Нюйоркска афера

от Анета Василева, 6.12.2007 | 1 коментар

Новият Музей на съвременното изкуство в Ню Йорк
Новият Музей на съвременното изкуство в Ню Йорк. (Photo: Dean Kaufman)

На първи декември в Ню Йорк бе открит нов Музей на съвременното изкуство, дело на японците от SANAA.

Сградата е чувствителна към средата като повечето неща, правени от Сежима и Нишизава — гигантски кутии, нахвърляни на пръв поглед случайно една върху друга и облечени с металната мрежа, от която правят и нюйоркските кошчета за боклук.

Фасадата на Музея е облечена с метална мрежа
Отвътре пердета с орнаменти, отвън метална мрежа като на кошчетата за боклук (Photo: Dean Kaufman)

В характерна манхатънска традиция музеят е разположен в района Bowery, повече известен с бездомниците, отколото с културните си традиции. В хода на строителството обаче около сградата изникват бутиков хотел, модно кафе и мястото полека-лека от западнало става hip.

По-интересни обаче ми станаха събитията, съпътстващи откриването на сградата. Организирано е 30 часово парти. В архитектурните блогове и в медиите се вдигна толкова шум, колкото при излизането на iPhone. Явно въпреки видимата си скромност SANAA вече са част от тълпата starchitects*

*starchitect — журналистически термин, който oбозначава архитекти, радващи се на холивудска популярност. Типични представители: Франк Гери, Заха Хадид, Рем Кулхас

Коментари

  1. здраве (20 януари)

    Скоро бях в NY .Има толкова много сгради...и всичките впечатляващи.Тази е една от многото.Видях и това,че американците влагат много в рекламата.

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории