Едно селско училище 25 години след 10 ноември

от Анета Василева, 11.11.2014 | Коментирай

Точно на символичната дата 10 ноември, съвсем случайно при това, попаднахме в едно изоставено училище. Намира се в малко село близо до София, в подножието на Средна гора. И не, това няма да бъде носталгичен пост за загубеното старо време, за краха на образователната система и за красивата българска природа. Просто няколко снимки, които да покажат, че и най-обикновената сграда може да послужи за отлична метафора на миналото ни.

Селото

Селото е с малко къщи, живописно разположени по течението на река Тополница. Има площад с читалище и училище, а малко по-нагоре е кметството с пощата. През соца, знаем, дори и най-малките населени места са били оборудвани с “комплект” задължителни обществени сгради. Това село не прави изключение.


Къщите край реката


Читалището с детската площадка. Катерушката е китайска

Училището

Училището е най-голяма сграда в селото. Правоъгълен обем, скрит зад два големи бора, който не дразни с пропорциите си (за разлика от повечето нови детски градини и училища в София), но който в абсолютно същия вид би могъл да бъде построен и в софийския квартал Слатина, и в град Стара Загора.

Какво намерихме вътре

Обичайният комплект учебници, забележително раздут паркет и няколко детски книжки с хубав дизайн, които биха заспали в Ракета ракия бар (особено “Ракетите, спътниците и ти”). Една шевна машина, зъболекарски стол и един прашен портрет на Георги Димитров.

Мястото е идеално за клип на DENA, за филм на Явор Гърдев, за модна фотосесия на AMICA и за конференция на тема “Постсоциализъм: селата от Източна Европа като перфектния хипстърски пейзаж”.

Защо метафора за миналото

Проблемът с близкото ни (социалистическо) минало, казват, е, че не е разказано веднъж завинаги и не е сложено в учебниците. Това в пълна сила се отнася и за архитектурното ни соц минало: от идеалистичното универсално градоустройство, през доброто пропорциониране на сградите и хубавия продуктов дизайн до урбанистичните катастрофи, довели до обезлюдени села и пренаселени панелни комплекси. А изоставеното селско училище е идеално за илюстрация на поне няколко глави от този учебник.

***

Всъщност училището ще го правят частен старчески дом.

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории