Евро барбекю

от Жана Стоилова, 8.10.2009 | 8 коментара

Оставяме колите на края на асфалтовия път и продължаваме по не лош черен. Времето е топло, гората есенна, а границата с Гърция минава по отсрещния хребет.

Хората от близкото село гордо ни упътват по екопътека, изградена по програма на ЕС.

Скоро забелязваме табела за барбекю на 1 км и продължаваме с нови сили. Табелите са на всеки 100 м, чак е досадно. По програмата на ЕС, мислим си, с толкова табели няма какво да е друго.

Частното барбекю

Стигаме до ниска ограда, зад нея прясно окосена ливада, спретнат навес с камина, тикли на покрива и дори импровизирана водна площ. Има още няколко постройки, дървена къща със сламен покрив и живописно мостче. Стана ни интересно да разгледаме.

Чак сега забелязваме отвързания питбул, който ни гледа изпитателно от другата страна на оградата.

Оказва се, че барбекюто е частно и ЕС няма нищо общо с него. Отказваме се да влезем.


Частното барбекю е живописно като възрожденско село. Оградата е ниска, но пази питбул.


Покрив с тикли, дървена обшивка и цветя – това се очаква в Родопите. Водната площ е малко прекалена, но старанието е похвално.

Европейското барбекю

Около 15 минути по-нататък по пътя все пак стигаме до барбекю, построено по програма на ЕС.

Беседката е неудобна и на най-ветровитото място, в чешмата няма вода, наоколо се търкалят пластмасови бутилки от бира. Огнището няма нормален комин и пушека отива право в лицето на приготвящия скарата.

Най-впечатляваща е тоалетната – с плочки, мивка, клекало, кош (непочистен) и текстилна кърпа за ръце. И всичко това, точно до пътя, срещу чешмата и с гледка.


В чешмата вода няма, но има табелка, че е по европейска програма.


Барбекюто е високо максимум 1.90 м. Не пуши нагоре, а в лицето на майстора на скара, който трябва да застане с гръб към гледката.


Тоалетната е първото, което се забелязва при наближаване на барбекюто.

Има едни пари, дайте да направим нещо

В последните години на този принцип се осъществяват всички проекти по програми на ЕС. Резултатът е непрофесионален, нефункционален и всъщност безполезен.

Сравнението с частното барбекю от по-горе говори достатъчно. То е многократно по-смислено от „европейското” (макар и доста посредствено само за себе си).

Не е достатъчно нещо да се построи, по-важно е то да върши работа и да изглежда добре. Защото архитектурата на обществените места би трябвало да възпитава добър обществен вкус. Иначе по-добре нищо да не се прави.

Коментари

 1. valkoto ( 8 октомври)

  Съгласна съм с извода от поста. Но не мога да разбера защо частното барбекю е определено като “посредствно”?

 2. Маринела ( 8 октомври)

  Частно или не не знам, но на това барбекю си правихме събиране и беше страхотно. Бяхме поръчали на местни хора да го организрат. Питбул или други пазачи нямаше. От местните знам че на това място често се организират разни неща че и сватба имало.

  Мястото е близо до село Арда

 3. Boby Dimitrov ( 8 октомври)

  От много време искам да ви питам – защо като ходите някъде, винаги пишете завоалирано, с недомлъвки и едно такова мистериозно-засрамено къде всъщност се разива фабулата? ЗАЩО?

  Без значение дали става дума за къщи, огради, гледки, барбекюта – фърляйте снимките по Google Maps и ша ви олекне, е га ти...

 4. pavel yanchev ( 8 октомври)

  Да, истина е, че архитектурата на обществените места трябва да възпитава вкус. Трябва да възпитава и строителна грамотност, желание за устойчиво строителство с екологични материали, реабилитиране на стари сгради и запуснати градски зони... А метрото мисля, че е най-добрия пример от скоро за това как нищо от тези неща не се изпълнява. Даже всички са много доволни “че за нашите стандарти и това е супер”. Качеството, както и чистотата, не е лукс, скоро каза един приятел...

 5. mok ( 8 октомври)

  “Има едни пари, дайте да направим нещо” :D хахаха по-скоро “..дайте да направим едно голямо НИЩО. Така хем ще останат пари, хем ще има нещо, което да ни спаси от съд”..

 6. rover (18 октомври)

  Ха, май и аз съм бил на това барбекю – близо до село Арда – преди 1 година май беше, но мисля че го разпознавам. Много приятно местенце, нещата бяха организирани много добре – приятни хора, както се казва :) Цените бяха съвсем нормални и цялата компания остана много доволна. Чесно казано, на никой не му е хрумвало че това или част от него може да е правена с Европейски пари. Ако наоколо има нещо, което е правено с тях, очевидно не е толкова популярно...

 7. Wed (20 октомври)

  “В чешмата вода няма”, а вие казвате, че “водната площ е... прекалена” :):) Това за майтапче.

  Иначе... Смятам, че на всички мислещи хора е ясно защо има прекален брой табелки до едно, в случая, европейско нищо- за да ни упътят погрешно, къде са откраднатите пари.

 8. алексей илиянов димитров ( 6 ноември)

  МНОГО МИ ХАРЕСА ТОАЛЕТНАТА И ЩЕ СИ НАПРАВЯ ТАКАВА

Коментирай

 1. То е за защита от спам и ако го виждаш, нещо не е наред с браузъра ти

Категории