Изложба “Структури на мисълта”, галерия “Структура”

Номинация за Нормалност на годината, 2018

 

Изложбата “Структури на мисълта” е проект за съвременно изкуство с куратор австриеца Валтер Зайдл, разработен специално за пространството на софийската галерия “Структура”. Той обаче намира място в тези архитектурни номинации не по принцип, а заради един колаж. Двама от участниците в изложбата бяха Сабине Битер и Хелмут Вебер с работата си “Справяне с историята”, в която конструираха гигантски силует на съборения през лятото на 2017 паметник “1300 години България” на една от празните стени в галерията. Той бе съставен от снимки и показваше историята на паметника от откриването му през загражденията до протестите и разрушаването му преди година и половина. Композицията започваше и завършваше с ръцете на скулптора Валентин Старчев. Междувременно Сабине Битер и Хелмут Вебер дадоха няколко интервюта, в които спокойно показаха как трябва да се говори за минало, история, архитектура и памет.

“Трябва да приемаме общественото пространство не като пространство, което винаги да бъде освобождавано от всякакви конфликти, а като едно пространство, в което демокрацията да може да живее и в което има място и за конфликтни обекти”, каза Сабине Битер в Култура.БГ по БНТ, когато я попитаха грешка ли е събарянето на паметника. На чужденците им е лесно, ще кажете.

Гласуване на публиката
60 гласа (2.94%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010