Реконструкция на тенис комплекс в парка “Заимов”, София

Номинация за Сграда на годината, 2018

Снимки: ABCDspace

Да проектираш сгради в парк, пък били те и павилиони, е адски рисковано. Но с реконструкцията на тенис кортовете в софийския парк “Заимов” архитектите от “Аедес студио” са се справили впечатляващо добре. Допреди няколко месеца кортовете представляваха купчина безлични 90-арски постройки, които блокираха цяла зона на парка. Днес те са интригуваща композиция от летящи дървени скатни покриви, прозрачни обеми, кулхасовски стъклени панели, които светят вечер, забележителна ограда и най-дизайнерските тенис кортове в София. Имат си и архитектурна азбука – метални конусовидни елементи за входове, метални вертикали за огради и други елементи, повторени навсякъде, които вкарват консистентност в иначе твърде разнообразните обеми и материали. Плюс че всички дървета са запазени и минават през дупки в покривите както сме свикнали да гледаме в чуждите списания, но не и у нас.

Архитекти: “Аедес студио”

Гласуване на публиката
160 гласа (9.94%)

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010