Достъпният Евксиноград

от Николай Ангелов, 27.09.2010 | 34 коментара

Разказвали сме за бивши правителствени резиденции, но за настоящи все още не сме. Е, време е. В началото на септември прекарахме 2 дни в Евксиноград — действаща държавна резиденция край Варна, в която има специален режим на достъп и в която все още летуват държавни ръководители. И да, от 2 години и обикновени хора имат право да почиват там.

Как като обикновени хора можете да се възползвате от това си право? Ето как:

  1. Обаждате се през май, за да направите резервация. Казват ви, че места има за септември (юни и юли са заети вече, а август е само за управляващите) и че трябва да попълните формуляр за кандидатстване от сайта. Обясняват ви, че след това ще бъдете проучени и — евентуално — одобрени.
  2. Попълвате формуляра — с ЕГН и други лични данни.
  3. Чакате одобрение. Минават няколко месеца. Подтискате се.
  4. В средата на август ви се обаждат и казват, че сте одобрени за септември и че трябва да преведете цялата сума по банков път предварително.
  5. Превеждате сумата.
  6. Трябва да ви издадат карта. Но в деня преди пътуването се оказва, че сумата ви не е получена. След няколко телефонни схватки и изпращане на копие от платежното нареждане, недоразумението е разрешено и сте поканени тържествено да си получите картата — тя ще ви бъде оставена при портиера на Министерски съвет, на бул. “Дондуков” 1.
  7. Час след поканата за получаване на картата друга служителка ви се обажда и ви казва любезно, че ако желаете, тази карта може да бъде изпратена направо в Евксиноград и така няма да има нужда да се разхождате до “Дондуков”, за да я получите. Желаете ли? Желаете. (Не е ясно кой би предпочел другото и защо изобщо трябва да се избира.)

В Евксиноград — без коли

Пред портала на комплекса има бариера, пропускателен пункт и паркинг. Зад портала започва алея с палми в саксии. Спирам колата пред бариерата и наивно чакам тя да се вдигне, сякаш съм Бойко Борисов. Естествено, не се вдига. От охраната ми казват, че с кола в комплекса не се влиза. Оставям я на паркинга отвън и веднага идва микробус — тъмносин Форд, — който ни кара до хотела.

Разстоянията в комплекса са големи, затова вътрешно-комплексният транспорт е поверен на микробуси. (А явно Форд е марката на държавните администрации — и на българската, и на американската, както сме гледали по филмите.)

Евксиноград е голям парк

Първото впечатление от Евскиноград е, че това е един огромен парк. Сгради не се виждат. Има ботаническа градина, оранжерии, лозя и аранжирани гледки. Между дърветата и храстите се показва я полянка, я къс море.

А всъщност сгради има и то доста. Всяка власт си е строила своя сграда за почивка тук. Има дворец (като истински) на Александър Батенберг, къща на Фердинанд, хотел от времето на Вълко Червенков (ранния соц), вили, бунгала и спортен комплекс от времето на Тодор Живков. Само сегашната власт не е построила своя сграда — Бойко Борисов и Първанов ползват най-луксозната соц вила.

Хотел “Тунела”

В този хотел настаняват повечето гости, за тук е и нашата резервация. Казват, че е най-реновираният.

На неговото място е имало манастир, манастирът е съборен и през 50-те е построен хотелът. Доста странен представител на сталинската архитектура. Курортна сталинска архитектура. С бели капаци на прозорците и бели мебели.


Шкафът-сгъваемо бюро е част от обзавеждането на апартаментите. Детайлът долу вляво е от стълбищен парапет

Баните са реновирани в късния соц. С внимание към детайлите. Фаянсовите плочки са със сини орнаменти, леко неравномерни, като че ли рисувани на ръка, а кранчетата, закачалките и поставките са в синьо и златисто.

Съвсем същата баня видяхме и в една друга соц резиденция това лято — в ловно стопанство Росица в Стара планина. Явно през 80-те е имало серия обзавеждане за баня за резиденции.

Дворецът

Дворецът се посещава само с група и екскурзовод и е, както казах по-горе, съвсем като истински. Френски дворец с градина, езерце и скулптури сякаш излезли от Версай.

Строежът му е започнат от княз Александър Батенберг и е завършен от Фердинанд. Сега е музей и отвреме навреме в него се провеждат срещи от “най-високо равнище”. Така и не разбрах за какво е бил ползван през социализма, но ни увериха, че в него не са спели соц ръководители. Реставриран е през 70-те.

Отворен е за посещения и от външни групи, така че ако видите нахилени японски туристи с Nikon-и на вратовете, те със сигурност отиват да щракат в двореца, а автобусът им ги чака отвън.

Силуетът на двореца всъщност е и лого на Евксиноград — издълбан е на металните ключодържатели на стаите, както и на печата, с който подпечатват фактурите на рецепцията.

Вила “Магнолия”

Е, това е вече соц класика и, за съжаление, в нея няма посещения с екскурзовод. В тази вила, казват, е отсядал най-често Тодор Живков. В нея има зала и апартаменти. Отдалечена е от морето, потънала е в дървета и храсти, сякаш иска да се скрие. До нея няма тържествена алея, пред нея няма пищна градина. Само мраморната облицовка показва, че е по-специална. Ако не бяха детайлите по корниза, можеше да мине и за минимализъм.


Входът


Плъзгащи се врати с подобни орнаменти (долу вляво) се ползват в почти всички морски соц резиденции — и в Ривиера, и в Слънчев ден

Слънчевото бунгало

Тук отсядат Бойко Борисов и Георги Първанов и гледат да не се засекат. “Слънчевото бунгало” всъщност не е бунгало, а голяма вила на плажа. През соца е била за хора като Людмила Живкова и Иван Славков.

Разположена е много по-ниско от парка и до нея се слиза с асансьор (свободностоящ асансьор — насред парка). През септември във вилата няма никой и може свободно да се слезе (по стълбите, асансьорът е заключен) и да се разгледа отвън.


Кулата на асансьора към парка е доминиращят архитектурен елемент


Поглед от парка (горе вляво); кръглите прозорци на сауната (долу вляво); вратата на асаньора към парка (по средата); асансьорът, гледан от нивото на вилата (вдясно)

Плажът пред вилата е малък и се ползва само от нейните обитатели. Казват, че когато тук са държавните мъже, тази част от Евксиноград е отцепена, а в морето сноват охранителни катери, така че и папарак не може да прехвръкне.


На плажа има 2 шатри, лодка и гимнастически лост

Вила “Чинар” и вила “Кипарис”

Следващите 2 вили са закътани на малки поляни сред дърветата в парка и са добри примери за вилния соц модернизъм. Интересното е, че на картата на комплекса, поставена пред хотел “Тунела”, тези вили се наричат “Платан” и “Кедър”, а в сайта и на рецепцията ги знаят като “Чинар” и “Кипарис”.

Фердинандова къща

Не разбрах дали Фердинанд е отсядал в тази къща вместо в двореца, но е факт, че на картата фигурира като “Фердинандова къща”. Сравнително скромна е и орнаментите са от мазилка, вместо от камък.

Спортният център

Спортният център е сградата, която обслужва плажа (ходенето на плаж също се е смятало за спорт). Има басейн, “барче”, боулинг и най-хубавите плажни съблекални — кабинки от кафява алуминиева ламарина със стъкло на вратите като в соц хол:


Кабинка от съблекалните. Всичките са с остъклени врати

Политическa декорация

Както казах в началото, в Евксиноград всяка власт си е строила свои сгради. Може би затова тук е толкова висока гъстотата на декоративни монархически и комунистически символи. Лъвове с корони и гербове в двореца; петолъчки в капителите и по стъклата в “Тунела”.

Лукс, но държавен

Евксиноград е държавна собственост и това си личи. Комплексът има запуснат вид — доста от сградите и алеите не се поддържат. Но пък в стаите е най-евтиният хотелски минибар — голяма бутилка минерална вода е 1.50 лв. (Освен вода, в хладилника има фанта и кока-кола. Нищо друго — няма мини-бутилчици уиски, няма тоблерон.)

Ресторантът в комплекса е само един, до хотел “Тунела”, което го прави неудобен за останалите вили. Но пък кухнята е добра и менюто е разнообразно. Обслужването — и в хотела, и в ресторанта — е на ниво. Учудващо за държавен обект.

Държавен, но лукс

И все пак, Евксиноград притежава лукс, какъвто луксозните курорти нямат — луксът на качествената околна среда, ниската гъстотата и доброто местоположение.

Както казах, основното усещане тук е, че си в огромен парк. Гъстотата на сгради и хора е нищожно малка — с часове можеш да се разхождаш из парка и да не срещнеш никого. Плажната ивица е широка, по нея няма чадъри, а шатри, разположени на големи разстояния една от друга. Водата е чиста и прозрачна, а пясъкът — ситен като пудра захар. По дъното няма водорасли. Заливът е стратегически — закътан и тих.

***

Когато си тръгваме, рецепционистката изказва съжаление, че сме останали тук само 2 дни. Питаме я на шега дали, за да останем още 1 ден, трябва да минем пак процедурата от 7 точки, която описах в началото. Оказва се, че да. Сложна работа. Е, друг път.

Идва синият микробус, шофьорът натоварва багажа и ни откарва до паркинга.

Още снимки

Коментари

  1. И.Е. Станков (27 септември)

    Супер интересно.

    Вила Кипарис силно ме кефи. Чудно ми е каква е идеята на луфта точно под плоския й покрив, но така изглежда много лека и елегантна.

  2. гт (27 септември)

    Много ви благодаря за публикацията! Супер е.

  3. llorra (27 септември)

    Поздравления за статията и детайлните снимки.

    По повод на чакането, поетът си го е казал: “Септември ще бъде май!”

    Уникален парк наистина, а за всичко останало вътре като се абстрахирам от негативното ми мнение за комунистическия режим, имам приятното чувство, че с машината на времето са ме върнали в миналото, където очевидно елита е почивал доста хармонично и в унисон с природата.

    Няма май снимки от ресторанта и не сте писали как е храната там.

  4. Владимир Карапетров (27 септември)

    Страхотна статия, направо ми се ще и аз да отида сега, докато не е свършил септември.
    Лора, когато съм се сблъсквал с някакви проекти за по-сериозни сгради от времето на комунизма, всичко е изпипано и на място, другото характерно е, че не се е икономисвало, независимо дали е хотел за народа или за властта, всичко е както трябва, само материалите и обзавеждането са били различни ;). Макар това и сега да е така – само разделението е друго.

  5. гергана (27 септември)

    страхотен пост, благодаря!

  6. петър (28 септември)

    някакви подробности за останалия ценоразпис и най-вече нощувка в стаите?

  7. Николай (29 септември)

    @петър, цените са тук: www.travel.governmen…

  8. Галя (30 септември)

    Чудесно разказано и показано :) благодаря!

  9. Ана (30 септември)

    Интересно, ако сегашната власт си беше построила вила в парка – каква ли щеше да бъде!? Всъщност не съм сигурна, че искам да разбера, но е факт, че по времето на соца, властта е имала доста балансиран вкус и грандоманските изхвърляния сякаш са били рядко явление. Казвам го без носталгия по онова време, а по-скоро със съжаление, че сегашният политически елит е толкова неадекватен в културно отношение.

  10. о.л. ( 2 октомври)

    Ами Ана, тя сегашната власт е продукт на същата тази, за която казваш, че има балансиран вкус :) Лично на мен соц архитектурата не ми харесва и смятам, че именно тя е причината за мутробарока. Като е нямало друго 50 години, сегашните “бизнес” хора са решили, че трябва да се скача в кича направо.

  11. ицо ( 8 октомври)

    браво ники

  12. djeims ( 8 октомври)

    Голяма красота и солени цени. Но за спокойствието и лукса, които излъчват снимките един малък апартамент си заслужава.
    Поздрави за статията. Увлекателна и заинтригуваща.

  13. Mira (12 октомври)

    Интересна статия, но очаквах малко повечко да отделите внимание на архитектурните елементи, кой е архитекта на двореца например. Аз сам просто любител и темата правокира любопитството ми за повечко детайли.

  14. Краси (23 юли)

    Чудесно описание, искам да ида да разгледам бившия дворец-музей, колебаех се дали пък и да не преспя в хотелската част, но след като прочетох вашият опит тук то май ще се откажа, много сложна и дълга е процедурата а аз не живея в България, нямам време и нерви за това. Но до музея ще отида непременно.

    П.П. А всички тук които са задали въпроси към написалия статията за историята на двореца, архитекта, цени за нощувки и т.н. нека видят информацията в Уикипедия: bg.wikipedia.org/wik…

  15. АИ (15 август)

    Евксиноград не работи с посетители до 15 септември.

  16. красимира (22 август)

    Много си е хубаво,нека да има и да продължаваме да пазим създаденото,няма значение кой кога и как,и дали ще стигне до това място.За мен е приказка харесва ми всичко !
    Ако имах възможност и да работя там още по-хубаво ще да е,но за съжаление нямам връзки и не зная кой ще ни вземе ……,става с много много дебели “връзки”?

  17. Антония ( 5 ноември)

    Имах щастието да отида там, още преди да бъде разрешено за обикновените хора…..Мога да ви кажа, че усещането е уникално !!!! Тези снимки, със сигурност, не предават истинското усещане от красивата природа и старинните сгради!!! Никога няма да забравя огромните вили и кристалната вода на плажа….надявам се скоро пак да посетя това чудесно място! :)))

  18. Лана (22 декември)

    Много интересно написано, с чудесни снимки, все едно и аз бях там :). Освен двореца, другите сгради не ми харесват, соц стила не ми е любим.
    Най-много ми хареса онова просто бунгало на плажа (от допълнителния снимков материал) – супер е :)).

  19. златомира (27 май)

    Чуден разказ, забавлявах се хихихи

  20. Татяна ( 3 юни)

    Прекрасен комплекс. Браво на архитектите. Дано да се запази в това състояние, защото е пример за чудесно съжителство на човека с природата – умерено строителство в паркова среда, стилна и примерена архитектура, добра инфраструктура. Такива трябваше да бъдат всичките ни комплекси, а защо не и населени места. Но за ужас, съвременните “предприемачи” , обезобразиха страната ни с абсурдните си и кичозни сгради – строителство без мярка и вкус.

  21. Green (29 юни)

    Много интересна информация! Браво!
    Случайно след търсене попаднах и на сайт на резиденцията. Май е доста новичък защото докато го разглеждах и част от информацията се промени, а в едното меню излезе още една статия. Ето и линк към сайта:
    euxinograde.bg
    Тази процедура за да се направи резервация е очевадно направен за да се откаже човек. Жалко, че няма желание от управляващите да се докарват доходи от тази перла по нашето черноморие. Не знам да има друго място с такава възможност за уединено наслаждаване на природата и плажа.

  22. К.Димитров (23 ноември)

    Баните ги правихме през 1980г. Тогава се ремонтираха “Тунела” “Манастира” и самият дворец. Тези бани бяха доставени от Италия. Златно и синьо, като златото е истинско(покритие).
    Доста достоверни копия са на оригиналните бани които демонтирахме! И сега си работят!

  23. Pascalev ( 5 август)

    Bsi4ki bili ravni(po konstituzia)……

  24. Васил Бекяров (17 април)

    Красота и наслада за очите! Жалко, че резиденция Перла не успяха да я запазят :)

  25. Радев (29 август)

    Преди 3 дни се върнах от десетдневна почивка в “Евксиноград” /Бяхме отседнали със семейството ми в “Тунела” или “ТунелЪТ”, както пише по табелите в комплекса/. Мисля, че автора го е описал много точно. Без съмнение това е възможно най-луксозния вариант за морска почивка в България във всяко отношение. Обиколил съм почти всички известни и по-малко известни места за настаняване по нашето черноморие, но подобно нещо като Евксиноград никъде не може да се намери. 500 декара разкошен парк -красиви алеи, фонтани, цветя, десетки редки дървесни видове, катерички, таралежи, най-финия пясък, който съм виждал м България, кристално чисто море, 15-20 души си делят огромен плаж, абсолютно спокойствие – можеш с часове да се разхождаш и да не срещнеш жива душа, добро обслужване, отлична кухня… Мога да изреждам суперлативи до безкрай. И всичко това на цена, по-ниска от който и да било 4 или 5-звезден измислен хотел в България.

  26. Чичко Гугъл (10 септември)

    Големи благинки са си създавали комунягите навремето. Сега щафетата поеха борчетата бизнесмени и чужденчетата застроили черноморието

  27. В интернет (29 февруари)

    Благодаря за идеята къде да почивам да почивам тази година…или следващата :Д

  28. Ивайло ( 2 август)

    Долавя се определена пристрастност. Най-вече с методичната употреба на “соц”, както и в други нюанси на тона. В крайна сметка не се разбира, на автора, харесало ли му е там, или се е чувствал като заточеник в соц концлагер.

  29. Алекс (25 ноември)

    Мисля, че има бъдеще за всички тези забележителности но как да направиш нещо като се има в предвид в колко нестабилна държава живеем.

  30. allxy (15 декември)

    Страхотни места, особено Дворецът изглежда наистина впечатляващо.
    В най-скоро време (лятото разбира се) планирам посещение в Евксиноград :)

  31. webstagram (11 октомври)

    Things are very open and intensely clear explanation of issues. was truly information. Your website is very beneficial.

  32. Таня ( 9 юни)

    Защо постоянно се набляга в коментарите, че по времето на соца
    “ добре са си живяли комунягите” и “уж всички били равни “?
    Не сте обективни поради което не сте убедителни. Погледнете колко скромно е всичко в сравнение със сегашните грандиозни и грозни строежи по морето!
    Погледнете за какъв лукс и разхищение става дума сега. Колко натрупани пари-хотел до хотела в най-различен стил, кой от кой по-кичозен и по-грозен. Колко бетон, желязо, стъкло, натрупани, защо? Колко чадъри, соръжения и хаос и шум и цигания и простотия. Къде е природата дърветата, морето? Хайде сега вижте скромните сгради на Евксиноград, скромното обзавеждане и грандиозната прелест на Природата! Вижте дори царскя дворец колко скромен и семпъл е, без разхищения и показност. Аз бих казала, сградите в Евксиноград са стоени от интелигентни хора без преклонение към излишния лукс, а с преклонение и грижа към Природата.
    И добре, че това кътче от предишна красива България е държавна собстеност и е запазено, за да може честните хора без пристрастия и безсмислена омраза ДА ВИДЯТ РАЗЛИКАТА И ДА СИ НАПРАВЯТ ИЗВОДИТЕ. ЗАЩОТО ВСИЧКИ ИМАМЕ ДЕЦА, НАЛИ! И НИЕ СМЕ ОТГОВОРНИ КЪДЕ ТЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ. ОПИЧАЙТЕ СИ АКЪЛА!

  33. Коконос (30 септември)

    Браво Таня!

  34. Човек (11 март)

    Даааа Таня е абсолютно права……..
    И е точно така никакви екстри .Е сегашните не са като предишните сега са много лъскави.

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории