WhATA Awards 2018: Номинациите

от WhATA, 27.12.2018 | Коментирай

Както всяка година, малко след Коледа идват и номинациите за WhATA Awards или кое беше най-доброто и най-лошото от изминалата архитектурна година.

Досега номинациите винаги са излизали като блог пост тук, но тази година за пръв път оживяват в сайта на WhATA Awards, където ще им е по-широко, а на вас – по-удобно за четене и навигиране.

И така:
Архитектурните номинации за 2018

Коментирай

За кожата на хрушчовките и за един стар белградски квартал

от Анета Василева, 27.11.2018 | 1 коментар

Този текст беше публикуван в осми брой на вестник “К” — новото издание на екипа на стария вестник “Култура”. Досега в архитектурната рубрика на вестника излязоха: 1) Ода за архитектурната ирония; 2) Пречистващата сила на архитектурния скандал; 3) За културната роля на една ограда; 4) Гражданинът Джейн; 5) Архитектурно образование в планината; 6) и настоящата статия За кожата на хрушчовките и за един стар белградски квартал.

Какво никой не попита главните архитекти на Москва и Белград при гостуването им в София

Есента обикновено е пълна с трескава социална активност, в резултат на която две поучителни архитектурни събития минаха относително незабелязано. През октомври в България последователно гостуваха главните архитекти на Москва и Белград Сергей Кузнецов и Милутин Фолич. Те бяха в София по покана на столичния главен архитект Здравко Здравков и участваха в първите две издания на т.нар. “Разговори за града” – публични дискусии за градската среда, които (цитирам) “целят да представят добри практики, прилагани от местните власти”. Идеята, разбира се, отново е да почерпим чужд опит как София да стане “град за хората”, а връзката с неуморния датски урбанист Ян Геел е очевидна. Негови екипи работят и в Москва, и в Белград, и в София (а опасността идеите му да се унифицират и банализират като така омразния му Интернационален стил е огромна). Но да се върнем към главните архитекти.


Главният архитект на София Здравко Здравков с главния архитект на Москва Сергей Кузнецов в първия от поредицата “Разговори за града”. Снимка: БТА

И Сергей Кузнецов, и Милутин Фолич са млади, образовани и премерено непринудени. Приличат по-скоро на стегнати и организирани политици, отколкото на вглъбени в творчески съмнения същества, но с главните архитекти е така. Те изнесоха гладки презентации, изобилстващи с примери за нови пешеходни и публични пространства, социализиране на речни брегове и битки срещу автомобилите в града. В Москва картинката беше допълнена и от зашеметителни нови обществени сгради и паркове.

Дотук добре. От добри практики винаги имаме нужда. Да се сравняваме с други бивши социалистически градове – също. Още по-голяма нужда имаме обаче да се научим да правим разликата между добрата архитектура по принцип и архитектурата (евентуално добра) като политическо оръжие и спекулативна икономика. А това на събития като възпитаните “Разговори за града” в залата на Военния клуб в София обикновено не става ясно.

Затова сега ще разкажа по какви поводи архитектурният свят всъщност най-много обсъждаше Белград и Москва и техните “градски политики” през последните 4-5 години (и не, не бяха новите им велосипедни алеи).

Белград

Допреди няколко години районът около ЖП гарата в Белград (помпозна неокласицистична сграда от края на ХІХ век) бе позападнало място, видяло и по-добри дни. Имаше изоставени производствени сгради, складове и, до лятото на 2015 – тълпи от бежанци, които спяха в градинките. На няколко минути пеш оттам обаче са брегът на река Сава и кварталът Савамала, събрал в постиндустриалната разруха най-добрите барове, клубове и дизайн точки в града. Районът преживяваше класическо bottom-up development, като заведенията, културните фестивали и галериите около Бранковия мост постепенно го възраждаха и водеха след себе си активен културен и нощен живот, нови дизайн хотели, споделени пространства за работа и ежегодния архитектурен и дизайнерски “Миксер” фестивал, който събираше все повече хора от целите Балкани.


Събитие от фестивала “Миксер” през 2015. Снимка: Mikser

През 2014 Александър Вучич – днес президент, а тогава премиер на Сърбия, обяви грандиозен план за възстановяване на точно този крайречен район, преместване на гарата и мащабно строителство на офиси, жилища, небостъргачи, луксозни хотели и крайречни променади. Инвестицията бе в размер на 3.5 млрд. евро, инвеститор бе леко сенчестата компания “Eagle Hills”, базирана в Абу Даби, която се занимава с развитие на нови градски територии, а сръбското правителство осигури терените и пълната административна и законодателна подкрепа. Инициативата бе обявена от национално значение с мотивите, че “ще възроди западналите части на града, ще доведе нови чуждестранни капитали и ще отвори нови работни места”. Проектът бе наречен “Belgrade Waterfront”, общият устройствен план на града бе променен, за да отговори на нуждите му, а строителството на първа фаза започна през 2015 година. Междувременно жителите на Белград се самоорганизираха и създадоха независимата организация “Ne da(vi)mo Beograd”, която обвини сръбските власти и белградската градска управа в корупция и пране на пари и ясно обяви целта си: “да се спре деградацията и разграбването на Белград от името на мегаломански градски и архитектурни проекти, особено такива като “Belgrade Waterfront”.


Проектът Belgrade Waterfront. Източник: belgradewaterfront.com

“Ne da(vi)mo Beograd” пишеха, говореха, правеха акции, а през 2016, след строителен инцидент на един от строежите на “Belgrade Waterfront”, завършил със смъртен случай, започнаха да организират изключително активни протести, събиращи десетки хиляди хора, които протестираха пред Народното събрание, по улиците на Белград, блокираха кръстовища и тунели и навсякъде носеха със себе си гигантска жълта надуваема патка, която се бе превърнала в символ на съпротивата срещу “Belgrade Waterfront”.


Протест през април, 2016. Снимка: Ne da(vi)mo Beograd


Протестът на 26 юни, 2016. Снимка: Ne da(vi)mo Beograd

През юни 2016 бях в Белград за фестивала “Миксер” и попаднах случайно на един от тези протести. Беше събота следобед, започваше да вали, но въпреки това хиляди хора се трупаха пред белградската Скупщина. Имаше млади, имаше и възрастни архитекти и градостроители, които обясняваха на микрофона как такива проекти завинаги унищожават силуета на града и са пагубни за градската тъкан. Имаха много ефектен и лесен за скандиране лозунг: “Чий град? Наш град!”.


През лятото на 2016 протестите ескалираха. Снимка: Ne da(vi)mo Beograd

Още тогава изглеждаше, че протестите ескалират и от чисто архитектурни са на път да се превърнат в политически (викове “Оставка!” по адрес на Александър Вучич се чуваха още в началото на юни 2016). Така и стана. През март 2018, на първите местни избори след големите белградски протести срещу застрояването на брега на река Сава, “Ne da(vi)mo Beograd” (NDB) също се явиха под формата на протестно гражданско движение и макар че спечелиха само 3.4% (или 28 000 гласа), успяха да принудят управляващата консервативна “Сръбска прогресивна партия” (sic) на Александър Вучич да се дистанцира от сериозно дискредитирания си белградски кмет Синиша Мали и да превърне местния вот в своеобразен вот на доверие на самия Вучич. Той стоеше на плакатите за местните избори в Белград, той лично празнува победата на партията си, взела 44.9% в столицата.


Милутин Фолич е главен архитект на Белград от 2014 до днес. Снимка: ekapija.com

В момента Синиша Мали е министър на финансите на Сърбия, но главен архитект на Белград от 2014 до днес, вече втори мандат, включително по време на протестите срещу застрояването на брега на река Сава, е гостувалият в София Милутин Фолич. Когото никой не попита за “Belgrade Waterfront”. Нещо повече, участвалата заедно с него в дискусията Мария Милованович, зам.-директор на общинската структура Институт за градоустройство на Белград, небрежно обясни, че приетият преди две години нов общ устройствен план на Белград (срещу който бяха протестите през 2016) дефинирал зони със смесени функции и бившите индустриални зони са третирани в него именно като такива. А самият Фолич обясни, че в Белград имали няколко важни цели: повече пешеходни пространства и изпълнени с живот градски зони (разбира се), изнасяне на индустрията от центъра на града, създаването на нейно място на един компактен град с много голяма плътност и свързването на града с реката. Всички тези цели отлично се изпълняват от скандалния проект “Belgrade Waterfront”, който беше обект на сериозни критики в международните архитектурни издания още от 2014.


Проектът Belgrade Waterfront в строеж, октомври 2018. Снимка: Nick Ashdown

Трябва да призная, че “Eagle Hills” упорито изграждаха нови тротоари, крайбрежни алеи за бягане и класически безадресни паркови ивици край река Сава още през лятото на 2016, когато първите небостъргачи на “Belgrade Waterfront” бяха в начална фаза на строеж (тези същите публични градски пространства ги видяхме и през октомври 2018 на презентацията на Фолич във Военния клуб). Знамената на “Belgrade Waterfront” се вееха навсякъде в Савамала по чисто новите тротоари от бетонни тела и сиви гранитни плочи. Но градският живот кипеше на съвсем други места.

Смесените многофункционални зони (или т.нар. СМФ) са ключова част и от все още действащия Общ устройствен план на София, приет през 2009. “Чистото” СМФ е зона, в която ограничения за кота корниз нямаше, строителните показатели бяха много високи (т.е. на много малка площ можеше да се постигне голяма плътност и височина на застрояване) и те бяха изключително апетитни за спекулативни строителни начинания. Тези зони фланкират всички по-големи булеварди в София, включително и в широкия градски център, обхващат всички бивши промишлени райони, местата около гарите, старите трамвайни релси и депа. Именно в такива зони се строят в момента всички нови високи сгради в София и именно в такива зони се появиха най-скандалните проекти за небостъргачи като “Парадайс тауър” в Лозенец. Факт е, че през пролетта на 2018 измененията в Закона за устройство и застрояване на територията на Столична община (ЗУЗСО) регламентираха височините на сградите в тези зони до 50 метра в центъра на София, 15 метра в зоните около южната дъга и 75 метра в останалите части на града с няколко зони изключения. Тези промени бяха инициирани от софийския главен архитект Здравко Здравков, който за щастие не е почерпил достатъчно опит от своя колега в Белград. Въпросът е какво би направил, ако се окаже под натиска на съмнителни капитали от Абу Даби, пред които дори гражданската енергия на нашите родни протестни организации като “Спаси София” може да се окаже безсилна.

Москва

През пролетта на 2017 Московската градска Дума официално одобри най-мащабната разрушителна кампания в новата история на града – премахването на 8 хиляди 5-етажни панелни жилищни блока, известни още като “хрушчовки”, и пренастаняването на над милион и половина жители на Москва в нови жилища в рамките на 15-20 години. Инициативата ще обхване една десета от целия жилищен фонд в Москва, а прогнозираната й стойност е 62 милиарда долара.


Старите хрушчовки (на преден план) и новите блокове в далечината. Снимка: Konstantin Mitrokhov, The Village

Повечето от жилищата, които ще бъдат засегнати от кампанията, са частна собственост, приватизирани след разпадането на Съветския съюз, а решението дали един блок да влезе в схемата за разрушаване се взима, ако над 50% от неговите обитатели гласуват “за”. Управата на Москва и лично кметът Сергей Собянин стартираха ясна и много добре направена разяснителна кампания защо “хрушчовките” са непригодни за реконструкция и нормален съвременен живот и каква алтернатива предлага общината на жителите им.


Добре направен разяснителен постер защо хрушчовките са непригодни за реконструкция и нормален живот

Какво са всъщност “хрушчовките”? Да, те са онези еднакви, икономични, 5-етажни предимно панелни блокове без мазета и асансьори, с миниатюрни кухни и бани, базирани на разработената през 1956 от инженер Виталий Лагутенко секция К-7, която става основа за развитието на индустриализираното жилищно строителство в Москва през 1950-те и 1960-те. Но те са и начало на една истинска строителна революция.

Стартът на масовото индустриализирано жилищно строителство е даден през 1954 година. На Всесъюзната конференция на строителите и архитектите през декември 1954 г. в Москва Никита Хрушчов изнася програмната си реч срещу “излишествата” в строителството и архитектурата, а за движеща сила на прогреса е обявена индустриализацията в строителството. През следващите десет години (до 1965) почти сто милиона души в Съветския съюз са настанени в нови жилища. Съветските градове, а след тях и градовете на останалите социалистически страни, „обрастват“ с нови жилищни зони, квартали и райони, често с население, по-голямо от средностатистически град. Всъщност, именно хрушчовките, които наричат “калашниците на масовото жилищно строителство”, май успяват най-качествено да материализират призива на Льо Корбюзие „Да убием улицата!“ от ключовия за модернизма проект „Лъчезарният град“.


Квартал “Новые Черёмушки” през 1960-те е журнален съветски микрорайон. Архивна снимка

Първите хрушчовки са вече над 60-годишни сгради, много от които действително в лошо състояние. Кметът на Москва е прав – те са малки, непригодни за реконструкции, с неудобни кухни и бани, тръбите са стари и често аварират, покривите текат, топло- и шумоизолацията са далеч от съвременните стандарти. Реновацията би била по-скъпа от събарянето, казва той, и по-добре да построим нови – панелни или масивни, жилищни блокове, в които всеки жител ще получи същата обитаема площ, дори по-голяма. И все пак, живущите са разделени. Много от тях не искат да се разделят със своите стари апартаменти, а през пролетта на 2017 г. хиляди московчани излязоха на протести срещу решението на Московската Дума.

Какъв е проблемът? Както винаги, дяволът се крие в детайлите.

Първите и най-стари хрушчовки (в квартали като Новые Черёмушки и Беляево) са разположени близо до центъра на Москва, сред зелени паркови зони, в които има място и за паркиране, и за детски площадки. Те са само на няколко спирки с метро от популярни културни зони, като Горки парк и дори новия парк Зарядие. Блоковете са достатъчно отдалечени един от друг, тихо е, под балконите цъфтят ябълкови и черешови дървета. Параметрите на новото жилищно и смесено многофункционално строителство, което ще замени износените панелки, обаче са далеч по-различни. Новите жилищни кули в Москва достигат до 25 етажа, разстоянията между сградите са далеч по-малки, а плътността на застрояване – далеч по-висока, отколкото в старата квартална структура. В резултат на развитието на града, кварталите с хрушчовки са се оказали апетитни строителни зони — близо до центъра на един от най-скъпите градове в света.

Казват, самият Путин инициирал и подкрепял тази мащабна строителна кампания в Москва, а кметът Сергей Собянин работел денонощно, за да убеди московчани в смисъла й и да тушира нарастващото социално напрежение. (За сравнение, представете си, че някой изведнъж реши да замени блоковете в софийския квартал “Яворов” с най-високите 23-етажни блокове от Зона Б5, като ги сгъсти още повече, отколкото са в момента в Зоната, и ликвидира всички дървета. Не е добре, нали?)


Съдбата на старите квартали с хрушчовки днес е сгъстяване и много по-голяма височина на сградите. Плюс липса на стари дървета. Снимка: Konstantin Mitrokhov, The Village

При гостуването си в София главният архитект на Москва Сергей Кузнецов отдели около 3 минути от близо 40-минутната си презентация, за да засегне проблема с панелките, и предпочете да наблегне върху наистина впечатляващите строителни инициативи в центъра на града, където с помощта на световни архитектурни звезди, като MVRDV, OMA, Diller Scofidio+Renfro, Zaha Hadid Architects, Steven Holl Architects, столицата на Русия се превръща в едно от най-интересните места за архитектурни експерименти в света. Отделно градът слуша Ян Геел, разказа Кузнецов, и се бори срещу автомобилите, за повече пешеходни и велосипедни зони, за повече публични пространства. Нещо повече, за последните 5 години в града са проведени 60 архитектурни конкурса, от които 30 големи международни, и много от вече реализираните намеси като супер успешния парк “Зарядие” на американците Diller Scofidio+Renfro са резултат именно от такива успешни конкурси.


Новият московски парк “Зарядие” с архитекти американците Diller Scofidio+Renfro е супер успешна строителна инициатива. Снимка: Iwan Baan

Така е действително. През лятото на 2018 г. в новоизградената зала в парк Зарядие беше проведено поредното издание на Moscow Urban Forum с тема “Мегаград на бъдещето: нови жилищни пространства/Megacity of the Future: New Space for Living”, който обсъди мащабните градски трансформации от последните години и събра почти всички изброени по-горе международни архитектурни звезди плюс всички архитекти, които все още само участват в конкурсите на град Москва, но се надяват един ден да участват и с реални проекти в същите тези мащабни трансформации. Забележително беше как архитекти като Рем Кулхас, които от години твърдят, че строителната жилищна революция на Хрушчов е една от най-големите осъществени утопии в историята на човечеството, осигурила максимално добри условия на живот за максимално голям брой хора, бяха принудени да отговарят публично и политически коректно на въпроса: “Какво мислите за идеята всички тези 5-етажни жилищни кутии да бъдат разрушени?”. Рем каза:

Аз дълбоко се възхищавам от това, което направи Хрушчов — количеството и качеството на жилищата, както и качеството на публичните отворени пространства между тях. За мен те са комбинация от интелигентност, простота, красота и равенство, каквато комбинация е много трудно да открием в архитектурата днес (…) Осъзнавам, че събарянето им е неизбежно и не казвам, че не може да бъде направено както трябва, но се надявам, че градът няма да изтрие всички спомени за това минало.

Рем Кулхас участва в изследването на института “Стрелка” в Москва за анализ на ценността и предлагането на хрушчовките от квартал Беляево за световно културно наследство под защитата на ЮНЕСКО. Но това е тема за друга, много по-дълга статия. И тема, която главният архитект на Москва не засегна по никакъв начин при гостуването си в София.

Какъв е изводът? Че всеки град, дори и онези, които на вид амбициозно са тръгнали да стават “градове за хората”, са пълни с проблеми и проядени от корупция. Не всеки чужд пример е добър и не всеки чужд пример следва да бъде копиран безкритично. Често се оказва, че България е една чудесна малка държава с чудесни малки проблеми и смешни малки скандали.

1 коментар

Гражданинът Джейн

от Анета Василева, 2.11.2018 | 2 коментара

Този текст беше публикуван в четвъртия брой на вестник “К” — новото издание на екипа на стария вестник “Култура”. Досега в архитектурната рубрика на вестника излязоха: 1) Ода за архитектурната ирония; 2) Пречистващата сила на архитектурния скандал; 3) За културната роля на една ограда; и 4) настоящата статия Гражданинът Джейн.

Най-известната снимка в историята на съвременната архитектура има точна дата – 15 юли 1972. Снимката е чернобяла, от архива на американския Департамент за жилищно и градско развитие е и изобразява няколко безлични 11-етажни блока (на вид панелни), разположени успоредно на 6-лентова градска магистрала, които падат взривени сред кълба бял дим и прах. Това е събарянето на социалния жилищен комплекс “Пруит-Айгоу” в американския град Сейнт Луис, проектиран от Минору Ямазаки през 1954 и гетоизиран до непоправима степен само 20 години след построяването му.


Събарянето на социалния жилищен комплекс “Пруит-Айгоу”, Сейнт Луис, 15 юли 1972. Снимка: U.S. Department of Housing and Urban Development Office of Policy Development and Research

Взривяването е придобило попкултурно значение, особено след като теоретикът на архитектурния постмодернизъм Чарлз Дженкс радостно го нарече “денят, в който модерната архитектура умря”[1]. Разбира се, едва ли този сам по себе си ефектен акт може да се приеме за смъртен час на най-мощното архитектурно движение на ХХ век. Той обаче маркира важна граница, размита от започнали много по-рано критични реакции срещу следвоенния модернизъм и особено срещу градоустройствените му догми, зониращи с едър размах градовете по функции, които се отделят една от друга чрез свободни паркови пространства и се свързват с големи, широки пътища. Точно като в “Пруит-Айгоу”.

Тези критични реакции са налице още през 1950-те, а техният най-силен публицистичен глас се оказва не архитект, а градски ентусиаст – американската журналистка и активистка Джейн Джейкъбс, която припознава ценността на спонтанната квартална идентичност и излиза на война срещу универсалните градоустройствени модели, прекрояващи американския град.

“Смъртта и животът на големите американски градове” (“The Death and Life of Great American Cities”) е първата и най-влиятелна книга на Джейн Джейкъбс и именно тя се появи за пръв път на български език в края на септември тази година под формата внушителен 550-страничен том от относително младото издателство “Стефан Добрев”[2], в превод на Светлозара Николова (и близо 60 години след първото си издание в САЩ през 1961).


Смъртта и животът на големите американски градове, издателство “Стефан Добрев”, 2018

“Смъртта и животът на големите американски градове” е лека и четивна книга, която чрез множество примери доказва тезите на Джейн Джейкъбс, че добрите за живеене градове са градове за хората, а не за автомобилите, че важни са малкият мащаб, пешеходното и велосипедното движение, местният колорит, човешката среда, зеленината и изобщо дребните неща, които правят един град различен и уникален отвъд крупните, централизирано планирани строителни проекти, транспортни артерии, кръстовища и жилищни комплекси. Идеите й са толкова ясни и очевидни, че от съвременна гледна точка изглеждат просто проява на здрав разум, а не революция в градската среда. През 60-те, разбира се, нещата са били съвсем различни. Легендарният американски градостроител Робърт Моузес е планирал крупните градоустройствени промени в Ню Йорк с тоталитарен размах, а хора като Джейн Джейкъбс са водели реални битки срещу предложенията му за високоскоростни градски магистрали, разсичащи Манхатън и финиширащи под формата на сложни транспортни възли на мястото на днешно Сохо. Майка на 3 деца, Джейн е арестувана поне два пъти за подбуждане на гражданско неподчинение, но в крайна сметка, излиза победител в битката с Моузес.


Джейн Джейкъбс, 1961. Снимка: Phil Stanziola

След 1960-те години и особено през 80-те и 90-те, по примера на Джейн Джейкъбс, архитекти, градски активисти и постмодернисти надигат глас за загубената градска идентичност, за малкия мащаб, смесването на различни функции и градското многообразие. То се оказва особено важно за развиващия се след 1989 многонационален, мултикултурен глобален град, който просто трябва да бъде “за хората”, за да оцелее в конкуренцията за имидж, туристи, бизнес и работна ръка.

Въпросът е защо тази книга се появява у нас точно сега.

Преди две години всички в България научиха името на датския урбанист Ян Геел. За няколко месеца той издаде на български книгата си Градове за хората[3], сключи договор със Столична община да направи София по-добър град за живеене, изнесе няколко лекции, обиколи телевизионните студия и даде интервюта за повечето вестници. Идеите му бяха прости, ясно обяснени и очевидни:

 • намаляване броя на автомобилите (или премахването им, където е възможно);
 • окуражаване на хората да ходят пеш и да карат колелета чрез създаване на удобна веломрежа и повече пешеходни пространства;
 • създаване на привлекателна публична градска среда;
 • повече зелени площи и паркове;
 • повече места за срещи и общуване между хората;
 • малък мащаб на застройката (ниски и разнообразни сгради срещу високи и еднообразни комплекси);
 • грижа за отделния човек и малките общности.


Ян Гел (вдясно) с главния архитект на София Здравко Здравков при представянето на книгата “Градове за хората” в Софийска градска художествена галерия. Снимка: Градът

Идеите на Геел формират добре опакован продукт, който той предлага на общинските власти от Мелбърн до Москва и от Лондон до Прага (включително и на нашите София и Варна). Ян Геел дължи много на Джейн Джейкъбс и не го крие. Затова “Смъртта и животът на големите американски градове” идва съвсем логично след “Градове за хората”, макар хронологично да предхожда книгата на датския урбанист с близо 50 години. Двете книги често се купуват в комплект (според статистиката на Amazon), а у нас формират теоретичната база, върху която предполагаемо стъпват градските стратегии на главния архитект на София Здравко Здравков и неговия екип. Неслучайно българското издание на книгата на Джейкъбс е придружено от емоционален предговор от самия Здравков, в който той твърди, че:

Тази книга е за всички нас, които искаме да отворим диалог по отношение на средата, която обитаваме. Ако погледнем своя град отгоре, ще видим улици, сгради, паркове и индустриални зони. Когато влезем в този град, ще видим лицата на хората, малките делнични събития, движението и покоя на града, ранните утрини и нощните светлини. Да успеем да запазим и съчетаем интересите на хората с интересите на града, е основното предизвикателство пред всички нас.

Дано. Междувременно книгата щеше да спечели от едно малко по-професионално графично оформление и по-внимателен и информиран превод. Отговорността да превеждаш една от най-популярните книги за градска среда от последните 50 години никак не е малка, а стилът на Джейн Джейкъбс е подхлъзващо семпъл. Рискът книгата да звучи като елементарно изброяване на наблюдения и истории и патетично скандиране на лозунги е голям и, за съжаление, не е докрай избегнат.

Основният проблем на книгата обаче е, че стои много самотна. Огромна част от важните архитектурни книги от последните 100 години все още стоят непреведени на български, а за да бъдат оценени адекватно и в контекст и Геел, и Джейкъбс, редно е да имаме преведени поне Зигфрид Гидион, Чарлз Дженкс, Кристофър Аликзандър, Кевин Линч и Луис Мъмфорд, че защо не и Колин Роу, Джеймс Корнър и Ричард Флорида. Само ако може внимателно и с уважение, а не с привкус на общинска пиар акция.

Бележки:

[1] Това той прави още в първото издание от 1977 на емблематичната си книга “The Language of Post-Modern Architecture”, която впоследствие ще претърпи много преиздания и преработки. Дженкс дори цитира точен час на “смъртта на модернизма”: 15 юли 1972 г. 3:32, очевидно символично.

[2] Издателска къща “Стефан Добрев” е интересна и с факта, че е сигурно единственото издателство в България със собственик архитект – едноименният Стефан Добрев, автор на спорната “Сан Стефано Плаза” на мястото на Бирената фабрика до БНТ.

[3] Книгата “Градове за хората” е издадена през 2016 от издателство “Жанет 45” в превод на Елка Виденова и Борис Делирадев.

2 коментара

Ода за архитектурната ирония

от Анета Василева, 25.10.2018 | Коментирай

Този текст беше публикуван в първия брой на вестник “К” — новото издание на екипа на стария вестник “Култура”.

Робърт Вентури и Денийс Скот Браун
Робърт Вентури и Денийс Скот Браун. Снимка: George Pohl, courtesy of VSBA

Две са, казват, задължителните книги, които всеки трябва да прочете, за да разбере архитектурата на ХХ век – “Vers une Аrchitecture”/ “Към една (нова) архитектура”, колекцията есета от 1923 на швейцареца Шарл Едуар Жанре (известен още като Льо Корбюзие) и “Complexity and Contradiction in Architecture”/ “Сложност и противоречие в архитектурата”, постмодерната библия от 1966 на професора от Йейл Робърт Чарлз Вентури. Първата книга се превръща в манифест на героичния модернизъм, а втората хвърля първия скандален камък срещу него, превръщайки Вентури в академична поп икона.

Смъртта на Робърт Вентури преди малко повече от месец (той почина на 18 септември 2018 на 93-годишна възраст в дома си във Филаделфия) развълнува архитектурния свят по начин, който дори ненавременната смърт на Заха Хадид преди 2 години не успя. Оказа се, че точно сега, в края на второто десетилетие на ХХI век, всички имат нужда да си припомнят как един благовиден джентълмен, облечен в класически костюм от три части, съумя да събере на едно място английски барок и италиански Ренесанс, рекламния неон на Лас Вегас, архитектурната чувствителност на Алвар Аалто и логото на Макдоналдс и да обясни, че в архитектурата високото изкуство и кичът са еднакво важни. После да остане сериозен като играч на покер, докато всички наоколо се смеят.

Робърт Вентури и неговата дългогодишна спътница в текстове, проекти и в живота Денийс Скот Браун промениха начина, по който архитектурата може да се говори, пише и прави и въведоха иронията и чувството за хумор в едно поле, принципно окупирано от сериозни мъже със самочувствието на герои, тръгнали на важна мисия. После постмодерната вълна заля архитектурата с еклектика и евтини имитации, а Вентури и Скот Браун се принудиха да отричат: “Ние не сме и никога не сме били постмодернисти”.

От още постмодерен кич днес нужда нямаме със сигурност, но оригиналният дух на архитектурния постмодернизъм – с неговата цитатност, карнавалност и несериозно отношение към миналото – липсва, много липсва. Особено в съвременните времена на високотехнологична скука, спекулативно презастрояване и потен национализъм. И именно това е основният повод за този текст.

Вентури винаги е казвал, че не се срамува да проектира сгради, които приличат на сгради; които са нахални, вместо глупави; които са обикновени, вместо сложни; които са добри, вместо оригинални. “Аз съм за богатите, вместо за простите значения (…) Предпочитам “и двете” вместо “едното или другото”, черно, бяло и понякога сиво, вместо само черно или само бяло. Вярната архитектура провокира много нива на значения и комбинации на фокуси; нейните пространства и елементи са четими по повече от един начин”, пише той в първата глава “Един нежен манифест” на книгата “Сложност и противоречие в архитектурата”. “По-малкото не е повече” е най-известният му (и банален) цитат. “По-малкото е скучно” (Less is not more. Less is a bore).


Vanna Ventury House. Снимка: Carol Highsmith. Източник: Wikimedia Commons

Вентури е и практикуващ архитект и неговите възгледи са най-добре онагледени в първата му известна сграда – къщата, която проектира за майка си, Вана Вентури, в Чеснът Хил, Пенсилвания, през 1962. Във времена, когато е било недопустимо уважаващите себе си еднофамилни къщи да не са модерни бунгала с плосък покрив, лентовидни прозорци и стъклени витрини, Вентури прави синьозелена къща със скатен покрив, наподобяваща детска рисунка. Входът е скрит под бароков елемент, лепнат на предната фасада, уж е приканващ, но те посреща враждебен ръб. Къщата има декоративни корнизи (кощунство) и функционално, но сложно разпределение. Тя е маниерна и забавна и със сигурност не се вписва в стандартите на агентите на недвижими имоти, нито тогава, нито сега.

Нито една от книгите на Вентури и Скот Браун не е преведена на български и това си личи. Българската архитектура винаги е била забележително сериозна, а българските архитекти, дори когато правят постмодернизъм (през 1980-те и 1990-те години например), приемат това като важна и отговорна задача вместо като игра.

Постмодернизмът е може би едно от малкото (или дори единственото) от ключовите явления в периферията на големия проект на модернизма, което се появява в България теоретично осъзнато и се практикува умишлено и с видими резултати в цялата страна. В социалистическа България на перестройката постмодернизмът се теоретизира, иронизира, критикува, обяснява и практикува с голямо увлечение, далеч надхвърлящо формалното копиране на видими външни белези. Превеждат се ключови статии за постмодерната идеология, дори се пишат статии-фейлетони, подиграващи се (чисто постмодерно) на “поредната мода” [1]. Сгради като Централния дом на учителя в София или ваканционно селище “Дюни” днес от раз определяме като постмодерни.

През 1990-те, в постсоциалистическа България, формалният език на постмодернизма става оръжие срещу униформената ортогоналност на следвоенния (социалистически) модернизъм. Но лишен от добрия вкус и чувството за хумор на Вентури и Скот Браун, този формален език успява само за няколко години да хвърли българската архитектура директно в лепкавото блато на архитектурния кич. А оттам се излиза много трудно.

Една от забавните езикови игри на Вентури и Скот Браун са двете категории, които въвеждат в книгата си “Learning from Las Vegas” (1972) и между които, според тях, могат да се разделят всички сгради, попаднали пред очите ни: “патици” или “декорирани бараки”. “Декорираната барака” е функционална кутия с орнамент, приложен независимо от логичната функционална програма, която се случва вътре. “Патицата” е сграда, която сама се е превърнала в символ на себе си, а категорията е вдъхновена от реална сграда във формата на патица някъде в Лонг Айлънд, в която се продавали… яйца. Двамата разказват, че много обичали да играят играта “Обзалагам се, че мога да харесам някоя сграда, по-лоша от тази, която ще харесаш ти” и да откриват патици и декорирани бараки навсякъде по пътя си.

Огледайте се. България е пълна с патици и декорирани бараки.

Бележки:

[1] “Проверен начин да бъдем винаги съвременни е да цитираме историята. Коя именно част от нея – това е по-скоро технически проблем. В най-ново време се оказва, че може да се цитира едновременно 52-ра и 1952-ра година. Цитирането е приятно с това, че творецът хем минава за ерудиран, хем си спестява досадните занимания с функцията и конструкцията. Ако не познаваме добре Историята, цитираме това, което цитират утвърдените цитатчици и в такъв случай успехът ни е гарантиран”, пише през 1985 Павел Попов във фейлетона “Как да бъдем винаги съвременни”, публикуван в сп. “Архитектура”.

Коментирай

Венецианското архитектурно биенале 2018: Make Architecture Great Again!

от Анета Василева, 22.06.2018 | 3 коментара

Този текст беше написан за вестник “Култура” и излезе в неговия брой 24 от юни 2018

Петък сутрин в края на май. Средностатистически хотел на остров Лидо до Венеция. Във фоайето, на масата с вестници, освен броеве на местния “Il Gazzettino”, които обсъждат политическата криза в Италия и новосформираната популистка управляваща коалиция, стои и един англоезичен вестник с оранжева глава и познат графичен дизайн. Това е пролетното специално издание на мощното международно месечно списание за дизайн, бизнес и култура Monocle. Всяка седмица от средата на май до средата на юни “Monocle” пускат общо четири броя от своя вестник, за да държат публиката си в час с основните културни събития от европейския календар. Тема на три от четирите броя тази пролет е 16-ото Архитектурно биенале във Венеция, което се откри официално на 26 май.

Какво е Венецианското архитектурно биенале накратко

Всяка четна година от 1980 до днес Венеция събира най-доброто от архитектурната мисъл на това най-важно архитектурно шоу в света (нечетните години са запазени за съвременното изкуство). 29 държави имат национални павилиони, построени през първата половина на 20 век в градините до старите венециански корабостроителници (т.нар. “Джардини”), и правят изложбите си вътре от първото арт биенале през 1895 година до сега. Да притежаваш национален павилион в “Джардини” е културният еквивалент на място в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва главният редактор на “Monocle” Тайлър Брюле и е прав.

Другата основна локация на биеналето са самите стари корабостроителници (т.нар. “Арсенале”), които се намират на една спирка от “Джардини”, представляват огромен прединдустриален производствен комплекс, строен между 14 и 16 век, и са използвани за пръв път за изложби именно по време на Архитектурното биенале през 1980. Там се случва основната кураторска изложба и там се намират още трийсетина национални павилиона, постоянно нарастващи на брой (включително на Китай, Чили, Турция, бивши соц страни като Латвия и Албания и новосформирани държави като Косово и Македония). Останалите желаещи да участват наемат пространства из Венеция — дворци, музеи, вътрешни дворове, мазета, за каквото им стигнат парите. И се опитват да привлекат вниманието на архитектурните тълпи по всякакъв начин.

Звучи изморително и е така. Онова, което “подрежда” морето от архитектурна информация на Венецианското биенале, е годишната тема, която се определя от кураторите (т.нар. “директори” на събитието) и трябва да е силна и актуална, за да успее да остане в историята. За 2018 кураторите Ивон Фарел и Шели Макнамара от ирландското студио Графтън архитектс измислиха темата “Свободно пространство” (“Freespace”) или всичко онова, което архитектурата създава допълнително, неочаквано и “дарява” на обществото чрез и отвъд обичайното строителство. Поне така се твърди в манифеста им “Freespace”, който завършва с гръцката поговорка Едно общество става велико, когато старите хора садят дървета, под чиито сенки знаят, че никога няма да седят. Темата е едновременно благородна и безопасна, симпатична и обтекаема и със сигурност дава възможност за много вариации.


Кураторите за 2018: ирландките Ивон Фарел и Шели Макнамара от “Графтън архитектс”. Снимка: Andrea Avezzu

Такива са и двете ирландки от “Графтън архитектс” (както и тяхната собствена архитектура) – симпатични, в благородна служба на хората, с отличен вкус и… безконфликтни, потопени в приказния свят на “голямата”, вечна архитектура. Фарел и Макнамара са от едно средно, практикуващо поколение, по-млади от арогантната група стархитекти, създали сградите-икони от последните 20 години, но по-възрастни и по-приземени от младите след тях, които се вълнуват от купища неархитектурни проблеми и често нямат нищо построено далеч след като са влезли в 40-те.

Архитектурата е пространство: биеналето през погледа на кураторите

Основната кураторска изложба в “Арсенале” е подбрана и подредена така, че
главното хале е оголено и естествено осветено в цялата си впечатляваща 300-метрова дължина. Нарича се “Кордиере”, защото там са правили въжетата за венецианските кораби (оттук и необходимостта от помещение с непрекъсната дължина от над 300 метра) и е забележително пространство с двойна височина и зидана колонада от еднометрови в диаметър колони. На всяко биенале досега там беше пълно с архитектурни инсталации, изкуствена светлина и объркващи изложби, които го превръщаха в безкраен лабиринт. “Графтън” са освободили пространството, буквално, издигайки сградата до не по-малко важен експонат от самите изложби.


Оголената сграда “Кордиере”

Изложбите от своя страна се редуват съвестно, добре подредени и всяка тълкуваща манифеста на ирландките по свой начин:

 • свободата на безкрайно протичащото през сградите пространство – голям макет на кръглата детска градина “Фуджи” в Япония с прожектирани сенки на смеещи се деца, които бягат навсякъде, включително по покрива на сградата (“Tezuka Architects”);


Макетът на детска градина “Фуджи” на “Tezuka Architects”. Видео: Росица Цанова

 • пространство, свободно за интерпретации – лабиринти с огледала на неочаквани места, които дезориентират посетителя; кръгли пейки, които преминават в стени (Alvaro Siza); стена (на венецианско палацо), обърната като под (Rozana Montiel);
 • пространството като празнина, освободено от архитектура – прозрачен плексигласов лабиринт (“SANAA”), видеоинсталации на природa върху полюляващи се пердета (Toyo Ito);
 • ефимерна архитектура, освободена от материалното – механизирана инсталация, която в непрекъснат цикъл прави еднометрови сапунени стени и секунди след това ги пука (Lorela Arapi, Stefano Clerici, Andrea Cappellaro).

В края на 300-те метра човек излиза спокоен и уверен, с усещането, че да, основната роля на архитектурата е да създава пространства, а архитектът променя света около себе си само със средствата на чистата архитектура и създава преживявания чрез обеми, непреходни в своята стойност и красота и отвъд тревогите на днешния ден.

Архитектурата не е само пространство: биеналето през погледа на нациите

Днешният ден обаче е пълен с тревоги. А Венецианското биенале е мястото, където архитектите от цял свят по принцип се събират, за да се тревожат, да мислят и обсъждат бъдещето, а не просто да показват колко добри архитекти са и колко красива може да бъде архитектурата. И това, но не само.

Архитектурните биеналета във Венеция обикновено се разкъсват в опитите си за баланс между естетизиране на архитектурния обект и политическата и социална ангажираност на професията. И никога не постигат този баланс. В крайна сметка изложбите винаги клонят в една от двете посоки и все някой не е доволен.

Ивон Фарел и Шели Макнамара някакси се опитват да загърбят ролята на архитектурата като активен участник в социалния и политически дебат на времето ни (може би и като контрапункт на изключително социално ангажираното биенале на чилиеца Алехандро Аравена през 2016). Те говорят за абстрактни пространства, а това звучи безотговорно в ерата на Тръмп, Брекзит, кризата в европейската идентичност и национал-популизма, залял много от старите демокрации в света. И докато част от националните павилиони откликват на повика им за спасение от хаоса на съвремието в полето на чистата архитектура, то други, напротив, отправят ярки политически и социални послания:

Германия представя обекти и проекти по линията на Стената в Берлин и границата между Източния и Западния блок по време на Студената война като “свободни пространства”, които обаче, почти 30 години след падането на Желязната завеса, са все още неусвоени, а раните – незараснали.


Германският павилион. Стилизирани панели от Берлинската стена — от едната страна са черни, от другата — със снимки и текстове за проблематични зони. Символизират двете лица на Стената — от изток и от запад.

Белгия изпразва павилиона си и слага в средата му публичен амфитеатър в европейско синьо като място за дебати и осмисляне бъдещето на обща Европа.


Белгийският (европейският) павилион

Великобритания обгражда павилиона си със строително скеле, оставя го празен, като в ремонт, и качва всички посетители по скелето до покрива, където на чисто нова, изолирана и празна тераса всеки ден в 17:00 се сервира чай. Изложбата е кръстена “Island” (“Остров”), прави очевидна препратка към Брекзит и е една от най-противоречивите (а също така получава и една от специалните награди на журито на Биеналето).


Вляво: скелето около празния британски павилион и стълбата, която води до покрива му. Вдясно: гледката от покрива. На парапета можеш да пиеш чай.

Израел проследява историята на споделените религиозни свободни пространства в Йерусалим в серия макети.


Макети в павилиона на Израел

САЩ изследват поредица конфликтни зони на проблемни празни пространства — по протежението на границата с Мексико, по т.нар. “Ръждив пояс” от щати с висока индустриализация преди и сериозни икономически проблеми днес и други.


Част от павилиона на САЩ

Чили припомнят как на 29 септември 1979 на стадиона в Сантяго са събрани 37 000 обитатали на незаконни постройки в гета и правителството им подарява земята, върху която са къщите им. На същия стадион са се играли мачове от световното първенство през 1962, държали са речи Фидел Кастро и Папата, бил е концентрационен лагер при преврата от 1973. Стадионът като смесване на сграда и град.


Павилионът на Чили. Огромен макет на стадион от пръст.

Златният венециански лъв за най-добър павилион на 2018 обаче бе присъден на Швейцария за една инсталация, тотално лишена от втори политически или социален пласт и стигнала най-далеч в “освобождаването” на пространство. Павилионът е оставен празен, разбира се, с безлични бели стени и паркет, както и с базисните довършителни работи и оборудване, с каквито от десетилетия се предлагат жилищата за продажба или под наем в Швейцария. Той е лабиринт от уголемени и миниатюрни пространства, хибрид между света на Гъливер и на Алиса, с гигантски врати и дребни отвори за преминаване, с извисяващи се кухненски шкафове и мънички прозорчета, стаи и коридори. Какво е архитектурата, питат се швейцарците (организатори са Съвета за изкуствата на Швейцария и фондация “Про Хелвеция”). Архитектурата е нещо относително, мащабът е нещо относително. Единствено непреходно е чистото пространство. Това е истинската архитектура.


Швейцарският павилион

Нормално е да присъдят златния лъв точно на този павилион. Всеки архитект мечтае това да е истинската архитектура. А не обвързана с властта и капитала, подчинена на политиката и икономиката комбинация от строителни елементи (както твърдеше Биеналето на Рем Кулхас през 2014).

Между двете гореописани крайности в тазгодишните национални изложби имаше и много чудесни изследвания и инсталации, които образоваха, вълнуваха, занимаваха се с екологични проблеми, с творчество и кризи, с религия и скандали. Две от тях ще останат в историята.

Концептуалните параклиси на Ватикана

През 2018 Ватикана участва за пръв път на Венецианското архитектурно биенале с инсталация от 11 концептуални параклиса, разположени в градините на манастирския остров Сан Джорджо Маджоре, точно срещу Сан Марко. Поръчани на 11 повече или по-малко известни архитекти от цял свят (сред които Норман Фостър, Едуардо Сото де Мура, Смилян Радич, Хавиер Корвалан, Шон Годсел и др.) параклисите дават нов поглед върху по принцип консервативните пространства на религията, третирайки ги като арт инсталация, нахално, но уважително и често с чувство за хумор.

Организаторът кардинал Джанфранко Равази, президент на Папския съвет за култура, обяснява, че павилионът на Ватикана трябва да бъде приеман като проявление на либералните политики на папа Франциск и цитира папските думи: Трябва да сме достатъчно храбри, за да откриваме нови символи и знаци, нови форми на красота, включително извън познатите, конвенционални форми.


Част от параклисите, направени за павилиона на Ватикана

Фасадата на разрушения жилищен комплекс “Робин Худ гардънс”

Докато папските павилиони предизвикаха почти всеобщо възхищение, една друга инсталация ще се запомни като сигурно най-противоречивия участник на тазгодишното биенале. До кейовете на “Арсенале” британският музей за декоративно-приложни изкуства “Виктория и Албърт” (V&A Museum) експонира 3-етажен отрязък от фасадата на разрушения през август миналата година емблематичен лондонски комплекс от социални жилища “Робин Худ гардънс”. Комплексът е завършен през 1972 и е проектиран от двойката архитекти Алисън и Питър Смитсън, членове на CIAM и Теам Х и теоретици на английския нов брутализъм. Разрушаването му през лятото на 2017 беше съпроводено от бурни спорове и международно архитектурно неодобрение, а фактът, че един от най-уважаваните британски музеи придобива част от противоречивия комплекс, давайки му така статут на произведение на изкуството, бе не по-малко скандален (особено в очите на онези, които смятат сградата за грозен остатък от провален социален експеримент). От музея не само защитиха избора си, но и докараха фасадата във Венеция, на най-важното архитектурно събитие в света. Целта им е, твърди Кристофър Търнър, директор на секцията по дизайн и архитектура към “Виктория и Албърт”, да продължат дебата за наследството на модернизма и бъдещето на социалните жилищни комплекси във Великобритания.


Част от фасадата на разрушеният през 2017 комплес “Робин Худ гардънс” в Лондон. Вдясно: комплексът през 1972. Снимка: Sandra Lousada, The Smithson Family Collection

***

Архитектурата, казват, трябва да бъде адекватна на пространството и на времето си. В съвременния свят без отчетливи авторитети и йерархии, форуми като Венецианското биенале остават единствените места, където архитектурата може да концептуализира проблемите на деня, да изкаже мнението си по големите световни дебати и да се надява, че ще бъде чута. Хубаво е такива възможности да не се губят, колкото и изкусителен да е спасителния пристан на естетизираното, чисто и свободно архитектурно пространство, което кураторите на 16-ото Архитектурно биенале във Венеция се опитват да ни продадат като най-адекватна тема за 2018.

Архитектурното Биенале във Венеция продължава до 25 ноември 2018 в “Джардини”, “Арсенале” и на различни локации в града.

За поредното неучастие на България

През 2018 година България отново не участва със свой национален павилион на Венецианското архитектурно биенале. В цялата 29-годишната история на биеналето нашата страна има само едно официално появяване – през 2008, с националния павилион “Bulgaria: The Young Architects”.

За поредното неучастие на България, очаквайте специален следващ пост.

3 коментара

Краят на ерата на стархитектите или за новия носител на наградата "Прицкер"

от Анета Василева, 8.03.2018 | 6 коментара

На 7 март беше обявен носителят за 2018 на най-престижната международна награда за архитектура Прицкер. И това е не кой да е, а… “неизвестният” индийски архитект Балкришна Доши, който вече близо 50 години живее и работи в Ахмедабад, провинция Гуджарат.

На пръв поглед Доши не е архитект от калибъра на Стивън Хол, Калатрава, Либескинд, Виньоли или MVRDV, нито може да се мери с агресивни млади звезди като Бярке Ингелс, Дейвид Аджайе или Франсис Кере (всички те бяха спрягани като евентуални носители на тазгодишния Прицкер). Името на Балкришна Доши се гугълва лесно, но не трябва да си правим илюзии — той не се разхожда по страниците на медиите и до вчера беше познат само на архитектурните историци, на неколцина тясно специализирани изследователи на следвоенния модернизъм и на част от населението в провинция Гуджарат. А Бярке Ингелс вероятно за поредна година се напива някъде самотно от яд, след като от толкова време амбициозно се бори да стане най-младия носител на наградата и пак не успя (а и вече не е толкова млад).

Изборът на Доши обаче съвсем не е случаен и зад него се крие много повече от желанието на фондацията зад наградите “Прицкер” да увеличава общата архитектурна култура на световното население.

За наградите “Прицкер”

Наградите “Прицкер” често са наричани “Оскарът за архитектура”. Това обаче не е съвсем коректно. Ако трябва да ги преведем попкултурно, малко по-вярно би било да ги кръстим “Архитектурният Нобел”. И пак ще е леко насила. Връчват се от 1979 година и са инициатива на чикагското семейство Прицкер и тяхната Hyatt Foundation (да, хотелиери са, собственици на веригата “Хаят”). Наградата се дава на архитекти, които “са допринесли за развитието на човечеството и застроената среда чрез изкуството на архитектурата”. Има жури, но няма предварителна селекция и предварително известни номинирани. На всеки победител се дават по 100 000 долара (плюс статуетка на Хенри Мур).

Прицкерите обаче са странни награди. През тези 41 години техни носители са били или мегаизвестни имена, които в точно този момент са на върха на славата си (Заха Хадид, Херцог и де Мерон, Норман Фостър, Рем Кулхас) или “стари майстори”, като за цялостно творчество с известно закъснение (германецът Фрай Ото става известен с вантовите си конструкции през 1960-те, но получава наградата през 2015, японецът Кензо Танге, ключова фигура за развитието на японската архитектура веднага след Втората световна война, е награден през 1987 и т.н.).


Наградените между 1995 и 2006 година

През последните 3 години обаче наградите, съвсем умишлено и последователно, отиват само при малки, локално известни архитектурни имена, които освен всичко друго отправят ясни социални послания с работата си. През 2016 година беше награден чилиецът Алехандро Аравена, който е много социално ангажиран и възприема архитектурата като инструмент за обществена промяна. През 2017 пък, за всеобща изненада, наградата отиде при силно регионалните испански архитекти RCR Arquitectes, които правят изключително чувствителна към средата архитектура, но са известни основно с една малка винарна.

Кой е Балкришна Доши

Всички прочетохме, че Балкришна Доши е работил с Корбюзие и Луис Кан. Работил е по правителствения комплекс в Чандигарх и е поканил Кан в Ахмедабад да направи Indian Institute of Management. Той е бил част от клуба на големите момчета-модернисти през 1950-те и 60-те, но не за това получава Прицкера през 2018. През целия си живот Доши се опитва да пречупи идеологията на модернизма през местния, индийски контекст и почти винаги успява. Едновременно с това докрай той вярва в социалната мисия на модернизма.

Иска ми се да положа клетва и да го запомня до края на живота си – целта ни е да осигурим достойно място за живот на всички, дори на най-бедните, казва той през 1954 (и е цитиран в мотивите за даване на наградата). Ето и някои от проектите му:


Institute of Indology, Ахмедабад, Индия (1962). Снимка: courtesy of VSF


Centre for Environmental Planning and Technology, Ахмедабад, Индия (1962-2012). Включва училищата по архитектура, визуални изкуства, урбанизъм, строителни технологии, интериорен дизайн и т.н. Снимка: courtesy of VSF


Centre for Environmental Planning and Technology, Ахмедабад, Индия (1962-2012). Работно студио в училището по архитектура. Снимка: courtesy of VSF


Kamala House, собствената къща на архитекта, Ахмедабад, Индия (1963). Снимка: courtesy of VSF


Sangath, студиото на архитекта, Ахмедабад, Индия (1980). Снимка: courtesy of VSF

Какво иска да ни каже журито на наградите с избора на Доши

Наградите “Прицкер” май излязоха от кризата на идентичността и от няколко години отправят ясно послание към целия свят:

 • Ерата на стархитектите приключи. Не са ни важни хората, които строят безпардонни сгради по цял свят, обслужвайки корпоративни интереси, политици или собственото си его;
 • Архитектурата трябва да служи на хората, а социалната ѝ функция трябва да бъде реабилитирана;
 • Архитектите трябва да имат морален кодекс и ценности и да ги следват през целия си живот.

И за финал още един цитат от носителя на Прицкер за 2018:

Ако си наясно с проекта си и с целта, заради която искаш да бъде построен, тогава изоставяш егото си и се питаш: “Какво точно трябва да сторя?”. Така сградата изплува от само себе си. Без стил, без исторически период, едно чисто преживяване.

Иска ми се всички архитекти, които проектират в момента в България, да спрат за малко и да се замислят. Каква е целта на сградите им? Кои са личните им ценности? Какво е определението им за морал в архитектурата? И после пак да продължат да чертаят.

6 коментара

WhATA Awards 2017: Победителите

от WhATA, 15.02.2018 | Коментирай

WhATA Awards 2017

WhATA Awards отдавна не са въображаеми награди за най-доброто и най-лошото в българската архитектура, а реално критично обобщение на архитектурната година. На осмата година от “връчването” им това, вярваме, вече е станало ясно.

През 2017 имаше много малки теми и една голяма — национализмът и подхранвания от него патриотичен кич, във всичките му форми и проявления, в пълно съзвучие с възхода на национал-популизма в цял свят. Както и в тон с глобалната тендеция за демодернизация на обществото, която вече започва да се проявява и в архитектурата. Но за това тепърва ще си говорим през 2018.

Междувременно пред вас са архитектурното събитие, конкурсът, тенденцията, сградата, градският бъг, нормалността, книгата и личността на 2017 година.

Вижте победителите.

Бележка под линия. Поздрави за Плевен. Драго ни стана как един град се обедини в гласуването за номинацията на водната си каскада и измете всичко в категорията си (че и в другите категории, в които имаше номинации от региона). Не подозирахме колко мобилизираща на местно ниво може да бъде класацията ни.

Втора бележка под линия. Докато разглеждате класацията, слушайте саундтрака към нея. Внимавайте с категориите.

Коментирай

WhATA Awards 2017: Номинациите

от WhATA, 28.12.2017 | 6 коментара

Гласуването приключи. Вижте резултатите.

2017 беше годината, в която всички заговориха за “big data” и всички разбраха, че живеят в балони. А ние, също като носителя на тазгодишната Нобелова награда за литература, осъзнахме, че нашият свят – “цивилизовано, стимулиращо място, изпълнено с иронични хора с либерална нагласа” – е всъщност много по-малък, отколкото някога сме си представяли. В тазгодишните номинации това си личи.

И така, номинираните за 2017 са:

Архитектурно събитие на годината

Тръгва “Визия за София”


Любомир Георгиев, ръководител на координационния екип на “Визия за София”. Снимка: Визия за София

“Визия за София” е амбициозен общински проект, който цели да планира дългосрочно развитието на столицата ни. Проектът се разгръщаше бавно и напоително с пределна прозрачност през цялата година и в първата си фаза изглежда съсредоточен върху събирането на данни – за транспорт, култура, околна среда, икономика и т.н. Данните са огромна сила и работата с тях е ключова за изграждането на правилни политики. Оттук и двата риска за следващите етапи на “Визията” – как и от кого се тълкуват събраните данни и кога ще бъдат готови политиките, базирани на тях.

Лошите промени в един град могат да стават светкавично бързо, а екипът на “Визия за София” в момента се надбягва с времето. И те, и ние обаче знаем, че и при най-чудесните данни, и зад най-смислените политики, трябва да стои политическа сила с волята да ги приложи.

Пътуваща изложба “Български архитектурен модернизъм”


Източник: “Български архитектурен модернизъм”

През пролетта Фейсбук страницата Български архитектурен модернизъм (екс- “Българска архитектура от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век”) превзе родния интернет и постави предвоенната архитектура под светлините на прожекторите с пътуваща изложба. Изложбата гостува във Варна, Бургас, Казанлък, Стара Загора, Пловдив и на няколко места в София. Помним страницата от преди няколко години, когато бурно и с право се възмути от абсурдното сменяне на дограмата на Дома на железничарите в София. Тази година те успяха да вкарат думата “модернизъм” в речника на много хора, което е добре. Едно обаче трябва да стане ясно — модернизмът не е само естетика, а проявленията му в България далеч не се изчерпват само с времената на златния български лев.

Събитията на “Дом на хумора и сатирата” в Габрово


Директорката на “Дом на хумора и сатирата” Маргарита Доровска. Снимка: Росина Пенчева

През 2017 Домът на хумора и сатирата стана на 45, но забележимите и извън Габрово активности на този единствен по рода си музей на смеха у нас започнаха още миналата година, когато начело застана избраната след конкурс и завършила във Великобритания Маргарита Доровска. Хубавото е, че музеят бяга рязко от битовия хумор и вицаджийство и дава глобални заявки като тематични събития за родения в Габрово Кристо (с изложби, прожекции, детско ателие за опаковане), интерактивни инсталации и дори архитектурно проучване с цел опазване на всички слоеве идентичност на хубавата си сграда.

Варна, Младежка столица 2017


3D мапинг върху стари сгради. Снимка: Съедини Точките / Join the Dots

През 2017 Варна се включи сърцато в европейската инициатива за младежка столица, която е като подгряващ, алтернативен вариант на мастодонта “Европейска културна столица” и пак цели децентрализация на културните събития и създаване на чувство за общност. Варна направи редица намеси в градската среда, повече или по-малко познати като формула, но все пак нейни си — от градски куест под формата на 3D мапинг по стари сгради (Join The Dots) през оживяване на Гръцката махала с проекта Таляна до отлична библиотека на открито (“Рапана”) и хубав нов кът за съзерцание на крайбрежната алея.

Протест на “Спаси София” срещу некачествените ремонти


Снимка: Спаси София

Доживяхме, както каза един виден български интелектуалец, и протест срещу ремонтите в София. Същият интелектуалец направи притеснителна за властта аналогия с 1989, когато протестите започнали като екологични, за да не изглеждат политически. Само че ние номинираме шествието по новоремонтирания бул. “Дондуков” не защото е екологичен протест, а защото намирисва на естетически, а това много ни радва. Крайно време беше някой да се възмути видимо и физически от лошите детайли, кривите колчета и тоталната липса на визуална култура при “отремонтирането” на средата около нас.

Пърформанс “Мemoreality” в Червената къща


Поялник разтопява шоколадов макет на паметник “1300 години България”

В края на юни, малко преди да започне разрушаването на паметника “1300 години България” пред НДК, в Червената къща се проведе мистичен пърформанс с организатори Трансформатори и Kristian Ape. В тъмна зала, върху театрално осветена маса гостите изпитаха садистичното удоволствие да разрушават шоколадови фигурки на злополучния паметник с различни инструменти за мъчение — поялник, ютия, пистолет с горещ въздух, преса, котлон, чук. Събитието беше рядко силна артистична акция с привкус на ъндърграунд, а от такива има нужда.

Срещи “Архитектура разговаря” в УАСГ


Режисьорът Явор Гърдев (в гръб) в първата среща от поредицата “Архитектура разговаря”, март 2017. Снимка: Студио ПроЖектиране

Българското архитектурно образование често прилича на технически грамотен щраус, който е заровил глава в тясната си специализирана сфера и изобщо не поглежда встрани. Серията “Архитектура разговаря”, организирана от активна група около студио ПроЖектиране в УАСГ, се опитва да промени нещата като среща студентите по архитектура с другите в българската култура. Разговорите стартират през март с Явор Гърдев и продължават с писатели, музиканти, сценографи. Хубаво е да не спират и догодина, а още по-добре да отидат далеч извън близките до архитектурата визуални изкуства и смело напред в цялата дълбока култура.

ЕАСА България печели INCM 2018


Тениска от инициативата на ЕАСА България за възстановяването на хижа Боерица. Снимка: EASA Bulgaria

Преведено, това кодирано на пръв поглед заглавие означава следното: българската секция на Европейската асамблея на студентите по архитектура (ЕАСА) спечели правото да организира ежегодната среща на координаторите на организацията през 2018 в изоставената хижа Боерица на Витоша. Събитието е категорично нишово, няма какво да се лъжем, не е като да организираш европредседателство. Но си струва да се отбележи дори само заради ентусиазма на едни български студенти по архитектура, които си казали “хайде да докараме света и при нас, вместо само ние да ходим при него”. Че и да го качим на Витоша. Университетите у нас имат нужда от повече ентусиазъм и инициативност. За да не се тюхкаме после за рейтинги.

Казусът “Бронзовата къща”


Визуализация: Plamen Deyanoff

Бронзовата къща на българо-австрийския артист Пламен Деянов (a.k.a. Plamen Deyanoff) се появява като номинация не само заради себе си, а заради здравословния начин, по който разбуни водите в културния ни живот през есента. Проектът за над 10 м висока ажурна арт-инсталация от бронзови елементи, интерпретираща едновременно декорациите в арбанашките къщи и силуета на Хрельовата кула в Рилския манастир, ще бъде реализиран на мястото на съборения Мавзолей за времето на българското европредседателство с подкрепата на Австрийското посолство и Столична община. “Бронзовата къща” беше подложена на поне 5 обществени обсъждания, при това многолюдни, и в крайна сметка доказа, че когато има външен дипломатически натиск родната консервативна администрация може светкавично да одобрява нестандартни артистични акции на спорни места, обременени с тоталитарни спомени. Което е забавно само по себе си. Нека шокираме обществото с култура, нека спорим за изкуство.

Изложба “Re-Forget Your Past” на Никола Михов


Колаж: Станислав Беловски

През 2012 фотографът Никола Михов издаде книгата “Forget Your Past” с първите арт снимки на паметници от соца. През 2017 той унищожи същата тази книга в изложба, проведена в рамките на Sofia Art Book Fair в галерия Synthesis. Над 30 артисти бяха поканени да късат, режат, лепят и драскат книгата, а някои даже я заключваха с катинари, сгъваха от нея самолетчета, пишеха отгоре готварски рецепти и изобщо я направиха на нищо. Но с миналото най-добре така — да го направим на нищо, весело и с ирония, вместо с потни спорове за вечния ни и вездесъщ комунизъм и материалните му следи.

Архитектурен конкурс на годината

Конкурс Топлоцентралата, София


Проектът-победител. Автори: Мариана Сърбова и Антон Колев

Идеята за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в Център за съвременно изкуство и култура е любима инициатива на Столична община, която тази пролет навлезе в нов етап с помощта на архитектурен конкурс. Победители са комплект млади архитекти (Мариана Сърбова и Антон Колев), спечелилият проект е умерен и възможен, а бъдещият културен център вече си отглежда ползватели, което е важно, за да проработи. Столична община е заложила много на този проект, така че искрено се надяваме да бъде доведен до успешен край. Остава въпросът защо такъв конкурс не беше направен и за реконструкцията на самото НДК (а не само на запустялата му бивша топлоцентрала), но с тези въпроси обикновено така си и оставаме.

Конкурс за нов център на Боровец


Източник: Borovets Competition

Конкурсът за нов център на курорта Боровец беше обявен тази есен след дълга подготовка. Организацията е прилежна и ентусиазирана (дори само броят на проведените обществени обсъждания уморява страничния наблюдател). Виден е фактът, че курортът има проблем (т.нар. “Златен триъгълник”, обект на конкурса, е ужасяващо хаотична територия в центъра на Боровец), но също толкова видно е, че възложителят не знае какво да прави и какво точно иска и очаква конкурсът да му даде всички отговори – от урбанистична концепция, през бъдещи функции до детайли в 1:10. Много е това за един конкурс. Но да видим какво ще се получи накрая.

Конкурс за реконструкция на хотел “Странноприемница”, Етъра


Източник: hotelmuzeietar.com

Конкурсът за реконструкция на хотела към етнографски комплекс “Етъра” край Габрово е част от цялостната стратегия за модернизиране на мястото – от смяната на визуалната идентичност, през отваряне към нови публики, та до добре популяризиран конкурс за ремонта на хотела. Но така и трябва. Задачата е симпатична, заданието е с добър графичен дизайн и снимки и е събрало много пълна информация, която сама по себе си е интересна. Сградата на хотел “Странноприемницата” е с отчетлива идентичност, която интерпретира българското Възраждане със средствата на късния соц и това вероятно ще бъде взето предвид от участниците.

Дано подобни конкурси започнат да се правят преди ремонтите на всички емблематични хотели в България.

Архитектурна тенденция на годината

Патриотичният кич

Патриотичният кич отдавна мина отвъд татуиран на прасеца Левски, възстановки на битки от руско-турската война или абитуриенти с народни носии и вече гордо се настанява в архитектурата и “официалната” градска среда. Някои от следващите примери може би не са кич сами по себе си, но се превръщат в кич (т.е. проява на лош вкус) заради свръхпретенциите си и смехотворната си неадекватност към средата и времето. И така, ето някои от върховете на 2017:

 • Жилищна сграда, прославяща глаголицата. Според авторите ѝ “нашата писменост е с божествен произход, а българският народ — благословен”
 • Саниран блок със стихотворение на Ботев на фасадата
 • 15 декаров тематичен парк България в миниатюри
 • Нови паметници на царе, полковници и генерали, изработени така, сякаш сме XVIIIXIX век и нацията тепърва трябва да се “измисля” и доказва чрез прослава на битки и войни
 • Настаняване на миниатюрен бронзов лъв пред НДК, който държи карта на Велика България
 • Целият имидж по Европредседателството и налагането на тефтерчето на Левски като фетиш

И тъй като национал-популизмът е отчайващо глобална тенденция, а Орбан, Путин и Тръмп се превръщат в поп икони, очакваме през 2018 още по-здрава прегръдка между патриотичния кич и властта у нас.

Протестите срещу високите сгради


Изображение via SkyscraperCity Bulgaria

Има три неща, за които жителите на София са постигнали максималната степен на единодушие, възможна на родните географски ширини — ремонтът на бул. “Дондуков” е зле, въздухът в София не може да се диша и на небостъргачите мястото им не е в града. В тази връзка след поредицата скандални проекти, които започнаха да се обявяват, строят и завършват навсякъде, естествено дойдоха и протестите – в кв. “Стрелбище”, в “Борово”, в “Лозенец”. Интересно как ще реагира властта на това ясно изразено гражданско недоволство и дали ще приеме законовите предложения на главния архитект на София за ограничаване на високото строителство, които бяха внесени в Народното събрание през октомври.

Фигурална композиция вместо съвременна скулптура в градска среда


Снимка:БТА

Фигуралната композиция доминира при всички нови скулптури в градска среда, които се появяват през последните години у нас. Имаме статуи на царе, лъвове и пълководци, на индустриалци, писатели и артисти. И всичко е “като истинско”, величествено положено на гранитен постамент (тип “Цар Самуил”) или небрежно монтирано на паважа, в опит за псевдореализъм (тип “Братя Прошек”). Скулптурата в градска среда не е задължително да бъде триизмерна илюстрация като за деца от детската градина, а дори и децата със сигурност биха понесли сблъскване с абстрактно изкуство и арт провокации. За възрастните да не говорим.

Сграда на годината

Лятна къща в стар склад, Каварна

Архитект: Борислав Игнатов
Източник: Borislav Ignatov

Изоставените сгради с вековни каменни зидове са благодарна основа за добри архитектурни реконструкции независимо дали се намират на някой обрулен английски хълм или на пристанището в Каварна. Този склад от XIX век е превърнат в сезонно жилище след уважителна намеса, която пази духа, без да инквизира тялото. Интериорът е малко битов, в спалните вероятно е тъмно, но хубавата каменна зидария има способността да компенсира всички леки неудачи.

Реконструкция на къща до Античния форум в Стара Загора

Архитекти: I/O архитектиИзточник: I/O архитекти

Голяма част от архитектурния XX век е минал в мечти да се строят велики нови сгради на гола поляна. Съвременният свят обаче предлага все по-малко tabula rasa и все повече сложни ситуации, в които новото и старото трябва да съществуват заедно. Тази къща в Стара Загора показва как уважението към средата не пречи на архитектурния експеримент, а културното наследство не може да спре строителния устрем. Разположена в центъра на града, близо до Античния форум, къщата е построена през 1920-те, а основите й лежат върху римски зидове. Надстоена е смело, категорично съвременно, а експерименталният бял бетон (все пак тук не сме Хърватска и бетонът обикновено ни се получава сив) прави деликатна препратка към античното наследство.

Можело значи без огледални стъкла, фалшиви камъни и грозни детайли.

Социализация на Триъгълна кула на Сердика, София

Aрхитекти: Aтелие 3 и АДМ Студио
Източник: Aтелие 3

Още един пример за добра работа в условията на тежко културно наследство. Дълги години северната триъгълна кула на антична Сердика беше погребана в пълното с плъхове мазе на бившия магазин “София”. Вярно, достъп имаше, но долу беше тъмно, потънало в прах и стар бетон, а единствено впечатляваща беше стоманената конструкция, премостила останките от кулата и върху която е стъпила с цялата си тежест единайсететажната сграда отгоре. От тази година мястото е обновено и триъгълната кула най-после се забелязва. Нещо повече, запазени и показани по най-добър начин са всички исторически пластове — от римските камъни през боядисаната в ярко червено метална конструкция до мозайката от времето на соца.

Археологията няма нужда от натруфени декори. Достатъчни са добро осветление и неутрален черно-бял фон. Остава да оправят вентилацията и да сменят бюрото на входа и ще имаме цяла археологическа галерия.

Хотел при винарна, Коларово

Aрхитекти: ZOOM Studio и Тодор Обрешков
Източник: ZOOM Studio

Винопроизводството в България вече е сериозен бизнес, който започна да инвестира не само в лозя, технология и чужди енолози, но и в добра архитектура. Избите отдавна не са скучни промишлени халета, а пробват да докарат минимум атмосферата от “Една добра година” с куп екстри, включително прилежащи хотели и ресторанти. Разбира се, у нас романтичното влияние на Италия и южна Франция все още е непреодолимо, но има случаи, когато архитектурата е успяла да се измъкне от клишето “тосканска къща” или “френско шато”. Такъв пример е сдържаният минималистичен хотел до изба “Коларово”, който предлага аскетично общуване с природата сред лозя, видим бетон и много стъкло. Място за съзерцание и писане на романи сред изгорелите от слънцето треви на тракийското поле.

Временна библиотека “Рапана”, Варна

Архитекти: Downtown StudioСнимка: Emanuil Alber

Тази любопитна временна структура е част от ентусиазма, който кипеше цяло лято във Варна по време на събитията около титлата “Европейска младежка столица 2017”. Направена с програми за параметричен дизайн от 240 дървени парчета, “Рапана” е библиотека на открито, която стъпва леко и небрежно в града, без да оставя дълбокия отпечатък, с който сме свикнали съвременната българска архитектура да се стоварва върху публичните пространства у нас. Именно затова тя намери мястото си и в тези номинации.

Ресторант/бар на годината

Със съжаление обявяваме 2017 за нулева в категорията Ресторант/ бар на годината. Не защото хубавите места за ядене и пиене са се свършили, напротив. Но интериорите им замръзнаха в рециклирането на 2-3 познати ни от чужбина клишета и нищо изненадващо не се появи през годината. Видимите тухли, новият индъстриъл, хипстърската носталгия и скандинавските дървении ги овладяхме. Всички стари мебели претапицирахме. Всички черни дъски изписахме. Хайде сега нещо ново. Чакаме българската Нома или поне Palácio Chiado.

Градски бъг на годината

Ремонтът на НДК
Снимки: Vassil Tochev, Rossitsa Tsanova

От 1 януари 2018 България за пръв път ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. За целта започнаха ударни ремонти на ключови за изпълнението на отговорната мисия сгради в София, включително Националния дворец на културата, като основна локация. Че трябваше да се повиши нивото на сигурност, да се оправят отоплителната и информационната система, изобщо да се осъвременят невидимите сградни карантии, трябваше. Но мечтите ни, че НДК ще покаже как се прави номерът с ремонтите в голяма сграда с характерна идентичност не се сбъднаха. Както каза един приятел: “Ама то проект ли има? Изглежда все едно са отишли до някой склад за плочки и са питали: “От кои имате 8 декара?”

Събарянето на Двойната къща на бул. Васил Левски, София


Снимка: Изгубената София

Това събаряне беше нагло. През първия от трите почивни дни в началото на май, когато София беше полупуста, въпреки всички протести и телевизионни репортажи. Но това събаряне беше напълно законно — на частна собственост (принадлежаща на небезизвестния Кирил Кирилов – Японеца), със свален статут за културна ценност, с изрядни документи от всички институции по веригата. И е тук като бъг не защото поредната къща от предвоенна София вече я няма (този филм не слиза от кината, сюжетът го знаем наизуст), а защото някакси пак не успя да провокира реални реформи в системата за опазване на културното наследство въпреки очевидно единодушния граждански натиск.

Събарянето на “Паметник 1300 години България” пред НДКСнимки: Станислав Беловски

Преди години бяха нарекли “Естествен роман” на Георги Господинов “машина за истории”. Паметникът “1300 години България” беше също машина за истории — дълго можеше да се разказва какъв е бил някога, как е построен, защо сега е в такова състояние, защо носи такъв прякор. Една история пораждаше втора, втората — трета, третата — четвърта. Ако не го харесваш, пак можеш да разказваш истории — за него, за автора му, за поръчителите му, за строя. Малко са паметниците, които могат да бъдат наречени “машини за истории” и носят памет извън паметта, за която уж са издигнати. Противоречивите паметници са най-ценните паметници.

През юли Столична община събори паметника “1300 години България” и благозвучно нарече събарянето “демонтаж”. Заместник-кметът по културата Тодор Чобанов обясни, че вишегласието взима превес, както бил казал “архитектът на българската държавност Васил Левски”. Така общината, подобно на Киро Японеца, свали от себе си отговорността да поддържа тази своя собственост; пространството пред НДК беше лишено от важен композиционен елемент; властта показа, че не зачита мнението на експертите; обществото показа, че все още не може да мисли спокойно за близкото минало; а историята показа, че грешките се повтарят, маскирани като въздаване на историческа справедливост. Все бъгове.

Три месеца след “демонтажа” на мястото на паметника се възкачи мъничък, мъничък лъв.


Паметникът при откриването си през 1981. Снимка: Изгубената България

Лъвът на мястото на “Паметник 1300 години България” пред НДКСнимки: Юлия Лазарова/Дневник, Иво Паунов/7dnisofia.bg

В началото на ноември Столична община постави на място на паметника “1300 години България” бронзов лъв, който държи щит с карта на една хипертрофирала България. Някога лъвът е стоял пред казармени стени с имена на загинали войници, които били махнати при строежа на НДК, а според общината връщането на лъва сега било началото на възстановяването им. Няма да повтаряме, че възстановяването на нещо в среда, която е тотално различна от средата, в която то е живяло някога, е фалшиво възстановяване. В огромното пространство пред НДК това е един чисто нов паметник, който не се вписва нито мащабно, нито стилово там, а е поставен само защото властта иска да се легитимира на патриотичното поле и безпардонно да заяви, че може да заличава и възкресява исторически периоди. И защото един зам. кмет, който закопчава долното копче на сакото си, с плам в очите е приел тази кауза за свещена.

А последиците са, че вече факелните шествия на националистите завършват с преклонение пред горкото животно.

Пловдив се готви за културна столица


Художествената галерия на ул. Гладстон, Пловдив, по време на Sofia Architecture Week 2013

Година преди заветната 2019 бъдещата европейска културна столица Пловдив се държи като болен от биполярно разстройство. От една страна действа енергично и съсредоточено да оправдае титлата (включително с добре направено и отлично обосновано ново лого), от друга ни сервира маниакално депресивни архитектурни новини (бутат галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. Гладстон, строят нова след инженеринг; ремонтират кино “Космос” за 2 млн. лв., познахте, след инженеринг; на площад Централен в крайна сметка сменят само плочките, не разбрахме какво стана с Гарнизонната фурна и т.н.). Вярно, гледаме отстрани и не знаем какво действително се случва в пловдивската глава, но ако трябва медикаментозно лечение през 2018, давайте. Време не остана.

Нормалност на годината

Ново площадно пространство, Крайбрежна алея, ВарнаСнимки: Ginovvv/skyscrapercity

Смислени публични пространства напоследък се появяват толкова рядко, че дори един малък кът за наблюдение на морето до Северния плаж във Варна предизвиква сълзи от умиление. Площадчето е пауза в застройката и кадрира морето, правейки фин, аристократичен реверанс към шейсетарските сгради наоколо. Терасовидно слизане води към плажа, усещането е за черно-бяло безвремие, а ние се чудим защо подобни чувствителни намеси обикновено са малки и тихи, а големите по правило са шумни и безпардонни към средата около себе си.

Gifted, СофияСнимки: Gifted

С наплива на Райънеър туристи, София се нуждаеше от адекватно място за сувенири и смислени продукти, които представят по съвременен и самоироничен начин града и България. Магазинчето-галерия Gifted, създадено от Валери Гюров (член на “Трансформатори” и студио “Гараж”), е точно такова място. Там се продават неща на съвременни български дизайнери — постери, игри, тениски, торби, книги с фотографии, а също и български крафт бири, вина и сапуни. Специално място заемат сувенирите с дизайн от соца — значки с логата на Стефан Кънчев, картички с корици на списание “София” от 70-те и 80-те, макети на автобуси Икарус и Чавдар, и т.н. Gifted предлагат и място за багаж, наем на Halfbike, тематични турове из непопулярни локации на града. Изобщо, това е едно от местата, които вкарват необходимата доза туристическа нормалност в един, сякаш станал без да иска, средно посещаем град.

Generator, СофияСнимки: Under the line, Generator

Generator е място, което спокойно можеше да е в Берлин, Лисабон или Бруклин, но за наш късмет се намира в задния двор на завод “Витоша” в София. Нормалност е, защото събира дизайн, идеи и хора по познатата “куул” рецепта (екс-индустриално място плюс бар плюс събития и лекции); защото започна ударно с гостуване на топ дизайнери и защото ето такива места действително могат да убедят някого, че София е евтин креативен хъб с потенциал и да оправдаят икономическия оптимизъм (полетите на Райънеър и европредседателството не стигат).

Водната кула арт фест в Хладилното депо “Подуяне”Инсталацията “Connected — but not attached” на Йоханес Герард, Холандия. Снимки: artday.bg, fakti.bg

Работата на старите хладилни депа е точно това — да приютяват съвременно изкуство в траш обстановка. Съвременното изкуство не може винаги да е пригладено, сресано, с изрязани нокти и дизайнерски обувки. Ето защо браво на БДЖ, че за втора година пуска “Водната кула Арт Фест” да събира пърформанси и инсталации от най-различни държави между ръждясалите вагони.

Галерия “Структура”, СофияСнимки: Galia Yotova

Тълпата, задръстила малката софийска улица “Кузман Шапкарев” няколко дни преди Коледа, доказа, че градът явно изпитва вълчи глад за големи, добре оформени, прилично отремонтирани и правилно таргетирани пространства за съвременно изкуство. Галерия “Структура” има няколко стартови предимства — централна локация, опитен екип и добра реконструкция. Дори голямата стъклена витрина зад пощата, светеща в червено от неоновата инсталация вътре в мъгливата софийска вечер, е достатъчна, за да докара дозата нормалност за място сред тези номинации.

Ремонтът на водната каскада в центъра на Плевен


Снимки: plevendnes.com

Водната каскада в Плевен са 10 декара парково-пешеходна зона в центъра на града, завършена през 1982, когато проектите са били с размах, естествен камък е имало в изобилие, а водата е била до колене. После впечатляващият ансамбъл запустява, обраства с трева, а водата спира до този ноември, когато след дълъг ремонт каскадата започва да работи отново. Нагледахме се на неадекватно “обновени” градски зони и затова този пример от Плевен ни се струва удачен повод да припомним, че когато един град има добре замислено и изпълнено публично пространство, по-добре просто да го пази и да го ремонтира уважително (само новите плочки не са ли прекалено червени?).

Монументът “Камбаните” и “Спаси София”


Камбаните с осветление. Снимка: spasisofia.org

През 2017 инициативната неправителствената организация “Спаси София” вдигна поглед от счупените софийски плочки към бетонния монумент “Камбаните” в район Панчарево. Проектът им Сподели Камбаните цели поддръжка и популяризиране на овехтелия символ на детската асамблея “Знаме на мира” като за няколко месеца обектът е заснет, видимият бетон е почистен с песъкоструйка (не с боя, държим да подчертаем), поставено е нощно осветление, сложени са кошчета, табели, знамена, заснети са клипове, прави се дискусия. Истинска градска нормалност. Иронията в случая е, че всичко става с пари по Програма “Европа” на Столична община.


Преди и след почистването на бетонните постаменти. Снимка: spasisofia.org

Ян Геел прави доклад за София


Илюстрация от “Доклад за публичните пространства и обществения живот”, Gehl, 2017

Преди една година датският урбанист Ян Геел влезе рязко в България. Издаде на български книгата си Градове за хората, сключи договор със Столична община да направи София по-добър град за живеене, изнесе няколко лекции, обиколи всички телевизионни студия и даде интервюта за повечето вестници. Една година по-късно докладът на екип “Геел” за публичните пространства и обществения живот в столицата е факт, представен бе на общината и широката публика и се обсъди страстно в социални мрежи и офлайн кафенета. Какво по-нормално от това една община с проблеми да покани световноизвестен градски консултант за съвет как да реши тези проблеми. Докладът вече е написан, препоръките са дадени. Сега чакаме.

Книга на годината

Каталог “Български архитектурен модернизъм”

Това, формално погледнато, не е архитектурна книга, а каталог към пътуващата изложба на фейсбук групата “Български архитектурен модернизъм” (прочетете за изложбата в категория “Архитектурно събитие на годината”). Заслужава място тук заради приятния дизайн и най-вече заради систематизираната информация за един доскоро недотам популярен период от архитектурното ни минало — а именно предвоенния модернизъм. Освен това се продава по книжарниците, нещо, което малко каталози имат смелостта да правят.

“София. Идеология, градоустройство и живот през социализма”, Елица Станоева

Книгата излезе в края на 2016, но тъй като беше широко представена и обсъдена през 2017, я считаме за книга от тази година. Показва как един историк и социолог търси и дава обяснения за архитектурата на социалистическа София — през идеология, архиви, всекидневие и политически решения. Технически погледнато и това не е архитектурна книга, но ако преодолеете тежкия научен език (все пак е писана върху докторска дисертация), със сигурност ще ви е от полза да тествате отношението си към емблематични обекти от соца, анализирани от “категорично дясно-либерален човек”* като Елица Станоева

*Tака беше определена авторката на представянето на книгата в СУ.

“The House of Government”, Yuri Slezkine

Този масивен том от над 1000 страници пробва да разкаже историята на болшевишката революция през историята на една сграда и нейните обитатели. “Дом на набережной” (The House of Government) е гигантска апартаментна сграда с над 500 жилища, в която бил настанен съветският номенклатурен елит. Построена е в началото на 1930-те върху мочурище в центъра на Москва, архитект е любимецът на Сталин Борис Йофан, а до края на същото десетилетие, след “Голямата чистка”, над 70% от обитателите и техните семейства вече ги нямало. Авторът Юрий Сльозкин е професор по руска история в Бъркли, а книгата е с една от най-добрите корици на 2017.

“Four Walls and а Roof”, Reinier der Graaf

Това е първата собствена книга на Рение де Грааф, участвал в много други като партньор в холандското суперстудио Оffice of Metropolitan Architecture (OМА) и директор на неговия тинк-танк АМО. Книгата е колекция от 44 есета, които обясняват с прости думи архитектурата на нашето време и унищожават повечето митове за архитектурната професия — че е авторитетна и независима, че е загубена без личното вдъхновение, че служи на добри каузи, че има контрол над продукта си, че е отдадена на прогреса и най-вече, че архитектът е герой. Уви, не е. Не сме.

Личност на годината

Иво Божков, общински съветник

На 6 април, в рамките на едно бурно заседание на Столичния Общински съвет, проектът за небостъргача “Парадайс тауър” бе одобрен с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и Атака. Записът от заседанието си струва всяка една минута, а обществото ни дължи много на общинския съветник Иво Божков, който излъчва на живо и нагледно ни демонстрира що е то демократична прозрачност и как тя трябва да се прилага у нас.

Иво Божков е член и на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика на Столична община и всъщност излъчва във Фейсбук всяко заседание на СОС. Той е онова, което наричат “политик от нов тип” – открит, в постоянна връзка с избирателите си (но наистина), който заема ясни и обосновани позиции по всички проблеми в градската среда — от високите сгради до въздуха в София. Освен това умее да се подиграва със себе си (това го могат не повече от 5 живи политици в България). Да се надяваме, че няма да се умори да плува срещу течението.

Ивайло Дичев, професор-културолог

През последните години Ивайло Дичев бетонира образа си на популярен публичен интелектуалец. Публичният интелектуалец се изказва често и влиятелно по теми извън неговото експертно поле, но интересното при Дичев е, че неговите позиции по темите, от които ние разбираме (архитектура и градска среда), не носят обичайната надменна арогантност на българския хуманитарен професор (поне не чак толкова) и често дават любопитна гледна точка. В резултат ето го за втори път и в тези номинации.

Ивайло Дичев зае ярка позиция още през 2015 в дебата за крепостите и против фалшификацията на наследството, а тази година продължи да се изказва по “горещи” архитектурни теми като събарянето на паметника пред НДК, отношението към паметниците от комунизма, ремонтите в София и доклада на Ян Геел. На пръв поглед няколко статии, телевизионни интервюта и онлайн постове са нищо, но в страна със сложни мрежи на контрол и засилващо се усещане за медийна несвобода и това не е малко.

Спаси София, неправителствена организация

Хиперактивната неправителствена организация Спаси София участват в няколко от номинациите ни тази година. Само това е достатъчно да получат логична групова номинация и за личност на 2017, но не е единствената причина. От създаването си през 2015 те шумно спасяват трамваи, подават сигнали срещу некачествени ремонти, борят се срещу мръсния въздух, работят за нощен транспорт и по-добри табели и като цяло използват всички лостове за контрол на гражданското общество над властта. Властта не ги обича, но работи с тях и все още сякаш не успява да ги опитоми. Което е добре.

***

Това бяха номинациите за 2017. Вие сте на ход.

Гласуването приключи. Вижте резултатите.

6 коментара

За Октомврийската революция и архитектурата. 100 години по-късно

от Анета Василева, 25.10.2017 | 4 коментара

Днешната утопия е утрешна реалност.

Шарл Едуард Жанре – Льо Корбюзие

Поемете дъх. Стиснете силно зъби. Ще си говорим за Октомврийската революция. Годината е юбилейна, навършват се 100 години от онзи 25 октомври 1917 стар стил (7 ноември нов стил), когато радикалното болшевишко крило на Руската социалдемократическа работническа партия завзема като по чудо властта в гигантската Руска империя и променя хода на историята завинаги.

Предишната сериозна годишнина от Октомврийската революция е празнувана през 1967 като събитието, което създава модерния свят. Днес, 50 години и една паднала Берлинска стена по-късно, нещата изглеждат малко по-различно и много по-кърваво.


Постери за някои от конференциите, дискусиите и новите филми, които отбелязват годишнината по света.

Всеки любопитен може да се удави в морето от конференции, изложби, куп новоизлезли книги, дискусии и статии, които се занимават с “Червения октомври” от Принстън през Лондон до Москва.


Част от новите книги, излезли по повод 100-годишнината от Октомврийската революция


Рекламен плакат за серия тематични лекции, организирани в университета Принстън, САЩ

Тук обаче няма да си говорим за история и политика, за поезия, лагери, глад и социално инженерство, а само за революция и архитектура. При това съвсем небрежно, нали (защото другото би означавало юбилеен труд съвсем по комунистически).

Руският революционен авангард

Архитектурата обича да флиртува с властта още от времето на египетските фараони, но флиртът с болшевиките, особено в първите 10 години след революцията, е особено продуктивен. Той води до безпрецедентното избухване на руския революционен авангард, който и до днес захранва вдъхновението и побутва въображението на талантливи и посредствени архитекти по цял свят.

Смятате, че Корбюзие е измислил всичко сам? Че ранните рисунки на Заха Хадид са уникални? Убедени сте, че най-смелите сгради на OMA или BIG нямат аналог? Ами не, просто всички те успешно рециклират добре забравени руски проекти от 1920-те.

Конструктивистите (както обичайно наричаме руските авангардни архитекти от този период, макар това да е името само на една от фракциите им) чертаят утопии и строят работнически клубове и комунални жилища, а графиката им е невиждана дотогава. После идва 1932 и Сталин рязко спира устрема им с обвинения в самоцелност, формализъм и разрив с традицията. Но сградите и чертежите остават и, трябва да признаем, без тях архитектурата днес нямаше да бъде същата.

Какво си струва да припомним?

Мойсей Гинзбург и блокът Наркомфин

След революцията руските архитекти започват да си блъскат главата какво да е жилището на бъдещето. В тон с колективния дух на времето създават прототипа на първия “social condenser“ или суперколективната жилищна единица. Първият осъществен комунален блок е Наркомфин в Москва, проектиран от Мойсей Гинзбург през 1928.

Какво е революционното тук:

 • Всеки апартамент е мезонет
 • Мезонетите са щракнати един към друг като блокчета лего, за да се пести от коридори. Така има по 1 улица-коридор на всеки трети етаж


Планове и разрез на жилищен модул.

 • Във всеки апартамент има всичко необходимо, но сведено до минимум. Социалистическият гражданин спортува и се забавлява колективно, а социалистическата жена може да ползва комуналната кухня и пералня, ако иска (все пак социалистическата жена не е буржоазна домакиня, тя няма много време да пере и готви докато строи новото общество)
 • Има отделно крило, свързано с топла връзка, където са събрани комуналната кухня, трапезария, детска градина, спортна зала, библиотека
 • Покривът е използваема тераса, достъпна за всички
 • Сградата е издигната на пилоти над земята (и без това никой не обича да живее на първия етаж, казва Гинзбург)


Наркомфин в началото на 1930-те. Източник: The Charnel House


Сградата в края на 90-те. Източник: archpaper.com

Звучи познато? Двайсет години по-късно Корбюзие ще заеме схемата на Наркомфин и ще я приложи в една от своите най-прочути сгради – Марсилската единица във Франция.


Марсилската единица (Unité d’habitation), общ архивен изглед. Източник: Bryce Stoneham via ResearchGate


Марсилската единица, планове и разрез на типов апартамент. Вижда се как се повтарят мезонетната структура и коридорите на всеки трети етаж. Източник: Bryce Stoneham via ResearchGate

А прототипът на Гинзбург изглежда безсмъртен. Оригиналната сграда в Москва в момента може и да се руши, но схемата ѝ днес можем да открием както в новите блокове на BIG в Копенхаген, така и в старите блокове на зона Б5 в София.

Самият Гинзбург, като повечето конструктивисти, изпада в немилост през 1930-те, напуска Москва и до смъртта си през 1946 живее и работи в Крим. Умира рано, но от естествена смърт. Казват, това било своеобразно постижение.

Ел Лисицки и хоризонталните небостъргачи


Източник Van Abbemuseum

Макар че е най-известен с онзи си постер, където бие “белите” с червен клин, Лисицки е архитектът зад една от най-популярните рисунки на конструктивистите – легналият небостъргач. Градът на бъдещето, казва той, не е редно да се развива във височина, но тъй като хората ще стават все повече, земята скоро няма да стига. Затова трябва да се помисли за нови, издигнати в небето структури, които чрез вертикални ядра се свързват с улиците и метролиниите под земята.

Небостъргачът на Лисицки никога не е построен в СССР, но образът му възкръсва регулярно и до днес (във филми като Blade Runner, в японските утопии от 60-те, в сградата на CCTV в Пекин и къде ли не още).


Clusters In The Air на Арата Изодзаки, архивен макет (1962)


Сградата на Китайската телевизия CCTV, ОМА (2012)

Яков Чернихов и рисунките на Заха


Яков Чернихов, “101 Архитектурни фантазии” (1933). Източник: The Metropolis Museum

Когато бяхме студенти рисунките от серията “Архитектурни фантазии” на Яков Чернихов бяха почти толкова популярни, колкото японските къщи на Тадао Андо в A+U. Казват, така било и с Рем Кулхас и Заха Хадид през 70-те в AA Лондон, когато открили руския авангард, Чернихов, Малевич и останалите и дотолкова се впечатлили, че всеки заел каквото му харесва. Заха взела драматичните линии и разбиването на сградите на плоскости и направления. Рем взел идеите. И всеки създал своята версия на архитектурен “авангард”.


Заха Хадид, Great Utopias (1992). Източник: Zaha Hadid Architects

(Самата Заха откровено отдава дължимото на руските влияния в редица интервюта като подчертава Малевич сред главните си източници на вдъхновение. Тя все пак се дипломира с проект, наречен Malevich’s Tektonik. Рем Кулхас е по-сдържан. Но една от по-неизвестните му книги е посветена именно на нашия следващ руски герой).

Иван Леонидов и ранния руски хай-тек

Иван Леонидов по общо мнение бил измежду най-талантливите от поколението на руските следреволюционни архитекти. Рядко се случва някой да стане световноизвестен с дипломната си работа, но ето на, Иван Илич бил такъв. Завършва с проект за нов Институт по библиотекознание “Ленин”, който е представен на първото Изложение на модерната архитектура в Москва през 1927 и предизвиква фурор.


Институт “Ленин”. Архивна снимка на макета. Източник: The Charnel House


Институт “Ленин”. Фасада. Източник: The Charnel House

Използва абстрактни геометрични форми и предлага сложни окачени метални конструкции десетилетия преди хай-тека на Норман Фостър и във време, когато архитектурната революция се свързва общо взето с функционалния паралелепипед от стоманобетон.

Леонидов печели много конкурси, триумфира млад, но така и не успява да построи значима сграда в живота си. Съдбата му с налагането на социалистическия реализъм е нелека, а “леонидовщината” в архитектурата е остро критикувана по времето на Сталин. Всъщност единствената реализирана “сграда” в живота му е стълбището на един санаториум в Кисловодск (където работи под крилото на Гинзбург и далеч от Москва). Стълбището е действително забележително.


Стълбището от сградата към парка на санаториума в Кисловодск, Кавказки район. Архитект: Иван Леонидов

А 100 години по-късно накъде?

Съвсем неясно е. Съвременната архитектура е зациклила безутешно в идеите на ХХ век и няма изгледи скоро да ги надживее. Идеалистичното визионерство и мечтите за бъдещето на човечеството се поддържат от няколко космически ентусиасти в Калифорния. Но дали проектите за нова колония на Марс ще решат из основи натрупаните проблеми с човешките поселища на Земята?

Болшевишка революция днес не ни трябва. Но архитектурна революция липсва, категорично липсва.

4 коментара

Ян Геел, обяснен за деца

от Анета Василева, 10.10.2017 | 11 коментара


Илюстрация от “Централна градска част на София. Доклад за публичните пространства и обществения живот”, Gehl, 2017

Първо ние създаваме градовете, после те нас!

Ян Геел

Преди една година датският урбанист Ян Геел влезе рязко в България. Издаде на български книгата си Градове за хората, сключи договор със Столична община да направи София по-добър град за живеене, изнесе няколко лекции, обиколи всички телевизионни студия и даде интервюта за повечето вестници. Една година по-късно докладът на екип “Геел” за публичните пространства и обществения живот в столицата е факт, представен е на общината и широката публика и се обсъжда живо и страстно в социални мрежи и офлайн кафенета (наред с референдума в Каталуния, “кум-гейт” и Валери Симеонов).

Затова, тъй като по медиите се въртят едни и същи лошо цитирани и извадени от контекста лозунги, ни се струва уместно да обясним феномена Ян Геел и това, което прави в България, кратко и ясно.

Кой е Ян Геел


Ян Геел дава автографи по време на представянето на доклада в УАСГ, 4 октомври 2017

Ян Геел е архитект и урбанист (по-скоро градски консултант), който вярва, че съвременните градове могат да станат добро място за живеене чрез няколко прости и конкретни мерки:

 • Намаляване броя на автомобилите (или премахването им, където е възможно)
 • Окуражаване на хората да ходят пеш и да карат колелета чрез създаване на удобна веломрежа и повече пешеходни пространства
 • Създаване на привлекателна публична градска среда
 • Повече зелени площи и паркове
 • Повече места за срещи и общуване между хората
 • Малък мащаб на застройката (ниски и разнообразни сгради срещу високи и еднообразни комплекси)
 • Грижа за отделния човек и малките общности

Тези мерки и самият Ян Геел са част от физиономията на т.нар. Нов урбанизъм (New urbanism), който избухва по някое време след Втората световна война като реакция срещу модернизма и унифицирането на градовете по правилата на Корбюзие, CIAM и Интернационалния стил (това е и причината, поради която във всяка своя лекция Геел напада градоустройството на следвоенния модернизъм с едни и същи, до болка познати слайдове). Историческата хронология, съвсем опростено, е следната:

 1. Индустриалната революция от XIX в. придвижва големи маси хора към градовете, които се разрастват неконтролируемо, а качеството на живот там спада. Появяват се гъстозаселени нехигиенични гета (мислете си за романите на Чарлз Дикенс и бедния Оливър Туист) Гетата на викториански Лондон, 1869 - 1873. Гравюра Гюстав Доре. Източник: The British Library
 2. В началото на XX век модернизмът се опитва да поправи бедата като зададе чисто нови правила за организация на градовете. Сред тях са зонирането им на четири основни функции (обитаване, отдих, труд и транспорт), които се отделят една от друга чрез свободни паркови пространства и се свързват с големи, широки пътища, които са, да, пълни с коли. Формулата става толкова популярна, че след Втората световна война се прилага повсеместно и на Изток, и на Запад, и в капиталистическия, и в социалистическия свят. (И като всяка утопия се похабява бързо от прекомерна употреба).Макет на Сияйния град на Корбюзие, станал основа за модерната утопия
 3. След 60-те години и особено през 80-те и 90-те архитекти, градски активисти и постмодернисти надигат глас за загубената градска идентичност, за малкия мащаб, смесването на различни функции и градското многообразие. Това е особено важно за развиващия се след 1989 многонационален, мултикултурен глобален град, който просто трябва да бъде “за хората”, за да оцелее в конкуренцията за имидж, туристи, бизнес и работна ръка. Джейн Джейкъбс срещу Робърт Мозес в борбата за по-човешки Ню Йорк. Източник: "Rober Moses:The Master Builder of New York City", Pierre Christin, Olivier Balez

И тук се появява Ян Геел, който казва: “Аз знам правилата, по които вашият град ще стане град за хората. Ще ви помогна”.

Идеите му са прости, ясно обяснени, а и толкова очевидни, че няма човек (и община) с малко здрав разум в главата, който да им се възпротиви. Геел вероятно искрено вярва в своята формула, но в същото време, съвсем в духа на времето ни, я е опаковал като добре продаваем продукт, който предлага неуморно от град на град по цял свят. Една книга, една 30-минутна лекция и няколко прости правила. Всъщност той прилича повече на проповедник, отколкото на стандартен архитект. И, в крайна сметка, в това няма нищо лошо, ако е в името на благородната цел градовете ни да стават по-добри, а хората в тях — по-щастливи.


Споделена улица в Брайтън, Англия. Проект и източник: Gehl

Уловката

Има една подробност, обаче, заради която новите урбанисти (и Геел в това число) са често критикувани. Всеки град по света е различен и има своя собствена история, идентичност, топография, манталитет на жителите дори. Няма как една универсална формула да проработи навсякъде автоматично, без промени, отчитащи локалната специфика. Това е също толкова тоталитарно, колкото арогантната увереност на модернистите, че именно те знаят най-добре как трябва да изглежда идеалният град на бъдещето.

Правилата на Ян Геел, прилагани упорито и с последователна политическа воля, водят до отлични резултати в северноевропейските градове и градовете под тяхно културно влияние в Австралия, Нова Зеландия и Северна Америка. Градовете в Южна Европа са съвсем други (искаме лично да се запознаем с човека, който ще извади жителя на Атина от колата му и ще го накара да кара колело). Градовете от Източна Европа са минали през различна политическа система за близо половин век, което не е за пренебрегване. Да не говорим, че градове като Делхи и Пекин също трябва да станат “за хората”.

Какво прави Ян Геел в София

Ян Геел е в София, за да анализира проблемите на града и да напише краткосрочни и дългосрочни мерки за решаването им в доклад. Ян Геел е само консултант. Като всеки консултант, неговата задача не е да реши проблемите на града, а само да ги посочи и да даде предложения. А след това градската управа ще реши колко от тях да изпълни.

Какъв е този доклад и какво пише в него

Докладът (PDF, 117 MB) е от около 100 страници, с много зелен цвят и разделен на 4 секции:

 • Amenities (малко подвеждащо преведена на български като Градска идентичност)
 • Mobility (Мобилност)
 • Public life (Обществен живот)
 • Public space quality (Качество на публичното пространство)

Това не е формален текст, тъй като засяга ключови проблеми на града, има конкретни проучвания и в тази връзка можем да кажем, че е контекстен. Обхваща само центъра на София (за всеобщо, включително наше, разочарование), където, няма какво да се лъжем, е по-лесно.

Въвеждащите думи и общите текстове в доклада на места звучат като извадени от Уикипедия или писани от прогимназиална учителка, но не си струва да се заяждаме за това (не вярваме някой софиянец да е пропуснал факта, че градът има древна история, заобиколен е от планини, а на юг от него се намира прекрасната планина Витоша).

Грубо основните изводи от доклада могат да се обобщят така:

 • Най-ценното на София са планините, парковете и водата (в това число минералните извори). Липсват връзки между планините и центъра, гледките към планините са застрашени, минералните извори не се използват достатъчно, а зелените зони са предимно в южните части на града.
 • Колите трябва да се изкарат от центъра и да обикалят по обходни рингове (напр. бул. Сливница). За сметка на това центърът трябва да е достъпен с бърз и удобен градски транспорт или с велосипед.
 • Трябва да се организира свързана пешеходна мрежа от улици и площади в центъра (в това число и велоалейна).
 • Трябва да ценим и развиваме цялото културно-историческо наследство, от всички епохи.

И накрая, според доклада всичко трябва да е data driven, т.е. непрекъснато да се събират — и публикуват — данни за пешеходния трафик и обществения живот в публичните пространства, за да се следи доколко промените са успешни.

Най-важни в този доклад са наблюденията и препоръките. Те, разбира се, са елементарни, ясни и повтаряни от години от български беловласи градостроители, млади неправителствени организации и градски активисти. Един общински съветник наскоро каза в национален ефир, че това, което прави Геел, не е точно градоустройство, а социална психология т.е. мерки, които целят не да решат проблемите на града, а да направят хората по-щастливи. Не е лошо определение.

Та за препоръките. Можем да ги разделим на 3 групи (във всяка група сме сложили нашите фаворити):

Полезни и лесни

 • Подобрете местата за пресичане на околовръстния път и осигурете по-качествени, ясно обозначени пешеходни връзки между градския център и планината.
 • Съхранете и разширете зелената мрежа.
 • Премахнете колчетата и налагайте глоби на автомобилите, паркирани върху тротоарите.
 • Изградете по-качествена велосипедна алея по протежение на бул. „Тодор Александров“.
 • Използвайте старите железопътни линии за велосипедни алеи или зелени площи.
 • Улеснете пресичането на нивото на улицата.
 • Подобрете интермодалността чрез въвеждането на интегрирана билетна система, която позволява използването на една карта за всички видове обществен транспорт.
 • Организирайте публичен дебат на тема 24-часов градски транспорт по основните линии.

Важни и трудни

Защо трудни? Защото прилагането им засяга частна собственост и инвестиционни намерения, свързано е с промяна на манталитет и мислене на хората или с наличието на политици-визионери с изключителна морална устойчивост. Все трудни неща.

 • Съхранете зрителните коридори. Строителството и регулацията трябва да са съобразени с визуалните коридори, така че бъдещите сгради да не пречат на гледката.
  Това е много важно и много пожелателно за град, в който одобрението на 200-метрови небостъргачи в Лозенец е въпрос на икономически и политически лобизъм, а не на градско визионерство.
 • Ценете всички исторически периоди. Уважавайте и поддържайте паметниците от всички епохи и времена.
  Отново много силно пожелателно за община, която наскоро разруши паметника “1300 години България” пред НДК и за общество, които все още не е в мир с близкото си минало.
 • Разработете насоки за оформяне на фасадите на сградите, цветовете им, осветлението по тях, материалите, витрините и разположението на климатиците.
  Визуален код категорично би бил много полезен, дори вече има опити за проекти в тази посока. Но това е дълъг и мъчителен процес, който вероятно ще удари на камък при частната собственост.
 • Изградете свързана пешеходна мрежа. Създайте пешеходно ядро посредством пешеходна връзка между площад „Бански“, ЦУМ и площад „Света Неделя“. Променете визията на площад „Независимост“.
  Изключително важна препоръка, която действително би променила коренно усещането в центъра на София. Но е свързана с много дебати и ключови гласувания в Общинския съвет. Първата стъпка в тази посока вече се прави със затварянето на Витошка от ул. “Алабин” до бул. “Стамболийски”.
 • Премахнете паркингите на пл. “Батенберг” и площад “Света Неделя”
  Виж по-горе.

Очевидни, но вероятно неприложими

Защо неприложими? Защото дават вече познати идеи за решения на дългогодишни проблеми, които досега не са проработили. Явно трябват други решения

 • Интегрирайте реката в публичното пространство. Почистете водите и изградете непрекъсната алея по протежение на реките с достатъчно места за отдих. Идентифицирайте удобно разположена зона край водата за изграждане на временен открит бар или друго подобно съоръжение. В ключови локации могат да се организират нови места за сядане, така че хората да могат да поседнат край водата и да се полюбуват на природата.

Това звучи прекрасно и от години софийските градостроители предлагат варианти за обживяване на реките, но те все така си остават мръсни и непривлекателни места с плъхове и отпадъци. Както каза една позната-неархитект: “Това не са никакви реки, а канали и носят лайната на Княжево, което още няма канализация”.

 • Активирайте вътрешните дворове. Отворете ги и за външни ползватели.

Софийските вътрешни дворове са изключително ценна характеристика на града, но са частни. Опити за отварянето и обживяването им има още от социализма, но никой не може да накара група собственици на педантично парцелиран и ограден вътрешен двор да го отворят за външни посетители. По думите на друга позната: “Та те не допускат там дори съкооператорите си, които не притежават идеална част от земята”.

Какво предстои: лошият сценарий

През 2004 Ян Геел сключва договор с Лондонската община и изработва доклад как да подобри начина на живот в града. През 2014 той признава, че общината е пренебрегнала неговите съвети и качеството на живот в града не се е подобрило, а напротив.

Така че ето един лош сценарий и за София:

Местните избори през 2019 са минали. Оказва се, че датските консултанти и ентусиазмът на участниците от българска страна са употребени за политически пиар. Докладът е прибран в чекмеджетата на НАГ, препоръките му още се обсъждат в безкрайни работни групи. Никой не знае как и кога ще бъдат приложени. Главният архитект на София е сменен. Софийските кръстовища (на 2, 3 и повече нива) са задръстени с коли, софийските тротоари — все така осеяни с колчета, а силуетът на града — доминиран от неадекватни високи сгради.

Какво предстои: добрият сценарий

Миналата седмица си говорихме с приятели-архитекти от Холандия за Ян Геел. Те казаха, че мерките, които той и останалите нови урбанисти предлагат, се прилагат систематично от години в Ротердам, Амстердам и други северни градове и действително работят. При това не само психосоциално (хората са по-щастливи), но и икономически (развива се малкия бизнес, идват повече туристи, инвестициите се възвръщат). Затова общините продължават да ги прилагат. Има един тънък момент обаче: моделът “Ян Геел” не работи, ако се прилага една или няколко от мерките (примерно ограничи се паркирането, без да се развие публичния транспорт и без да се направят паркинги и т.н.). Всички мерки трябва да се прилагат едновременно.

Ето защо представеният на 4 октомври доклад на екип “Геел” е само първа стъпка в един дълъг поход, който трябва да бъде воден от политици и общински власти последователно, убедено и без партийни пристрастия. И трябва да сме наясно, че в крайна сметка всичко зависи от нас. А не от чуждите експерти, които днес са тук, утре в Тирана или Прага, а вдругиден – отново в прекрасния за живеене град Копенхаген.

11 коментара

Carne y Arena, Fondazione Prada и емпатията. Или защо да отскочите до Милано това лято

от Анета Василева, 20.06.2017 | 4 коментара

Хале в покрайнините на Милано. В задушния юнски следобед пред входа стои само един мъж в безукорен черен костюм. Показвам билета си, той намира името ми в списъка с онлайн резервации. Влизам точно в 18:30.

“Оставете чантата на приятелите си, махнете слънчевите очила. След като влезете, четете всичко внимателно. Следвайте инструкциите. Пожелавам ви приятно изживяване”.


Входът

Действието се развива във Fondazione Prada, индустриален комплекс от няколко стари склада и бивша дестилерия за джин от 1910, превърнати през 2015 от едноименната модна марка и ОМА на Рем Кулхас в чисто нов арт комплекс. В халето е разположена VR (virtual reality) инсталацията Carne y Arena (Flesh and Sand) на режисьора Алехандро Гонзалес Иняриту (The Revenant, Birdman). “Изживява” се лично и напълно сам, посетителите се пускат по един през 15 минути.


Плакатът

Влизам в тъмно преддверие с черни завеси и един плакат. Червено сърце над пустинята, разделено с ограда. Предварително знам, че темата е за нелегалните имигранти, преминаващи през границата между Мексико и САЩ. Знам, че Иняриту е мексиканец. Предполагам, че инсталацията е социална. За бежанците, оградата с Мексико и Тръмп се говори вече толкова много. За бежанците по принцип се говори толкова много, нима всичко вече не е казано? Аз съм скептичен бял образован европеец, тук съм, за да видя как киното се заиграва с новите технологии за създаване на виртуална реалност. И се оказвам напълно неподготвена за това, което ми предстои.

Spoiler Alert. Ако си искате изживяването, не четете надолу. Просто си купете билет за Милано.

Carne y Arena. Инсталацията

След тъмното предверие влизам в студена, ярко осветена стая с метални пейки и бетонен под. По пода, под пейките, навсякъде са пръснати обувки. Стари обувки, скъсани джапанки, чехли и деформирани маратонки. На стената пише, че всички те са събрани от пустинята между САЩ и Мексико, били са на нелегални имигранти. На другата стена има метална врата с голям червен бутон и надпис: “Свалете обувките и чорапите си. Сложете ги в металния шкаф. Влезте през вратата, след като чуете сигнала”. След кратко колебание следвам инструкциите.


Изоставените обувки на имигранти са честа гледка в пустинята Сонора, на границата между САЩ и Мексико

Бутонът светва, вратата щраква и аз се оказвам в огромно, тъмно и празно хале. Осъзнавам, че вървя по каменист пясък. Цялото хале е пълно с пясък. Пред мен се появяват две жени, които ме екипират с раница и комплект за виртуална реалност: шлем с очила Oculus Rift и слушалки. “Не пипайте нищо по себе си. Ако усетите паника, направете ни знак с два пръста под очите си. Не бягайте. Бъдете любопитна. Изживяването започва сега”.


Снимка: Carne y Arena Photo PR

И аз съм в пустинята. На развиделяване е, става хладно. Пясъкът е студен, вятърът полюлява острите треви. Оглеждам се, привиквам, правя крачка, две, пясъкът е ужасен, защо си събух и чорапите, сега ще се изцапам, ами ако настъпя някой бодил? (Отчитам убедителните 360-градусови кадри от пустината около мен, заснети и сглобени от Еманюел Любецки. Все още отчитам отлично работещата климатична инсталация, която имитира пустинния климат).

Тогава чувам човешки гласове и точно до мен се появява мъж с мръсни дрехи и лице на струпеи. След него цяла редица, говорят си, жена охка, един ги подканя да вървят по-бързо на английски. Аз съм там, но не искам да ме видят, заобикалям ги, отстъпвам към храстите, чакам ги да ме подминат. Аз съм аз, те са те, не искам да имам нищо общо с тях. (Оглеждам ги любопитно, направени са наистина много добре, кожите, движенията, гласовете, обувките, даже обувките са същите като онези в стаята).

Изведнъж се чува шум на хеликоптер, редицата се разбърза, хукна да се прикрива, хеликоптерът идва над нас, шумът става непоносим, “Не мърдайте, ръцете горе”, чува се глас от мегафон, ярка светлина облива всички ни, заслепява ме непоносимо, инстинктивно се навеждам и се опитвам да се махна оттам, да се изтегля встрани. Аз съм аз, те са си те, да се оправят с този хеликоптер. (Това беше моментът, в който напълно загубих връзка с реалността и се почувствах наистина там).

И тогава, точно зад гърба ми светват фаровете на няколко джипа, на сантиметри от крака ми изскача огромна овчарка и започва да лае, от другата страна се появява мъж в униформа, с автомат. Сочи към мен, не искам да сочи към мен, отдръпвам се, няма да бягам, разбира се. Само ще се отдръпна встрани, до тръните, ще гледам оттам. Но се оказва, че мъжете в униформи са много, цяла редица, зад гърба ми, пред мен са бежанците и хеликоптера и аз няма къде да избягам. Аз съм там, между тях и ще се наложи да изгледам всичко, отблизо.

Граничният патрул разделя хората, крещи, натоварва ги в колите. “Защо говориш толкова добър английски”, вика полицай на един от мръсните съсипани мъже, докато го натиска с автомата в гърба на предния капак на джипа. “Бях адвокат в Мексико”, обяснява мъжът. Хората са натоварени, джиповете ще тръгват, аз ще остана пак сама в пустинята. Те са си те, аз ще бъда аз. И тогава джиповете спират, един полицай изскача от тях и аз осъзнавам, че идва към мен.

Да, в оборудването ми има сензори и да, аз никога не съм била невидима. И не, няма да кажа какво става накрая, но никога не съм се чувствала толкова уплашена, жалка и нищожна. Осемте минути на филма-инсталация свършват, аз излизам от халето и влизам в стая, в която малки екрани разказват личните истории на всички хора, между които току-що бях. Вярвайте, няма по-силен музеен експонат от личните истории. За няколко минути се превърнах от циничен скептик в разбит, съчувстващ човек, осъзнал, че граница между ние и те няма и винаги можеш да се окажеш на тяхното място. Нужни са не повече от 8 минути.

Fondazione Prada. Сградата

Carne y Arena е показана за пръв път на фестивала в Кан през май тази година, но е замислена и подготвена за представяне именно в пространствата на Fondazione Prada в Милано. И, разбира се, преживяването нямаше да бъде същото без суровия, индустриален и едновременно с това премерено луксозен вид на сградите.


Снимка: OMA/Detail 11/2015


Входът на комплекса. Строителните работи все още продължават

Fondazione Prada е чудесен пример за реконструкция на стари индустриални пространства в покрайнините на голям град в качествен арт център. Направен на принципа на колажа, комплексът едновременно запазва старите халета и добавя нови сгради (кино, изложбена зала, кула) в крещящо различни материали, като колекция от архитектурни прототипи, които хармонично съжителстват в постиндустриалния прах наоколо.


Огледалната сграда

Една от новите сгради е огледална отвън и облицована с черен плюш отвътре (контраст между пълно отразяване и пълно поглъщане на светлината). Фасадата на другата сграда е с панели от алуминиева пяна, а кулата е искрящо бяла.

Използвани са дървени павета, метални решетки и любимия на ОМА поликарбонат. Отношението демонстрира всички азбучни принципи на контраста при съвременното опазване и реставрация.

Разбира се, всички снимки на фондацията започват и завършват със т.нар. “Златна кула”, която прави очевидно ироничен намек към “елитния” имидж на главния спонсор на цялото начинание, италианската луксозна марка Прада.


Златната кула

Но ОМА не се страхуват (всъщност те никога не са се страхували) да смесват високото и ниското, златната боя и старите керемиди по небрежно постмодерен начин. На огледалното противопоставят черно, на старото — ново, на златото — поликарбонат, на дървените павета — метални решетки. Играят с образа и манипулират посетителя. Отдалеч сградата може да изглежда със сива минималистична облицовка, но отблизо това се оказват панели от декоративна, случайно разтечена алуминиева пяна


Златната кула и керемидите

Панелите от алуминиева пяна и дървените павета


Тоалетните са индустриален минимализъм, достоен за сцена от сай-фай хорър филм

Fondazione Prada не е просто сграда, а преживяване. Точно както Carne y Arena е не просто филм или инсталация. И двете създават качествено нов речник, с който разказват стари истории по начин, който да помниш дълго. Ако не в архитектурата, то поне при VR-а това ще е само началото.

***

Carne y Arena е във Fondazione Prada от 7 юни до 15 януари 2018. Милано е на час и половина със самолет от София

4 коментара

За НДК, архитектурата на XX век и как да ремонтираме близкото минало

от Анета Василева, 14.06.2017 | 3 коментара

НДК. Пощенска марка от 1981

НДК е само поводът за този текст. Но тъй като е едър повод (в смисъл добре оформен, симетричен, вижда се отдалеч), ще започнем с него. А после ще отворим дума защо проблемът е отвъд НДК и засяга по принцип реконструкцията на сгради от втората половина на ХХ век.

Всички знаем, че от 1 януари 2018 България за пръв път ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Знаем и че за целта ударно се ремонтират ключови за изпълнението на отговорната мисия сгради в София: НДК (където ще се провеждат голяма част от събитията по време на председателството), Дом 2 или правителствения хотел в резиденция Бояна (където явно делегатите ще спят), зала “Света София” в бившия Партиен дом (официалната локация, която по всичко личи, че няма да е ремонтирана дотогава) и т.н.

На фона на това отговорно държавно концентриране на усилия за една сама по себе си чудесна цел, коментарите относно архитектурните и естетически качества на ремонтите изглеждат дребнав прът в колелата на европрогреса. Но по-добре да бъдат направени сега, отколкото в края на годината, когато инфарктно препотени подизпълнители и министри ще премитат строителния прах часове преди двайсетте хиляди европейци да кацнат групово и поединично на летище София. Тогава вече критиките ще бъдат излишни и закъснели.

Ремонтът на НДК

И така. Проектът за ремонт на НДК беше официално обявен през ноември миналата година със смелата заявка, че отношението ще бъде като към паметник на културата (макар социалистическият дворец на народа да не е реален такъв). За Коледа сградата се окичи с гигантски трансперанти на западната и източната фасади, отброяващи дните до края на ремонта с визуализация на идейния проект за зала 3.


Снимка: НДК

Последваха снимки как се опазват произведенията на изкуството, въпроси как е избран проектантът, шум около избора на нови мебели-реплики, скандали около финансирането и сроковете. Нормално.


Всички произведения на изкуството действително се обгрижват внимателно. Снимка: НДК

Ние цъкахме с език отстрани, но си казвахме, че въпреки всичко нищо кой знае какво лошо не може да се случи на НДК под ръководството на хора, които направиха ДНК и театър Азарян, махнаха билборда на водка Flirt откъм бул. България и създадоха Перото, при това с лого, използващо оригиналния шрифт на всички надписи в НДК.


През зимата симпатична инсталация със строителни материали онагледи старта на ремонта. Снимка: НДК


През пролетта започнаха да се подменят настилките. Нови плочки (вляво), имитиращи оригиналния мрамор (вдясно)

После видяхме с очите си как се изхвърлят мебелите от горните етажи, видяхме новия гранитогрес, който имитира оригиналния мрамор из фоайетата (вярно, замества гадните 90-арски плочки, но защо имитация?), и светещите елементи, които трябва да подменят емблематичните гипсови форми на окачените тавани из двореца. И се притеснихме.

Какво му е ценното на НДК?


НДК през 80-те. Снимка: ATRIUM Архив

НДК е не само онзи шаблонен силует с фонтаните от картичките за София. НДК е най-голямото открито представително пространство, което столицата ни притежава, и което, заедно с едромащабната основна сграда, е било замислено да демонстрира партийната мощ и силата на новите културни политики от късния соц. В резултат в архитектурата, детайлите и изпълнението не е допуснат никакъв компромис (с печалното изключение на кофти сложените облицовъчни плочи на паметника “1300 години България” отпред).


НДК в строеж. Снимка: ATRIUM Архив

Сградата е ярък пример за регионално преосмислен късен модернизъм (практикуван по онова време у нас) и в момента е запазена в (почти) цялата си автентичност на всички нива: от външните каменни облицовки, през “слънцето” на Георги Чапкънов над главния вход, до дограмата, шрифта на надписите и оригиналните табели. В интериорите на двореца основен акцент е важният за периода “архитектурно-художествен синтез” (т.е. има адски много произведения на изкуството), който е проведен целенасочено, с много добри постижения на отделните автори.

Как да опазваме НДК


Снимка: ATRIUM Архив

Рядко има сграда, която е едновременно толкова голяма и с толкова последователно изградена идентичност. Соц или не, това е положението.

Сградите се гледат с очите отдалеч, но се усещат много по-мощно отблизо, докато натискаш дръжката на вратата, прокарваш ръка по парапета или придърпваш стола по мокета към масата.

Ето защо ключово е не само формалното запазване на външния вид на сградата, но и запазване на автентичността слой по слой, та чак до прословутия мрамор и крушките на лампите. (Да не говорим, че ако в Monocle подозираха за съществуването на НДК, вярвайте, щяха да си скъсат естествените каучукови подметки на тъмносините мокасини, за да дойдат да снимат леко овехтелия соц модерен лукс на сградата и да пишат снобски есета за потъмнелия месинг и дървените ламперии).

Автентичността може да се пази не само буквално, но и като дух на сградата, като атмосфера. Без имитации, където оригиналът е загубен, и с намеса, която безпогрешно носи в себе си съвременността.

Това, разбира се, важи за опазването на всички сгради, от всички периоди. Но при сградите от втората половина на ХХ век някак все още се разбира трудно. Лесно е да си представим, че парапетът от ковано желязо и каменните стъпала на една къща от 1910 на ул. Мальовица примерно са ценни. Но трудно все още приемаме, че същото важи и за видимия бетон на зала Фестивална или за окачените тавани на НДК.

Как да опазваме модернизма въобще

Опазването на сградите от модернизма по принцип е деликатен момент. И за това има няколко причини:

 • Модернизмът е анти-историчен стил, без грам романтика и носталгия. Той зачерква миналото и гледа към бъдещето. Съответно трудно се въздиша по сграда от модернизма – тя е нахакана и самоуверена и рядко предизвиква съжаление
 • Модернизмът има за цел да промени средата тотално, съответно е авторитарен и обича да флиртува с властта. Модернизъм е и фашистката архитектура на Мусолини, и социалистическата архитектура на Източния блок
 • Модернизмът след Втората световна война по цял свят е по-скоро ляв и обича социалните експерименти. Съответно посланията му са спорни политически, а сградите му стават опасни
 • Модернизмът остарява зле. И за да бъде оценен трябва чувствителност към пространството, която да мине отвъд обвивката от излющена бяла мазилка, падаща каменна облицовка и течащи тънки стоманени дограми

През последните години авторитетни световни организации за опазване на архитектурното наследство често алармират, че глобалната неприязън (или, хайде, неразбиране) на обществото към сградите от модернизма (особено следвоенния) е пагубно за градовете и унищожително за много брилянтни примери за архитектурна дързост. Правят се списъци със застрашени сгради, спонсорират се целеви реставрации и дори се раздават награди за реконструкции на сгради от епохата. Затова добри примери напоследък има, макар “войната срещу модернизма” да продължава все така ожесточено.

През април беше съборена изложбената зала Hall of Nations в Делхи, Индия. Построена през 1972, сградата се считаше за инженерно постижение с първата прътова стоманобетонна конструкция в света

Библиотеката на Алвар Аалто в гр. Виборг, Русия


Viipuri Library след реконструкцията. Снимка: The Finnish Committee/ Petri Neuvonen

Една от първите сгради на финландския архитект Алвар Аалто е завършена през 1933 в гр. Виборг, тогава в границите на Финландия. След края на Втората световна война градът попада на територията на СССР, а библиотеката се използва без прекъсване през целия ХХ век. Сградата е класически модернизъм, при който формата директно следва функцията, но Аалто внася и своята лична емоционална нотка с органичните форми на таваните в интериор и преливането на пространствата.

През 1991 състоянието на сградата се влошава драстично и е стартиран руско-финландски проект за реставрацията й. Процесът е бавен, прецизен и крайно уважителен. Отнема 12 години. Реконструираната библиотека е официално открита през 2013, печели наградата за реставрация на сгради от периода на модернизма на World Monuments Fund през 2014 и има голям шанс да бъде вписана в World Heritage List на ЮНЕСКО.


Известната лекционна зала с извит дървен таван след реконструкцията. Снимка: The Finnish Committee/ Petri Neuvonen

Park Hill, Шефилд, Великобритания


Снимка: Hawkins/Brown

През 1998 бруталисткият жилищен мегакомплекс Park Hill в Шефилд става най-голямата сграда, обявена за паметик на културата в Европа. Комплексът е завършен през 1961 и е част от вълната социални жилища на лявата британска следвоенна политика, впоследствие превърнали се в “ужасните гета от мрачен видим бетон”, които всеки уважаващ себе си англичанин мрази и иска да събори.


Park Hill преди и след. Снимка: Hawkins/Brown

И все пак, Park Hill оцелява. Подложен на учебникарска реконструкция, комплексът запазва пространствата и духа си и губи усещането за западналост. С премерена и фина намеса архитектите от Hawkins/ Brown му придават категорично съвременен вид като едновременно запазват всяка следа на автентичност, чак до известният графит I love you, will u marry me на една от бетонните стени, възстановен със светещ неон.


Снимки: Hawkins/Brown

DeFlat Kleiburg, Амстердам


Снимка: Marcel van der Burg

Още една реконструкция на емблематичен жилищен комплекс от 60-те, този път в околностите на Амстердам, изненадващо спечели тазгодишната награда за нова европейска архитектура EU Mies van der Rohe Award. Гигантският извит блок с 500 апартамента е спасен от разрушаване, след като инвеститорски консорциум решава да реновира обвивката и общите пространства, а да остави апартаментите като свободни недовършени клетки, дори без преградни стени, в които всеки обитател да реши какво да прави сам за себе си. Фасадите са олекотени и осветени, но умишлено са запазени хоризонталните линии и детайлите от видим бетон. Самият видим бетон е изчистен от боята, нанасяна върху него през годините, и е рехабилитиран.


Снимка: Marcel van der Burg

Как да (не) опазваме модернизма в България

Този въпрос е още по-деликатен у нас, където модерната архитектура на следвоенна България е всъщност социалистическата архитектурата на Народна Република България. Съответно тя е сериозно политически натоварена, масово не се разбира и поголовно не се цени. В резултат почти всички ремонти на сгради и пространства от периода завършват неприятно. А такива като нас се молят пари по-скоро да няма и да не стигат, за да може ремонтите да са малки, незначителни и козметични. И някакси да се отложат за по-добри времена, когато ще започнат да се ценят и пространствата, и естетиката на соц модернизма у нас.


Ремонтът на зала София в Борисовата градина е пример как не се реконструира следвоенна архитектура


Същото важи за ремонта на Централна гара


И за всички намеси в сигурно най-иконичната училищна сграда в София: 122 ОУ в Лозенец

Затова искрено се надяваме, че ремонтът на НДК ще завърши щастливо за сградата и българската архитектура въобще. И не ни се мисли какво се случва в Дом 2 на резиденция Бояна, където достъпът е контролиран, а какво да се унищожи има много.

3 коментара

Категории