Kлиматиците на Жаклин

от Жана Стоилова, 15.12.2008 | 20 коментара

За Jaclyn се изписа доста — знакова сграда (за BG), изведена докрай идея, нестандартни детайли с прилично изпълнение.

Често обаче при проектирането архитектът забравя, че обитателят винаги има последната дума. Като например да си сложи климатик, за който място не е предвидено.

Сградата Жаклин
Всъщност отдалеч климатиците могат да се приемат и за логични: поредните излизащи кубчета на фасадата


На някои места на сива стена са сложени сиви климатици, а на бяла стена — бели. Това показва, че може би е мислено за климатиците

Климатиците на Жаклин
И за съжаление, не е като правило на всички стени

Коментари

 1. Димитър (15 декември)

  Е добре де – като е толкова велика сградата, толкова ли е трудно да има централизирана HVAC система? Иначе така яко са омазали пейзажа и това е само началото, следващата стъпка ще са антените на ITV Partner…

 2. Creator (15 декември)

  Тази сграда лично за мен стана “култова” още като видях проекта и не се съмнявах/както много други колеги/че ще се изпълни добре.За съжаление и аз видях миналат седмица че климатиците са почнали да “никнат”-чакаме булсатком,простори с пране и какво ли още не.HVAC система сме парвили на една наша сграда – в общи линий на такава голяма сграда с толкова апартаменти в БГ централна климатизация е само теоретична.На въпроса архитектурно вписване на външните климатични тела има отговри – ама отново обитателите имат последната дума дали да ги слагат на предвидените места.Вси си мисля обаче че просто проблема е в това че дизайна на външните тела на нашия пазар е безвъзвратно сотарял и от там не се вписват в сградите.
  P.S.Междо другото тна последната ви снимка виждам нещо което не бях забелязал на живо -гадния стърчащ комин :(

 3. Mok (15 декември)

  Да вярно е – издумкай едно ОВкИ на инвеститорите за жилищна сграда за 2 млн и скивай какво те чака. Още повече че това не зависи от проектантите – може да подметнат някоя идея, но въпросът стои изцяло пред тия дето плащат. Като така аз не виждам проблем с климатиците в случая – естествено по-добре е картинката без тях, но тук не бъркат в очите. Пичовете са си изкомпозирали добре сградата, още някой допълнителен квадратен/правоъгълен/ елемент не вреди.

 4. Стела (15 декември)

  Добре че се е разминало само с шепа климатици, ти да видиш като започнат да остъкляват балконите тези с последната дума:)))

 5. Мок (15 декември)

  Нали се сещаш как се остъкляват балкони на нова (и то отличаваща се) сграда на бул. България без разрешение..

 6. mick (15 декември)

  Сградата изглежда странно. Малки прозорци, малко светлина вътре.

 7. Cretor (16 декември)

  Балконите малко трудно могат да се остъклят тук – първо не са преоразмерени/ккато повечето сгради/ и не са лоджий и не са широко отворени към стайте – просто не са подходящи да си разположиш кухня в тях :)Проблемат пред HVAC не е само цената ами и експлоатацията – то ние не можем се разберем парното да си платим гледай кво става за сметки за обща климатизация и поддръжката и.Иначе сградата вчера спечели “Сграда на годината” ,ама естествено само в категория жилищни сгради ,защото все пак сме в Булгаристан и голямата награда я взе тъп хотел изял последния ни див плаж.

 8. bb (16 декември)

  трудно е да се пребориш с клиентите и ползвателите. дори когато са предвидени ниско на балконите места за климатици, собствениците предпочитат да ги монтират по фасадата.
  относно централизираната климатична система – разбира се, че по принцип архитектите са запознати с възможностите и предимствата. въпросът, както всички знаем, е кой ще плати за нея. мисля, че е по-разумно да се пита защо не е инвестирано в таквава и това автоматично отклонява фокуса от проектантите.
  както и да е, мисля че жаклин е един голям комплимент за архитектите, които са успяли да наложат идеята си и да я развият до край (на каква цена – само те си знаят. а и ние, защото имаме представа как се случват нещата в строителството). комплимент и за инвеститора, защото я е поръчал и платил. все пак загубите от максималното РЗП са големи, както и рискът, поет с такъв експеримент.

 9. Creator (16 декември)

  Само да вметна ,че в случея сградата е с максимално РЗП!Което на мен лично ми показва само едно нещо – изискванията зе икономическа ефективност и законодателството в България не са извинение за лоша визия.Единственото което що годе може да се каже за извинение е нейзпълнението на детайлите – там просто иска неприятна “борба” с стройтелите.

 10. Боян (26 януари)

  тея климатици така ме бъгват, не е истина. Кога ще дойде кмет и управа дето ще им пука за външния вид и ще разкарат всички климатици и остъклявания от фасадите... Ебати кочината, ебати свинския народ сме.

 11. petko (18 февруари)

  добре де, само на мен ли ми се струва, че цялата тази гротескно струпана камара от кашони е по-скоро подигравка от колкото архитектура; различна е – да, интересна – определено не, модерна – може би да, функционална – под въпрос, грозна – о да; не искам да съм груб, ама сградата прилича на стилизирано бунище; може ли някой да ми обясни великата “култова” идея, която стои зад тази реализация, защото струва ми се климатиците, антените и сноповете кабели само ще допълнят визията на автора, придавайки финални щрихи на това “нещо”.

 12. artdesignvision (25 февруари)

  Аз ще давам по същество – и верно кофти си личат каде са климатиците(като трябва да се отбележи че са черни :)), но къде са всъщтност предвидени??
  Аз лично не забелязох предвидено място за тях от архитекта!
  И като мое лично мнение за визията на тази сграда е че много добре са съчетани цветовете и материалите(нали всички ги разбираме вече)!!
  P.S. – просто 3D визуализатор!!

 13. поли (21 май)

  ужасна сграда

 14. room service (24 юни)

  Az se interesuvam ot interiora…. niakoi niama li poznat koito zhivee tam ( ne mise gledat 3D risunki na arhitekta…)

 15. Владимир Карапетров (25 ноември)

  Ако позволите, малко продължение на Вашата тема: karapetrov.com/blog/...

 16. дд ( 4 декември)

  тъй като съм пряко свързан с тази сграда мога да ви уверя че една антена няма да се подаде от където и да е така, че коментарите в началото са неумесни....- хората с възможности и истински заетите хора не се занимават с “яките предложения на сателтните оператори”. За климатиците е направено максималното с оглед устройството на собствеността и архитектурата.

  Прочетох и два три коментара за “грозна” и “купчина” – мили хора ако вие се напънете и една права линия няма да скалъпите така, че не коментирайте труда на хора доказали се с времето и работата си....

  Плода на УАСГ се вижда по улиците на цяла Бъглария и за съжаление ще е така още много десетилетия. Така, че трябва да сте благодарни че сгради като тази съществуват в тази страна благодарение на 1% кадърни хора, които могат да осмислят думите “Архитектура” и “Дизайн”

 17. Max (19 май)

  Сградата е наистина много грозна, което си е тенденция за София. Като цяло другите нови жилищни блокове са поне безвкусни, обикновени и неотличаващи се. Тази се отличава – безумно грозна е. И за да не реши някой, че имам нещо лично против проектантите – не, дори и не ги знам кои са, но се занимавам над 10 години с дизайн и това “нещо” е обида за сетивата

 18. гг ( 4 ноември)

  Винаги когато минавах по бул.България ми е правило впечатление нестандартната визия на тази сграда и за ваше учедване ,много ми хареса.Толкова много,че си купих апартамент в нея.Въпрос на вкус.Винаги ще има различни мнения

 19. Димитров (28 февруари)

  Здравейте
  Според мен проблема с климатиците не се отнася само за тази сграда , а за почти всички жилищни сгради. В този случай проблема до някъде е решен с пребоядисване на външните тела но това не е достатъчно. Като цяло проблема си остава.
  В по горните коментари стана дума и за сателитните антени и остъкляване, а аз бих добавил и големите реклами, които се окачат по фасадата от собствениците на магазини и офиси намиращи се на партерните етажи, което също е доста загрозяващ елемент. Предполагам че в описания случай няма да има такова неблагоразумие.
  Много силно впечатление ми направи малка част от един от горните коментари:

  „Плода на УАСГ се вижда по улиците на цяла Бъглария и за съжаление ще е така още много десетилетия. Така, че трябва да сте благодарни че сгради като тази съществуват в тази страна благодарение на 1% кадърни хора, които могат да осмислят думите “Архитектура” и “Дизайн””

  Нищо лично към автора, но твърдението че трябва да съм благодарен на някого звучи, пресилено и несериозно. Колкото до единия процент, аз мисля че в България процента на кадърните хора е доста по голям от „1 %”, а за „Плода на УАСГ” коментара е излишен. Разходете се из форумите и ще видите че 90 % от коментиращите се слагат в този „1 %”. Колкото до осмислянето на архитектурата и дизайна това е въпрос на гледна точка.
  Вярно е че има хора които не харесват въпросната сграда, но е добре, когато се критикува да се излиза с аргументи а не да се празнослови с неща от рода на „грозна”, „бунище” и т.н.

  Според мен сградата може да се опише с една дума – „различна”, спрямо това което виждаме на около. Много приятно бях изненадан когато я видях за първи път и смея да твърдя че авторите са се справили много добре. Наистина първата асоциация на човек, е че вижда разместени кутии, но комбинацията от форми, пропорции и цветово решение, дава усещане за балансираност и устойчива композиция.
  Не трябва да се забравя че до известна степен възприятието на една сграда, изключително зависи и от околната среда, но това е друга тема.

  Искам да благодаря на всички които имаха здравите нерви и търпението да ми прочетат коментара до край.

  Поздрави

 20. lucy_it ( 7 март)

  Сградата е много стилна. Подобни съм виждала в Ротердам и Амстердам. Това е модерната архитектурна визия и фактът, че в София се появи подобна сграда, е много положителен.
  Що се отнася за централната климатизация – освен, че в България това засега е практически невъзможно заради разноските, по-добре е да нямате такава, защото си има ред недостатъци. Живея в Брюксел в сграда с централна климатизация и трябва да ви кажа, че заради нея в апартамента постоянно има течение, шум като от вятър и е студено. На покрива на сградата е инсталиран моторът, който вдига такъв шум, че на общо събрание на собствениците решихме да го спираме поне през нощта. Освен това синдикът (това е управителят на сградата) минава по жилищата на всеки два месеца, за да провери дали някой не си е запушил отдушника в банята. Централната климатизация налага ред задължения – напр. нямаме право да си слагаме абсорбатори с мотор. Защото те издърпват въздуха от твоята кухня и го вкарват в кухните на другите апартаменти. У нас например често мирише на цигари, а никой в къщи не пуши. Това значи, че някой близък съсед още не си е сменил абсорбатора с безмоторен. Принудени бяхме да си сменим дограмата (макар много стабилна и качествена, беше се изметнала от постоянните ветрове в къщи) и да си сложим блиндирана входна врата, от която иначе нямаме никаква нужда, за да спрем течението. През електрическия ключ до вратата влиза със сила външния въздух, а с него и прах (Брюксел е по-прашен от София, колкото и странно да ви се вижда) и стената около ключа е почерняла от мръсотия.
  С една дума – радвайте се, че нямате централна климатизация. Няма да ви казвам и колко скъпо струва.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории