Серия сувенири Takeaway Plovdiv / Пловдив за вкъщи

Номинация за Нормалност на годината, 2019

Снимки: lina krivoshieva, Таке Away Souvenir

Серията сувенири “Пловдив за вкъщи”/ Тake Away Plovdiv е проект на “Студио Комплект”, създаден по повод титлата на града Европейска столица на културата 2019. По принцип българските сувенири рядко надхвърлят клеясалата Балкантурист естетика, но този проект вкарва доза необходима дизайнерска нормалност. Как? Като развива няколко типично “пловдивски” теми, дадени на съвременни български дизайнери и визуални артисти, които им добавят смислена интерпретация и така ги спасяват от клишета.

Имаме примерно “Калдъръм” – чанта и калъфка за възглавница в едно на “Артелие” и Николета Носовска, силуета на Пловдив върху порцелановата чаша “Панорама” на tochka & tochka, магнит “Тепета” на Пенка Станчева и Розалина Буркова, ключодържател “Локация Старата къща” на бижутерката Нева Балникова, тефтери “Капана” на Теодор Георгиев и захарни близалки “Альоша” на Мисирков/ Богданов.

Именно около близалките с паметника Альоша се разрази необяснимо бурен скандал. Наричаха ги “гавра с Пловдив”, пловдивската организация на ВМРО поиска оставката на артистичния директор на фондация “Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева едновременно заради близалките и спонсорирането на “гей проекти” (друг проект, този път на фондация “Глас”), в социалните мрежи кипна възмущение, появиха се колажи “А дилдо кога?”. Изобщо настана целокупно недоумение какво ще остане за Пловдив и културата след като изближем паметника, който освен това е срамно доказателство за социалистическата верноподаност към „Големия брат“ СССР.

Като цяло смешна история, която показа, че още се потим за близкото минало, а освен това сме трагично неспособни да се смеем и преоткриваме собствената си история или пък да си играем с нея.

Гласуване на публиката
73 гласа (3.33%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010