От последните 10 дни: Гараж за Maserati, библиотека в Прага и къща в Словения

от Анета Василева, 30.07.2009 | 11 коментара

Лятото мори и нас. И все пак, с огромни усилия, прекъсвайки следобедната дрямка и зарязвайки чашата с мохито, цитронада, айран или каквото там дойде, сбрахме поредната порция неща, които ни се сториха забавни напоследък.

Покажи гаража на мазератито си, за да ти кажа какъв си

В началото на годината легендарната италианска марка Maserati и архитектурното списание Architectural Digest решили да спретнат конкурсче за най-як гараж (в който, ако може, да се мъдри поне едно Maserati). Наскоро публикуваха и резултатите.

Любим ни стана победителят в категорията Existing. Гаражът се намира в LA, Калифорния. Къщата е минималистична и насред пустинята, а колата се паркира директно в дневната и е изложена буквално като експонат.


В дизайнерските къщи това е познат похват, но обикновено гаражът е изолиран със стъкло от жилищните помещения. Колата пак се вижда, но калта се почиства по-лесно и не мирише на изгорели газове.


В този гараж обаче стъкло липсва. Но има механизирана рампа, която позволява колата да излиза от помещението без да се пали. И съответно да замърсява въздуха в дневната (Photos: Erhard Pfeiffer)

Ето и клипче как точно действа рампата и какво има около гаража:

***

Графити и видим бетон в библиотека в Прага

Новата техничска библиотека в Прага ще бъде отворена за посетители през есента, но във Flickr вече излязоха папарашки снимки. Отвън сградата изглежда като монолитен стъклен обем, но интериорът е интересна интерпретация на “техническото” и забавлява.


Графитите по стените напомнят детски рисунки…


…но някои са си направо политически


Видим бетон и видими кабели и инсталации. Познато, да, но всеки път доказва, че грозното и скучното може да бъде красиво (Photos: vtr do)

Допълнение (1 ден по-късно): Днес излезе пост за библиотеката и в Archdaily

***

Къща в Словения

И тъй като напоследък се чувстваме изморени от гледане на сложни архитектурни форми и дръзновеност, решихме да си направим малко почивка с нещо отдавна познато, просто и ясно. Тази еднофамилна къща в Любляна на Bevk Perovic Arhitekti дава симпатично решение какво да се прави, когато парцелът е малък и тесен (къщата става дълъг и тесен правоъгълник с преминаващи едно в друго помещения), къде да денем децата, когато няма място за двор (едната страна на къщата се отделя за широк коридор-детска занималня) и изобщо как се прави хубава архитектура без големи претенции.


Входът на къщата е скромен и логичен (предвид тесния парцел). Нищо не предполага, че къщата е дълга цели 50 метра


Обаче къщата наистина е дълга 50 метра и всички основни зони са навързани една към друга


А детските стаи през деня преливат в една голяма южна зона за игра (с прозорци и на север за проветрение), а нощем се разделят на отделни помещения (Photos: Miran Kambič)

Коментари

 1. Антония (30 юли)

  Моля ви, дайте примери за архитекти в България, които правят къщи като показаните на сайта на Bevk Perovic. Споменете имена, фирми, дайте насоки, сума ти народ ще ви е благодарен. Аз също :)

  Следя доста чужди архитектурни и дизайн блогове, възхищавам се на разни красоти, след което излизам на улицата в София, оглеждам се и виждам драскана мазилка и червен трискатен покрив! Как пък една жилищна сграда като хората не съм забелязала... А се заглеждам, не е като да не обръщам внимание. Помогнете с инфо, моля :)

 2. mok (30 юли)

  Гаражът за мазератито освен за фукня, за друго не става. Рампата е ок – но е само за излизане. На влизане проблемът с газовете остава, при все, че като влизаш, се предполага, че оставаш в къщата, а като точно като излизаш – не ти дреме дали в следващите 30 минути ще смърди на бензин и добавки. Не знам дали сте наясно колко точно газове изхвърлят тези коли дори на празни обороти, но вЕрвайте ми – доста са.
  Иначе – за концепцията спор няма – перфект.
  @Антония: I/O архитекти правят някаква архитектура, която прилича на минималистична, бих казал, доста добре се справят...

 3. градинко (30 юли)

  Това с мазератито ми напомня за времената, когато селяните спели в една стая с добитъка.

 4. Антония (30 юли)

  @mok: Благодаря! Наскоро разглеждах блока им в Люлин и наистина одобрих как са решили голяма част от проблемите, свързани с такива структури. А и сградите им са различни, не се повтарят.

 5. shamans (30 юли)

  Гаражът е ефектен, много ми харесва, макар да не бих се навила на такова нещо в моята къща :)
  За Словенската къща исках да питам дали имат някакво ограничение за височината, та не са направили втори етаж, или просто са искали да направят различна къща?

 6. Анета (30 юли)

  @Антония: И ние търсим :)

  @shamans: Най-вероятно е нарочно. За да няма стълби и децата да тичат на воля

 7. valkoto (30 юли)

  Супер яка къща, в нея видях моята бъдеща или поне ми се иска :) Това решение при неудобен дълъг и тесен парцел е перфектно.

 8. валери гюров (31 юли)

  Мазератито без коментар, който иска и в леглото да си го паркира: ]

  сградата в Прага изглежда странна, но обещаваща

  @Антония: има поне няколко вече известни студия,които постигат подобни резултати. Всъщност, ако се доверявате на кадърни колеги, резултатите не закъсняват.

  а при 60м коридор една къща ще може лесно да стане училище на по-късен етап. или пътека за вело/спринт изпитания: ]

 9. Creator ( 1 август)

  Абе аз ли съм нещо кьорав или тая къща си има доста двор?Иначе е доста силна като замисъл/преосмисляне.Иначе за гаража – ако трябва при сяко излзиане да върта по 10 минути на полусъединител кола с 500 коня из тесни мостчета на третия ден ще я метна от някоя скала.

 10. Papka ( 5 август)

  Честно да си кажа,тая къща изобщо ама изобщо не ми харесва.Като се почне от входа,с тая козирка,като на бензиностанция ,а и нощния изглед ми напомня на витрина на мебелен магазин.

 11. Боико (24 август)

  яко

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории