От последните 10 дни: Копилета, къща, шрифт на IKEA

от Николай Ангелов, 8.09.2009 | 11 коментара

Ето я и поредната манджа (този път наистина е манджа) от нещата, които ни се сториха интересни напоследък.

Гадните копилета (Inglourious Basterds)

Поп-събитието тези дни е филмът Гадните копилета на Тарантино. Предполагам, че вече сте го гледали. Оказа се, че всички в WhATA го гледахме поред и при такъв кворум няма как да не драснем няколко реда.

За тези, които не знаят, става дума за Втората световна война и група жестоки американски евреи, изпратени в Европа да избиват нацисти. Командир им е Брад Пит — с мустак, белег на врата и най-селския акцент от Тенеси (оттам и неправилното изписване на заглавието).

Тарантино е цар в ироничното смесване на ниски жанрове: тук смесва филм за войната (тип Мръсната дузина) с елементи на уестърн (тип Серджо Леоне), гангстерско-детективска история и сълзлива мелодрама.

Има много цитати, уестърн музика на Енио Мориконе, ретро поп шрифтове, американска бейзболна бухалка, автомати, ножове, снемане на нацистки скалпове по индиански, парижки щрудел и мляко от крава. Изтънчените ми приятели дори откриват сцени от Фелини. И да, насилието в кадър е от страна на добрите.

Допреди 10 години това се наричаше постмодернизъм, сега не знам как се нарича. Следват 2 примера за подобно смесване и използване на масови жанрове и в други сфери. В единия пример иронично, в другия не чак толкова:

Вписана къща

Тази къща се намира в Австралия и е част от дълга редица викториански къщи. В подобни случаи винаги стои въпросът как да се впише една нова сграда в такава историческа среда. И винаги отговорът е: трудно.

Архитектите от KUD подхождат иронично: “вписват” една минималистична къща във викторианската редица, като рисуват викторианска фасада върху стъклените й стени. Буквално и подигравателно. Смесване на стилове — романтичната и носталгична орнаменталност на 19-ти век, понякога считана за кич, наложена върху чистата кутия.


Photos: Peter Bennetts

Това е нещо като да направиш правоъгълна къща в Драгалевци и да й нарисуваш мутробароковите орнаменти от съседните къщи. Само дето мутробарокът у нас не идва от историята, но и това ще стане след 50 години.

IKEA сменя шрифта си. Дизайнери протестират

Скоро IKEA смени шрифта, който ползва в рекламите и брошурите си откакто е създадена. Модернистичният шрифт Futura сега е заменен с популярния Verdana, който го има на всеки компютър. Една такава уж малка промяна събуди гнева на стотоци дизайнери. Потекоха форумни страсти и започнаха да се подписват петиции.


Вляво: Futura от каталога от 2008; вдясно: Verdana от 2010

Futura е шрифт с правилни геометрични форми (“o”-то е кръг например), спазващ рецептите на Баухаус и e създаден в златните години на модернизма (1926). Някои казват, че това е най-добре пропорционираният безсерифен шрифт. IKEA е разработила своя версия — IKEA Sans.

А Verdana е шрифт за четене от екран, създаден от Майкрософт през 90-те. Изглежда добре, когато буквите са с малък размер и… хм… не чак толкова добре при големи размери. Смята се, че шрифтовете за екран не трябва да се ползват за печат и обратно. Правят го само типографски неграмотните. И IKEA.

От IKEA казват, че са направили промяната, защото им се налага да печатат каталози на все повече езици. Това означава да разработват версии на своя шрифт за всяка различна азбука. Скъпо и бавно начинание. Докато Verdana има версии за много азбуки и ползването й е безплатно. Освен това един шрифт ще бъде и на сайта, и в печатните реклами.

Според мен днес Futura изглежда леко елитарен шрифт. А така, с Verdana, IKEA създава впечатление за още по-народна и евтина марка.

В началото и аз се възмутих, защото харесвам Futura. Но след това разгледах каталога за 2010-та, реших, че нещата не са чак толкова зле. Просто IKEA показва, че не се взема твърде насериозно и може да си позволи да наруши типографските правила и да ползва масов шрифт по сравнително добър начин.

Коментари

 1. И.Е. Станков ( 8 септември)

  Вердана звучи наистина адски неподходящо, но новият каталог (на живо) изобщо не изглежда дразнещ с този шрифт. Даже не се усеща. Икеа са хитряги, да не ги мислим.

 2. Филип ( 8 септември)

  Винаги съм се чудил кой обръща внимание на шрифтове...На мен например няма да ми направи каквото и да било впечатление какъв е шрифта, освен ако не е абсолютно нечетим.

 3. Boby Dimitrov ( 8 септември)

  А защо просто не го направиха с Мидиад или кой да е друг OT Pro шрифт със широка езикова поддръжка (Meta и тн) – за мен си е мистика.

  Не става с една проста Вердана – а оптични начертания, а различни тежести?

 4. градинко ( 8 септември)

  Футура щеше да е прекрасен шрифт, ако не беше малко а – абсолютно неразличимо от о, грозно и ретро. Днес Футура се ползва само за бижутерии, мода и прочее надувки. Добре са го зарязали.

  Но както казва Боби Димитров, нямаше нужда от трън, та на глог. Има 100 изчистени шрифта, които поддържат всевъзможни езици и имат повече тежести от normal и bold. Пак добре, че не е Таймс ню.

 5. Creator ( 8 септември)

  Баси гадното – за мен Futura и Tahoma са наи-яките шрифтове.Не знаех че първия е “Сделено в Баухаус”

 6. Neli ( 9 септември)

  Ikea нещо взе гадно да се комерсиализира. Да де, нали принципът им винаги е бил “по-комерс от комерса”, но с ирония, изчистено и нали знаете... В есенния им каталог има едни канапенца – комерсът е там, останалото хич го няма. Извън контекста бих ги свързала по-скоро с Domäne. (Който е бил в Германия, знае за какво говоря.)

 7. shamans ( 9 септември)

  @ Creator: а какво лошо има, че е дело на Баухаус?

 8. dkokalanov ( 9 септември)

  Спазват всеобщата тенденция към ползване на по-“хуманистични” шрифтове и писане с малки букви. Нищо ново, само изборът на конкретен шрифт е странен. Сигурно, както и при избора на изпълнители, са подходили с “кой е най-добрият безплатен шрифт”. Скоро столчета ЛуиXIV ще пуснат.

 9. юлий ( 9 септември)

  Поне за мен шрифта е много свързан с преживяването и модела, който продаваш.В този смисъл ми е интересна посоката от Futura към Verdana… та си мисля, -взе много да се хуманизира това арте, Ортего!

 10. martinangelov ( 9 септември)

  Препоръчвам филма “Helvetica” по този случай :)

 11. Creator (14 септември)

  shamans нищо против – даже се кефя.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории