Да боядисаш камък?

от Жана Стоилова, 17.03.2008 | 12 коментара

Не обръщах особено внимание на сградата над KFC на Гарибалди, докато не я ремонтираха.

Сега, когато се случи да мина оттам, избягвам да поглеждам нагоре.

Да боядисаш каменна облицовка с жълта боя, е все едно да смениш кон за кокошка. Камъкът се слага, за да се вижда неговата естествена повърхност, а едно от предимствата му е, че остарява красиво.

Разбирам стремежа на собствениците (или наемателите) на сградата да я обновят. Но според мен, трябваше да изчистят камъка, както направиха със Съдебната палата, например.

Може би е по-скъпо? Незнам. Но дори и да е така, всеки лев щеше да си струва, защото тази каменна облицовка носи духа на града.

Фасадата
Боядисаната каменна облицовка

Границата между боядисаната и съседната небоядисана каменна облицовка
Боядисан и небоядисан камък в съседство

Коментари

 1. пламен (17 март)

  положението със старите сгради в центъра на София е толкова зле, че всеки опит за саниране, дори да включва розова боя и алуминиева дограма е добре дошъл...

 2. vlado (17 март)

  не знам що така, но боядисаното определено стои по-добре до това другото.

 3. skoklyo (17 март)

  Личи монтажната пяна на дограмата, защитните лепенки по нея още стоят, поцинкованите олуци са наплескани, кабелите са наплескани, парапетите са наплескани. И дограмата тук-там е наплескана.
  Или не са имали пари дори за свястно боядисване, или не им пука особено, а ти за демонтаж на каменната облицовка и подмяна с друга говориш :)

 4. valkoto (18 март)

  Щв цитирам един добър мой познайник “не се захващай с нещо, което не разбираш и не можеш да правиш”. Той, разбира се, е съвсем прав, но в България “направи си сам” е доста популярен подход, както и това всеки да разбира от всичко. Аз обикновено се захващам с нещо, което не ми е работа от любопитство или поради липса на средства. В конкретния случай мисля, че не се дължи нито на любопитство, нито на безпаричие, а просто на “направи си сам” принципа и на безпросветност и понеже тя е повсеместна всичко ще става все по-грозно и по-противно.

 5. tarelka (18 март)

  ot pradnia boia ne stava…obaache..
  hubavata boia znai..radva vseki do bezkrai !

  4isteneto na kamuk struva dosta pari…s 4etkata otgore e po tunko i kato hvanesh Su4me i Ozgur i si4ko e tip top.Katadralata v Colone obache ia izlaskaha ama 50 prozenta ot kamuka -koeto vodi do fasada tip pazzel i spestiava 50% razhodi.. :)ama puk ako ia beha belnali cialata steshe da e kato nova…i stiaha da se pitat horata kade e katedralata…starata….

 6. Mony (19 март)

  Боядисаното да ви кажа според мен изглежда долно и мизерно, цвета е неподходящо избран. Постройката е заприличала на декор от кукления театър!
  Изводи: домсъвета се състои от жени; KFC-BG са комунисти(това е така); който е допуснал това да се осъществи е п*д*р*ст.

 7. Pippilota Mentolka (19 март)

  Даже не искам да си представям след един сезон как ще стане още по-“красиво” като изпръхне и се олющи боята.

 8. Anton (25 април)

  Не бях я забелязал фасадата, но това вярно е пълна гнус и тъпотия! Много ми е болно, че ежедневно се доказва нашите съграждани какви са мърлячи и как нямат минимално усещане за красота и хармония.

 9. делчев (26 май)

  “пламен (17 март, 17:11)
  положението със старите сгради в центъра на София е толкова зле, че всеки опит за саниране, дори да включва розова боя и алуминиева дограма е добре дошъл...”
  Искренно се надявам гражданите, които разсъждават като цитирания по-горе да са единици!!
  Който не може да оцени културното и материалното наследство, което имаме, най-добре да ходи да джвака из катунестите цигански махали, а не да се радва на ефтинкото саниране на имоти , които струват десетки милиони!
  _
  Камъкът е скъп материал и следва да се реставрира, когато е необходимо, има различни техники за това.

 10. Slava (28 ноември)

  “Умниците” от Подкрепа си боядисаха и хубавата дървена ламперия в голямата заседателна зала на първия етаж с блажна боя. И то в умопомрачително ужасен цвят, който смениха след известно време с друг, по-приемлив, но опропастената ламперия си е опропастена ламперия...
  А за боядисания камък... Нямам думи... Срам...

 11. Стефи (10 февруари)

  Аз пък забелязвам старите сгради и наистина нямам думи,какво ли няма да измисли човек, за да си спести пари и усилия! Срам наистина!

 12. антоанета ( 4 февруари)

  Боядисан камък, боядисана ламперия, но върха на простотията за мен е БОЯДИСАНАТА МЕДНА ЛАМАРИНА на СУ!!!

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории