Наследството на строителния бум

от Жана Стоилова, 23.07.2009 | 20 коментара

Пътят е тесен, стръмен и разбит. Правили са го военните преди 25 години, когато на върха е имало поделение. Гората свършва. Очакваме да видим поляната с нацъфтяло Мечо ухо, а виждаме внушителен брой бетонни постаменти.


Тази година на поляната са цъфнали бетонни основи за сглобяеми къщи вместо Мечо ухо

Не можете да сбъркате ваканционна сграда, проектирана в бума — голяма, в малък парцел. Или ваканционно селище от бума — много къщи на 2 метра една от друга. В района на Пампорово има много такива, построени и сега празни.

Сметка без кръчмар

Това неосъществено селище се намира на близо 1900 м.н.в. на южен склон с гледка към Снежанка. Постоянни ток и вода няма, пътят е лош, но пък наблизо има лифт — ако работи, за 20 минути сте в Чепеларе. Но не знам някой да ходи на почивка с лифт.

Ако бяха построени, къщите щяха да са толкова близо една до друга, че слънце и Снежанка щяха да виждат само тези на първия ред. Такава необмислена инвестиция едва ли щеше да има успех, дори в бума.


Ако бяха построени, къщите щяха да са ужасно близо една до друга


А гледката към Снежанка щеше да е само невярно изречение от рекламата на селището

Какво да правим с бетонните постаменти?

Хубаво е, че селището не е построено. Но и поляната я няма.

Сега по бетонните основи за сглобяеми къщи може да се правят чудесни слънчеви бани. Или да се провежда някое събитие — събор на близкото село или джаз фестивал (вместо на Перелик). Или нещо друго с “еко” в името — нали е модерно.

Така няма да цапаме нови поляни, а бетонните постаменти от бума ще свършат някаква работа и в кризата.

Вие за какво бихте ги ползвали?

Коментари

 1. пламен (23 юли)

  Отдалеч прилича на мемориала на жертвите на холокоста в Берлин...

  Паметник на строителния бум бих направил – с къщички за птици върху постаментите.

 2. Елена Даскалова (23 юли)

  ...но пък могат да бъдат и удобно място за лагеруване с палатки!за тези отрочета на цивилизования свят, които все пак предпочитат твърдата основа под краката си пред росната и осеяна с насекоми тревичка! :))

 3. Никола Малкочев (23 юли)

  Според мен тези основи биха могли да се използват като постамент за разполагането на някакви скулптури изразяващи точно същността на този “строителен бум” ,който според мен си е направо взрив. Но тези скулптури биха могли да представляват едно стадо с овце ,което много често може да бъде забелязано в този най-хубав край на България от който съм и аз ;-]]..

 4. Никола Малкочев (23 юли)

  Но за разлика от хората овцете могат да покажат много повече мисъл когато се втурнат да преследват някаква цел от колкото някои хора :-]]]]]....

 5. Creator (23 юли)

  Аз си го представям като площадка за рекетна установка която да стреля директно към “успешния бум в Пампорово”.Иначе ако още имаше бум къщите щяха да са разпродадени на зелено.

 6. Димитър Димитров (23 юли)

  Може да се направи огромна арт инсталация...Но надали някой би проявил интерес в България.Тази статия ми припомни за един огромен хотел над село Шипково в троянския балкан.Огромен, соц строеж с дължина 1 км!

 7. begemot (23 юли)

  като немате талант да измислите как се прави архитуктура върху такова, правете си блог-че с коментарчета за арт инсталации на пичковци :D

 8. mx (23 юли)

  Импровизирана астрономическа обсерватория с любителски телескопи... Тези равни основи са просто иделани за целта!

  (въпреки, че може да се поспори дали въобще им е там мястото... )
 9. mok (23 юли)

  Хахахахаха... begemot винги кърти с коментарите :D
  По темата – тия неща рядко стават за друго, освен за гледане. Всякакви събори, фестивали и тн на място като това са немислими, ще има синини по краката, счупени глави и натъртени задници. Освен това баирът е голям, сцена няма, трябва да се прави изкуствено, а ако ще се прави – какво пречи да се направи другаде (?). Картинката, обаче, става съвсем друга, ако това се гледа от отсрещния баир. Така като гледам – не е много далече ,нищо не пречи да се вгради хотел в него и да се озелени и остъкли отгоре (ето ви го екото). Има гледка към гората, има гледка и към паметника на строителния бум (който е абсолютно завършен в този си вид) – ето ви я експонацията. Какви статуи, какви хай-текове, какви събори ви гонят...

 10. oneyedummy (23 юли)

  ех, красота, красота и както е казал поета – и покрай красотата – миризма...ама на...то ако с озеленени покриви и остъкляване отгоре се правеше еко – сега всички щяхме да си косим тревата с алуминиеви щори и щеше да ни е яко колко много арт инсталации има наоколо – да...ама на...друго е положението – пък докато се чудите каква глупост да измислите що не вземе един хване чук, пък други кирка и да го съборите тоз прословут паметник на бума от който всички си купихме по нещо и да върнете полянката на природата ‘щото оцапани поляни вече има доста

 11. Боян Манчев (23 юли)

  напълно в смисъла на коментарите на Никола Малкочев, Димитър Димитров и mx ми изглежда много удачно да бъдат изграждани на територията на цялата страна архитектурни паркове като този в Пекин. така там ще могат да се планират артистичните импулси на някои архитекти, като архитектурната среда на градовете бъде пощадена от безсмислени, уж импровизирани Напъни, често пълни с всеобхватна безфкусица. в тези паркове обаче вместо предимно деца биха могли да намират мястото си и любознателните българи (защитавайки идеята на mx). подобно нещо би било за България прекалено дългосрочен план впредвид икономическото й състояние, но би лишило градовете от накъдрени и глуповати идеи, понеже това ще са местата за “руси къдри” и на тях биха могли да проектират само заслужилите си с определена компетентност, артистичност. тези места биха били чудесно място за отдих, съчетаващи в територията си и принципите на ландшафтната архитектура. по този начин ще има непосредствено до всяко населено място един такъв парк, а градската архитектура би си починала от гладни за слава импулси. за целта разбира се обаче трябва по-настойчиво отстояване на възникналите малко по-нови позиции отстрана на съответната община (предлагам новите проекти да имат повече ограничения преди всичко засягащи архитектурния им образ, за да СПРЕ РАЗПРОСТРАНЯВАНЕТО НА ТАЗИ БУРНА СЕЛЯНИЯ) И ОТСТРАНА НА АРХИТЕКТИТЕ, КОИТО ЗА 1000ЛВ СЕ УНИЖАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ПРОСЯЦИ. Е САМИ РАЗБИРАТЕ ЗА КОЛКО БЪДНО ВРЕМЕ ГОВОРЯ, НАЛИ?!! скоро време няма особено голям шанс да се случи тази химера заради многото глупост, разпространена ПРЕДИМНО в България. НАДЯВАМ СЕ ПОНЕ НЯКОЕ ПОКОЛЕНИЕ ДА ГО ДОЖИВЕЕ ТОВА.

  П.С.: УСПЕХ С ДАНТЕЛКИТЕ!!.........ВЕЛИК Е НАШИЯТ ВОЙНИК!
 12. Нели (23 юли)

  Идеята с палатките не е толкова лоша. Колкото и да обичам палаткуването по диви места, не харесвам склонноста на туфите трева и корените да дълбаят дупки в гърба ми през шалтето. Но първо трябва някакво хитро решение за закрепяне на колчетата, второ не намирам че голият бетон е особено приятен за спане. Може би могат да се сложат дървени скари или нещо от този сорт.Също може да се предвидят места за огън, няколко пейки, да се направи една чешмичка и тн. Със сигурност няма да е кой знае какво иновативно или дизайнерско решение, но ще се ползва.

 13. Градинко (23 юли)

  За публични екзекуции на строителни предприемачи и (главни) архитекти.

 14. valkoto (23 юли)

  Идеално е за много неща, някои от които вече споделени:

  - сбирки – било то народни събори, музикални събори, фирмени събития, пикници или др. – може и без сцена :) – астрономически наблюдения – планинско плажуване – планинско кино – място за някакви експозиции и изложения

  Според мен всички са осъществими и дори може да се редуват. Всички са яки, защото са свързани с нещо правено другаде и друг път, но по нов и интересен начин. За всяко едно ще е необходимо НЕЩО или НЕЩА към терена, за да върши конкретната работа, но при всички случаи ще е използваем за разлика от сега.

  А за такива като begemot може да го ползваме и за поляна с еко тоалетни с планински екстри дано поне там да е щастлив милия.

 15. Creator (24 юли)

  Valko ме подсети – прекрасен селски събор става там :) – кебапчета борби за агне ,офицерски палатки за покритие и оркестър :)

 16. Lupa (24 юли)

  За гигантски кошери с пчели мутанти.

 17. цветомир (25 юли)

  виза: за игра на шахмат по наклонен терен
  препоръка: ако не стигат полетата, да се доизлеят нови, спазвайки принципите и законите на шаха и на мата.
  изскване: играчите да се редуват нагоре-надолу/ черни-бели, за да има равновесие в природата и спорта!
  успех! ;)

 18. nadia geshkova (30 юли)

  ... за детски увеселителен парк
  ...или детско селище, където отстоянията имат шанс да са по-нормални,
  ...или селище за кучешки колибки,
  ...или пък какво ще кажете за луксозни индивидуални овчи вилички от плет и кал,
  но идеята за масово екзекуционно най- ми харесва

 19. АБВ (29 юни)

  Това не са основи за къщи, а основи за ракетни установки, изградени преди 1989 година от военните. Целта им е да се използват при евентуална война с Турция или Гърция.

 20. Калоян Пламенов (22 юли)

  Много интересна и полезна информация.Мерси.

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории