От последните 10 дни: MVRDV, Сграда на годината, Guardian

от Николай Ангелов, 9.12.2009 | 14 коментара

Този път нередовната ни рубрика за нещата, които сме харесали напоследък, логично за декември, се занимава основно с класации и много малко с нова архитектура.

MVRDV и оранжев институт за проучвания

Започваме с нещо позитивно и донякъде осмодекемврийско.

Да покриеш вътрешен двор и да сковеш вътре триетажно оранжево... ммм... нещо, което събира в себе си много други неща — ето на това му се казва минимална, но запомняща се намеса в стара сграда.

Ето и историята:

Към Техническия университет в Делфт има Институт за проучвания (каквото и да значи това), който от края на миналата година се оказал без сграда. Намерили са му нискобюджетно временно убежище в една от старите сгради на университета. Понеже е нямало друго място в сградата, просто са покрили един от вътрешните дворове и се е получила доста просторна зала.

След което дошли MVRDV и направили тази дървена оранжева конструкция вътре в залата. На пръв поглед това е стълба, но всъщност не е. В триетажното оранжево нещо се помещават няколко залички, стаи за срещи и работа. А стъпалата всъщност са седалки, от които студентите слушат лекции.

Останалата част от залата е заета от маси и ниски стелажи, които могат лесно да се местят, така че цялата зала в различни моменти да се ползва за четене, за изложби и лекции.


Photos: Rob Hart

Хубава илюстрация на изтърканата мисъл, че ограниченията водят до интересни решения. Подробности.

Сграда на годината

Отново дойде време за традиционната нашенска инвеститорска класация Сграда на годината. В момента тече гласуването на публиката.

Замислих се дали този конкурс показва архитектурата на кризата, но отговорът е “не” — архитектурата си е все същата, само дето традиционно пищни категории като “Ваканционен хотел” и “Ваканционен комплекс” са с по-малко участници. Може би регистрираните са последните остатъци от строителния бум, а догодина ще участват само малки къщи и реконструкции? Дано.

Всъщност има и интересни инвеститорски намерения, например превръщането на бивша топлоцентрала от 50-те в хотел. За съжаление обаче резултатът не се отличава много от типичните сгради от бума, а интериорът незнайно защо се напъва да носи носталгия от още по-минала епоха. Нещо историята...?

Мутробарокът отдавна отмира (и скоро ще стане исторически стил), но от това конкурсът не става по-силен. Дори напротив. Миналата година имахме фаворити във всяка една категория (макар че те не спечелиха), а тази всички са долу-горе на едно ниво.

Да бест ъф нотиз

Мда, декември е време за какви ли не класации, а от Guardian тия дни правят обобщения не просто на годината, а на отиващото си десетилетие.

Спорно е как трябва да се наричат годините от 2000 до края на 2009. Британската преса палаво ги нарича “noughties” (“Нулевите”? Нещо между “nineties” и “tens”).

Та в Guardian има класации и обобщения за филмите на десетилетието, за албумите, за танците, за визуалните изкуства, за попа, за най-лошите книги и за много други неща.

Има и статия за архитектурата на десетилетието, придружена от архитектурен топ 10.


Изненадващо и любимата ни сграда от последния Джеймс Бонд е в топ 10 на десетилетието (photo: Halbe, Roland/VIEW)

Статията е по-интересна от класацията. Определя десетилетието като десетилетие на излишъка и противопоставя стархитектските иконични сгради (разбира се, на Заха, Рем, Гери) с малки и хитри сгради на не толкова известни архитекти. Естествено, авторът е на страната на малките и хитри сгради.

Очаквайте скоро и селекцията на WhATA за топ 10 български сгради на десетилетието.

Коментари

 1. градинко ( 9 декември)

  Наистина са много еднакви сградите тая година... Преди имаше по една-две строго-паралелепипедни, облицовани с плочи сгради, сега половината са толкова (и почти цялата жилищна категория).

  А може ли някой архитект да ми обясни както е това кръглото отгоре на тази сграда:
  www.buildingoftheyea…
  Всеки ден я гледам до нас, няма хора по него, не е тераса, има червена лампа отгоре, т.е. може би е включено, но какво е...

 2. Creator ( 9 декември)

  Сграда на годината – шах с пешката.Миналата година бележеща пика на строителния бум имаше по-малко участници отколкото в годината на кризата.Ояснявам си го с два факта – инертноста в строителния процес и това ,че като не строиш и се чудиш какво да правиш ходиш по конкурси :).Иначе моите впечатления от сградите са противоположни на вашите – изглежда имаме различни очаквания от конкурса – аз го приемам като “не архитектурен” ,а по-скоро като широкото обществено менние за строителството през годината.Минлата година в почти всяка категория имаше по една “топ-топ-топ” сграда и всичко друго беше тотален “scrap”,за да не казвам изтърканата дума “мутробарок” + псевдо-лицемерния хотел които спечели акто “екологичен” – опазил господ.Тази година вярно няма “BG iconic buildings” ,но във всяка категория освен “Ваканционни хотели” поне половината сгради са истинска и осмислена архитектура (да не говорим че реконструкциите са няколко ,което е похвално).Верно така я няма пикантната част от контраста ,ама то пълно щастие няма.
  P.S.С нетърпение очаквам вашата калсация.

 3. Creator ( 9 декември)

  градинко – тва кръглото трябваше да е реклама.Малко време работих във фирмата дето проектираше тая сграда (междо другото тва беше преди поне 4 години).Целия проект (в наи-общ смисъл – не само архитектурния) беше ено типично БГ безумие и копиране на кои кво видял като ходил на екскурзия в чужбина.

 4. градинко ( 9 декември)

  Креатор, цялата тая конструкция е за да опънат реклама връз нея!? Уау, нямаше да се сетя никога... Е като няма реклама, що не го клъцнат и да го сложат в някой парк дечурлигата да си играят на космически кораб из него:)

 5. оли4ка ( 9 декември)

  ще е по интересно ако показвате и нещо ваше, проекти ..идейки...сравняваите и поучавайте.

 6. Боян ( 9 декември)

  очевидно горният коментар е на някой архитект от номинираните :)
  не му се връзвайте, никой нормален човек не очаква от вас да показвате ваши неща – това не е блог “whata са по-добри архитекти от останалите”. За да коментираш архитектура даже не трябва да си архитект, точно както не трябва да си художник, за да кажеш “тази картина е добра”.

  Иначе и аз като мнение 2 смятам, че ситуацията не е толкова тежка – в повечето категории няма хубави сгради, но няма нищо отвратително. Повечето са по-скоро безлични сгради, като основният проблем е изпълнението с евтини и грозни материали.
  Хотелът във Варна пък си е даже супер, не вярвах, че скоро ще се случи нещо подобно в БГ. Този в Плевен не е зле също. Въобще повечето по-свестни неща НЕ са в София, което е интересно.

 7. Creator (11 декември)

  Да другото нещо дето се наблюдава е настъпване на “не-софийска архитектура”.

 8. archminus (12 декември)

  Tоплоцентралата е особено разочароваща според мен. Защо им е било да купуват толкова специфична сграда и после да я тапицират така, че нищо да не се усеща от първоначалната ѝ вид? Не схващам...

 9. Creator (12 декември)

  Веднага мога да ти кажа една евентуална и вероятна причина – топлоцентралата се намира на хубаво място – никога идеята не им е била да покажат как се преустроижа топлоцентрала и да го изявят в архитектурата.Просто хората са се възползвали от една “мъртва” сграда на хубаво място.

 10. Владимир Карапетров (12 декември)

  Като един не-архитект, не мога да разбера какво не харесвате на бившата топлоцентрала? Според мен това е най-добрата сграда в категорията, въпреки че и на мен не всичко в нея ми харесва, но само от снимките не мисля може да се изгради точна представа.

 11. archminus (13 декември)

  Сградата сама по себе си не е по-лоша от другите, да. Но си задаваме въпроса защо преустрояваш един стар индустриален паметник така че изобщо да не прилича вече на такъв. А и не е ли било по-лесно направо да бутнеш старата сграда и да направиш нещо съвсем свое като не се кефиш на стари индустриални паметници. Особено след като по правило рекоснтрукциите на подобни сгради са по-скъпи от варианта с бутането. Ето това според мен е от положителните примери. www.booking.com/hote… Възникна наскоро и не можах да намеря свестни снимки.

 12. Creator (13 декември)

  Защо реши че е била паметник – ниакде не пише в обяснението (или аз пак чета между редовете).Отделно тва дето преустроиството е по-скъпо от бутане е няква всеобща заблуда(може ид а е било вярно преди няколко деситилетия ,или за сгради състоящисе от лека метална конструкция).Да не говорим че хвърлянето на боклуците от разрушаването на тая сграда е едно голямо екологично и икономическо приключение в днешно време.Бутането има смисъл само ако после можеш да построиш 2-3 пъти по-голямо РЗП ,а в тоя случеи твърде вероятно е да е точно обратното – като се бутне старата промишлена сграда по новите нормативи да можеш да направиш ена малка къщичка на това място ;).Иначе си абсолютно прав – от архитектурна гледна точка можело е и по-добре – ама и тва е нещо :)

 13. archminus (14 декември)

  За “паметника” се извинявам – заменям го със “стара индустриална сграда” За по-скъпите реконструкции на подобни сгради имам впечатления от две подобни сгради – Eisfabrik и Glasfabrik в Берлин. Glasfabrik ( farm3.static.flickr…. ) доколкото знам и затова си седи в тоя вид, нищо че е на много джиджано място.

 14. cotsino (17 март)

  Музеят в Стара Загора не е зле нищо че не е в София.....

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории