(Скандалите около) ремонта на улица “Граф Игнатиев” в София

Номинация за Градски бъг на годината, 2018
Награда на журитоНаграда на публиката

Снимки и колажи: Юлия Лазарова, Чавдар Гюзелев, Тони Патето, неизвестен автор.

Ако имаше дума на годината в тази класация, то за 2018 тя щеше да е “ремонт”. И не просто “ремонт”, а “Ремонтът” на софийския “Граф”. След като през май трамваите по улицата спряха и ремонтът започна, най-тясната и гъстозастроена част в центъра на София постепенно беше блокирана от строителни огради, а пешеходците минаваха по сложни променливи трасета. С началото на учебната година пешеходният трафик по стеснените пасарелки около “Графа” се сгъсти, напрежението растеше, а когато махнаха първите заграждения и се видяха първите резултати от ремонта, скандалът избухна с първична сила.

Ремонтът на “Граф Игнатиев” е бъг на много нива и последното, оказа се, е цветът на плочите пред църквата “Свети Седмочисленици”, който отпуши реакцията. Имахме:

  • Корупционни скандали за избор на изпълнител и качество на използваните материали;
  • Лоша организация на ремонта (не може да затвориш едновременно за месеци всички пешеходни пространства и градинки в центъра и да си мислиш, че ще ти се размине лесно);
  • Класически инженеринг и диктатура на строителя;
  • Дискредитиране на архитекта като роля и експертност (не без негово съдействие в случая).

В резултат ремонтът се превърна в социален експеримент, в който бушоните гърмят един след друг, властта паникьосано променя решенията си (с трамвайни разделители, без трамвайни разделители, с призматични гранитни трамвайни разделители, с кръгли трамвайни разделители) в зависимост от реакциите и ироничните колажи в социалните мрежи. Отдавна не ни се беше случвало заместник-кмет да подаде оставка заради съмнения в корупция, а гражданският натиск в крайна сметка ускори сериозно финалните фази на ремонта и за месец-два се свърши повече работа, отколкото за предишните шест, много детайли се поправиха и дори трамваите тръгнаха предколедно. Забележително.

Подозираме, че в крайна сметка всички ще харесат новия “Граф” – без тротоари, на едно ниво, като споделена улица с равномерна сива настилка, шарките на която ще избледнеят от мръсотията и всички ще спрат да ги забелязват. Което си е още един социален експеримент в развитие.

Защо печели?
Защото е бъг на много и най-различни нива, включително неархитектурни. И показа нещо ново, изострено до крайност - “властта” на социалните мрежи над властта.

Гласуване на публиката
626 гласа (39.60%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010