Жилищна сграда “Здраве”, София

Номинация за Сграда на годината, 2019

Снимки: Диян Станчев, WhATA

“Аедес студио” са майстори на важните големи сгради, които се виждат отдалеч и прибутват българската архитектура напред, включително и към една силуетна нормалност. Новата им жилщна сграда на ул. “Здраве” е любопитен продукт на зрелия им, да го наречем, еклектичен период. Новата жилищна сграда на Аедес студио е на пръв поглед хаотична композиция от кутии, която обаче се вписва майсторски в 90-арския градоустройствен хаос около Майчин дом. За пръв път виждаме сграда, която показва (умишлено или случайно) контекстуална чувствителност към 90-те. тя е един късен, далеч по-декоративен наследник на кутиите на “Жаклин” – сградата на бул. “България”, с която “Аедес” се изстреляха към славата. Кутиите и тук са много, от най-различни материали, със специфични декорации, че даже и златисти мотиви.

Но зарежете кутиите. За пръв път виждаме сграда, която показва (умишлено или случайно) контекстуална чувствителност към едно от най-сбърканите десетилетия в новата българска архитектура. А това е категорично постижение, защото грешките на 90-те са факт, който не можем да пренебрегнем. В близък план жилищната част на новата сграда е успешно отделена от партерните офиси и медицински кабинети с начупена линия, която загатва за загубения мащаб на квартала преди вълната на строителния бум и очертава силуетите на съществуващите преди на това място къщи. Отдалеч – сградата е идеално дизайнерско допълнение към неолибералния хаос наоколо. Какъв по-добър символ на времената, в които живеем.

Архитекти: “Аедес студио”

Гласуване на публиката
205 гласа (11.76%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010