуват самоцелен дизайн, който се опитва да печели дивиденти под еко шапка. И се размечтахме как един ден всеки архитектурен проект ще бъде екологичен и енергоефективен по подразбиране, а зелената идея няма да спасява лошата архитектура с оправданието, че има zero carbon footprint примерно.

***

P.S. А, да. И се проведоха избори за Европарламент.

Коментари

  1. mok ( 9 юни)

    Наистина зелените проекти идват малко в повече напоследък, даже и на мен започна да ми се повдига... Подозирам, обаче, че това е само началото и дори си мисля, че това би могло да бъде “новото течение” в архитектурата, което липсва за момента. Не знам дали съм прав, но ми изглежда твърде възможно.

  2. Creator ( 9 юни)

    На мен също ми се струва ,че това ще е новото течние.Течние се създава при социални трусове и промени – екологията е точно това.Често дори си правя препратки с модернизма.Началото на века,социални трусове,твърди изисквания/противоречащи на много архитектурни похвати от преди/,на моменти грозновати сгради,влияние от инженерни съоръжения.Лошот е ,че доста от проектите верно са “псевдо-еко”-незнам адли това е просто първи стъпки ,или криво разбрана медийна активност.Аз така и не разбрах как така да направиш сума ти конструкций за овивни растения/най-често от метал правещ се в пещ в китай работеща на мазут/,да им качваш вода с помпи ,да ги обслужваш с асансйор и и т.н. ти парви сградат еко.Подобни размишления ми идват и за фотоволтайци и други модерни и неразбрани gadgets-както ги нарича Ken Yeang в книгата си ECODESIGN.

  3. mok (10 юни)

    Btw, днес видях в Archdaily доста снимки от New York High Lane и.... какво да кажа... Супер-яко пространство са създали, просто радост за окото... www.archdaily.com/24…

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории