WhATA AWARDS. Архитектурни награди

“Обезглавяването” на дърветата в българските градове

Категория: Градски бъг на годината

Снимки: WhATA; Юлия Лазарова , “Дневник”

Зелената система в един град трябва да се поддържа редовно и обмислено. Опасните дървета трябва да се премахват след експертна оценка, трябва да се залесява редовно и с подходящи видове, дърветата трябва да се обгрижват. Но през 2018 рязането и окастрянето на стари дървета и цялостното премахване на короните на възрастни растения придоби неприятни размери, успоредно с масовите ремонти на улици и булеварди в страната. Дърветата се режат до стъбло, короните се кастрят без идея за уличен силует и хармония, премахват се традиционни видове дървета и се заменят с декоративни, растат нетрайни хилави нови корони, а здравето на дърветата се уврежда трайно, казват специалистите.

Ние специалисти не сме, но едно е видно – улиците ни изглеждат зле през по-голяма част от времето, а това е категоричен градски бъг, показващ липса на визия и експертен потенциал за поддържане на зелената система в българските градове.

Гласуване на публиката
245 гласа (15.50%)

Обратно към всички номинации

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

WhATA AWARDS

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010