Kъща от геодезически куполи, с. Басарбово

Номинация за Сграда на годината, 2019
Награда на публиката

Снимки от къщата в с. Басарбово (първите три) и от процеса по изграждане на други геодезически куполи в България. Снимки: Георги Узунов и Gencho Genchev (Facebook)

През 1920-те Бъкминстър Фулър мечтаел за нов тип жилища – достъпни машини за живеене, които не струват повече от един кадилак, използват минимално количество енергия и могат да бъдат произвеждани масово и сглобявани бързо. Няколко десетилетия и два-три банкрута по-късно той достига до формула, която позволява да бъде конструиран геодезичен купол на произволен терен с всякакви подръчни материали – от парчета метал и дърво до пластмаса и стари дрехи. И така създава освен всичко друго и най-успешния хуманитарен дизайн проект в човешката история.

Строителството на сферични куполни къщи набира скорост и в България през последните години, носено от вълната “обратно към природата”. Първоначално е обект на инженерни експерименти и аматьорски ентусиазъм. Правят се оранжерии и павилиони и чак отскоро истински къщи за живеене. Като тази еднофамилна куполна къща в русенското село Басарбово, която вече изглежда като завършен архитектурно-инженерен продукт от 3 отделни купола с топла връзка между тях.

Има нещо постапокалиптично в сгради като тази. Но пък нормално е да номинираме постапокалиптични сгради в края на една от най-горещите години в човешката история.

Архитекти: Милен Мечкуев, собственика и група експериментатори

Гласуване на публиката
704 гласа (40.39%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010