Ремонтите на централни зони, улици и площади в страната

Номинация за Градски бъг на годината, 2018

Площад “Бдинци”, Видин. Съществуващо положение и проект за ремонт. Снимки: CityBuild.bg, edinni.bg

Както казахме, думата на 2018 е “ремонт”. Но докато всички са вперили поглед в софийския “Граф Игнатиев”, в провинцията е погром, който така и не стига до централните медии, не води до оставки на кметове, нито до разследвания за корупция, но също толкова успешно, не, много по-успешно унищожава архитектурата и градската среда. Този бъг е сборна номинация на всички проекти за ремонт, обновяване, подмяна на настилката и прочие инициативи на българските общини за усвояване на бюджетни и евросредства, които през 2018 сякаш доведоха до най- “видими резултати”. И на повечето места гледката никак не е приятна.

Тук влизат:

  • Посредствени реконструкции на емблематични градски пространства като ремонтът на площад “Бдинци” във Видин, който махна тонове правени по поръчка павета и мраморни плочи, част от обмислена и добре проектирана композиция, и ги подмени със стандартни бетонни тела в безсилен растер;
  • Посредствени намерения за реконструкции (например обновяване на централните пешеходни зони на Враца* или Шумен), които със сигурност ще доведат до същия резултат;
  • Всички скандали около площад Централен в Пловдив.

Изобщо имаме един съвет към всички български кметове, които точат зъби за програмата “Региони в растеж” през 2019 – асфалтирайте улици, стройте магистрали, садете дървета. Не пипайте площадите, пешеходните улици и сградите в тази държава. Образовайте се, попътувайте, овладейте корупцията. И после пак.

* Проектът за реконструкция на центъра на Враца беше включен в тази категория като пример за едно от многото посредствени намерения за реконструкции на централни градски части в страната. След подробно допълнително запознаване с историята на проектното намерение и с неговите подробни чертежи обаче смятаме, че е по-редно да бъде изключен от категорията “Бъг на годината”. При добро изпълнение и ако не се пести от материали и качествени детайли този проект има шансове да предложи нормално решение за реконструкция на централна градска част.

Гласуване на публиката
332 гласа (21.00%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010