Конкурс за Нов градски център на Велико Търново

Номинация за Архитектурен конкурс на годината, 2018

В края на април Община Велико Търново обяви амбициозен конкурс за Нов градски център на мястото на старото Военно училище в града – отговорна зона, която в момента стои празна, но решението й може много да помогне или много да прецака и живописния силует, и живота в града. Конкурсът беше международен, журито също, наградите високи, времето достатъчно. Спечели италианският архитект Клаудио Нарди. Конкурсът във Велико Търново обаче се превърна в първия конкурс в новата история на България, в който близо 70% от участниците (44 от 62) не бяха допуснати до оценяване или бяха декласирани по технически причини, включително опитни конкурсаджии, спечелили награди и у нас, и в чужбина. Това показва или лошо комуникирано задание, или неясни изисквания, или пълно неуважение към труда на участниците. Или и трите.

Допълнение. Организаторите на конкурса се свързаха с нас и обясниха, че всички проекти са разгледани от журито макар в официалното “Решение за класиране” 37 от проектите да са включени в “Списък на участниците, чиито проекти не са допуснати до оценяване”, а 7 от проектите да са включени в “Списък на отстранените след класиране участници”.

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010