Destructive Creation във Факултета

Номинация за Нормалност на годината, 2019

Снимките са предоставени от Destructive Creation

Малко преди Коледа хората зад най-известното произведение на публичното изкуство у нас (за последното десетилетие) извадиха една социална акция – “Топли хора”, с която удариха едновременно мръсния въздух в София, сегрегацията на малцинствата и липсата на ефективни управленски действия по куп въпроси. “Сериалът” се развива в ромския квартал Факултета, където хората живеят накуп, а от всяка барака стърчи комин на печка, в която горят стари гуми, дрехи, кабели, пластмаса и какво ли още не. Destructive Creation събрали няколко стари чугунени радиатора, купили един котел с водна риза от OLX, инсталирали го в кафенето на махалата и го свързали с осем радиатора, сложени в осем различни помещения. Така вместо осем печки вече гори една, пожелателно на дървени пелети. Всичко това – качено в Youtube на фона на бодра чалга.

От няколко години Destructive Creation се опитват да ни убедят, че “София е супер яка”, а ние често сме мърди. “Топли хора” е супер яко включване, което показва как винаги е по-добре да действаш, отколкото да мрънкаш.

Гласуване на публиката
257 гласа (11.74%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010