По следите на строителния бум: Пирин голф клуб

от Николай Ангелов, 30.04.2010 | 21 коментара

Да попаднеш в град без хора звучи като сюжет от антиутопичен роман. Но се случва.

Пирин Голф Клуб е ново селище на около 10-15 км от Банско. Не играя голф, но бях слушал за него и пътьом се отбих да го разгледам.

Влиза се през бариера като в мол — натискаш бутон, изскача карта и бариерата се вдига. Главната алея се вие покрай тучни полянки, горички, комплекси от блокчета и строителни отпадъци.

Единствените хора наоколо са двама русоляви чичковци, които карат стиковете си към игрищата на моторни колички. И едно русоляво семейство в огромния ресторант. С две деца и британски акцент.

Trial version

Голф клубът всъщност е цяло градче. С хотели, заведения и игрища. И с апартаменти за продаване. Но така и не разбрах работи ли официално или е в някакъв… да го наречем trial период.

Именно комплексчетата, предназначени за продаване, изглеждаха странно, защото:

 1. бяха напълно завършени, но празни — дори русоляви чичковци нямаше
 2. напъваха се да изглеждат като град с история
 3. и в резултат от 1) и 2) изглеждаха като декор на филм насред полето

Кой евакуира хората?

Наистина всичко е някак завършено, дори в детайли: фонтанът тече, ресторантите на партерите си имат табели с имена, чадъри и дори дъска за меню пред тях. Но са затворени и празни. Има дори книжарница, на която пише “Book Store Otec Paisi”. Празна.

Градчето изглежда сякаш до преди малко е работело, но е затоворило и изпразнено. А всъщност иска да каже “Купи! Всичко е готово, носиш си куфарите и се настаняваш веднага.”

Упражнения по стил

Компотът от стилове е забележителен — исторически и подсладен. Едни до други се мъдрят средиземноморски и алпийски къщи, къщи с цветна мазилка и гипсови орнаменти до къщи с каменна зидария и дърво. На партерите им има френски, италиански, гръцки и арабски ресторанти. А фонтанът е модерна скулптура.

Ако всичко това беше умишлено пресилено, можеше и да заприлича на Лас Вегас. (В Лас Вегас кичът изглежда дори концептуален.)

Декор в полето

Преди няколко седмици писахме за Димитровград. Построен е наведнъж, от нулата, и затова архитектурата му е в един стил — стилът, който е бил модерен (или наложен) тогава.

В същия пост се споменават и други градове, възникнали наведнъж — например град Бразилия. Някои казват, че хората се чувствали “неуютно” и “неестествено” в такива градове точно заради едностилието и липсата на постепенно натрупване на исторически епохи. Чувал съм препоръки в такива случаи да се симулира различност (например като се поканят много разностилни архитекти).

Пирин Голф Клуб също е селище, възникнало наведнъж (повечето ваканционни селища са възникнали наведнъж). И е спазило препоръката да симулира различност. Имитира различни стилове — от различни епохи и още повече, от различни краища на Европа. Предполагам, целта е била да се намери за всеки вкус по нещо. “Уютно” и “естествено” ли е обаче?

Селището не може да те излъже, че е старо и с история, въпреки имитациите. Когато едно нещо се опитва да изглежда като нещо друго, още повече се набиват на очи разликите. Имах чувството, че ако отворя някоя врата, ще се озова в полето, от другата страна на декора.

Коментари

 1. Боко (30 април)

  моля, не обиждайте майсторите на филмови декори
  в киноцентъра съм виждал далеч по-качествени неща

 2. И.Е. Станков (30 април)

  Уникално. Виждали сме “комунистически архитектурни утопии”, сега виждаме “спекулаторска архитектурна утопия”.
  Утопия ли е, все нещо не се получава като хората.

 3. Павел (30 април)

  Добре, че не са го кръстили Балканстройград и не са накарали насила 5000 ирландски семейства да се заселят там.

 4. Boat_house (30 април)

  Доста безгръбначен пачуърк, а и малко са го попресолили. Изглежда като че “saturation” е на max . Поне в таз подгизнала разноликост има избуели борчета, че имаче “start from scratch”-а щеше да е задушаващ.

 5. thinkabouter (30 април)

  сградите готови, ресторантите работят, фонтанът пръска, само дето няма жители. а дали има купувачи въобще? и как се поддържа такова съоръжение без в него да живее ни един човек? намирисва ми на “прани” чорапи, май

 6. юлий (30 април)

  Трудна работа.
  имам жив интерес да дадете думата на някои от бг авторите на проекти, които сте критикували. Тяхната гледна точка ще помогне доста за сглобяването картината – “защо се получава така”

 7. Спас Парацункин ( 1 май)

  ейй, ма то верно кат’ декор :)
  голям смях!

  белким се поучат нашите ‘инвеститори’…

 8. Камен ( 1 май)

  Юлий, аз ще ти кажа защо се получава така. Има само два фактора. Основната причина са парите, който плаща, той поръчва и музиката, а на всички е известно, че 90% от хората с пари в България са “селяндури” по душа. Другия фактор е некадърността и най-вече нежеланието на голяма част от колегите архитекти да си дадат по малко зор, но това е субективен фактор. Защото като ти дойде един див пейзант в офиса, ходи му обяснявай ти за концепции, стилове, архитектура и естетика.

 9. юлий ( 1 май)

  @камен това, което казваш съм сигурен е верно, но имах и нещо друго на предвид.
  (Не съм архитект, но според мен въпроса е най-малкото естетичеки и не се отнася само за архитектура)

  Получава се така, че хората не комуникират или поне представителите на различните “стилове” – Азис няма да бъде публикуван във вестник “Култура”, а Ю.Тахов (евентуално) няма да даде интервю в What Association и т.н. Мисля, че сближаването на тези два естетически полюса, които могат да се видят може би в абсолютно всяка арт област в бг, може да стане чрез все пак някакво проникване един в друг, диалог или нещо от сорта. Е предполагам, че едни такива процеси са доста бавна работа, но нямам нищо против WhatA да започнат да представят част от бг проблемите именно по този начин.

 10. Павел ( 2 май)

  @камен @юлий

  хм според мен тук не става изобщо въпрос за архитектура и естетика. в крайна сметка, ако един обект (архитектурен или урбанистичен) работи и и е достатъчно удобен за хората, които го обитават, той изобщо не е е абсолютно задължително да претендира за концептуалност етц.
  тук по-скоро ужасът е, че се хвърлят ужасно много пари, създава се изкуствен град (с привидна стилистика или не), той има за цел да привлича хиляди хора, да печели пари, а накрая остава празен. ако беше достатъчно добре направен икономически анализ на голф бизнеса или банско като привлекателна дестинация… може би щеше да се окаже, че комплексът работи, пълен е с хора и архитектурния облик и стилът щяха да са най-малкия проблем.

  сега обаче (със сигурност не по естетически причини) комплексът е празен, вероятно инвеститорите са яко на-червено, и мястото е живо, колкото чернобил. А всичкото това, колкото и да беше хубава архитектурата, няма да се промени.

  николай не-случайно прави паралел с Димитровград – тъжното е, че по време на капиталистическа икономика, градове се строят без да са осъзнати генерални грешки, направени през комунизма.

 11. Damian ( 2 май)

  Но все пак има някаква градска тъкан. А не нацвъкване като Манастирски ливади или Малинова долина.

 12. Не ( 3 май)

  Това е ДЕКОР !

 13. юлий ( 4 май)

  @Павел прав си и може би нещата са доста комплексни, както и да е нямам претенции за изчерпателно ясна картина. Идея та ми беше да се говори с хората, които са критикувани.
  Между другото чета няколко блога за архитектура и досега не съм видял позитивно мнение за нещо в бг което да е станало след 1989 или бъркам ?

 14. хахах (29 юни)

  Quo vadis Балканстрой?

 15. grisha ( 9 януари)

  A z kupih edin takav apartament za 69900E prosto mi idvat izlishni pri ! Naistina e murtvilo,a kicha e unikalen……biah pian i dadoh duma ne sam idiot no izvurshih prostotia i ako triabvashe da go kaja pred vas v ochite shtiah da si gi zatvoria kato go kazvam.

 16. 1111 (26 февруари)

  идете да живеете в каменната ера ,там сигурно бихте се чувствали удобно!

 17. Ivo (27 февруари)

  Има и други голф комплекси по света спрени, не е само този празен и губещ: www.dnevnik.bg/sport…

 18. Toni ( 6 юли)

  Otidoh ot liubopitstvo da vidia kompleksa , ostanah ocharovana ot krasotata i prirodata. No se chuvstvah niakak neestestveno siakash biah v niakakav mqrtav grad. Gledash kolko pari sa vlojeni v postroiavaneto na takqv kompleks i te zaboliva, zashtoto samo na 10km. ot kluba jiveiat hora, koito edvam si izkarvat hliaba, a decata im sa prinudeni da tqrsiat rabota v chujbina.

 19. 222 ( 6 септември)

  Комплексът съвсем не е лош – и най важното още не е завършен заради кризата. Хотелът със Спа центъра още не работи , но вероятно един ден ще го завършат , тогава нещата ще се променят.

  Снимките, които са показани са от квартала наречен Downtown. Там има само около 240 апартамента – 80% имат собственици. В другите квартали почти всичко е продадено. Така че останалото е въпрос на менъджмънт.

 20. Турист (27 юли)

  Чудя се как групичка архитектчета могат да изговорят толкова много лоши думи за едно прекрасно място. Та това е едно от най-добрите места в БГ.

 21. Собственик (25 януари)

  Чудя се как групичка архитектчета могат да изговорят толкова много лоши думи за едно прекрасно място. Та това е едно от най-добрите места в БГ. – доста добър коментар. Доста кофти, стара и неактуална статия. Найстина това е едно от най-красивите, измислени и функциониращи места в България.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории