ИКЕА БГ

от Анета Василева, 31.08.2010 | 30 коментара

Този текст беше написан по покана на списание Bravacasa, затова е и леко дълъг за този блог. Оказа се обаче, че имаме различия с редакторите на списанието за стила и фокуса на текста и всеки си държеше на своето. Така че… публикува се само тук. А ако се припознаете в някой от героите, ще ни е забавно да чуем и вашата икейска история.

Всички имена са измислени, а приликата с действителни лица и събития е случайна.

Жоро е бизнесмен. Има заведения — в София, на плажа в Лозенец, в Банско, общо взето там, където е тълпата. Жоро си разбира от работата — заведенията му бързо стават “новото яко място”, където кухнята е фюжън, хората са готини, а интериорите винаги правят впечатление. Нищо, че обикновено са пълни с евтини лампи, възглавнички, прибори и други джунджурии от ИКЕА-та в Солун. В България те не евтинеят. Напротив, хората им се кефят, а и изглеждат толкова добре за цената си, разсъждава Жоро.

Дани е фотограф и майка с малко дете. Семейството живее под наем, но според Дани това не значи, че трябва да се примиряват с грозен интериор. ИКЕА много й помага — в крайна сметка къде другаде можеш да намериш чисто бяло детско креватче без барокови извивки? Да не говорим за детските играчки, чаршафи, а и онази етажерка в хола в комбинация с бюро върши толкова добра работа в малкия апартамент. С няколко тура до ИКЕА-та в Букурещ и апартаментът направо светва – става почти като за списание.

Тодор е архитект. Не се притеснява да смесва ИКЕА с разни дизайнерски мебелчета в интериорите, които прави — независимо дали са офиси в промишлено предприятие, нечие жилище или подобното на лофт ателие на приятел фотограф. И винаги, когато се връща от солунската ИКЕА, носи по нещо за собствения си апартамент, някоя и друга черна чаша за офиса и каквото са успели да му поръчат приятелите.

***

Какво ще се промени за Жоро, Дани и Тодор, когато през 2011 г. първият официален магазин на ИКЕА в България най-сетне отвори врати?

Кой си купува ИКЕА сега

ИКЕА е сигурно най-обсъжданата и чакана у нас глобална марка. И нищо чудно. Предвид дизайн катастрофите, които предлагат традиционните нискобюджетни супермаркети за строителство и обзавеждане в България, на ИКЕА се гледа с добро око. Приличен дизайн, ниски цени, носи се отвън.

Но все още продуктите на шведската верига са по-скоро рядкост, отколкото ежедневие в българските домове. Купуват ги отворени момичета, които ходят до Солун и четат интериорни списания. Архитекти и дизайнери, които обичат да боядисват стените си в бяло и черно и да използват икейските текстили и червени метални шкафове като акцент. Собственици на заведения, които искат солта да стои в нещо по-различно от предлаганото в магазините за 1 лев. И всички, които са пътували, учили и живели в чужбина и са свикнали мебелите в общежитията им да изглеждат семпло и да вършат работа.

Ниските цени гарантират масовост

Философията на шведската мебелна верига е да бъде масова. Да присъства във всеки дом, да се продава на най-ниски цени, така че като ви омръзне диванът след 1 година или 1 седмица да не се поколебаете да го изхвърлите на боклука и да си купите нов. Естествено, пак от ИКЕА. Това в България тепърва предстои.

Всъщност онова, с което ИКЕА промени света, е именно нейната тотална масовост. Масово достъпни мебели с добър дизайн, които се сглобяват като на шега и пасват навсякъде. Интериори с ИКЕА се правят лесно, дори от лаици. Почти няма шанс да сбъркаш. Като да се обличаш с дрехите на една и съща марка е. Зеленото на Benetton примерно винаги си подхожда с лилавото им, а райето им стои добре дори и с най-абсурдния пепит.

ИКЕА не лекува лош вкус

От друга страна мебелите от ИКЕА не са панацея за лошия вкус.

Спомням си веднъж товарехме поредната порция бели мебели на паркинга в Солун и до нас едно семейство се опитваха да натикат в багажника на автомобила си гигантски пластмасови неща в бозави цветове, контейнери от най-евтините и всякакви други боклуци за евро-две, за които можете да се сетите. В техния багажник ИКЕА изглеждаше ужасно.

Въпреки всичко продължавам да съм убедена, че качествените масови продукти възпитават качествен масов вкус. А именно качественият масов вкус прави града и държавата по-хубави. И за това ИКЕА трябва да помогне.

След ИКЕА

Жоро ще се замисли дали да купи пак от онези лампи за новия си бар в София, след като сума ти хора ще ги разпознаят: “Я, виж, като наш’та лампа в хола”. И ще измисли хитър начин да направи лампите по-различни — ще ги пребоядиса, ще им скъси дръжките или ще им смени шапките. Или ще наеме някой да му измисли нещо още по-хитро. А хората ще си кажат: “Я, колко як интериор, нищо че е с ИКЕА”.

Дани ще продължи да си купува мебели от Околовръстното, както правеше от Букурещ или Солун. Защото ИКЕА върши работа.

А Тодор може би ще мръдне до Истанбул. Знаете ли, че там е най-близкият магазин на Muji?

Коментари

 1. Боян (31 август)

  … и habitat

 2. Данич (31 август)

  МUJI е наистина страхотен магазин. Знаете ли дали този в Истанбул е с пълната гама стоки – от дрехи, през мебели, аксесоари, осветление и дори колелета или е по-скоро, както в повечето страни извън Япония – само джунджуриики?

 3. nen (31 август)

  буахахаххах :) добър текст :) аз мисля че Тодор ще си изхвърли старите чаши от Икеата в Солун а Дани ще изхвърли най-евтиното за което няма да я заболи сърцето или ще викне някоя приятелка да го преправи .

 4. домашен майстор (31 август)

  ИКЕА та ИКЕА, все същия талаshit

 5. Вен (31 август)

  Не разбирам какво не са и харесали на статията, много си е точна и обективна. А за това, че е талаshit, така е, ама поне ще го купиш три пъти по-евтино и няма да те е яд да го изхвърлиш след две-три години. Обикновенно компютърно бюро в Лондон – 10 паунда, в София – 80 лева. Но вече няма да е така!

 6. Мария (31 август)

  Мебелите на IKEA са практични, удобни и с доста удовлетворителна цена. Същото не мога да кажа за другите масово предлагани марки у нас. Ще ти предложат същия талаshit, доста по-неугледно изпълнен и на 3-на цена. ИКЕА никога не са претендирали за лукс. Аз определено мисля, че са нещо нужно на нашенския пазар. Не всеки може да си позволи да живее в апартамент от списание все пак. В този смисъл намирам за леко неподходящ тона на статията.

 7. Р. (31 август)

  Харесва ми вашия коментар :) Отдавна чакам ИКЕА, може би спадам към “отворените момичета” (макар, че не ми харесаха думите oпределящи, хора които се интересуват от дизайн и интериор, а не са учили за това). Не зная дали знаете, че още по времето на кмета Янчулев, собственика на ИКЕА е идвал в България, за да обсъждат построяването на магазин в София, но кмета не е намерил време да се види с него.. Затова може би закъсня толкова идването на веригата в БГ, и не идва от Швеция, а от гръцки франчайз.

  Може би в България ще стане, както е в останалите страни, в които шведската верига присъства – като влезе човек в средно статистически дом и си казва, ахх това е 54 страница от каталога.

  И аз мисля , че като цяло това ще повлияе добре, ще има достъпно място с добър дизайн, което най-общо казано, ще изгражда цялостно вкуса на масовия потребител.
  А хората, които са индивидуалисти, винаго могат така да ги подредят и съчетаят нещата, та пак домът им да не е някоя страница от каталога.

 8. Тони (31 август)

  И аз чакам ИКЕА от доста отдавна и много се радвам, че ще я има и на родна почва. Не знам защо, но имам свое лично подозрение, че ИКЕА никога няма да бъде евтина и масова в България. Нямам търпение да отвори, за да разбера дали не греша:)

 9. nen (31 август)

  Лошото на хората , които се интересуват от дизайн , но са го учили Е , че обикновенно като си купят един стол и една чаша от идеа ( което е реално масов евтин продукт в Европа ) после живеят с мисълта , че им е ясно как става тва с дизайна и , че понеже те са “хора с усещане за работите “ са си купили от икеа видишли като в европа – като в белите страни … това го правят и за изисканата част от офиса за клиенти в студиа за реклами и на какви ли не други места където всъщност наистина би трябвало да са “наясно с дизайна “ и да не приличат на някоя страница от каталога с мега намаленията на една от най-масовата и евтина марка в Европа …

  Авторите на статията предполагам , че се радват , че не само ще паднат цените на наистина ужасните мебели продавани масово до сега в България ; че средно статистическия копувач ще може да си направи по-скопойно по-хубав дома ; и не на последно място , че няма айфона от преди 3 години и няколо стола от икеа да правят “ дизайнерската приемна за клиенти “ на всяко второ студио в София ( както е сега ) … понеже е смешно … наистина …

 10. а.р.х. ( 1 септември)

  Аз ходя до солунската ИКЕА, не защото си правя илюзията, че взимам нещо кооой знае какво, а защото просто искам да имам НОРМАЛЕН дом. Като вляза в български хипермаркет за мебели се потрисам! Първо- качество-нула, второ- дизайн- далеч под нулата. За цените да не говорим. Има един БГ хипермаркет, който се опитва да имитира ИКЕА с разни продукти, но качеството им е много по-ниско, а цените- в пъти по-вискоки. И как да не иска човек ИКЕА в България…
  Като отвори ИКЕА-та в София пак ще продължавам да си пазарувам от там. Просто ще е по-лесно.
  А и силно се надявам това наистина да повлияе на масовия вкус, който сега бих определила като соц-ориенталски-ама-нещо-по-така…

 11. Ud ( 1 септември)

  Трудно ще промени ИКЕА нещо съществено в общество, където Юлиян Тахов е топ дизайнер в очите на масовата публика. Забелязали ли сте, че средният човек плюе новото строителство, но не му е мн ясно чисто визуално какво не е наред, какво фрапира, просто така се казва, че е зле и толкоЗ.
  ИКЕА ще улесни и направи по-щастлив и лесен живота на едни 10тина до максимум 20% от населението, които и без шведската марка имат елементарен усет за естетика. Но все пак явно и те са достатъчни, за да имаме ИКЕА, така че всичко е ок :)

 12. vogel ( 2 септември)

  ud, вкусът на хората се възпитава масово, като обстрелваш хората, а не от ухо на ухо – когато повече хора, нямащи иначе достъп до икеа, вече го имат, тогава е много по-голям шансът някой да разбере какъв е смисълът изобщо да се грижиш за интериора си. големите мании се раждат с реклама, с привличане на внимание, така че авторите са прави – масовостта е голямото оръжие на Икеа и това важи навсякъде. Освен това реално в своя сегмент шведите няма и най-малката конкуренция у нас, така че аз съм повече от умерен оптимист. :)

 13. elena ( 2 септември)

  Whata да подразбираме ли че вие не попадате в категорията на приказния герой Тодор?!
  Да знаете че и Muji не е панацея (за бг архитекта занимаващ се главно с творене на интериори), и такава няма да бъдат нито Habitat, нито Bo Concept, нито която и да е друга от широко достъпните марки (дори и по-скъпи от Икеа). Не е ли по-добре един архитект да се опитва сам да създаде мебелите си от колкото и евтин материал да са, вместо да “товари поредната порция” от Икеа?

 14. BoatHouse ( 2 септември)

  Elena,малко скъпичко излиза туй удоволствие с дизайна на мебели и поръчката, дори и сам да си ги моделираш.

 15. nen ( 4 септември)

  не малко скъпичко ,а може би най-скъпо , особенно ако искаш да останат повече време годни

 16. Beau ( 7 септември)

  IKEA, с много малки изключения, е пълен шит… Никога не бих си купил мебели от там. Предпочитам да дам три пъти повече за нещо, което ще ползвам до края на живота си и дори мога да завещая на децата си (добрият дизайн е на практика вечен), околкото да си сменям всяка година дивана…

 17. Ива ( 8 септември)

  Знаете ли колко е трудно да се намери правоъгълна бяла библиотечка без орнаменти на българския пазар в момента? За няколко месеца аз открих точно две. Едната около 400лв., а другата пластмасова.

 18. fusion ( 9 септември)

  Хах, аз работя за ИКЕА, а нямам и един техен артикул, въпреки това ги одобрявам, цялостната им политика и вътрешна организация са впечатляващи, за това са толкова конкурентноспособни.
  Пък и не виждам наистина някога да са претендирали за лукс, че да се обсъжда колко lounge сме всички, които “разбираме” как се правят тия неща.

 19. натали ( 9 септември)

  ех, доста назидателен послевкус…
  Преди и след Ikea, нека багажникът ми си остане моя работа. Колко време ще продължаваме да прекарваме в лекуване на лош вкус и в това да си мерим .. ъндерграунда… Ъндерграундът е поп. Попът е ъндергроунд. дяволски кръг. Нека го преглътнем и продължим напред. “Порции мебели”…скъпи гащи от Muji..пози..говорим си очевидни неща. малко “тодор” от наша страна, не мислите ли???
  Ikea е забавна и без претенции. Дава избор и готини хот-дози, а не назидава. Можем да научим нещичко от нея.

