WhATA AWARDS. Архитектурни награди

Villa DO, Петрохан

Категория: Сграда на годината
Награда на журито

Снимки: Венцислава Василева

Villa DO е още един пример как добрата архитектура не е задължително скъпа архитектура. Това е едноетажна къща с дървена конструкция, построена само за една година за скромните 60 000 евро сред силно зашумените склонове на северна Стара планина. Тъмна и минималистична отвън, с отчетлив растер на вертикалните прозоречни шлицове, къщата има топъл интериор, който прави хубав битов контраст без излишни залитания. Къщата спокойно можеше да е част от преглед на съвременна шведска или американска архитектура и това не е случайно. Архитектът Радо Илиев вече близо 30 години живее и работи в Лондон, а ние още помним също толкова семплата и не по-малко добра морска вила, която беше проектирал в Ясна поляна преди десетина години.

Архитект: Радо Илиев

Защо печели?
Защото е пример за достъпен добър дизайн. Какво друго, ако не достъпен добър дизайн, да наградим в годината, в която се навършват 100 години от основаването на Bauhaus?

Гласуване на публиката
217 гласа (13.49%)

Обратно към всички номинации

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

WhATA AWARDS

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010