Категория: Алпите

Супермаркетен туризъм

от Христо Говедаров, 7.08.2009 | 2 коментара

Никога не ми е хрумвало, че мога да обикалям супермаркети като архитектурни забележителности. Рядко помня сградите им — те се различават само по цвета на веригата.

Скоро в стар брой на сп. Detail попаднах на странен супермаркет — не жълт, зелен или син, а с много стъкло и метална мрежа по фасадите. Къде? В Тирол, любимо място от миналата година.

Кратко проучване в нета показа, че повечето супермаркети от същата верига MPREIS са страхотни сгради. Всяка е проектирана от различен архитект и е съобразена със спецификата на мястото. Печелили са куп архитектурни награди и са представяли Австрия на Биеналето във Венеция през 2004.

А най-хубавото е, че са в съседни градове. На шега опитах да направя маршрут в Google Maps и взе, че се получи много добре.

И така, туристическо-архитектурна обиколка по супермаркети. Ако не те интересуват сградите, можеш да сравняваш цени, колко прясна им е шунката и колко вида бира продават.


Мюнхен е най-близкият голям град. Пътят до първия супермаркет от маршрура е около час, а целия маршрут отнема близо 7 часа, без времето за разглеждане. Възможно е да се пътува и от Виена — с кола е по-дълго, но пък дотам летят low-cost авиокомпании.


MPREIS Niederndorf. Дървените колони не са просто дизайн. Те оптимизират проникването на слънчева светлина и така намаляват нуждата от електричество.


MPREIS Brixlegg. Дървените обшивки по сградтите на MPREIS са резултат от позиция на компанията е да се използват предимно естетвени материали — камък и дърво.


MPREIS Achenkirch


MPREIS Wattens. Проектирана е от Доменик Перо —същият, който спечели конкурса за 4-ти километър в София. А ако на този етап от пътуването вече сме се уморили от архитектура, във Wattens има и музей на кристалите Swarowski.


MPREIS Innsbruck. Такъв таван може да се види по-скоро в бар, отколкото в супермаркет. Интересен подход.


MPREIS Zirl. Още една сграда на Перо. От MPREIS предпочитат да работят с местни архитекти, но когато разбрали, че Перо ще прекара няколко години в Инсбрук, за да строи тамошното кметство, веднага го поканили.


MPREIS Telfs


MPREIS Wenns


MPREIS Weissenbach


MPREIS Tannheim

Заслужава си да се иде и до MPREIS Matrei in Osttirol. Малко е встрани от маршрута, но по пътя сигурно ще има и нещо друго интересно.


Малкото отклонение от пътя ще си струва усилието.


MPREIS Matrei in Osttirol

Добра реклама направихме на MPREIS. Ако някоя туристическа агенция иска да ползва този маршрут, може да се разбере с веригата да й плаща за реклама. Ние подаряваме маршрута.

А дали ще го пробваме? Очертава се да остане в плановете за догодина. Но ако някой го осъществи преди нас, чакаме снимки и полезна информация.

2 коментара

Ваканция: Zermatt — Банско в Алпите

от Анета Василева, 5.08.2008 | 3 коментара

Zermatt и Матерхорн

Тръгнахме към малкото градче Zermatt в кантона Valais с нагласата, че е популярна туристическа дестинация в Швейцария. С всичките хубави и лоши страни на това.

Аз лично предполагах, че ще видя нещо като Копривщица в Алпите. Очаквания за зашеметяваща съвременна архитектура нямах и ми беше много спокойно. Още повече, че районът на Zermatt е обявен за зона без автомобили — да не би замърсяване на въздуха да помрачи класическата панорама към връх Матерхорн.

Оказа се обаче, че всеки туристически курорт е красив по своему, но в недостатъците всички си приличат.

Тревата е зелена, но я поливат; гледката е красива, но пък има строежи; традиционната архитектура е запазена, но пред къщите има сергии с китайски стоки.

Швейцарска дървена къща с цветя
Пълна почивка — туризъм, дървени къщички, мушката по прозорците и вурстове

Кран на фона на Матерхорн
Кран. Развали ми идеалната снимка-картичка Връх Матерхорн в хубав летен ден с малко пухкаво облаче встрани

Разпродажби в Zermatt
Намаления по главната и китайски тениски.

Zermatt -- главната улица
Главният площад. В Zermatt лятото е слаб сезон (въпреки летните ски писти и пешеходния туризъм). Ето защо реконструкциите и новото строителство кипят с пълна сила.

***

До Zermatt се стига най-лесно с влак – през Brig и Visp от Милано, Женева и Цюрих. Природата е чудесна.

3 коментара

Южен Тирол през май 2

от Жана Стоилова, 15.05.2008 | Коментирай

Паркингът на Maso Corto
В дъното на долината Val Senales/Schnalstal се намира зимния курорт Мaso Corto/Kurzas. На 4-ти май, всички паркинги бяха пълни, а съоръженията работеха. Лифтовете те качват на гледчера Schnalstal, където се карат ски целогодишно.

Хотел в Maso Corto
Противно на очакванията ни имаше само 3 вехти хотела. Този факт ме наведе на тежки мисли за рентабилността на повечето зимни курорти в BG, които закриват сезона в края на март.

Val Senales
А за това че по-ниската част на долината е зелена и красива, мисля че няма нужда да споменавам.

Val d'Ultimo
Във Val d’ultimo/Ultental всички селища са с имена на светци. Предполагам, има сериозно основание, защото според мен това е най-красивата долина в района.

Църквата и входът на гробището в St. Gertraud

Входът на гробището
В St. Gertraud (на края на пътя) ни изненада дизайнерското разширение на гробището, отличен пример за съжителство на традиционна и съвременна архитектура.

Коментирай

Южен Тирол през май

от Жана Стоилова, 12.05.2008 | Коментирай

По случай дългите априлско-майски празници с Христо пътувахме из Южен Тирол (автономна провинция в Северна Италия).

Защо там? Ами защото обичаме планини и палми, а там има много и от двете.

Дълго се чудихме как да подредим всичките си снимки и впечатления и решихме да е в хронологически ред. Така че:

Merano/Meran и Dorf Tirol

Мерано
Хотелът ни е в Мерано, а това е гледката от терасата.

Dorf Tirol
В Dorf Tirol има повече семейни хотели, отколкото жилищни сгради. Беше събота и неможехме да се разминем от австрийски туристи.

Цъфнали ябълки в Dorf Tirol
В района гледат предимно ябълки – виждала съм от тях дори на софийския пазар.

Kабинков лифт Hochmuth
Кабинков лифт те качва от 650 на 1400м надморска височина. Толкова е стръмно, че усещането е подобно на това в самолет.

Ресторант на 1400м
Hochmuth – една от многобройните Gasthaüser, накацали по алпийските склонове. Сервират шпек с бира и ябълков пай с прясно издоено овче мляко.

Лозе
Лозе

Замък край Dorf Tirol
Замъка на Dorf Tirol, който работи като музей.

Това за начало. Съвсем скоро ще разкажем повече за пътуването и ще качим още снимки в нашия Flickr.

Коментирай

В алпийски стил

от Христо Говедаров, 3.07.2007 | 5 коментара

Докато пътувах по добре организираните алпийски пътища, забелязах няколко неща:

В Aлпите няма големи туристически центрове. Планинските курорти са малки, много на брой и за хора с различни финансови възможности — от аристократични вили до къмпинги. Това първо.

Повечето от къщите са в традиционен „алпийски” стил, но във всяко село има поне по една съвременна сграда, достойна за списание DETAIL. Това второ.

Нетипична...... и типична сграда в Сейнт Мориц

Новостроящи се сгради

ДетайлДетайл

На запад караваните, моторите и ретро автомобилите са на почит. Това трето.

Моторите по алпийските пътища...

... и ретро автомобили

Допълнение (9.07): Още снимки от Сейнт Мориц.

5 коментара
Начало

Категории