Лъвов мост

от WhATA, 12.09.2013 | 34 коментара

През последните месеци България (поне тази онлайн) изкара ускорен курс по политико-икономическа история и теория във вид на безброй статии, анализи, постове и Facebook статуси. Разбираемо, предвид събитията по улиците. Така някъде откъм средата на юни ние започнахме да се автоцензурираме. Решихме, защо да занимаваме хората с дребните си архитектурни проблеми, те трябва да мислят и да четат и да имат мнение по далеч по-важни неща. После ще се върнем към архитектурата.

Обаче сбъркахме. Защото когато хората най-сетне решат в каква политико-икономическа система искат да живеят, ще заварят ремонтиран Женски пазар, съмнителен регулационен план за центъра на София и още куп други неща. А, да, и ще трябва да минават през новото кръстовище на Лъвов мост.


Проектът

И тъй като не ни се ще да се впускаме в дълги и досадни урбанистични обяснения защо проектът за кръстовището на Лъвов мост е сбъркан (а той е, нямайте съмнение), просто ще ви разкажем една история.

Историята на Жана:

Преди няколко години живеех до пл. Св. Неделя. Когато времето беше хубаво и нямах много багаж, ходех до гарата пеш. Отнема около 20мин, ако зяпаш по витрините — половин час. В рамките на това кратко време виждаш как градът се променя — от лъскавите витрини на магазините при Шератон и по Съборна стигаш до висящите джапанки и хавлии в района на Лъвов мост.

И хората се променят — от такива с костюми, тръгнали на работа в някой банков клон, до баби с колички, на мисия за най-ниската цена на чушките на Женския пазар.

И това му е хубавото на един град като София — разнообразието, противоречията и контрастите.

Докато ходех до гарата, много често срещах и чужденци, с раници, току-що слезли от влака. И те ходеха пеш — не се сещам за по-добър начин да се запознаеш с нов град.

Проблемите на проекта за новото кръгово

Новото кръгово на Лъвов мост обаче би поставило бариера на пешеходната и велосипедна връзка между центъра и зоната на града около гарата.

И още проблеми:

 • извън мащаба на средата е, а тя на всичкото отгоре е и историческа
 • колите, които идват от центъра към гарата и обратно, са много малко, както и тези, които искат да завият в някоя от посоките. Естествено, че е достатъчен само транзит под моста

Проекта за озеленяването няма да коментираме.

За да разберете останалите недостатъци, може да прочетете становището на Група Град за Лъвов мост и да разгледате алтернативния им проект.


Алтернативният проект на Група Град

Утре, петък (13 септември) в сградата на Съюза на архитектите Група Град и приятели организират пресконференция по темата. Подкрепяме ги с две ръце.

Коментари

 1. Момчил (12 септември)

  Този проект ще развали и малкото останало от “стария град” на София. Град без минало е град без бъдеще

 2. Gogo (12 септември)

  Имам чувството, че в общината се разбързаха да направят възможно най-бързо тоя паунски мегатъп проект именно след публикуването на алтернативния проект на Група град. А Група град им го и подариха на всичкото отгоре, така че не могат да се измъкнат с нямането на пари и бързането… Ако някой си мисли че тия проекти са само да се вземат проценти лъже се – не само. Защото може и нещо умно да направят било то и ненужно в момента, но не би. От комплексарщина са готови да затрият града тия хора!

 3. gradinko (12 септември)

  Хм, може би все пак трябват малко повече скучни градоустройствени обяснения. И на двата проекта виждам по 4 пешеходни пътеки с единствената разлика, че на кръговия са по-дълги мостовете между пътеките — това ли е огромното препятствие пред пешеходците, 20 метра повече ходене? Група Град пише, че ще се унищожат площадите на ъглите, но ги виждам да стоят и на кръговия проект, какво имат предвид?

  Иначе алтернативният проект наистина изглежда по-минималистичен и следователно евтин и ефикасен.

 4. Буца (12 септември)

  Ignore Peevski : )
  После и България и Гешов…
  къде да се дена?

 5. Нели (12 септември)

  Градинко, качеството на едно градско пространство е съвсем различно, когато имаш широки, озеленени тротоари и когато трябва да минаваш по тесен тротоар до поток бучащи коли. Университетът ми беше на кръгово (Техническия в Берлин) и въпреки че ситуацията там беше добре удобно и за пешеходци и велосипедисти, атмосферата беше на натоварен транспортен възел и не предразполагаше да прекараш наоколо повече от необходимото време. Алтернативният проект залага много на запазване на атмосферата на мястото. Това освен другите аргументи.

 6. mok (12 септември)

  Граднико добре го е казал. Така нареченият “алтернативен” проект не е никаква алтернатива, само премахва кръговото движение, всичко останало си е същото. Нито може да се каже, че се печели повече пространство с това премахване, нито че става по-добре откъм комуникационна гледна точка, даже напротив. Нито пък виждам идея за по-адекватно озеленяване (няколко набоцкани дръвчета) от леко инфантилното “пауново” решение с цветни партери.
  Може би идеята е била да се представи изобщо някаква различна идея, за да не изглежда отстрани, че се протестира против нещо, само за да се протестира, без да има по-добро предложение. Само че това по-добро предложение е обречено поради простата причина, че е слабо и неиздържано.

 7. Делчо Делчев (12 септември)

  Мок, благодаря, че те има, който и да си. Дано в реалния свят не те познавам и не се срещам с теб. Но покрай коментарите ти успявам да постигна истински вътрешен катарзис и да асимилирам яда си чрез едноминутно съзерцание в адекватното пауново озеленяване.

 8. Правдолюб Иванов (12 септември)

  Не бях влизал отдавна в този форум, откакто видях какви пердета си сложиха в къщата, авторите на сайта, но напоследък любопитството ми надделя, а този проект ме предизвика и да пиша.

  Не съм архитект и следователно, меннието ми е на лаик, но това, което виждам на официалното кръгово безумие е, че мост “няма”. Има го формално, непропорционален и жалък някъде в средата на едно гигантско кръгово.

  Освен минимална намеса, алтернативният проект запазва, това което се нарича врата на София, един от най-красивите мостове в столицата.
  Искрено се надявам кръглата глупост да не се състои.

 9. Нели (12 септември)

  Напротив, Вашето мнение всъщност в няколко изречения успява да синтезира същината на проблема. Точно така – площадът, мостът, старото място просто не съществуват в проекта с кръговото. Изтрити са.
  За това колко са “смислени” проектът или алтернативата от гледна точка на трафика не мога да съдя, защото никъде не видях дори крайче от сериозно проучване и анализ по темата. Ако някой знае къде мога да видя такова нещо, за Лъвов мост или изобщо за София, нека да пусне линк. Това, че анализът за толкова знаков проект не е публичен, ми се вижда меко казано странно и неразбираемо. Особено след медийния отзвук.

 10. kyky (13 септември)

  О не, това не може да е истина! След Витошка заподозрях, че общината ползва услугите на индийски фриленсъри, които никога не са стъпвали в София. Сега с този паун съм сигурен, че е така. Има места в Индия, където тези птици се разхождат като гълъби, така че е нормално.

 11. everhooder (13 септември)

  Не виждам велоалеи на нито един от двата проекта.

 12. mok (13 септември)

  Делчо, познваме се, бъди сигурен. Също бъди сигурен, че има голяма доза взаимност в отношенията. Когато наблюдавам изявите ти, аз изживявам не катарзис, а направо в нирвана изпадам, да знаеш, но не си позволявам лични нападки, така че моля те – въздържай се и ти.
  Нели – може би това е най-смисленият аргумент, който виждам досега – самият Лъвов мост като облик не е запазен. Всичко друго е ала-бала. И това, че не било помислено за пешеходците и за велосипедистите, и това, че оставало малко площадно пространство – всичкото е повърхностно. Но виж, за идеята, че Лъвов мост е някакъв вид историческо място в София, носещо собствен дух (и – да – който дух е малко или много изтрит с намесата на кръговото), съм готов да се застъпя.

 13. студент (13 септември)

  Нали знаете, че това кръгово може да не е точен кръг. Примерно като елипса, но с малка разлика в осите. Другото, което се сещам, може радиуса на кръговото да не е толкава голям, че да опира в “площадчета” . Но да си остане пак кръстовище ми се вижда неудачно. Сега виждаме ефекта от кръстовището. Ще кажете, че трафика ще спадне благодарение на транзитната лента. С колко процента? А броите ли обърканите шофьори?
  П.С.: Сега като се загледам не се развалят “площадчетата”.

 14. tangenta (13 септември)

  Това кръстовище ми е познато до болка – с висенето на светофарите и трудния ляв завой от Централна гара към Сточна. Разгледах двата проекта и подкрепям напълно решението на Група град.
  Помпозността на основния проект е напълно безсмислена и изкуствена – каква е ползата от огромното кръгово решение, при условие, че ще бъде със светофари заради трамваите, а основният трафик по Сливница ще е на по-ниско ниво. Напълно достатъчно е да се реши транзитното преминаване по основната натоварена посока, защото това ще облекчи настоящето кръстовище, но всичко останало стои нелепо, несъобразено със средата и историята на мястото. Дори няма да коментирам цветните изпълнения и липсата на адекватно отношение към Лъвов мост като историческа забележителност.

 15. Иван (13 септември)

  Съгласен съм напълно с МОК и с Нели в частта и за историческата същност на моста! Смятам, че трябва да се запази като такъв, но в алтернативния проект нещо куца! Ако е за него…предпочитам си сегашния Лъвов мост!

 16. Димо (13 септември)

  Който и от двата проекта да е, само да се направи нещо по-бързо. Защото целият район е завзет от джебчии, просяци и проститутки. Едва ли това трябва да е визията на един европейски град от 21 век, особенно пък столица. Този район на София ми е толкова мизерен в момента, че не искам да стъпвам там. Единственият пропуск и в двата проекта са велоалеите. Това трябва да го има. Който и от двата проекта да се реализира, разбира се както трябва, ще бъде от огромна полза както за движението , така и за визията в района.

 17. frk (13 септември)

  @Димо

  Това бързане крие своите опасности. През последните години в София се правят редица ремонти, които според мен и повечето ми познати посират пейзажа. И това е поредният. Пооправят се разни зони, но като ги гледам си мисля само за всичките пропуснати ползи, че и вреди. Един реализиран пример е ремонтираната част от Витошка. Да по-приятна е за голяма част от хората, но можеше да бъде по-приятна за много по-голям кръг от хора, можеше да бъде вкаран с някакъв по-дълбок замисъл от подмяна на настилката, би могло дори да генерира някакви средства за тая заспала община. И сега ще трябва да минат доста години за да има крещяща нужда от поправка за да се заделят някакви пари и да може пак да се направи някаква крачица. С тоя ход София-град може да се прекръсти още отсега на София-село:)

 18. Емо (13 септември)

  Това кръгово в този си вид, гледайки го от страната на шофьор, не само, че няма да подобри нещата, но ще ги задълбочи…пълен абсурд ! Кому е нужна тази въртележка на целия поток от всички посоки – вместо да се отведе ??? В случая и двата алтернативни проекта са по-добри ! Не го разглеждайте само като естетично и красиво, оценявайте и го като логично и практично ! Това е възлово място ! Пресен пример Гешов – супер !
  П.С. Естествено липсват велоалеите !

 19. Димитър Митев (13 септември)

  Наистина проектът на ?A е по-стилен, по-семпъл, със сигурност доста евтин и ще запази оригиналния вид. Но виждам един проблем с него. Пътят, който минава транзит е по-ниско от моста, а на пролет и на есен може да има пълноводие. Тогава той ще е залят и неизползваем. Като цяло тази простотия с новите и нови кръстовища не я одобрявам. Движа се с колело и съм се убедил от пътуванията си на запад, че това е най-елегантното и просто решение за проблема с придвижването в голям град.

 20. Нели (13 септември)

  Димитър Митев, транзитният път е защитен с висока стена от реката. Друг е въпросът какво ще стане ако има наводнение и залее и стената.
  Кръговото колкото повече го гледам, толкова по-безумно ми изглежда. При така организирано движение с двата светофара единственият аргумент за тази форма ми изглежда, че ще лови окото в Гугъл ърт.
  Много се надявам напишете как е минала срещата днес.

 21. Simeon (13 септември)

  Това е най-тъпото нещо което съм виждал наскоро. Алтернативния проект е в пъти по-добър. А и там не е най-наложителното място за ремонт като цяло, трафика не е интензивен и няма да бъде заради това, че Витоша е селска пешеходна зона и поради това Мария Луиза не е натоварен изобщо!

 22. Андрей Велинов (13 септември)

  А дали някой изобщо се замисля кому е нужен трамвай по Мария Луйза, след като отдолу минава метро, а разстоянието между спирките е 10-15 мин пеша? Трамваи минават по “Ботев” ,а тролеи по “Раковска”(5 мин от Лъвов мост). Не може ли да минем без траншеите, а Мария Луиза да остане с по 2 платна и широки тротоари? Или още по “страшно” – пешеходно-велосипедно продължение на Витошка? Така с и трафика по “Сливница” почти ще стане “транзитен” в тази зона. И ще си имаме хубав площад върху реката (почти като в Прага)… Ама май е много просто за да се направи. Или аз съм прост или просто главния архитект е прост. Просто разсъждавам:)

 23. Правдолюб Иванов (13 септември)

  Само да добавя за тези, които се притесняват, че недостатък на алтернативния проект е вероятно наводнение, тази водна “артерия” не е толкова пълноводна, колкото е Перловската река под Орлов мост, така, че ако нивото на тази под Лъвов мост, се вдигне толкова, че да прелее над стената, потопът вече ще е факт и коли едва ли ще се движат по улиците, поне не по своя воля.

 24. kyky (13 септември)

  Тук един аналог на алтернативния проект реализиран през 70те години в немския град Фрайбург. Вижте и снимките в Гугъл.
  www.google.de/maps?l…

  Улицата: Трафикът е като на магистрала. Оттук минава целия товарен поток от и за Шварцвалд. Сливница едва ли е по-натоварена.

  Реката: Също като Перловската, реката е планински поток и при снеготопене прелива. Тогава алеите по бреговете (пешеходна и велосипедна) са неизползваеми. Това не е фатално, все пак става дума сумарно за 1-2 седмици на година. Пътното платно е на нивото на реката, но не се наводнява заради стена. И коритото на Перловската си е екстра за една велоалея, но не би.

  Мостът: В случая също има четири скулптури. Не са лъвове, а волове. Пешеходната част е широка и който има желание си прави снимки и т.н., макар мостът далеч да не се счита за атракция, каквато е Лъвовият. При алтернативния проект ситуацията даже е по-добра, същата като на Орлов мост.

  Велоалеите: Минават по пътното платно. В софийски условия не е много удачно така. В алтернативния проект явно липсва велоалея. Просто е задължително да има велоалея между центъра и гарата. И разбира се, бреговете на Перловската са идеални за алеи, каквито има във Фрайбург.

 25. kyky (13 септември)

  Извинявам се, че съм писал за Перловска, като става дума за Владайска, която разбира се също е планинска, но е по-малка от Перловската и още по-рядко прелива.

 26. Жорката (14 септември)

  Дебатът до момента ми изглежда малко анти-столичен… Чета мнения само в две насоки – исторически ценности и велоалеи… А реално погледнато броят на автомобилите поставени на двата проекта съответства на трафик около 03:00-04:00ч. /сутрунта/. Реално оттам минават десетки хиляди автомобили дневно, седят в задръстване, което руши асфалта, улиците и инфраструктурата, а и изнервя пешеходци и шофьори…

  Двойното кръстовище на Група град не е добър вариант, тъй като преминаването на автомобили и пешеходци през такова и сега знаем, че става бавно и в страхотен хаос, защото мостът е къс… При такъв мост, не е от значение колко автомобила ще пропусне свтофарът, а колко ще се съберат на моста, което при кръгово не е проблем…
  А и сега никой не гледа лъвовете, а всеки иска да се разкара от там, от шума, от хаоса…

  Добър вариант би бил по-малко кръгово движение за движещите се от Централна гара и Центъра и минаване под него на трафика по Сливница… И естествено – трамваите там са безмислени…
  Примера е новото кръстовище на Гешов и Георги Софийски, където минаването по Гешов стана песен, докато това по Георги Софийски е кошмар, а дори няма трамвай…

  А лъвовете винаги могат да си останат там където са… Велоалеи нека има, но да се изтеглят по-далеч от уличния трафик /шофьорите знаят защо/…

 27. mocha e (16 септември)

  Izvianiavam se che pisha na latinica, v chuzbina sam.

  da vi redna neshto, tia pak ste si go postroiat, kakto bozata na vitoshka, i da razlivate i da ne razlivate, tam e bozata! e i tova arabsko krastovishte s ozelianiavane kato troianska keramika s magdanoz sigurno ste vidi bjl sviat.evala che se seshtate i bdite i daje i alternativni proekti im pravite, shapka vi svaliam, ama nema opravia ei, to biva biva mutriashtina s tej proekti,
  … stroitelstvo,prostitucia, orajie- tam sa kintite! kashukeev go e kazal!

 28. Теофан Константинов (17 септември)

  Вашият проект е в пъти по-смислен от поредното кръгово.

 29. Силва ( 7 октомври)

  Мисля, че реагирате доста странно.
  На показаната картинка нещата изгелждат наистина много МЕГА.
  Реално обаче като отидете на място – примерно на дясната дъга, идвайки от Гарата към Центъра ще установите, че става въпрос за съвсем, съвсем по-малко нещичко. Тези цветни пауни, за които говорите, реално са малки цветни алейки. И ако ще обсъждаме още “историческият дух” на Лъвов мост, извинете, ама асоциациите в момента за там са проститутки, дрога и цигани. ДА се изрива всиииииииичко. Ще стане добре, така и така не е натоварен, просто ще се подреди, обнови, разкраси. Надявам се на по-следваща стъпка да се махне и трамваят, но когато има пари за това – и не пречи допълнително да се направи настилката на Мария Луиза между центъра и гарата пешеходна. Както видяхме става за половин година. Това с пешеходните пътеки наистина е леко излишно, но то важи за всички представени проекти, а и който иска може да мине през подлеза на метрото. Що се отнася до 600 метровите подлези за метрото, намирам ги за много практични, с времето мрежата на метрото ще се увеличи, потокът от хора също. Някой обаче да увеличи осветлението на старата спирка Сердика, че нищо не се вижда там. Отправям апел към полицията – започнал е ремонт и на женския пазар! МОЛЯ ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ОТ ФУНКЦИИТЕ СИ И ХОРАТА, РАЗБИРАЙТЕ РОМИТЕ, КОИТО СА СЕ САМОНАСТАНИЛИ ДА СЕ ИЗРИНАТ ОТ ТАМ.

 30. hairlia (22 октомври)

  ama spisvaite bloga , zashto ne spisvate?

 31. Аня (28 октомври)

  И отново градинката е решена в стил “паунски задни части”.. Чудесно!

 32. Иван (18 февруари)

  Чета статията и се сещам за вица с българския казан в ада, дето не го пазел дявол защото когато някой търгнел да излиза другите го дърпали обратно долу. Та и вашата работа е същата – да се запазело старото, да не се променяло, да си стояло така, кръговото било криво, къде щели да ходят чужденците. Да започнем отзад напред – чужденците кацат на летището. Тези които пристигат на гарата по-добре да не идват. Но дори и да дойдат подлеза който обслужва метрото ще им позволи да пресекат. Кръговото движение дава възможност да не се използват светофари. То се регулира самостоятелно като дава предимство на посоката с повече трафик. Не е присъщо за България, но е широко разпространено например в Испания – там почти всяко кръстовще е кръгово. Някъде беше написано, че кръговото е символ на демокрацията, защото не те ограничава изкуствено. Нацвъканите без капка мозък светофари из софийските улици създават ужасни задръствания и замърсявания, така че дори криво кръгово е за предпочитане пред най-красивия светофар. И последно нека се отърсим от това минало. Не можем да живеем в миналото. Човечеството се развива и няма как да отричаме новите технологии. Просто е наложително да се вземат мерки за да се облекчи трафика по основната пътна артерия която свързва запада и изтока. Единственото глупаво в случая е, че този проект можеше да се изпълни заедно с метрото за да не се блокира отново движението, но явно тогава политбюро не са имали пари. Да се радваме, че сега са заделил, че можеше да ги изхарчат за кайени и фолкаджийки.

 33. Тъжна (23 януари)

  Отдавна мисля, че за съжаление “чужденците” , които мислят , че България никога няма да прогресира, може би имат право. Вместо да запазим стара София , и строим нови, модерни квартали наоколо, ние рушим и малкото останали urban areas в стара София, които показват култура, цивилизованост, история. Как е възможно да сме толкова недалновиден народ! Изчезна Патриарха, Витошка, Христо Ботев, паветата са заменени с асфалт, дърветата са отрязани, ……какво трябва да направим, за да сме отново народ? Решението на транспортни и битови проблеми не става чрез разрушаване или псевдо осъвременяване на един град – коя стара столица е разрушена като моя град София – Прага, Париж, Лондон, Рим? В момента плача.

 34. Apostol (26 септември)

  Lavov most 1 etaj 3 !
  Moqt dom moqta krepost !
  S udovolstvie i priqtna trapka , melanholiq i spomeni gledam tezi snimki i si spomnqm za tozi taka problematichen vazel na dvijenie men i moite sasedi .
  Vijdam tozi problem ve4e e re6en za moe nqi golqmo 6tastie : )
  Nadqvam se kakto i sas infrastrukturata na moqt grad prosperirqa , taka i borbata s korupziqta i mofiq opitalise da zavzemat moqt i moite rodnini apartament.
  Tovq be6e edin slu4ai sas sekretarkata na Ivailo Nikolov moqt naematel na magazina na prizemniqt etaj koito predi be6e apteka .
  Tazi jena vliza s kameri (kazva se Viktoriq Nikolova) kameri ot Nova televiziq i izqvqva preda tqh 4e sam se samonanesal v sobstvenoto si jili6te !
  S tqh bqh i polizai ot 3to rpu koito qvno sa bili podkupeni .
  Az sam jertva na tozi plan na mafiqta za nedvijimi imoti v BG kakto taka i jertva na prekrastna vila v Bankjq koqto ve4e e preprodadena i podnovena a tq be arhitekturen pametnik no za sajalenie i DNSK ne uspqha da napravqt absolutno ni6to.
  4akam s netarpenie tozi den da se varna v svoqta rodina bez pove4e da ima opastnost za moqt jivot kakto i no moqta familiq , jertva na krajbi i zel za zali4avaneto im !!!

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории