Бизнес сграда “Графикс”, София

Номинация за Сграда на годината, 2018

Снимки: Минко Минев

Бизнес сграда “Графикс” е онова нормално европеидно офис кубче с червения “Х”, което от известно време допълва шарения фронт на Цариградско шосе и е по-известна на таксиметровите шофьори като “Хикса”. На пръв поглед сградата не е нищо особено, просто още една растерна фасада сред останалите соц блокове в Младост 1. Но именно заради това тя намери място в тези номинации. Един чисто нов бизнес парк може да поеме всякакви форми и прояви на архитектурна несдържаност, но урбанизираната среда на Младост – не. Тази сграда има културна фасада, логично разпределение, съвременно отиграни интериори на общите части и на офисните пространства. И е един от малкото опити за “умна” високотехнологична сграда у нас – със саморегулиране на осветеността, климатизацията и асансьорния трафик.

Само може би щеше да е по-добре, ако прословутият “Х” не беше червен.

Архитекти: “ЛП АРХ“
Интериор на основните офис-пространства: Cachè atelier

Гласуване на публиката
83 гласа (5.16%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010