Ново градско гето

от Анета Василева, 28.07.2008 | 9 коментара

Интересна статия в TheAtlantic.com, в която щатският професор по градоустройство Christopher B. Leinberger предрича края на луксозните предградия и превръщането им в новите долнопробни квартали на големите градове.

Високите цени на петрола и жилищната криза принуждават все повече американци да се връщат обратно в центъра.

Така цели квартали без редовен обществен транспорт и далеч от административното ядро на града западат и цените на недвижимите имоти там се сриват.

Особено застрашени са новоизградени комплекси от еднофамилни къщи, закупени предимно с ипотека.

Луксозен комплекс от затворен тип край София
Новостроящ се жилищен комплекс край София

Сега си представете как обитателите на Коньовица и Факултето започват да заселват Симеоново и Драгалевци.

Новостроящ се жилищен комплекс край София
Луксозен комплекс до Симеоново

Комплексите от затворен тип в подножието на Витоша се превръщат в шарени, неконтролируеми поселища тип Филиповци. Оградите са съборени, на прозорците висят черги, а на полянките пред къщите се търкалят боклуци и тичат босоноги деца.

Захарна фабрика фасада

А Захарна фабрика е превърната в луксозен комплекс от лофтове, ресторанти и галерии.

Коментари

 1. И.Е. Станков (28 юли)

  В България истински предградия от американски тип съвсем не съществуват. Явно чак сега леека-полека стават модерни. Българите искат да живеят принципно на центъра, което е и логично, още повече, че нашите центрове не са свърталище на най-големите отрепки и бездомици, или поне не-повече от останалите квартали.
  Така че паралели между България и Америка не може да има изобщо в тази насока.
  Иначе утопичните картини са забавни.

 2. wakeop (28 юли)

  Доста по-вероятна ми се струва възможността голяма част от хората да започнат да работят дистанционно, а тези, чиято професия не позволява, просто да си търсят работа в близост до дома си.

  Няма голям смисъл да живееш в центъра, ако фирмата, в която работиш измества офиса си в покрайнините на града, заради по-ниските цени и по-големите размери на парцелите.
  Няма голям смисъл и ако всеки в семейството пътува в различна посока.

  Добра идея ми се струва в кварталите да има офисни центрове, в които фирмите могат да наемат работни места или помещения за служителите си, живеещи в близост.

  Уж живеем във века на комуникациите, а се оказва, че не можем да вършим работа, без да се придвижваме всекидневно на големи разстояния... глупава работа :)

 3. R (29 юли)

  Това което се случва във Щатите следва някаква логика.
  Случващото се в София е далече от всякаква градоустройствена мисъл и урбанистична логика. А гаврата с ОГП-то което n-на брой хора си пребоядисват в зависимост от стимулацията ... просто нямам думи.
  София от край време си е гаден град за живеене, а положенито става все по непоносимо! Но проклето стадо сме ние Българите, мърморим си под носа и си търпим. Докога ???

 4. S (29 юли)

  Напълно съм съгласна с wakeop. Нали сега живея в USA и наблюдавам с интерес....
  Тъй нареченият sprawl е в прекалено големи размери за да може градът да го изсмуче обратно в себе си и тъй като проблемът тук е силно комуникационен, забелязвам, че се подобрява градският транспорт, а новите попълнения в субурбанистичната структура са предимно от смесен функционален тип за да предразполагат ходене пеш и много възможности за социални контакти.
  А това за София е забавно, да, както го е представила Анета. Не мисля обаче, че няма логика в развитието(според R)... Проблемът е, че логиката е много проста: търсене-предлагане – и докато не се уравновесят двете поне до известна степен, ще има гаври с устройството на столицата и естетическите ни възприятия.
  Това с развитието са неща които трудно се управляват, да не кажа невъзможно. Пък и явно никой среброкос професор не е и сънувал че ще се случи с толкова главоломни темпове. Покрай София ще нацъфтят множество предградия и то не така паянтови като американските, ха ха ... Интересното тука е какво може да се направи за да се усвоят тия циреи за да живеем с тях по-лесно? Замисляли ли сте се някога?

 5. ii (29 юли)

  много ви е на сърце захарна фабрика, ей. искам едно ателиенце там като я направите;

 6. wakeop (29 юли)

  Абе то и аз съм си мечтала да живея в изоставена фабрика, обаче... ремонта и поддръжката на едно такова нещо искат адски много средства. А ако наоколо всичко е гадно и депресивно, каква полза, че си налял една камара пари в твоя си затвор.

  Иначе наистина звучи забавно, но жителите на Факултето няма да се изселят сами извън града – техният поминък е сред навалицата.

 7. мартин (29 юли)

  Много хубава тема. Това че замират американските предградия е сигурно вярно, ама Симеоново и Драгалевци са прекалено близо до центъра за да се сравняват с тях. А контрола върху циганите е съвсем друг въпрос, ако ние не ги контролираме ще ни се качат на главата, така и така тях не ги интересуват цените на имотите защото просто не плащат за тях. Според мен ще става все по-актуално качеството на средата и възможността за дистанционна работа, а за комуникацията сигурно ще се намери решение рано или късно. Качество на средата определено не се прави с шарения както споменахте
  http://www.martinangelov.com/?p=7

 8. Handjiiski (19 ноември)

  Града мисля, трябва да се възприема повече, като място за културни и социални контакти, а работата като следствие от това и технологиите. От тук вече идва смисъла в това да влагаш в лофт, става въпрос за статут и създаване и укрепване на нещо като общност, иначе не знам кой къде и какво би си правил, мисля никой не те спира освен ако не ти се обръща внимание. Но не забравяйте че циганите нито можете да ги спрете да се множат, нито да ги дискриминирате, в момента те са по-силен фактор, защото са общност и си слагат по-малко ограничения. Ако аз бях се сетил първи за Захарна фабрика със сигурност това не би ми дало никакво предимство, т.е. аз нямам право на инициатива освен ако не съм корумпиран или не крада. Никога никой няма да ми каже моето момче това дето си решил да правиш е много хубаво, но трябва да направиш първо нещо което ще ти обясня. Всъщност не никой, но точно това е общност, това е дълга тема и кой знае защо толкова бавен процес.

 9. Niki (25 януари)

  hei, az jiveq v boqna, q po spokoino… :)

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории