Албански работи

от Анета Василева, 5.09.2008 | 7 коментара

Докато кметът на София открива патриотични паметници със съмнителна визия, кметът на Тирана Еди Рама прави международен конкурс за реконструкция на централния площад на града и паметника на албанския национален герой Скендербег.

Площад Скендербег, Тирана
Площад Скендербег е типичен пост-комунистически плацдарм — голям, пуст, с тъй наречения синтез на изкуствата по фасадите на музеите наоколо.

Конкурсът за площад Скендербег

Конкурсът е международен, отворен, с международно жури и вече е приключил. Победители са белгийците от 51N4E. Те правят площада пешеходен, обграждат го със зелен пояс, слагат непостоянни водни площи, драматично осветление и твърдят, че проектът им придава човешки мащаб на града.

Победителите в конкурса за площада 51N4E
Предложението на 51N4E

Интересното е, че сред шестте финалисти попадат Daniel Libeskind и MVRDV. MVRDV например превръщат площада в огромен парк. Дърветата се разреждат към центъра, за да отворят място за алеи, сцени, кафенета. Сложна система от лампи, вградени в настилката, създава театрален ефект нощем.

Предложението на MVRDV
Площадът нощем от MVRDV

Конкурсът за езерото Тирана

Въпреки че за площада не се класират, MVRDV все пак ще строят в Тирана. Наскоро стана ясно, че холандското архитектурно студио ще проектира жилищен и парков комплекс на брега на езерото Тирана. Този път сред финалистите на конкурса са били Bolles + Wilson, David Chipperfield Architects и Carlos Ferrater.

Блазе им на албанците.

Жилищен квартал Tirana Rocks, проект на MVRDV
Проектът се нарича Tirana Rocks и предвижда висока гъстота на застрояване в няколко нахвърляни обема, за да остане максимално озеленяване наоколо. Фасадното решение, предполагам, е само проектно.

Tirana Rocks
Езерото Тирана пък трябва да се превърне в атрактивно място за разходка и почивка.

***

Интересно как ще се развият нещата в София. С планирания нов правителствен комплекс на Цариградско шосе например.

Ще има ли конкурс, международен ли ще бъде, а дали ще бъде открит или с покани? И дали Foster+Partners ще участват пак? Всъщност това не са въпроси.

Дали резултатите на всеки етап ще бъдат обявявани в сайта на общината и в пресата? Най-вероятно всеки ще може да си изтегли проектите на подбраните финалисти, нали? И отсега чакам как международните архитектурни форуми и блогове ще започнат да пишат за новото лице на София. Голям шум ще се вдигне. Мда.

***

Еди Рама е обявен за най-добър кмет в света за 2004 година. През своето управление той е изградил 97 600 кв. м паркове и е засадил 1 800 дървета. Критикуват го за комунистическо минало и корупция, нормално, но поне е обявил, че смята да превърне Тирана в зелен град.

Коментари

 1. rraycheva ( 5 септември)

  Вметка: Статуята на Скендер бег е правен от българи – по проект на художника Георги Попов – Джон, който така и не е имал възможност да види как изглежда тя на площада в Тирана.

 2. R ( 8 септември)

  Мисля, че София е рекордьор по нереализирани проекти спечелили архитектурни конкурси, като се почне от комунистическо време та до днес. На прима виста се сещам за тези:
  1. ЖП-гара София /реализираният проект няма нищо общо със спечелилият конкурса/
  2. Сграда на Софийската Опера /след конкурса партията решава че ще строи НДК на същото място/
  3. Сграда на БНБ и Национален Исторически Музей /на мястото на западната порта на София. В момента на това място построиха католическа църква, а западната порта вместо експонирана е превърната в сметище/
  4. Конкурс за Западно направление
  5. Конкурсите за реконструкция на партийният дом /и двата до момента спечелени от вече покойният арх. Б.Камиларов. Сега се говори че ще обявяват нов/
  6. Конкурс за Софийската Автогара /проектът с който арх. А.Панов спечели конкурса е коренно различен от по-късно реализирания/
  7…
  Вярвате ли че някой ще приеме на сериозно архитектурен конкурс обявен в София?

 3. shn (11 септември)

  /*
  Вярвате ли че някой ще приеме на сериозно архитектурен конкурс обявен в София? */
  ne i dokato ima “architekti” kato dikov i investitori sus slabi glavicki i silni rucicki

 4. bondoff (15 септември)

  Наскоро пак бях в Тирана и общите ми впечатления са, че Албания няма нищо общо с онова, което сме чували за нея. Хората са ни настигнали и след година-две ще ги гоним (и тях).
  От разговори с мои колеги от Албания научих интересни неща за тяхната политическа система. Например там избирателната система не е Д`Онт (както при нас). Хората гласуват за личности. В момента, обаче, тече процедура по преминаване към пропорционална система ДОнт. Причината – всички политици са крупни бизнесмени и в крайна сметка няма за кого да се гласува. Както е казал народът “От където идвате вие, натам отиваме ние”.
  Другото интересно и доста учудващо нещо е колко много инвестиции влизат в тази държава, която е бедна на икономически ресурси. Цялата държава е една огромна планина! Почти няма равнини. Що се отнася до темата “религия” – за самите албанци бих казал всичко друго, но не и че са религиозни фанатици. Доста толерантен народ са. Около 40% от населението са християни, които се делят на “православни” и “католици” горе-долу наполовина. Нека не забравяме, че Майка Тереза, която беше католичка, е албанка.
  Иначе в Албания и конкретно в Тирана отвсякъде витае социалистическия дух. Определено имат нужда от освежаване.

 5. Mok (26 септември)

  Хора, недейте пишете за ореха какъв е отвътре по това какъв цвят е черупката. Тия неща са дълги и широки, дайте да коментираме архитектурата по-добре.

 6. BoatHouse ( 4 март)

  Абе, Mok, много хубо си коментира bondoff и все интересни неща е разказал. Ай стига с т‘ва “дайте”, “нека”, “полека” и пр. Кат не та кефи – не чети, Ей аз можем да четем, ама можем и да не четем. По-хубав е така животЪТ.

 7. Nikola (11 септември)

  Vie shte straaaashni negativni i pesimistichni figuri, zapochva da stava malko izturkano! Ne mislite li?

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории