Един друг Шумахер

от Анета Василева, 30.05.2007 | Коментирай

В понеделник (28 май) Патрик Шумахер, съдружник в Zaha Hadid Architects, изнесе лекция в София. Това е второто посещение на световен архитект от подобна величина за последната година, след като през юни японецът Рюе Нишизава гостува на Червената къща.

Дотук добре. След като Шумахер се принуди да рестартира компютъра си, всички видяхме, че предишната му лекция за 2007 г. е била пред студенти в Massachusetts Institute of Technology.

Интересно беше да се разбере дали зад смелите, натрапчиви дори обеми в архитектурата на Заха Хадид се крие нещо друго освен чисто визионерство. Патрик обаче показа поредица от проекти, които бяха вдъхновени или от формата на пясъчните дюни, или структурата на листата, или от линията на околните хълмове. На доста удачен въпрос от публиката — кога решават да спрат и фиксират архитектурната форма, вдъхновена от вечно променящата се природа, той не даде конкретен отговор.

Но лекцията му бе поредното доказателство за размиването на границите в съвременната култура — как една допреди няколко години крайно концептуална архитектура днес може да се строи по цял свят, да спечели за авторката си награда Прицкер и да я превърне в поредната архитектурна суперзвезда.

Трансперанти за лекцията на Патрик Шумахер в УАСГ

Коментирай

  1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории