Австрийска къща във Владая

от Христо Говедаров, 16.12.2009 | 47 коментара

Ранна пролет, пътуваме към София. Вдясно е Владая, но нещо вляво oт пътя привлича погледа ни. От другата страна на релсите се вижда как автокран спуска цяла дървена стена с отвор за прозорец в нея сред дърветата. Решаваме, че някой ден ще да проверим какво е това.

В добри намерения за разходка до Владая минават цялото лято и есента, но пред заплахата от развихрянето на зимата отиваме.

Къщата вече е готова — сглобяема, дървена и много различна от всички наоколо. На оградата прочитаме надпис Meiberger Holzbau и малко се разочароваме, защото много се надявахме това да е българска къща и да попадне в рубриката ни Можело значи.


Oт надписa, закачен на оградата, разбираме, че фирмата производител е австрийска.

В сайта на фирмата производител къщата във Владая е първа в секцията модерни дървени сгради.

Австрийските къщи са pre-fab в истинския смисъл на думата — изграждат се от стени, изработени в заводски условия. Точно такава стена сме видяли да монтират с автокрана. Интересно как са я доставили дотук и кой я е монтирал.

За разлика от тях не сме чули някъде в БГ да произвеждат панели за сглобяеми къщи. Най-често идва бригада майстори с насипни греди, колони, листове OSB, гипсокартон, изолация. И започват да сглобяват на място.

Няколко неща в австрийската къща правят впечатление веднага — просто не се виждат често по българските:

 • Формата — вероятно архитектите австрийци не са се сблъскали с популярното клиентско изискване: ”Ама дай тук да ми е пo-разчупено”.
 • Дограмата — стилно сиво. И не само дограмата, а целите зони около прозорците. Изглежда добре.
 • Покривът — едноскатен, с малък наклон. В България такива са покривите само на навесите за дърва.
 • Детайлът — за това австрийците нямат равни. Приятна изненада е, че детайлите не са „побългарени” от някой изобретателен майстор. На колко къщи с дървена обшивка сте виждали фини решетки за вентилация на фасадата?


Проста форма.


Стилна дограма.


Добър детайл. Фини решетчици правят фасадата вентилируема. (Увеличи снимката и се вгледай в очертаните с червено места).

Къщата си струва. Българските производители на сглобяеми къщи има какво да препишат. И дано скоро някой започне да произвежда истински pre-fab къщи.

Коментари

 1. dikcy (16 декември)

  WOW, страхотна! В България просто няма афинитет към толкова изчистени конструкции, това е.
  А доставката едва ли е особено скъпа, по-скоро монтажът.
  Иначе ми е много любопитно как изглежда отвътре...

 2. Хидроизолации Варна (16 декември)

  наистина това е една модерна и добре изглеждаща къща без излишни и помпозни елементи. даже е почти перфектна. в сайта на производителя има и интериорни снимки, които са също толкова изчистени по австрийскому.

  българина има да учи много. най-малкото по отношение функционалност и полезност, както и качествено изпълнение.

  навярно тази къща струва колкото две български?

 3. Ина (16 декември)

  И в България се правят. В офиса сме разработили вече няколко такива. Мога да ви пратя снимки и инфо на някой e-mail ;)

 4. Елена (16 декември)

  И ние мислехме за сглобяема къща край София, но се отказахме по ред причини. Българските производители не вдъхват достатъчно доверие, а и цените им са доста високи.
  Къщата, която вие представя е много интересна, определено нетипична за България. Искаше ми се да видя повече снимки от интериора и разположението вътре.

 5. Боян (16 декември)

  А под навеса има паркирана ретро кола, май Опел :)

 6. honte (16 декември)

  Жа ма прущавати, ама... Един типично български въпрос – колко пари за конструкцията, без монтаж, +/- 10%? Защото точно в момента, правя проучване за застрояването на един парцел около Лакатник.

 7. Milen (16 декември)

  В България също се произвеждат много хубави сглобяеми къщи. Имам приятел който ги произвежда в Елин Пелин. На който му е интерсно може да разгледа www.sweethomebulgaria.com .

 8. Дени (16 декември)

  е! същите са, няма спор :)

 9. Viliyana Filipova (16 декември)

  Много интересна къща и доста неочакван дизайн и изработка. Аз лично не съм свикнал да виждам подобни постройки, въпреки че са практични, ние все пак си искаме здрави тухлени къщи и ако може да живеят повече от нас.

 10. Лили (16 декември)

  Да, страхотна е, но явно не се вписва много в предствите и манталитета на българина. Според мен обаче е хубаво това да се промени. :) На мен ми харесва!

 11. Тихомир (16 декември)

  Интересни отзиви за такава кибритена кутийка с “чисти” форми.Еи по колко се плаща да дрънкаш тия смехории

 12. Данчо (16 декември)

  Тази статия ме уби!!!!!
  Просто реклама! И то не много убедителна!
  “Тази къща е много добра. Защо? Защото има фини решетчици.”

  Ми те и панелките са с правилни форми. Не защото е по-красиво, а защото е по-лесно!

  “Формата — вероятно архитектите австрийци не са се сблъскали с популярното клиентско изискване....”
  Дайте да си направим всички еднакви къщи. А после може да станем и роботи.

  Тябва ли факта, че дограмата е сива да ме убеди, че е красива.

  Единственото предимство на тези къщи е, че се строят бързо!

  Но да речем, че на автора му харесва. Молбата ми към него, е : да си представи 100 такива къщи, една до друга и пак да напише колко е хубаво и униклано!

 13. домофони (16 декември)

  Къщата наистина е красива. Вероятно по-ръбатите конструцкии започват да заемат по-голям дял от “разчупените”.

 14. archminus (16 декември)

  Данчо, ти защо реши че “стилно и изчистено” е равно на “еднакво”?
  Германия и Австрия се опитват да пренастроят индустриите си така, че до 2020 година повече от половината жилищни сгради да се строят от префабрицирано дърво. Те отдавна произвеждат много повече дървен материал, отколкото им трябва. Гадното при тия конструкции е, че супер се скапват ако детайлите не са изпълнени перфектно. Напълно разбирам тоя собственик, който си наел австрийска фирма.

 15. Тихомир (16 декември)

  archminus,друже не се засягаи но за щастие тази технология е отдавна аут от евросъюза Къде другаде ще си пласират боклука ако не у нас

 16. Тихомир (16 декември)

  За да се убедиш че е сглобявана от българи виж снимка първа.Може ли австриец да работи толкова мърляво

 17. ert (16 декември)

  Много е хубава къщата,до първата искра,след това изгаря за 5 минути.И лесно се правят искри в нея,като протече в стените и е готова.Искат на всеки 5 години ремонти,на всеки 10 основни,че гният и хващат мухъл.В БГ не е толкова влажно,но за сметка на това слънцето мори яко.Покрива и е плосък,затова често чистене на снега,керемидите се отлепят,изобщо е голяма красота.Иначе струва наполовина от нормалната тухлена къща,което пак не е никак евтино.Лесно се топли и се преустройва вътре.Изисква застраховка и то немалка,но като изгори гризваш пак дървото.Ако и парцела не е твой – сбогом Гринго!
  Единственият и плюс е цената и бързото строителство,но не значи качествено,един път като се хванете ще разберете за какво става дума.Добре е за лозе,вила и подобни работи.Но ако беше подходяща за живеене в нашите ширини отдавна да сме живяли в такива.Едно време имаше гредоред,но двете неща изобщо нямат нищо общо,гредоред не може да се сравнява с къща от кибритени клечки.Каквото местният гений е сътворил през вековете,това е то синтеза на най-доброто за мястото.А на всички решили да експериментират нека пробват,парите са си техни!

 18. gergana (16 декември)

  ми тя и тухлената/стоманобетонна къща на десетата година има нужда от основен ремонт... и от застраховка, ама ние тука нали сме си тарикати, готови сме от всичко да припестим.

  пък и – колко ли години смятаме да живеем, че трябва къщата да може да оцелее заедно с нас и да ни надживее? а няма ли на децата ни тая къща да им е малко old-fashioned, че да мислим, че трябва и на тях да им я натрапим (нищо, че може заветното поколение още дори да не е узряло в на тати половите органи)?

  къщето е много сладко, чисто, изфинено по австрийски.
  малко ме разочарова интериора, такава къща заслужава повече

 19. Г.Г. (16 декември)

  А ма колко парички е, че нещо не разбрах ???

 20. К.Т. (16 декември)

  ХОРА КОЕ Е ТОЛКОВА ДОБРОТО НА ТАЗИ КЪЩА . ТА АКО ПАНЕЛНОТО СТРОЙТЕЛСТВО БЕШЕ ТОЛКОВА ДОБРО ,ВСЕ ОЩЕ ЩЕЩЕ ДА СЕ СТРОЯТ БЛОКОВЕ ОТ ПАНЕЛИ А НЕ ПО ДРУГИ ТЕХНОЛОГИИ !!!
  ТУК ПРОСТО НЯКОЙ СЕ ОПИТВА ДА СИ НАПРАВИ МАЛКО РЕКЛАМКА НО КОЙТО МАЛКО ОТ МАЛКО РАЗБИРА ЩЕ СЕ ЗАМИСЛИ.

  А ОТНОСНО ГЛУПОСТТА ЗА ВЕНТИЛАЦИЯТА : АМИ ДОБЪР МЕТОД ДА НЕ СЕ МЪЧАТ ДА ЗАТВАРЯТ НАЙ ТРУДНИТЕ МЕСТА ЗА ЗАТВАРЯНЕ ПО ФАСАДАТА :))) ДЪРВЕНАТА КОНСТРУКЦИЯ НЯМА НУЖДА ОТ ТАКИВА ГЛУПОСТИ :))) Е ВСЕ ПАК ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ , ЧЕ ВСЯКО НОВО НЕЩО Е ИНТЕРЕСНО ДОКАТО НЯКОЙ НЕ ДОКАЖЕ ,ЧЕ НЕ Е ЕФЕКТИВНО . АКО СЕ ЗАГЛЕДАТЕ И ПОМИСЛИТЕ ЩЕ ВИДИТЕ ,ЧЕ ТАЗИ КЪЩА Е СУПЕР СЕМПЛА..........
 21. archminus (17 декември)

  Тихомир, верно? Кои технологии са аут от Съюза? Строенето с дърво или префабрицирането на елементите? Айде помисли пак.

 22. Алекс Димов (17 декември)

  По-тихо, моля ви!
  Автомобилът под навеса е Ауди от 80-те години и изглежда в завидно състояние. Нескъп автомобил, не за всеки.
  Къщата може би е с 20-30% по скъпа от стандартно “вип” изпълнение от стоманобетонова конструкция, тухла четворка и двускатен покрив с керемиди /цвета на боята не вдига цената/.
  Може би тези похарчени 20-30% успешно биха отишли за X6 под навеса. А може би не са били достатъчни...

 23. Creator (17 декември)

  Малее къв клюкарник е станало с тая тема :) .На тема конспирациите относно дървените къщи и имат ли те почва у нас Алекс Димов е отговорил (само Аудито е преди 80те ,а може и да е Пасатче – щото по тва време са били идентични).Иначе производители на сглобяеми къщи има доста (от талпите на земята и сглобка на строежа до цели готови модули) , няма кои да си ги поръча – не щото са лоши ,а щото са скъпи (ако говорим с поносимо качество и без лъжи в офертата).От там пък идва и другия проблем – няма много обекти (основно едноетажни 120 квадрата – там дървото е наи-силно) и производителите нямат опит ,камо ли разработка на собствена линия (повечето са “изсмукани” от 2-3 произволни чужди технологии).

 24. градинко (17 декември)

  K.T., панелното строителство е чудесно. В Германия старите панелени блокове ги рециклират в нови къщи – толкова здрави и успешни се оказали панелите. Разбира се, не говорим за бантустанските гета в изпълнение на Строителни войски, с по педя фуги, кофти заварки и нулева изолация.

 25. oggie (17 декември)

  “Къщата си струва.” А именно колко струва е въпроса. Защото не е вярно, че няма производители/проектанти в България на подобен тип/изпълнение къщи (включително и в отношението им към детайла). Въпросът е, че индустрията, която задвижва този тип производство отсъства в България. Австрия, Германия и Швейцария имат национална политика по този въпрос.

  Колко струва тази къща и кой би могъл да си я позволи на тази цена в България? Австрийски производител, австрийски архитект (дори архитекта от “българска” страна е германец). Да не се окаже както впрочем е в случая, че и клиента е тясно свързан с Германия/Австрия.

  Иначе този тип строителство има безспорни предимства по много параметри ( изтъкването на доводи като “еднотипност”, неустойчивост на пожар и т.н. само издават липса на компетентност ). Но тук предизвикателството е този тип строителство да добие масовост, която може да се обезпечи единствено от съответната индустрия ( започва се от сертифициране на дърводобив и дървообработка... и се стига до детайла).

  В България има и фирми и майстори , които могат и по-качествени детайли да изпълнят. Въпроса е дали редовия клиент може да им заплати разходите.

  Какви са конкретните мерки , които трябва да се предприемат за развитие на тази индустрия? Със сигурност нещата не опират само до чувсто за стил и добри проектантски намерения, уверявам Ви.

 26. as (17 декември)

  Приятелчета,вие в колибарници живяли ли сте?Ако не сте идете поживейте и след това си позволявайте да плещите глупости.За справка няколко континента живеят в колиби,понеже са бедни.Даже и един от така набедените като богат е с дървени колиби от – до.Хайде опитайте се да познаете кой е той?
  А там били ли сте,живяли ли сте,проблемите знаете ли им ги?
  А като мине торнадото какво става?
  А като мине пожар?
  А след поредния проливен дъжд?
  А след наводнението?
  Имаш застраховка,но тя е само за твое успокоение,оставаш си без къща като пич и застрахователната компания ти бие един шут с една смешна компенсация колкото за една стара кола да се чупиш от тука.Торнадата и наводненията са нещо нормално и за Европа,но бездомниците не са,затова е ред да понаправим.
  Анадъмо?
  Comprie?
  Поняли?
  Understand?
  И пак се съмнявам дали някой е разбрал,то човек в джоба яко трябва да ви бръкне,че да поумнеете!Мислете с главата си,с чувства се стига само до панделата.

 27. gergana (17 декември)

  @as, интересно ми стана – защо ли обитателите на една от най-богатите държави в Европа (дали ще познаеш сам/а за къде говоря, или трябва жокер?) и на повечето около нея – все в дървени “колибарници” живеят? щото са бедни? или тъпи? сигурно...

 28. as (18 декември)

  Приятелко,сигурно ми говориш за Северна Педерасия и околността,но смесваш две много противоположни понятия,а те са че там при тях държавата е богата а хората са бедни,а в България е обратно-хората са богати а държавата бедна.Затова у нас тече процеса “стани беден” от който тези колиби са част.И една огромна подводна част върви след тях,но затова по-късно ще се разбере,когато нагазят доста хора в тези рядки работи.Истината винаги е много добре прикрита,както на север ,така и на юг и трябва да си специално обучен,за да можеш да я разпознаваш.Под много лъскава фасада винаги се крие гнилоч,от мен го запомни.Купи си една колиба и си живей в нея,аз никого не спирам,очевидно е че нашенеца от чужд опит не разбира и винаги иска той да го изпита,ама докато го изпита и времето му минало и така всяко следващо поколение да изпита на предните изпитаното и тава въртим винаги в кръг и винаги на едно място.Затова и ни използват за мулета да вадим вода,защото за друго не ставаме.И винаги ще сме в очите на много по-бедните от нас хора втора категория,понеже не мислим и не създаваме нищо.Готованци и консуматори,хора без идеали и визия-празни кухи некултурни хора.Това е то у нас.Хайде останете си със здраве ако можете,след като си купите колибка.

 29. Creator (18 декември)

  as – ако мине пожар,торнадо или проливен дъжд през монолитно строителство кво мислиш че ще остане?Според мен обрушен стоманобетонен скелет ,чакащ експертиза дали е за събаряне ,или можеш тепърва да строиш върху него.

 30. mok (18 декември)

  @ as – Разгеле се намери някой да ги каже нещата едно към едно. И то по толкова уместно саркастичен начин. Абсолютно се съгласявам с позицията ти. Мога само да добавя няколко детайла. В Щатите живеят в дървения, защото първо е по-евтино и второ – защото са коне с капаци. Там целите им квартали са с такива къщи и една да има монолитна (бетон, тухла, а не дай-си боже и да е нещо по-различно от квадрат с триъгълник отгоре) – всички започват да гледат на собственика като на сноб, особняк и тн. Може и да е непонятно за нас това мислене, понеже сме непукисти, но за там има значение и това е неписано правило. Само най-големите богаташи си позволяват “изцепки”. А откъде тръгва цялата история? – Естествено, че тия талашити са изродени потомци на истинските дървени къщи от масивно дърво (дървени трупи). Но такива къщи почти няма вече, защото са адски, адски скъпи.
  А по отношение на конкретната къща... Добра?? Това е една абсолютно нормална, дори бих казал безинтересна къща – единственото, което привлича внимението, е че е изпълнена без забележка. И просто е нова. Пък да бяха се погрижили да скрият тия олуци като са толкова печени, а не да ги цепят през тези така любими “сиви зони около дограмата”.
  @Creator – Нали сам осъзнаваш, че е нелепо да сравняваш устойчивостта срещу природни бедствия на бетона/тухлата с дървото.

 31. oggie (18 декември)

  mok & as демонстрират тотална некомпетентност ! Чудя се защо някои хора държат да демонстрират невежеството си на всяка цена :)

  И все пак те дават повод за коментар ( ако се абстрахираме от тона и стила на изказа им) : съществуват няколко “школи”, технологии на изпълнение на подобен тип сгради. Северноамериканската технология се различава съществено от тази в Австрия, Германия, Швейцария. Има някои общи черти, но има и абсолютно съществени различия. Понятията “колибарник”, “талашитка” и т.н. важат в голяма степен за американския тип къща. Но прилагането на тази технология си има своето обяснение ( в исторически, социален, промишлен и т.н. контекст) и крайното й категоризиране е проява единствено на ограничен светоглед.

  Още един аспект: “@Creator – Нали сам осъзнаваш, че е нелепо да сравняваш устойчивостта срещу природни бедствия на бетона/тухлата с дървото.”

  Ето само този цитат е достатъчен да покаже недвусмислено колко непрофесионално, популистко е нивото на горните коментари. Ако поне малко бяхте в час по темата ( та дори не и професионално), щяхте да сте наясно, че не само че не е нелепо да се сравняват, ами те СА сравними и в много отношения ПРЕВЪЗХОЖДАТ “бетона/тухлата”.

  Позволявам си да направя тези коментари с надеждата това да “обърне” дискусията към един конструктивен и информиран диалог. Поздравления за автора с единствената уговорка да не бърза да категоризира и обрича “българския” майстор или производител. Интересно е да се знае кое е дало възможност на австрийските фирми да успеят да развият до такава степен своя “продукт”. Интересували ли сте се?

 32. Арсени (18 декември)

  Невероятно е късогледството на някои от пишещите по-нагоре.
  Добре, че Oggie и други с по-широк и отворен поглед успяват да се противопоставят (засега) на триумфиращото невежество.
  На тези хора ще кажа само, че дали къщата е трайна или не зависи, изцяло от детайлите. Когато не са побългарени, всичко си е наред. Ще се опитам да намеря допълнително инфо за тази конккретна къща. Засега знам за нея само, че е докарана от Австрия с няколко ТИР-а и е сглобена от австрийска бригада за около 1 седмица. А на любителите на тухлите, арките мазилката (особено прасковено и розово) ще кажа: стройте си по 2 години с бригади от цигани и турци, които не могат да четат чертежи. Накрая ще получите къща с много ниско качество, която струва много ядове и с нищо не превъзхожда добре проектирана и изпълнена сглобяема такава.

  П.С. Макар ,че съм архитект и като такъв ми се иска, всичко да е “уникално” т.н....ако погледнем трезво, качествената сглобяема къща превъзхожда другите в някои сегменти на пазара, а иманно там, където човек не иска супер-архитектура и индивидуализъм а ‘скромна’ добре изпълнена къща.

 33. mok (18 декември)

  @oggie: Мале-мале... горките ние, непрофесионалистите/ необразованите/ късогледите. Ама направо в саксия сме расли. Естествено – да сравним тази къща с някоя тухлена съборетина – на всички ни е ясно кое е по-доброто. Но нека да сме честни и да сравняваме доброто с доброто и от двете течения. Като как точно дървените сглобяеми къщи превъзхождат качествените стоманобетонни такива – къде е това тяхно превъзходство? Нали държиш да водиш конструктивен диалог – дай примери като толкова искаш да демонстрираш запознатост пред тотално некомпетентните.
  ...Само какъв популизъм те гони, не можах да разбера. Изразявам лично мнение – както искаш го приемай.

 34. Creator (18 декември)

  mok напълно осъзнавам какво казах.Монолитен зид и дървен скелет са напълно идентични на природни бедствия като карен резултат – именно и двете заминават :( .Дебел монолитен бетон (примерно панелка пълзящ кофраж,ама) ,или як каменен зид (средновековна крепост) оцеляват напълно – ама много малко хора живеят в тях.

 35. as (18 декември)

  Опит ви липсва момчета и момичета,опит.Напълно ви оправдавам защо така говорите и ви разбирам,тъкмо затова се включих за да се опитам да ви спестя много главоболия,но аз знам,че на никой няма да влезе в главата,затова ще ви оставя да се борите с вятърните мелници и да откривате колелото и картонените колиби тепърва.Интересни са наистина,купуваш си картон и си ги лепиш като лего както ти харесва.Пак цигани и турци ще ви ги строят,понеже като бедни правят каквото им се каже,а богатия български майстор с високото самочуствие гледа отвисоко и казва как да бъде,но е изпуснал главния момент,че друг плаща и води хорото.Това е драмата на уж “квалифицираните” строители.И затова всички наемат цигани и турци-не се карат помежду си и бачкат както им се казва.С тях работата напредва много по-бързо.Достатъчно опит имам с тях за да знам какво говоря,но българи се шунтират по най-краткия път задължително.И дума не може да става да се сравняват кибритени клечки с железобетон с тухли,несравнимо далечни са.Нито на устойчивост на земетресения,нито на пожар,нито на наводнения,нито на торнадо.Тези с бетонните къщи при торнадо си стоят у тях и чакат да премине,най-много покрива да отлети,докато около тях става лунен пейзаж.Виждали сме го вече и затова знаем.При едноетажни къщи е възможно дървената да устиска донякъде при земетресение,защото е пластична и това го имаше при земетресението в 1906 във един тихоокеански град,но нямаше бетонни такива за сравнение.Друг е въпроса дали ще става за живеене после.Тук бетонните няма какво да ги гледаме,ако са и на повече етажи само те остават.Виждал съм пожари при колиби и при бетон,ефекта е убийствен при колибите,точно за 5 мин се оказваш минус 250000 долара,при бетонките изстъргваш черното по стените,изпечения бетон и мажеш наново.Това е хора,има ли смисъл да продължаваме с “плюсовете” на дървенийката?Вие като говорите опит има ли зад думите ви,или просто си правим вятър да тече седянката?

 36. archminus (18 декември)

  Този спор отдавна напусна полето на аргументирания такъв и заприлича на кавга ала “кой е най-великият отбор”. Нямам никакво намерение да отричам предимствата на масивното строителство, то е незаменимо при определени условия, а дървото все още не е рентабилно за повече от 3 етажа, въпреки че усилено се работи по темата. Но да се отрича изцяло използването на дървени конструкции при екологичните им предимства, при голямата им гъвкавост, при огромния положителен опит на по-напреднали страни и при гиганското развитие, което тази технология отбеляза последните 20 години, е късогледо и недалновидно. За as: поведението на една дървена конструкция при пожар ужасно зависи от това как е защитена и изпълнена тази конструкция. Погледни например това: www.proholz.at/forsc… А за земетресенията – в голяма грешка си. Има една японска изследователска група, която в момента се опитва да разработи технология за небостъргачи от дърво, защото статистиката в онази силно земетръсна зона показва че дървените конструкции се държат чудесно при земетресения.. Всяка една сграда поставя конкретна задача при конкретни условия и тази задача се решава оптимално само и единствено за тези конкретни условия... Не може да се каже “масивното” или “дървеното” и по/най-добро и трябва да се прилага винаги. Колкото и да им се иска на някои колеги да си научат един номер и да го повтарят пред публиката до втръсване... (Въпреки че в България очевидно може – вижте Тахов)

 37. as (18 декември)

  Небостъргач е много разтегливо понятие.Например първият такъв в Новия Свят е построен през далечната 1800 година и е на 10 етажа,изцяло от камък,като всичко около него е било дърво.По времето на Империалният Рим са се строяли 8 етажни дървени сгради,които на фона на землянките са били кули в небесата,тогава когато Рим е бил с 1 милион население,а Филипополис едва 35 хиляди.А за Крас Гъбата чували ли сте,как е станал милиардер в този същия Империален Рим?Направил е първата пожарна команда,за да гаси навреме предварително запалените дървени небостъргачи и докато са горяли е преговарял за цената,като плати 1/4 дава команда да се гасят.Бил е и банкер,финансирал е Цезар в расипничеството му.Е още ли мислиш че не сме наясно какво е ставало и какво ще става по света?Или смяташ,че нещо ново от времето на Рим е измислено?Аз лично мога само да съжаля хваналите се на търмъка,на мен ми е през оная работа кой как смята да се прецака,парите са си негови.Кой чул – чул,кой видял – видял!Хайде останете си със здраве!

 38. Иван Цукев (19 декември)

  Като гледам коментарите, ми се струва, че който иска да строи такива къщи, трябва първо да направи едно сериозно проучване за недостатъците им сред реално живеещи хора в дървени къщи в България.

  Колкото до визията, какво ви пречи да правите “различна” архитектура от стоманобетон и сега?

  Аз си мисля, че не ни трябва да сменим материала с дърво, за да започем да правим по оригинални неща.

 39. дид (21 декември)

  Къщата е страхотна няма две мнения. Поздравления на архитектите.

 40. bLogHouse (21 декември)

  Поздравления за темата и материала. И малко уточнение на понятието при-фаб. Примерът ви е с продукт на панелната строителна система, който не е 100%-ов (‘истински’) pre-fab.Макар pre-fab да е разтегливо понятие, все пак безспорно означава нещо, което е направено извън строителната площадка, най-често в заводски условия. Pre-fab къща в истинския смисъл на израза означава къща, построена почти изцяло(без нулевия цикъл) в завода, фабриката и пр.
  Също pre-fab не означава непременно дървена конструкция, напротив, много от примерите са с метална конструкция.
  Ето един от по-добрите сайтове за при-фаб -http://www.fabprefab.com/

 41. oggie (10 януари)

  една малка част от представените сгради от тазгодишния HOLZBAU-FORUM IHF:

  holzbau_01

  holzbau_02

  holzbau_03

  holzbau_04

 42. Георги Калчев (24 октомври)

  Изпълнението на къщата е много добро. Ние също наблягаме изключително на външната фасада на къщите. При нас системата е Немска и вентилируеми решетки не се налага де се използват, просто технологията е различна.
  Относно коментарите, че в България са малко фирмите които работят на това ниво съм абсолютно съгласен. Не само технологията на дадено строителство е от значение (технологията може да е най-добрата за момента) от огромно значение е опита на фирмата и бригадите които работят. Ако при изграждането на различните обекти фирмата наема различни “майстори” (с цел спестяване на заплати), никога няма да постигне желаното качеството. Ето затова трябва преди да подпишете договор с която и да е фирма за строежа на Вашия дом да разгледате внимателно изградените от тях обекти. Така ще имате най-точна представа.
  Поздравявам екипа за положения труд!

 43. Сглобяеми къщи (16 декември)

  Уважавайте труда на хората!
  Статията е страхотна. Благодаря!

 44. Иво Славов (24 май)

  В България има фирма, която прави prefab къщи в същинския смисъл на това понятие. Сградите се произвеждат по детайлен 3D-модел, в контролирани заводски условия във вид на уедрени панели, транспортират се до имота и там се сглобяват чрез кран за 1-2 дни.
  Що се отнася до дизайна – позволявам си да акцентирам върху една от сградите:
  Покривът е с малък наклон. Липсва традиционната стреха с олуци. Няма ги цветните мазилчици – фасадите са в бяло, дървена обшивка, с акцентни рамки от тъмносив еталбонд. Дограмата е светлосива (уж за повече нюанси на сивото :-). Оградата е неразделна част от общата визия, поиграхме си…
  Тази сграда е нискоенергийна:
  Стъклопакетът е троен с 4S нискоемисийно покритие, 88 мм PVC профил, има вентилация с рекуперация. Отоплението е чрез термопомпа вода-вода (ползва се сондаж). Стените са с 25 см каменна вата, покривът е с 30 см, подът на кота нула е с 10 см фибран и сух под от гипсофазер. Стоманената конструкция е отделена от контакт с външната среда.

 45. ремонт на пожарогасители (20 февруари)

  Точно такъв тип страшно много ми харесват къщи,които не се извисяват до небето на по пет или повече етажа, а са издължени и най много на два етажа, където всичко е много по обширно и на по ниски сантиметри.модела е перфектен и дори бих си поръчала да ми построят такава, но дори и не искам да питам колко струва особено щом е австралийска където стандарта на живот на хората е много по висок от нашият.Силно впечатление ми направиха и на дограмата на която са се спрели и макар че е снимана през зимата пак изглежда свежа, представям си я през лятото което всичко около нея стане зелено.

 46. Архитектурно бюро София (21 август)

  Страхотен дизайн, а по всичко личи и добрата изработка. Както казвате, за съжаление не е от български производител, но да се надяваме скоро и нашенци да започнат да строят с това качество.

 47. Сглобяеми къщи Екозид ( 8 ноември)

  Къщата ми напомня на един от нашите проекти за EcoCube къщи:

  ecozid.com/bg/къщи/съвременни/ecocube-съвременни/ecocube-200/

  Колкото до стените, можете да се запознаете с нашите панели и конструкции, които са проследявани и сертифицирани от BMF (Бундес асоциация за сглобяемо строителство):

  ecozid.com/bg/услуги/типове-панели/

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории