Конкурс площад Централен, Пловдив — обявен

от WhATA, 30.04.2014 | 8 коментара

Ако се чудите защо не сме писали повече от 2 месеца, отговорът е прост: копаем на обществената нива и често иначе острите ни сечива удрят на камък или затъват в кал до дръжките. Или по друг начин казано, организираме общински конкурс — конкурсът за площад Централен в Пловдив, съвместно с Община Пловдив и One Architecture Week.

За 6 месеца направихме задание, подложихме го на обществено обсъждане, променяхме го, чакахме одобрението му от бързите като гепарди институции (4 месеца), тествахме го с архитекти, сковахме сайт и бекенд система и преди 2 седмици конкурсът тихо беше обявен:

plovdivsquare.com

Оттогава обяви за него излязоха в Archdaily, Bustler и още около 40 световни сайта и започнахме да отговаряме на въпроси на хора от Великобритания до Индия и от Сърбия до Япония. Често изпадаме в стрес и за успокоение пием топло мляко и гледаме сериали.

След този увод нищо друго не ви остава, освен да разгледате сайта (ако още не сте), да свалите заданието, да харесате конкурса в социалните мрежи (Facebook, Google+) и ако сте архитекти, да участвате, а ако не сте, да хвърляте по едно око от любопитство до средата на юли.

Коментари

 1. малчо (30 април)

  Дано не ви подведат пловдивските общинари и да ви донесат негативи на доброто име, което все още задържате.

 2. Светозар (30 април)

  Успех!

  Иначе гледам сайта и си мисля: не е ли хубаво към снимвокия материал да се даде и визуализация на проекта за бъдещо обновление фасадата на бившия Партиен дом?

 3. Диян Борисов (30 април)

  Cheers!

 4. gevgir ( 6 май)

  kolegi, to hubavo ama vijte sas Shipka 6 kakvo stana , pak boza…

 5. ssd ( 7 май)

  хвърляме по едно око. успех на конкурса!

 6. Петър Иванов (14 май)

  Само да попитам в проекта за нов площад предвижда ли се да се сложат скейтърски рампи и подобни. Вече сигурно няма голям европейски град, в който на централно място да няма рампа. Атракция е голяма за хората.

 7. graycsale (28 май)

  Жалко, че все още има заблудени колеги, които участват с прекомерен овчи ентусиазъм в подобни конкурси като този за Централен площад – Пловдив. Признавам, понякога аз също съм в това число.
  Ситуацията вече е такава, че се изисква революция, а не еволюция по отношение архитектурната среда в България и свързаните с нея “хора” и “конкурси”. Очевидно е, че все по-често канените световни имена за журиране са за параван, зад който се продължава по старому.
  Тук gevgir правилно е споменал като пример “Шипка 6” … щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

  * “хора и конкурси” не случайно са в кавички.

 8. блиндирани врати ( 5 септември)

  Знае ли се фирмата която ще изпълнява проекта!

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории