Реконструиран блок на ул. “Житница”, София

Номинация за Сграда на годината, 2019

В интересна държава живеем, в която от няколко години “повишаването на енергоефективността на сградите” се е превърнало от благословия в бич за качествената градска среда. Санира се бързо и некачествено, унищожават се детайли и дълготрайни материали, получаваме еднаква мазилкова архитектура, картинката ви е ясна. Разбира се, може и другояче, при това без да е скъпо.

От няколко месеца тази сграда на столичната ул. “Житница” събира погледите на всички, които са се засилили в посока Красна поляна. Бившето общежитие на столичния електротранспорт, строено през 60-те години на миналия век, стоя дълго време изоставено, като пуст 10-етажен скелет. През 2019 обаче сградата буквално светна след умела модернизация, която я раздели на нормални съвременни апартаменти от най-различен калибър, укрепи конструкцията й и санира фасадата в ярки, отлично подбрани цветове. Всичко в тази сграда е направено както трябва. Имаме баухаусовски нови балкони, свестни детайли на тъмносивата дограма (да, пак PVC, но, изненада, в тази държава продавали не само бяло PVC), осмислено място на климатиците, баланс на цветовете, разнообразни разпределения. Един очеваден пример как не всяка бюджетна реконструкция трябва да изглежда зле.

Архитекти: Студио "Скица"

Гласуване на публиката
416 гласа (23.87%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010