 20. Мария (12 септември)

  Чакам с нетърпение бг Икеа, но от поста не става ясно кога точно през 2011 ще отвори. На нашия пазар липсват елементарни неща и най-вече по-непретенциозни, но съвременно звучащи малки мебели от ест. дървесина: от пдч-то и от масивните мебели от Троян, Велинград и т.н. вече ми си повръща. Тези хора сякаш са заспали дълбок сън преди 20-30 години и нищо не може да ги събуди! Долу педечетата и емдиефите!

 21. abi (16 септември)

  Купувала съм много неща от Икеа и като цяло не съм доволна. Определено магазинът не е подходящ за цялостно обзавеждане, защото рискуваш на 5-тата година да останеш почти без мебели.
  Нито намирам, че цените им са толкова ниски. Канапетата от други производители (също масови) са на подобни цени и с много по-голяма трайност. Гардеробите им се разпадат, защото скелетът е “хартиен” и започваш да се чудиш, кога точно ще ти падне на главата.
  Ефектният дизайн е добър за някои акценти в дома, но ако искаш стабилно обзавеждане и можеш, подчертавам, можеш да си позволиш да пазаруваш от Икеа, то можеш да го направиш и от други места с по-голяма гаранция.
  След 6 години поетапно пазаруване на джунджории и няколко по-скъпи грешки, както и редовният им безплатен каталог от врата-до врата, започнах да изпитвам алергия към тях. Откирвам ги във всеки филм, във всеки дом и главата ми автоматчно възпроизвежда информация като:
  Стол Бьорнер (да речем) – 59 евро,
  Маса Йокнер (да речем) – 189 евро
  Перде Алвин (това поне е вярно име на серията) 140 по 300 – 32 евро
  Гардероб Анебода (вярно) – 59 евро (в бяло)
  Сексът и Градът – компанията седи в кафетерия, столове са от Икеа, бяха 17 евро, сега са на цена 13 евро…
  Брава Каза пример за интериор, в ъгъла табуретка Икеа, 49 евро…
  Китайски филм, Секция Икеа за почти 1200 евро като мащаб и аксесоари…
  …….
  И правя скок в миналото в някой апартамент от преди 1989 г. където сякаш доминираше именно Икеа, под формата на магазин Явор. Сега обаче няма отърваване дори Китай…

  Да, има някои предимства. Свободен си да пипнеш, да усетиш, да се помотаеш на воля и да обмислиш добре какво ти трябва. Да, ресторантът е голямо преимущество, да не говорим за префектното решение на детския кът!

  Икеа е удобен за пазаруване и там му е силата на мебелен магазин.

  Но искренно се надявам Икеа да не стане мото на българския дизайн и списанията с интериорни решения, да не са вид каталог на Икеа, който неволно купуваме. Надявам се и дизайнерите да не се ограничат в специалността “специалист” по Икеа, защото и такава тенденция се наблюдава…

  Също така считам, че е потребителски нерентабилно да вярваш, че мебелите ти са стара дреха. Защото ако на петата година ти се наложи да сменяш вещи на примерна средна стойност от 600 евро (като двукрилен гардероб 200 х 236) ще се проклинаш, че не си избрал по сериозно и качествено решение, което с изненада ще откриеш, че предлагат други на съвсем малко по-скъпа цена.
  И ще откриеш, че си могъл да имаш собствен почерк и индивидуализъм от който вирусът Икеа те е “пощадил”.

 22. yo yo (17 септември)

  Ох, с тая вашта Икеа – аман! Третокласен магазин за евтини мебели.. бля.. точно за хора, които не са живели извън източна Европа, но са чували за запада :) и там е мн. хубаво и има ИКЕА.. и като дойде тя в България и се чувстваме по-западни от обикновено. Само да ви подскажа, че в Скандинавия от кадето иде въпросният магазин е класиран в листата на евтини хипермаркети и няма кьорава душа и самите магазини изглеждат далеч по-зле отколкото в южна Европа.. и кво толкова ахкате не мога да разбера. Пак ще пълним гушите на някого за факта, че са направили бели гарнитури без финтифлюшки… досадно. егати събитието. Икеа в България.. голямата работа.

 23. Р. (10 ноември)

  yo yo, ти в колко скандинавски Икеи си бил ? Да, в скандинавието нямаш нужда да ходиш толкова често в ИКЕА, понеже всички магазини са с добър стил, но определено не изглеждат толкова зле, дори напротив с разнообразие от стоки, както и много приятни кътове?

 24. Борислав (18 март)

  а знете ли че в България се правят и мебели по индивидуален проект и т.н. от качествени материали и много добри майстори,общо взето тая Икея е поредния шит в БГ,която ще удари и без това изнемощялата икономика,ама нали сме си консуматори само.КАКВО ПРОИЗВЕЖДА БЪЛГАРИЯ??????????питам и отговор не искам

 25. dbc (11 юни)

  от личен опит смятам, че мебелите в IKEA не са нищо особено с изключение на отделни изделия, които за мен са с необяснимо ниска цена, което дефакто ги прави нещо особено. от IKEA си купувам и бих си купил всичко друго, но не и мебели. има например чудесни мелачки за пипер, които са вечни. ползвам такава вече близо 10 години и все едно е купувана вчера. имам и комплект много качествени инструмени (чук, клещи и т.н.) за без пари. мебели от тях обаче – не благодаря.
  забравих и за кюфтенцата – това е любимият ми артикул, а и май най-масовият

 26. Светлана (25 юли)

  Айкия или Икеа, както се произнася в България не се ползва с особено добра репутация на запад. Купували сме 2 пъти мебели от там, траят година-не повече, а нямаме малко дете. Добре,че бяха за временно ползване, (сменяхме местоживеене) -НЕ са качествени просто. Дизайнът им е спицифичен, семпъл, но не ми харесва, мебелите са малки, но предполагам това е предимство за тесните апартаменти в България (новото строителство) Има неща, които си струва да се закупят от там, като офис принадлежности или осветителни тела, имат и хубав бадемов кейк в магазина си за хранителни продукти след касите. Обаче, този магазин не е Моят магазин за интериор.
  Аз самаат съм дизайнер и се интересувам от интериорни решения.

 27. chocho (31 август)

  Появата в България на ИКЕА е положително нещо. Поради една проста причина- по голяма конкуренция. От това печелим всички ние, като потребители. Но за отбелязване е друго нещо- голям процент “празнодумци”, които отричат българските търговци по три направления-цени, качество и произход на мебелите.
  До а.р.х- говориш за Аико. Погледни 3-те линка на една и съща спалня, производство на RAUCH-Германия. Цена в БГ, UK и Germany:
  aiko
  www.fads.co.uk/bedro…
  versand
  Мисля, че коментарите са излишни. Готов съм да ми посочиш произволно изделие и да ти посоча цената му в Европа.
  При големите търговци на мебели в България от доста време голяма част от стоката е с произход Европа-Германия, Франция, Полша, Австрия, Румъния, Сърбия и т.н. Ценовите равнища са аналогични на европейските такива, до географските ширини на Германия. По-на запад са по-високи. Разбира се има изключения и в двете посоки, както все още в България се намират и боклуци, наречени мебели.
  До ВЕН: Защо не се разходиш до Carrefour в България и не си купиш същите 4 плоскости наречени бюро, като в Англия, за 19,90лв с ДДС, а чакаш ИКЕА? Явно ти е спешно:)
  И да не забравяме все пак, че над 60% от оборота на ИКЕА е от аксесоари и дребна стока, а не от мебели.

 28. Маляк (12 септември)

  Melltorp table 125 × 75

  Анализ на крайни цени за потребител, с включен ДДС.

  България – 87 лв при 20% ДДС
  Гърция – 44 EUR = 86.05 лв при 23% ДДС
  Швеция – 399 SEK – 85 лв при 25% ДДС
  Франция – 39 EUR = 76.27 лв при 19.6% ДДС
  Германия – 29 EUR = 56.71 лв при 19% ДДС

  Честито!

 29. Илияна ( 4 март)

  Има толкова български фирми, които предлагат изключително интересни неща на доста по-ниски цени от ИКЕА, но цялата работа мисля, че е малко чуждопоклоничество!
  Например Мебели Виденов предлагат кресло, което се предлага и в ИКЕА (при тях мисля, че беше Толедо). Не мога да опиша колко прецакана се почувствах, когато видях, че при тях е 50 лв по евтин от ИКЕА :(

 30. Анастейша ( 1 февруари)

  Към днешна дата мога да кажа за Икеа – да, интересни интериорни решения за всякаква квадратура жилища, пасват и на панелки и на мезонети. Но…По дяволите, защо са толкова скъпи?! Това е най-обикновен талашит покрит с бял гланц! При заплати 300 – 400 лв. кой би си купил диван за 2000 лв., та бил той семеен, удобен и многофункционален? Дразня се на това, че всичко се продава отделно – калъфите за дивани примерно са на цена колкото един диван! Абажурът на лампата ако е на изгодна цена – примерно 20 лв., то стойката на лампата е 30 лв. и още някакви джаджи и ей ти станали 50 лв. Скъпо е за обикновения българин!

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории