Конкурс Библиотека Варна — анкетата

от WhATA, 28.04.2015 | 16 коментара

Архитектурните конкурси в България станаха толкова дискутирана тема, че чак ни е неудобно да ви занимаваме пак с нея. Отново да повтаряме, че добрият архитектурен продукт се ражда в честна, оспорвана и международна конкуренция. Че Закона за обществените поръчки в настоящия си вид не помага, а напротив, пречи за провеждането на честен, оспорван, камо ли международен архитектурен конкурс. Както и да говорим, че нещата все пак се променят, макар и с малко, макар и трудно.

Пътят към идеалния архитектурен конкурс е неравен и кофти асфалтиран, знаем го от опит. Но вярваме, че всеки нов опит ни приближава все повече до целта.

Eдин добър пример струва колкото хиляда думи

Когато през март от Камарата на архитектите (КАБ) Варна се обърнаха към нас с идеята “Градът ни има нужда от нова библиотека, но искаме честен и международен архитектурен конкурс, точно като в Пловдив, ще го организирате ли?”, отначало не повярвахме. Варна? (Да, същия град с трибуквената организация, на която никой не споменава името, с конкурса за Алея Първа, с протестите и Пламен Горанов…). После си казахме, че ще бъде чудесно, ако всеки български град реши да променя публичните си пространства на основата на нормален конкурс.

И приехме.

Варна има нужда от нова библиотека

Варненци действително имат нужда от нова библиотека (хората четат буквално в коридорите на трите филиала на регионалната библиотека), архитектурната общност в града е ентусиазирана и позитивно настроена към начинанието (и съдейства по безпрецедентен досега начин за гладката организация на конкурса), а Община Варна изглежда решена да пробва нов имидж.

Всъщност, замислихме се, че и в България все още няма подобна сграда — библиотека от нов тип, не просто сграда, а публично пространство, отворено едновременно за книгите, за всички други канали на информация и за хората. Сграда, в която с удоволствие човек би постоял, дори и да няма конкретна работа.

Или, както гласят модните архитектурни клишета, съвременната библиотека би трябвало да е дневната на един град.


Библиотеката в Сиатъл. Фоайе с места за четене


Техническата библиотека в Прага. Photo: i.lidovky.cz


Новата градска библиотека в Щутгарт. Photo: Victor Brigola

Анкетата

Но имаме нужда от помощ. Независимо дали сте жители на Варна или не, дали ходите често на библиотека или “тези мрачни сгради” ви плашат, ще ни бъде полезно да разберем как четете и какво би ви накарало да прекарвате повече време в една бибиотека. Направихме онлайн анкета, която ще ни помогне в написването на заданието за конкурса. Ето я

Анкета за Библиотека Варна

Попълвайте смело и разчитайте, че отговорите ви ще бъдат чути.

***

Конкурсът за нова сграда на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” Варна се очаква да бъде обявен в края на май. Стискайте ни палци (на нас и на варненци).

Коментари

 1. Антоан (29 април)

  Студент съм от Варна и уча в Холандия. Тук библиотеките са невероятни. Пример: www.dmdjs.nl/gereali…

  Библиотеката трябва да е удобно място, което е достъпно и безплатно (или със смешно ниски цени). Тук всички библиотеки са свободни за ползване и се плаща само ако вземаш нещо за вкъщи. Ако си в центъра и имаш свободно време отиваш за да почетеш списание и пиеш едно кафе. Ако си фрийлансър, можеш да работиш и да правиш срещи там. Ако си родител можеш да възпитаваш любов към книгите и играта. Но важното е библиотеката да е приветлива и забавна. В Arnhem стълбите са огромни и стават за сядане, а парапета е направен специално за пързаляне надолу.

 2. Антоан (29 април)

  Още снимки:
  goo.gl/xtpIQo
  goo.gl/kpt0uu
  goo.gl/07hgmP
  goo.gl/FDgPbf

 3. vavalu (29 април)

  Анкетата е малко трудна за попълване от неработещи и пенсионери, тъй като измежду отговорите на някои въпроса няма подходящи, които те биха избрали (например на въпроса кога последно ходихте до библиотеката – преди месец е по-често от по-рано тази година и по-рядко от миналата седмица :) въпреки че точната честота може би няма такова значение за вашата анкета; въпроса кога бихте посещавали няма отговор през деня :), което е напълно адекватен отговор както за учащи, така и за пенсионери). Четящите пенсионери биха били една от по-големите таргет аудитории на библиотеките (стига да четат и библиотеката да се популяризира сред тях), защото предполагат широк и евтин достъп до много издания. Друг е въпросът :) дали тази аудитория би достъпила вашата анкета в нета :) Знам как библиотеката отвори света на баща ми в пенсионерските му години и затова смятам, че трябва да се помисли за тази група посетители.
  Успех с критериите и заданието за конкурса.
  Междудругото една от досадите в тази библиотека беше това (предполагам, че и сега е същото), че е разположена на няколко етажа и ако търсиш конкретни книги се е налагало да сновеш между етажите и да чакаш да ти намерят книга на един етаж и след това да минеш през същото на друг етаж.
  Като учащ е досадно да чакаш по опашки, за да ксерокопираш едно или друго (да преписваш на ръка и на място никога не е било интересно). Ако ти предлагаха да получиш сканирани електронни копия на страниците, които ти трябват, би спестило хартия, а би било по-удобно, но предполагам, че ще им отнема повече време.
  Баща ми намира за досадно, това че за 1 месец ти разрешават да вземеш до 6 книги, защото не обича да се разхожда често до там. Харесват му много и тематични списъци с препоръчни книги (например: най-добрите 20 криминални романи).

 4. vavalu (29 април)

  Антоан ми напомни и за още нещо :) – съвременните родители намират за много приятно и полезно да водят децата си в библиотеки и книжарници на детски представления или четене на приказки. Децата много обичат книжки (макар че не умеят да ги пазят) и да се забавляват с книжки. Би могло да се помисли и за тази малка аудитория и занимания с четене на приказки, рисуване, оцветяване….срещу скромна такса. А мама и татко могат да се поразходят или да пият кафе, или пък да си поприказват на кафе в библиотеката.

 5. Виолина Великова (29 април)

  Идеята е чудесна, но когато се прави подобно нещо, ще е добре да се вземе под внимание, че трябва да са удобни за посещение от всички т.е – от хора в инвалидни колички, от трудно подвижни хора, от майки с колички, от незрящи дори. Т.е да няма разделение на хората заради някакъв физически проблем. Абсолютно всеки един човек заслужава и има право на достъп. Колко трудно подвижни хора сме виждали на обществени места ??? Еденици! Защо? Защото нямат удобствата да стигнат или да влязат в съответната сграда. Така, че се надявам това да бъде взето под голямо внимание за новата библиотека.

 6. Варненец (29 април)

  А защо не дадете за пример новата библиотека на Бронкс? Сградата е от 2012-та година. Защо трябва да е някакво стъклено-бетонно чудовище, а да не е сграда, която да кореспондира с оста, тръгваща от морето и включваща редица ключови за Варна сгради. Запознайте се първо със сградата на Ешмедемето (сегашно Happy), сградата на Градската галерия, на протестантската църква, на старата военна болница (уви съборена и построена като бледа реплика).

 7. kyky (30 април)

  Гледах стари снимки от библиотеки в следвоенна Германия. Нашите са точно на същото ниво, т.е. едно 70 години назад сме. Реалистично погледнато май е най-разумно, ако просто се копират добрите примери и толкова, без никакви експерименти. Все пак да не забравяме в какви времена живеем (справка – ретро лампи пред НДК). Иначе има и вариант да се прегледа критично опита на другите и да се направи и нещичко ново. Като пример ще дам качеството на въздуха. Библиотеката е сграда с особен климат. Поддържането на здравословен въздух е възможно, но със сигурност няма да се случи със скъпи климатици (справка – моловете без кислород). Другаде е бъдещето – полуотворени пространства, потоци свеж въздух и т.н.

 8. коелга ( 3 май)

  Абе, какво задание за проектиране ще стане, ако разчитаме на тази анкета? Средностатистическо :) А какво стана с конкурса в Пловдив? Кой местен прави работния проект ;)

 9. cvete ( 5 май)

  Здравейте, предполагах че ще видя повече коментари, но явно интересът към построяването и функционирането на нова библиотека във Варна в момента е такъв! а сега му е времето за обществен дебат!
  По този повод Ви предлагам въпроси за размисъл, защото се приобщавам към мнението за анкетата, особено с термина „ходене на библиотека“, а не посещение и ползване на архивни единици! :
  Първо по местоположението – в материалите пише повече за триетажен подземен паркинг – Варна ще се сдобие с паркинг – библиотека или с място за културен живот, обслужвано от паркинг?;;
  ПЪРВО! – по съдържанието и функцията на библиотеката – библиотеката не е само читални и места за рекреация – зад „фасадата“ на общодостъпните публични площи се крие един изключителен процес на съхраняване, реставриране, поддържане с изключителни технически съоръжения на микроклимат, определен именно от наличните архивни материали с техните специфични изисквания към светлина, влажностен режим, температура и др., а не бива да пропущаме и условията за работа на високо квалифицирания персонал;
  Отново Първо – на база посоченото следва да се изготви професионално задание с виждания и изисквания към бъдещата сграда и то с перспектива, а не какво сме видели от 50 – те, 60 – те години на миналия век, за новите построени през миналото десетилетие сгради – да се видят позитивите и негативите, за да се избегнат тук;
  Второ – в заданието да се посочат необходимите помещения както за посетители, така и за обслужване дейността на библиотеката – архивохранилища с реставраторски и химически лаборатории, като не се пропускат и не малкото по площ помещения за обслужващите технически съоръжения; да се предвидят и най-незначителните детайли е трудно, но понякога те „обръщат колата“; не бива да се пренебрегват и помещенията за обслужващия персонал с места за релакс;
  Трето със заданието да се заложат изисквания не само към оформяне и подходи към бъдещата сграда; в днешно време, а както се очертава и в бъдеще особена роля има сигурността на съоръжението по отношение на достъп на лица в неравностойно положение (инвалиди), на присъствие на майки с деца в колички, на възможност за лесен механизиран транспорт и достъпност от медицински персонал или пожарна;
  Четвърто – сега проблемът е паркирането на автомобили, но има и други средства за транспорт – велосипеди, а защо не и мини хеликоптери – мислим в перспектива, нали?;
  И пето и шесто и . . . . въпросът е сега, докато още може да се мисли, без да се разходват средства, как да се използват средствата, че и при самото изпълнение на обекта на варненци и гостите на Варна да е удобно и комфортно, а не само да се нарушава спокойствието на сега живушите в района и да се пренебрегват правата им за спокойно обитаване.

 10. Липов цвят (13 май)

  В анкетата ми липсват редица въпроси, макар някои от тях да биха били реторични. Но така добре би могло да се проследи общественото настроение.

  Например:

  Бихте ли искали към библиотеката да има прилежаща градина или парк?

  Смятате ли, че мястото до Общината е добро място за библиотека, или бихте предпочели да е в центъра, на мястото на Дупката?

  Ако има добра охрана и хубав детски кът с отопление през зимата, бихте ли оставяли детето си само̀ там?

  Смятате ли, че в библиотеката трябва да се допускат граждани със занижена хигиена? (Задавам този въпрос заради много неприятен случай. В библиотеката се озовах до един мъж, дето просто стомахът ми се обръща, когато се сетя за него. Панталонът му отпред беше бял и вдървен, копчалъкът – разкопчан, пуловерът му можеше да седи изправен, от ушите му течеше някаква гадост, а вонята му ме довърши окончателно. Говорих с персонала, но ми отвърнаха, че всеки имал право на достъп, защото това било обществена институция. Съжалявам, но това, че институцията е обществена, не значи, че социален дом и посетителите трябва да бъдат излагани на риск да хванат глисти и да ходят с противогази, за да не притеснят някого. В съдебната палата например този не биха го допуснали. Въпросната личност ползваше компютър, не искам да си представя да заема книга, която той преди това е чел. В края на краищата и децата ми ще я пипат).

  Трябва ли в библиотеката да се допускат домашни животни? (Имам кученце, много добре възпитано, но не мога да влизам с него)

  Одобрявате ли идеята да има рекреационен център, в който да се използват домашни животни? (По света се използва този метод за терапия на деца, както и за приучване на децата към четене – четат на кучета, на котета, социализират се).

  Въпросът колко често посещавате библиотеката също е смущаващ. Защо отговорите не са просто “приблизително веднъж седмично, всеки месец, веднъж на два месеца, на около половин година, по-рядко”?

  Колкото до паркоместата – да хубаво ще е да има паркинг, но това са си проблеми на общината. По принцип трябва да се инвестира в паркинги, но да бъдат глобявани и тези, които са си превърнали гаражите в магазини, а самите те имат по 2-3 коли, които паркират където сварят. Въобще, събираемостта на глобите за неправилно паркиране трябва да се повиши, а “рецидивистите” да бъдат съдебно задължени да участват във възстановяването на потрошените тротоари и унищожените градинки.

  Библиотеката трябва да е просторно и светло място, пълно с много книги. Разбира се, че трябва да има wifi, компютри с интернет, селфскенери, кафене, изложбено пространство, стаи, в които хора да се събират и работят по проекти – студенти например, а и не само, защо не и антикварна книжарница, приходите от която могат да отиват за библиотеката. Но преди всичко в библиотеката трябва да има книги. Ако няма нови заглавия или пък заетите книги не се връщат с месеци, ако ще и от злато да е изградена тази сграда, тя няма как да бъде библиотека.

  Надявам се да съм била полезна.

 11. stf (19 май)

  Тези китайци са навсякъде…

  www.manager.bg/%D0%B…

 12. Marin (26 май)

  Здравейте,
  На база чутото, прочетеното и видяното, бих искал да споделя следното:
  1. Въпросният конкурс в Пловдив, който може би визирате /Културен дом/ беше доста спорен, със скромно участие и детински и недомислени проекти, които се изразяваха в подредба на плочки, лампи и храсти, и в резултат бе избран проекта с най-шарената и чужда за БГ реалността картинка…..дневна под открито небе с бетонни аксесоари и асфалтиран площад / нищо, че през лятото става +40градуса на открито…/ Така, че не разбирам с какво този конкурс е образцов….и трябва да служи за пример…
  2. Не виждам смисъл да се впускаме в размисли и страсти за това има или няма паркинг, колко голям, защо и как….Има си наредба, която трябва да се спазва при проектиране на обществени сгради…там е упоменато колко са паркоместата….
  3. Относно коментарите за това какви технически средства трябва да има в една библиотека, копиране, сканиране, печат и т.н. …всичко това е обзавеждане и оборудване …..на този етап трябва да се мисли как да се направят критериите на заданието за да се осигури сграда с модерна и адекватна за града и мястото визия, задание която да оставя място за креативност на идеите, а не чертане на кутийки по поръчка на клиента, защото в заданието ги пише….
  4. Заданието трябва да осигури макрорамката…..искаме библиотека за определен книжен фонд и с определени технически параметри……искаме я в определен имот с определени параметри и точка…..Нека архитектите сами преценят как ще организират пространствата и функциите….В противен случай, ще се получи състезание между шарени картинки….както става в повечето случаи в БГ. Пример конкурса на СХБ за Шипка 6……Тежко и подробно задание, което не оставя избор на проектанта…Тъй като сте архитекти се надявам да помислите върху това….
  5. Публикувайки разни красиви картинки на библиотеки по света, където майки с деца щъкат из библиотеката, моля помислете за следното…..Холандия, Норвегия, Германия са държави с определен стандарт, манталитет и организация на обществения ред и порядки…..Помислете какво възпитание имат българските деца….как се държат на обществени места…Помислете за опазването на книжния фонд….Помислете и за етническия фактор, който толерантно се избягва….Библиотека с общо пространство със свободен достъп до книги сред, които се разхождат усмихнати хора, стои добре на картинка, но в действителност не стават така нещата….Нека престанем да се прехласваме по инфантилни картинки и мислим и проектираме реалистично и честно спрямо средата….Мислейки за заданието говорете със специалисти с опит в библиотечното дело, а не с чичо Гошо и леля Пенка…..Последните са хубави хора, но не разбират нищо за организацията и дейността на една библиотека….
  6. Напоследък слушам вопли на архитектурната общност как трябвало да превъзпитават обществото чрез хубавата архитектура, която правят. Заемат се идеи от интернет, copy/paste, раздават се награди, хората се радват на шарено, НО…… Красивата сграда не възпитава….Първо е училище и общество и след като второто докаже, че е узряло, тогава може да му се предложи среда като в Западна Европа…В противен случай, в случая на библиотека по Холандски да речем, можем да се сдобием с детска градина и кръчма в едно…..
  Поздрави и успешен ден!!!

 13. vv (26 май)

  Привет,
  Поздравления за инициативата.
  Дано организацията на този конкурс и необходимите следващи етапи да продължат на база на натрупания вече конкурсен опит към момента.

  Заради по горния коментар бих искал да подчертая, че градската среда и съответно всяка сграда реализирана с поне малко мисъл са от изключително значение .
  Нелепо е да се очаква развитие и узряване на едно ‘общество’ и чак след това да му се предлага едно или друго.

  Съвременната градска среда и архитектура са от най-важните фактори, необходими за закъснялото развитие на това, което представлява нашето общество.
  Крайно време е капсулирането и негативизма да останат на възможно най-заден план.

  Успех с конкурса!

 14. Радо ( 1 юли)

  Какво става със заданието за конкурса? Нали и самия конкурс трябваше да е обявен през юни?
  С цялото ми уважение, но има страхотен теч на информация от Община Варна към определени, “близки” архитекти и студиа!!!
  Няколко екипа имат вече готови проекти, а независимите архитекти и малките екипи отново сме “на тясно”!
  Ако срокът на конкурса действително ще бъде началото на септември, както говорят в КАБ Варна, то конкурса е опорочен още преди да е започнал!!!

 15. WhATA ( 3 юли)

  @Радо,

  За съжаление, има забавяне в подготовката на конкурса, в момента се уточнява правната процедура.

  Все още не сме изпратили заданието в Община Варна, така че не знаем какъв “теч” на информация може да има оттам (освен общи градоустройствени параметри, но те не са тайна и всеки може да ги провери в ОУП).

  Конкурсът най-вероятно ще бъде обявен август-септември (всички ще научите), а предаването ще е в края на ноември или началото на деквмрви.

  Ще ви държим в течение.

 16. elijah roland (10 септември)

  Добър ден,

  Ние предлагаме частни, търговски и лични заеми с много ниски годишни темпове на най-ниската точка 3% за една година до 50 години срок на изплащане и до всяка точка на света по интереси. Ние предлагаме заеми от всякакъв размер.

  Нашите заеми са добре осигурени за максимална сигурност е наш приоритет. Възможно ли е да губи сън нощи тревожни как да се получи заем легитимни кредитор? Възможно ли е да хапе ноктите ви да живите? Вместо да залагате ноктите ви, свържете Илия Roland Loan Firm (Elijahloanfirm@outlook.com) сега, специалистите, които ще ви помогне да спре кредити лоша кредитна история, за намиране на решение, че победата е нашата мисия.

  Желаещите трябва да се свържете с мен по електронна поща:
  Име на кредитора: Илия Roland
  Кредитор Е-поща: Elijahloanfirm@outlook.com

  Много поздрави,
  Г-н Илия Roland

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории