Добрите училищни ремонти

Номинация за Нормалност на годината, 2018
Награда на журитоНаграда на публиката

Център по природни науки и предприемачество, 1 ОУ “Н. Й. Вапцаров”, Берковица
Кабинети по японски език в 138 СУЗИЕ, София

“Интериорът възпитава”, твърдят младите архитекти от студио “Лусио” и работят за това възпитание на най-подходящите места – в училища и детски градини, опитвайки се да създадат креативни пространства, които не са просто един ремонт, не са дори качествен дизайнерски ремонт, а са провокиращ мисленето дизайнерски ремонт. Такъв е Центърът за природни науки и предприемачество в 1 ОУ “Н. Й. Вапцаров”, Берковица, който дава на децата люлки в коридорите, странни шкафове, добър графичен дизайн и удачен подбор на цветове и материали. Все неща, които да, възпитават много повече от елементарната PVC дограма и зле подбраните цветове и мебели в иначе масово ремонтираните български училища (за дизайна и шрифтовете в учебниците дори не ни се отваря дума).

По аналогичен начин възпитават във визуална и изобщо всякаква култура новите кабинети по японски език в 138 СУ в София, където, знаем, усилено се изучават източни езици. Кабинетите са проектирани от българо-японското студио YAMAZAKI+IVANOVA architects с деликатна намеса, естествени материали, много дърво и спокойна простота, характерни за японската култура, която искат да покажат на учениците. Пожелаваме си от такива училищни ремонти да не се отървем всяка година. Защото архитектурата възпитава, факт. От малки.

Архитекти:
Студио “Лусио” (1 ОУ “Н. Й. Вапцаров”, Берковица)
YAMAZAKI+IVANOVA architects (Кабинети по японски език в 138 СУЗИЕ, София)

Защо печели?
Защото се надяваме тези 2 училища да станат заразителен пример. А и архитектурата наистина трябва да възпитава. От малки.

Гласуване на публиката
1272 гласа (62.38%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010