Китай е модерен

от Жана Стоилова, 11.08.2008 | 1 коментар

Забелязали ли сте, че в китайските филми пословичните битки се водят почти винаги между четири стени? Героите всъщност са във вътрешния двор на къщата, а когато той им отеснее, започват да летят по покриви и огради.

Сред съвременни китайски сгради обаче да се заснеме такъв филм е направо невъзможно.

В своя статия Guardian описва две тенденции в китайската жилищна архитектура — от една страна е буквалното копиране на местни и чужди архитектурни форми, а от друга опитите на млади китайски архитекти за модерни версии на традиционната китайска къща с вътрешен двор и запазване на духа на „старите” градове.

Чудесен пример за това как се прави традиционна къща, но в модерна форма, е собствения дом на архитекта Wang Hui.

В класическата къща жилищните помещения са отворени към двора, а дворът е заобиколен от стени:

Tрадиционна китайска къща
Схема на традиционна китайска къща (от Ronald Knapp). Виж още за традиционните китайски къщи

Усещане за същото пространство имат и двата куба, формиращи модерната къща — стъклен (“отворен”) за жилищната част и каменен (“затворен”) за двор:

Модерен вариант на Wang Hui
Вляво: дворът. Вдясно: макет на къщата. Ясно се открояват двете части — жилищната (с кръста по средата) и двора (с плътните стени). Между жилищната част и дворът има две дървета.

“Кръстът” в центъра на жилищната част побира в себе си библиотека, кухненски шкафове, инсталации и разделя жилището на 4 зони, без врати между тях.

Списание Hauser публикува къщата в последния си брой:

Къщата

Интериорът

Коментари

  1. R (11 август)

    Къщата на Mr. Wang Hui е точнa противоположност на “класическата китайска къща”. Жилищните помещения са изцяло остъклени и отворени към средата /екстровертни/, а дворът е затворен /интровертен/.

    П.С. Струва ми се, че е пропуснал банята и WC-то

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории