Малки градски контрасти

от Анета Василева, 15.04.2011 | 14 коментара

Помните ли дизайнерското барче Lime, което отвори преди Коледа срещу пазара на Графа? Включихме го даже в WhATA номинациите заради интериора, лампите, десертите и най-вече защото там не се пуши.

Интересното при Lime беше, че прави добър градски контраст със сергиите отсреща, с просяците около църквата Св. Седмочисленици, с кашоните зарзават по тротоара и с непретенциозните закусвални наоколо. Заради подобно струпване на контрасти чужденците обичат да казват, че София е “Оу, соу калъъ-фул”.

Обаче преди няколко дни минах оттам и нещо не беше както преди. Загледах се и установих, че мърлявата закусвалня до Lime (която стои там откакто се помня) е придобила неочаквана дизайнерска черна облицовка на борда над витрините. Вероятно е евтин еталбонд, но е черен, което си е забележително. И е напълно в тон със саксиите и витрината на… Lime.

Е, синият надпис бърза закуска малко издънва работата, но усилието си е чутовно.

Не знам дали идеята е на собствениците на дизайнерския бар, които са платили на баничарите да сложат малко черно, та гледката от витрината да не дразни. Или пък баничарите са решили да вдигнат летвата и да не паднат по-долу от съседите.

Намерението не е лошо, но е леко смешно (черна дизайнерска баничарница). За разлика от панелките, където е добре безразборното саниране да е съобразено поне по входове и вертикали, в центъра на града това изобщо не е задължително. Силата на дизайна на това място беше в контраста. Питайте чужденците.


Новата витрина на баничарницата откъм Lime


От другата страна всичко е по старому. Сигурно така и ще си остане

***

И във връзка с горната тема ето още едно място в центъра, заради което София забавлява.

На ъгъла на Гладстон и Рачо Димчев имаме нещо, наречено Da Vinci с постмодерна фасада и тип Син Сити каменен герб. Това нещо се намира точно до ресторант Тавите — едно от новите бели заведения с домашен интериор, романтични детайли и любимец на седмичните платени и безплатни лайфстайл издания. Зад ъгъла се подава застрашително българският псевдо-Фостър (пишем му шест нула нула по затапване на Раковска). А малко по-надолу е Уго на Славейков, с първия як интериор в България, правен в далечната 2001 година.

И аз да съм чужденец, и аз ще се впечатля.

Коментари

 1. Бонд, Еталбонд (15 април)

  Whata, все повече и повече се дразня от необоснованите ви твърдения. Някъде да има стандарт за фасада на баничарница? Вие ако искате си яжте банички с боза в мърлява закусвалня, аз нямам нищо против да хапвам в такава, облицована с еталбонд. От този блог все повече започва да лъха на огромна претенция. Говорене на нещо, което може да бъде казано и с по-малко думи…

 2. stf (15 април)

  Аз залагам, че новата фасада е спонсорирана от новите комшии.
  Мнението ми е продиктувано от това, че въпросната баничарница е доста мизерна и нещата, които предлагат са доста под средното ниво за подобен род заведения.

 3. Све (15 април)

  Черна дизайнерска баничарница – забавлявате искрено!

 4. БСЙо (17 април)

  Абсолютно съм съгласен с <<Бонд, Еталбонд >>…
  1)Това че е “баничарница” (тази толкова “обидна” дума) не значи,че не може да изглежда добре
  2)Какво значение има кой е плащал и кой го е направил?
  3)Баничарницата си е много хубава и персонала е много готин (винаго ми е гот като ми пожелаят “приятно ден” или нещо подобно, изобщо много си ги обичам в тази баничарница хората…)
  4)баничарниците,печените кестени и т.н. винаги са били (и надявам се – винаги ще са) част от чара на Графа
  5)клошари,не знам си какво…. не гледайте толкова хейтърски на нещата де – аз виждам хора,слънце,пазарче,стара църква и готина атмосфера…

 5. Ана (17 април)

  Това, което ме изненадва в поста, е неяснотата на авторовата идея. Критика или похвала на събитието? Ако приказката е за градските контрасти, то точно тези примери са доста безинтересни.

 6. vpetkov (18 април)

  Що за глупост са тия контрасти? Мен пък много ми харесва новата фасада на баничарницата. Трябвало е и отпред да го направят така, но на тия от Lime не им е пукало за там, най-вероятно. И сините малки букви на кирилица са СУПЕР!

  С тая мания за контрасти, още малко ще кажете, че е много яко дето всички сгради в центъра са надраскани с импотентен fART?

  @Бонд, Еталбонд: малко строго ги съдиш, все пак са съвременни архитекти.

 7. Бонд, Еталбонд (18 април)

  @vpetkov
  Точно защото са “съвременни архитекти” трябва да пишат по-малко и да говорят повече.

  И мисля, че сега е време да споделя нещо, което от дълго време подозирам и в което вече съм почти сигурен. Този блог се списва еднолично от блогъра Еленко Еленков.

  - първо, честотата на публикациите. Не можеш да имаш пет блога и да огрееш навсякъде. Отдавна подозирам, че Еленко списва този блог, но тайно. Както си беше направил навремето таен блог за музика. Защо да няма и таен блог за архитектура?

  - второ, изобщо не ми прилича да е блог на архитекти това. Доста непрофесионално изказване по някои теми. Само жаргонът е такъв, какъвто можеш да го чуеш около ВИАС. Явно целта е да се заблуди аудиторията, че се пише от истински архитекти.

  - трето, стилът на писане е един и същ и тук и в другия блог на Еленко Еленков. Дори се използват същите думи, словосъчетания и т.н. Това трудно може да се скрие. Ако не вярвате мога да бръкна и да ви извадя примери…

  - четвърто, изборът на домейн и име на т.нар. асоциация.

  - и пето, последно – някой виждал ли е Whata на снимка? Защото аз не съм. Имат ли снимка на профила си? Не! Някой ще ми даде ли поне едно доказателство, че са реални хора, а не фантоми като Шефа, който преди коментираше в другия блог на Еленко. Някой от тук пишещите и четящите тук виждал ли ги е? Знае ли кои са? Да са му проектирали нещо? Защо ги няма на снимките от интериора им?

  Въпроси, въпроси, въпроси… И все без отговор….

 8. stf (19 април)

  @Бонд, Еталбонд
  Явно четеш много БАРД… стига де, толкова много световни конпирации има та сега и Архитектурна конспирация остава да се роди :)

  Ако следиш редовно блога ще видиш, че са живи хора, а не ботове.
  Така де, доста участия на живо вече имат, като последното беше на whata.org/blog/forum

  И колкото и да не ти се вярва много сме тези, които са ги виждали на живо- да, всички са от плът и кръв :)

 9. oldsamples (19 април)

  На мен пък надписа на баничарницата ми харесва повече от въздебеличкото лого на Лайм. Иначе баничките са си супер и жената, която ги продава е най-любезната, за която се сещам. От друга страна ми харесва, че в Лайм не се пуши! Толкова сме се натровили естетически в София, че си изсмукваме критичен булшит от пръстите. WhATA пишете за някви по-вдъхновяващи неща…

 10. elena (20 април)

  Whata, толкова ли няма нищо по-интересно от подобни лековати и глуповати екстериорни случки? Наистина ли нямате какво друго да кажете? Tака ли архитектите се опитват да “възпитат “ вкус у средно статистическия читател?

 11. Деян (27 април)

  Собствениците на “баничарницата” в съседство са турци (оригинални). Те не са задръстени като околните търговци и нищо чудно да са се замислили върху външния вид, защото им пука какво и как правят и.. работят (за разлика от всяобщата летаргия дори във въпросния Лайм).

 12. самонаДеян (27 април)

  Нищо подобно – няма загадка – разходете се и ще видите ,че отскоро Лайм си имат масички на тротоара – оградени със същите черни цветарници . Тук темата определено е друга.

 13. Надя ( 4 май)

  Ани, Ани, що ли се ‘абиш да пишеш?
  Освен че масово обичат банички, на вашите читатели 100% им харесва и жълтичкото по фасадата на бившия Дом на Съветската наука и култура…

 14. Ива (20 май)

  “Загледах се и установих, че мърлявата закусвалня до Lime (която стои там откакто се помня) е придобила неочаквана дизайнерска черна облицовка на борда над витрините. Вероятно е евтин еталбонд, но е черен, което си е забележително. И е напълно в тон със саксиите и витрината на… Lime.”

  Появява се добре направено заведение в “мърлява” обстановка, “мърлявите” съседи подобряват “мърлявата” си баничарница, в резултат на което обстановката, в която живеем е по-малко “мърлява”. И всичко това е отрицателно, защото вече не сме достатъчно “мърляви”, за да сме интересни на чужденците??

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории