Детските архитектурни работилници

Номинация за Нормалност на годината, 2019

Детски архитектурни работилници “Къщи на стръмен терен”, “Направи си град”, “Баухаус”, “10 архитектурни загадки за деца – Капана и Джумаята, Пловдив”, “10 архитектурни загадки за деца – Баухаус, Пловдив”. Всички снимки са от Facebook страница “Детска архитектурна работилница”

През 2019 детските архитектурни работилници бяха навсякъде. Учиха как чрез сгъване и срязване на един единствен лист хартия могат да се получат красиви форми като в подготвителния курс на Баухаус, правиха “Град на децата” на 1 юни в Пловдив, конструираха макети от дърво като Кенго Кума, създаваха страховити къщи за Хелоуин, модели на катедралата Нотр Дам малко след пожара, триизмерни композиции, вдъхновени от книгите за Хари Потър, къщи на вода, къщи на стръмен терен, цели нови градове. Изобщо по тяхната програма можеха да се проследят най-важните архитектурни събития в България и по света, само че преведени за деца.

Всички те бяха организирани от сдружение “Детска архитектурна работилница”, които от години работят на тема “Архитектурата и децата” и се опитват по достъпен начин да учат съвременните деца на пространствено мислене и базисни композиционни умения. По аналогичен начин визуални и артистични умения у децата се опитват да развиват в Музейко с работилници по керамика и строителство, Националната галерия с техните детски образователни турове в домове на художници и из актуални изложби, Софийска градска художествена галерия с ателиетата по рисуване, както и почти всеки по-нахакан фестивал или културно събитие.

Тези усилия са повече от достойни за похвала. Тъжното е, че всички те всъщност се опитват да компенсират кънтящи липси в стандартното образование на българските деца, където визуалното е сведено до кръгла нула. После защо живеем в такава среда.

Гласуване на публиката
312 гласа (14.25%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010