Храбрият кранист. Дубай, 2008

от Анета Василева, 8.12.2008 | 11 коментара

Наскоро попаднах на статия в The Daily Telegraph за дубайския строителен оптимизъм в лицето на световната финансова криза.

По-интересна обаче беше въвеждащата история за индиеца Babu Sassi, който не е слизал от крана си една година. Кранистът работи на строежа на най-високата сграда в света Burj Dubai (в момента е висока 688 метра от 819 планирани).

Burj Dubaj, май 2008
Тук работи кранистът. Burj Dubai, май 2008 г. Photo: Imre Solt

Та тъй като му отнемало твърде дълго време да слиза и да се качва обратно до работното си място всеки ден, храбрият млад мъж от Керала (както го описват в статията) живеел от година в крана си, там горе, на стотици метри над земята.

Кранистът бил станал култова фигура сред армията строителни работници в Дубай. Някои твърдели, че надницата му била 5 300 британски лири на месец (при средна за строител в Дубай от 140). Други, че сигурно много разбира от кранове, а трети, че е луд.

Във всички случаи подобни невероятни строителни легенди действат ободрително в момента. Напомнят за времената отпреди половин година, когато петролът беше не 40, а 140 долара за барел. И Дубай беше най-голямото строително чудо, а не най-опасната икономическа бомба с часовников механизъм в света (отново по The Daily Telegraph).

Тогава в България се носеха легенди за строителни работници във Варна, които спели по 20 души на един таван. За технически ръководители на хотели в Боровец, които живеели в китайски ресторант. За турски гастарбайтери от Родопите по строежите в София, които работели по 24 дни без прекъсване, за да съберат почивните дни наедно и да отидат да си видят семействата.

Все спомени за сладките времена на инвестиционен строителен бум и fast food архитектура.

Коментари

 1. Creator ( 8 декември)

  Досега не се бях замислял колко много си приличат “стройтелните чудеса” в Дубай и БГ .Разликата е в мащаба – иначе общото между двете е безмислени и необуздани “сапунени мехури”.Както са казали хората “От по-високо се пада по-лошо”.Като гледам какъв проблем е при нас ,незнам какво ще е при тях.Има и още една обща черта освен неразумното инвестиране – отричане на проблема докато стане катастрофа.

 2. Димитър ( 8 декември)

  В Русия е същото, гигантизмът е в невиждани мащаби, петродоларите се лееха неограничено, беше пълно с гастарбайтери от Средна Азия. Докато петролът не падна под 60 долара...

 3. Chris ( 8 декември)

  Аналогии с БГ действителността според мен не могат да се правят.....

 4. Creator ( 8 декември)

  Защо смяташ ,че не могат да се правят аналогии.И двата случея са пример на сблъсък на тоталитарни общества/макар и по различен начин-едните от политика ,другите от релига+география/ с икономиката и “консумеризма” на запада.

 5. Mok ( 8 декември)

  Да, наиситина е повърхностно да кажеш “абе.. да – мащабът е различен, но иначе си приличат 1:1”. Второ, Русия и Саудитска Арабия също нямат нищо общо.
  Обяснявам веднага: в Дубай е различно положението защото: няма данъци най-общо казано, бензинът е почти безплатен, токът също. Криза няма, защото петролните милярдери не тупват за 1 година “затруднено световно положение”. Даже напротив, по време на криза големите проекти печелят, защото работници под път и над път, всеки работи за $5 на ден (както показа голямата криза в САЩ в средата на миналия век, когато се строяха небостъргачи точно при такива, че и при по-тежки условия). Освен това, на тези хора, които инвестират им е пределно ясно, че петролът рано или късно ще свърши. Каква е най-добрата стратегия да продължиш да правиш пари, след като ресурсът ти е на изчерпване?- Инвестираш в друго (в случая – туризъм, във всичките му форми). И в един момент, в който се изчерпят ресурсите, Дубай ще е най-модерният офис, жилищен, рекреационен и туристически град в света. Е по-добра инвестиция от това – здраве му кажи.
  А Русия е съвсем друг случай и това е предмет на друга дискусия (доста обширна).
  Бомба с часовников механизъм? – Може би да, но планът е след като се задейства да завалят пари.

 6. D ( 9 декември)

  Кранът се явява някаква нова възможност за един вид паразитна архитектура.

  Представете си само някакви роботи които лазят по сградите а хората в тях имат условия за живот...

 7. Апостoл Апостoлoв ( 9 декември)

  Е, този човек заслужава да му свалиш шапка.

 8. Creator ( 9 декември)

  Като му я свалиш на дали ще я види от толкова високо :)

 9. Biliana (13 декември)

  Невероятен материал....
  Но все пак, нека направим справка за това колко, всъщност, поучава кранист в Дубай.

 10. Martinez ( 7 февруари)

  Тия още малко ако качат етажите на новите сгради ще трябва с кислородни маски да излизаш на терасите, ако има такива...

  Някой ден такава сграда може да свърши по следния начин: “Пилотът на самолета заспал и се блъснал в 647-мия етаж на Бурж Ал Хабиб Муамар...

 11. Цецо ( 9 март)

  Как издържа цяла година тоз човек без секс вече...луда работа

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории