Закон ограничава височините на застрояване в София

Номинация за Нормалност на годината, 2018

Здравко Здравков, главен архитект на София. Снимка: Велко Ангелов

През пролетта на 2018 влязоха в сила измененията в Закона за устройство и застрояване на територията на Столична община (ЗУЗСО), част от които регламентират и височините на сградите в т.нар. “смесени многофункционални зони” (или СМФ) до 50 метра в центъра на София, 15 метра в зоните около южната дъга и 75 метра в останалите части на града с няколко зони-изключения. Тези промени бяха инициирани от софийския главен архитект Здравко Здравков и са резултат от опитите на администрацията да регулира новите софийски небостъргачи, които упорито се опитват да прецакат силуета на града през последните години. Припомняме, че “чистото” СМФ е зона, в която ограничения за кота корниз нямаше, строителните показатели бяха много високи и те бяха изключително апетитни за спекулативни строителни начинания. Именно в такива зони се строят в момента всички нови високи сгради в София и именно в такива зони се появиха най-скандалните проекти за небостъргачи като “Парадайс тауър” в Лозенец.

Гласуване на публиката
271 гласа (13.29%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010