Конкурс Площад Централен Пловдив — aнкетата

от WhATA, 30.10.2013 | 17 коментара

Конкурсите в България са неприятна тема. Архитектурните конкурси не правят изключение. Те са предопределени, сведени до търгове за подизпълнители, корумпирани, с неясно задание, тайни, формални и най-вече липсващи.

Изобщо нямаше да ви занимаваме с тази неприятна тема, ако не се бяхме хванали да организираме нормален международен конкурс в България. Този път по покана на Община Пловдив и Sofia Architecture Week 2013. И въпреки проваления конкурс за Метростанция 20, въпреки смешката със Света Неделя и мегаломанските непрозрачни конкурсни амбиции на Столична община за Централната градска част, които, на бас, пак ще са фиаско.

Какъв конкурс?

Темата е Площад Централен в Пловдив (или площада до Пощата, за по-незапознатите). Целта, естествено, е да стане активно градско пространство, вкупом с цялата археология, със соц Партийния дом, с Пощата – мастодонт и голия плочник. Конкурсът ще бъде международен, отворен и обявен в края на ноември 2013.

За к‘во се занимавате, нищо няма да излезе

И ние така мислехме в началото. После решихме, че всеки пропуснат опит за нормален конкурс намалява шансовете честната конкурсна практика изобщо някога да стане норма в България. И се навихме, с всички рискове, които ясно съзнаваме.

А и Община Пловдив изглежда искрено решена да си направи добър международен пиар с добър международен архитектурен конкурс и в крайна сметка да получи едно качествено пространство в резултат на честна конкуренция. Дано.

Анкетата

Конкурсът се прави наопаки. Първо се питат хората (специалисти и неспециалисти) и после се пише задание. За целта, наред с обществените обсъждания, които ще продължат да се организират в Пловдив по темата (първото беше на 18 септември, за второто ще съобщим навреме), пускаме и онлайн анкета. За всички жители и гости на Пловдив, както се казва. Ето я:

Анкета за площад Централен в Пловдив

Попълвайте смело и пращайте на приятели. Всичко, което кажете, ще бъде чуто.

Коментари

 1. арх. Яна Радева (30 октомври)

  Някак си пак пропуснахте конкурса за интериор и декори на Студио 5 в Българска Национална Телевизия, организиран пак от Вас. Може за да сте обективни да критикувате и вашата работа.

 2. WhATA (30 октомври)

  Яна, конкурсът за Студио 5 броим сред провалите. За наше съжаление. Но не беше толкова представителен и международен, за да го изредим в началото.

  Не искаме да влизаме в режим на обяснения, но вярвай, извън нашите възможности беше да наложим на БНТ да го реализира. Никой организатор не може да влияе на инвеститора в края на играта.

 3. арх. Яна Радева (30 октомври)

  Всички който участвахме, дали в организацията или в самото проектиране знаем как протече конкурса. Не става въпрос дали имаше реализация или не, говоря за организирането и протичането му. Не искам и обяснения, някой неща просто се случват. Не игнорирайте този конкурс, както го правите от много време насам.

 4. Виктор Мъжлеков (30 октомври)

  Браво за инициативата! Ако Пловдив иска да има някакъв шанс за Европейска столица на културата, то този конкурс е задължителен! Също така ще направи добър пиар на града. Надявам се Общината да се възползва максимално.
  Обичам този град и мечтая да го видя във пълната му прелест (всъщност това е илюзия понеже града постоянно се променя, но както и да е :)
  Успех.

 5. Rado ( 3 ноември)

  Резултатите от анкетата ще попаднат ли в заданието?
  Кой е спечелил конкурса за написване на задание :) ?

 6. АТАНАС ТОШЕВ ( 4 ноември)

  НЕ ИСКАМ ДА ПРЕНЕБРАГВАМ МЛАДИТЕ АРХИТЕЛКТИ, НО ВСЕ ПАК КАТО МЛАД ЧОВЕК ЧЕСТНО ПРЕДПОЧИТАМ НЯКОЙ СТАР СОЦ. АРХИТЕКТ ДА СЕ ЗАЕМЕ С МЯСТОТО. НАПОСЛЕДЪК ВСЕКИ СЕ СТАРАЕ ДА СЛОЖИ НЕЩО НЯКЪДЕ ЗА ДА ПОКАЖЕ КОЛКО Е ИНТЕРЕСЕН И КРЕАТИВЕН. ЧИСТОТАТА И СЕМПЛОТО ИЗЛЪЧВАНЕ ВИНАГИ СА СЕ ЦЕНЕНИ, НЕКА ПЛОЩАДА БЪДЕ ПЛОЩАД, ДА МОЖЕ ДА СЪБИРА МНОЖЕСТВОТО В ГРАДА ПО ВЯКАКВИ ПОВОДИ. ДЪРВЕТА И ФОНТАНИ(КОЙТО РАЗБИРА ПОНЕ МАЛКО МОЖЕ ДА ПРЕЦЕНИ КОЛКО ПО-ДОБРЕ СТОЯТ СТАРИТЕ СОЦ. ФОНТАНИ ОТ ТОВА ГРОЗНОТО ПРЕД ПАРТИЙНИЯ ДОМ)- ДА!, НЕО АЛОМИНОСТЪКЛЕНИ ДЮКЯНИ СОВЕНИРДЖИЙНИЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ, НЕ!!!
  Най-голяма е гъстотата на населението в обща Пловдив (3500 души/км2)
  НЕКА СПРЕМ ДА КИЧИМ И БЕЗ ТОВА МАЛКОТО ПРАЗНИ МЕСТА

 7. Владо ( 4 ноември)

  Ами те засраха, с извинение за израза, досегашние останки до пощата – Мисля че ЦЕЛИЯ парцел се продаваше от небезизвестна БГ Мутрофирма /Пещерска/.
  Там всичко е оградено с много горзна ограда от бая време /години/.

 8. И.Е. Станков ( 6 ноември)

  О, това ще го следя с интерес!

  Според мен, частта пред партийния, до границата на пощата трябва да си остане пак така голям плац.
  По социалната част на площада е между пощата и градската градина. Там могат да се направят приятни неща и интеграцията с парка да е по-раздвижена.
  Последните разкопки там, до колкото можах да видя, докато копаеха, за съжаление се оказаха по-разочароващи от очакваното като за западна част на форума. Във смисъл, почти никакви колони и подобни по експресивни елементи, които да правят впечатление. Дори и улица, с типичните гигантски плочи не забелязах. Така като гледам, май ще трябва да се строят “нови руини”, за да хване окото. Нещо, което ще е нелепо за Пловдив, а пък и подобен кич имаме вече във въстановения Одеон.
  Всъщност, руините от форума на юг, изток и север от пощата са достатъно впечатляващи и тези от юг и изток могат да се интегрират отлично с площада, ако районът не беше приватизиран от някакви мафиоти, които точат зъби от години да “интегрират археология” в търговски център. Сигурно затова и положението им в момента е да са напълно занемарени и засипани с пясък, така че дори и широките римски улици не си личат.

  Нещо, което със сигурност не искам да видя на площада е пазар, за каквото и да е. Картините, така или иначе, трябва да са си по в посока Стария град.

  Плочите, между другото, на мен си ми харесват доста. Това си е лукс за разлика от максимално евтините бетонни блокчета. Няма ли как да се рециклират тия луксозни камъни пак за настилка?

 9. Иван (17 ноември)

  Искам площада във вида, който се намира в момента, но изпълнен с усмихнати пловдивчани, а не смазани от живота хора. Аман от строители и бетон. С парите за проекта и реализирането му, можете да зарадвате сираците или пенсионерите, да купите книги за библиотеките …

 10. gergana (19 ноември)

  Mislia , 4e ste e po dobre da ima zabavlenia , za mladite i malkite deca nesto po veselo i zabavno ot arhitektura tia e navsiakadea iz grada i mislia , 4e vseki evropeiski centar ima zabavlenia pove4e lulki , svetlini i mesta na koito da se zabavliavat horata.
  \

 11. Иван (23 ноември)

  Пожелавам Ви да издържите на всички удари, които Ви предстоят, WhatA, и искрено се надявам да отстоявате позицията на съвременно мислещи хора – Пловдив има нужда от хора като вас сега повече от всякога, така че го направете заради нас – пловдивчани – макар и повечето от нас да си мислят, че нямаме нужда !

 12. ssd (26 ноември)

  lulki i svetlini, семки и бонбонки, и други bells and whistles, моля, не.

  Харесвам въздуха, простора на площада. Бих се радвал да се запази. За това би спомогнало допълнително ако по-ясно се усещат двете нива, т.е. северната страна на пощата да се оживи. Може би с път (стълби) до спирката в източна посока на автобусите, които продължават по Л. Димитрова (така де, как се казваше).

  Харесвам и каменните плочи. Никога не съм разбирал разните аргументи за слагане на тухлоподобни — нямало да се хъзга през зимата Хлъзга се непочистеният сняг/лед, не настилката.

  Тъй като Градината стига до сами ръба на площада, още когато ги сложиха, тези саксии с дърветата ми се сториха нелепи. Но май вече им свикнах.

  Успех, WhATA!

 13. трафоПОСТ ( 2 декември)

  Понеже съм от Пловдив, си спомних една стара закачка с архитектурата на сградите около този площад. Зевзеците казваха, че сме имали поща като партиен дом, хотел като поща и партиен дом като хотел. Тези от Вас, които са заставали пред трите сгради ще схванат смешката.

 14. Радо (13 декември)

  Има ли вече обявен конкурс със задание и програма?
  Какво се случва?

 15. konkurs-ploshchad-tsentralen-plovdiv-anketata (19 декември)

  Ако има конкурс, трябва да се ограничи до нови плочки, адекватно осветление и концепция за пешеходни връзки със съседните пространства. Задължително да се махне стъкленото черно нещо между Пощата и Одеона. Задължително и да се направи схема за зониране на събитията. Така че да не се пречи на пешеходното движение. В частност, турнирите по плажен волейбол и бира фестивалите, които трябва да се ограничат в традиционната зона за провеждане на концерти и зимни пързалки. Експонирането на археологията под площада е спорен въпрос. Да, сега е моментът да се правят проучвания и разкопки, но дали намереното трябва да се експонира, или да остане под земята за следващите поколения? Идейният проект представен от арх. Румяна Пройкова би променил радикално начина по който ще функционира пространството. Затова е изключително важно да има широка обществена и професионална дискусия по този въпрос.
  Оставането или премахването на фонтана е решение, което трябва да се прехвърли към участниците в конкурса, сами да преценяват доколко и как се вписва в цялостната им визия.
  Колкото до въпросите за социализация на пространството, има много неизвестни, включително въпроса за експонирането на археологията. На този етап може да се разшири анкетата като се включат въпроси за оценка на досега направеното. В частност Римския стадион до площад “Джумаята”, съседната градинка, т.н. “седми хълм” и обновената пешеходна улица в участъка между т.н. Централни Хали и сградата на БНБ. Това са емблематични места, които направиха своя преход от сергийна търговия и детски въртележки, към монументално-експозиционни пространства с елементи на бутафория.

 16. колега (22 април)

  Илко Николов как се намести пак в журито? Без този архитект конкурсът ще е чист. Гледайте как ви е подвел, лошото е, че ще подведе и международното жури и ще си нагласи пак своите хора да спечелят награди. До кога корумпирани администратори “архитекти” ще дирижират бъдещето на градовете? Диков N:2

 17. Недялко (10 юли)

  И на мен ми направи впечатление, че в журито присъства представител на общината (и то двама: председателят на Общинския съвет и главният архитект). След това правилата за гласуване на журито:

  “журито гласува с ДА и НЕ. На втори кръг минават проектите, получили повече от четири ДА. Всеки член на журито има право да спаси за втори кръг (давайки жокер) до 3 проекта, неполучили достатъчно ДА”

  Накрая финалистите се дават пак на общината и тя избира кой печели от тримата.
  Така още в самите правила е залегнала възможността цялата процедура да се корумпира и да стане формална и безсмислена. Не казвам, че в този случай така ще стане, но защо изобщо са такива правилата. Ето цитат от страницата:
  “Оказа се, че от категория Void победител няма да се излъчи, а на негово място във финалната тройка се нареди проект 96, който през цялото време пробиваше с помощта на жокери от журито и на финалното гласуване успя да вземе 4 пъти ДА.”

  Интересно дали той ще бъде избран накрая. Не съм от Пловдив и не се вълнувам чак толко кой и как ще оформя централния му площад, но все пак – красиви български градове – красива България. Най-важното в случая е как стават нещата в нашия съвременен свят – честно или не.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории