Събарянето на архитектурно ценни сгради без статут

Номинация за Градски бъг на годината, 2018

От ляво: Къщата с кулата; скелетът на кафе-сладкарница Феята (снимка: Румяна Тонева, 24 часа); кафе-сладкарница Феята в оригиналния си вид (снимка: stara-sofia.com); галерията на Дружеството на пловдивските художници.

Всяка година тези номинации отбелязват поредното събаряне, самосрутване или опожаряване на стара къща, тютюнев склад, паметник или Царски конюшни. 2018 не направи изключение. През годината бяха съборени:

Всяко от тези събития е самостоятелен, много тежък бъг. Решихме да ги съберем в един обаче, защото освен незавидната им съдба, ги обединява още нещо – всички те засягат архитектурно ценни сгради, но без официален статут за културно наследство. В резултат, формално, протести и гражданско недоволство са безсмислени – собственикът на сградата (частно лице или община) може да прави с нея каквото си иска. Гражданско недоволство обаче има, при това винаги в такива случаи. И въпросът е как стана така, че съществува разминаване между това, което обществото счита за ценно, и това, което нормативната наредба определя като ценно (сиреч като недвижимо културно наследство)? А уж една от азбучните истини на опазването на архитектурното наследство беше, че защитаваме най-успешно, когато има изградено обществено съзнание за ценността на една сграда. Съмняваме се НИНКН или Министерство на културата да успеят да ни отговорят на този въпрос. Но поне се надяваме да се замислят.

Гласуване на публиката
378 гласа (23.91%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010