Конкурс за Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове

Номинация за Архитектурен конкурс на годината, 2018

4 от 5-те предадени проекта. Всичките са дисквалифицирани по технически причини.

В средата на ноември в София бе прекратен обявеният през юни конкурс за възстановяване на Мемориала на войниците от Първи и Шести пехотни полкове, който трябва да се издигне на мястото на съборения паметник “1300 години България” пред НДК. От НАГ написаха балансирано задание, даващо възможност за помиряване на всички спомени за мястото и създаване на среда с много и различни исторически пластове. Всички общо 5 подадени проекта обаче бяха дисквалифицирани по технически причини от журито, председателствано от заместник-кмета по културата Тодор Чобанов. Членове на журито обясняват дисквалифицирането не с официалните технически причини, а с факта, че проектите били “слаби” и “подигравателни” към темата, не давали възможност за провеждане на почетни караули и церемонии и (измежду всичко друго) – “погрешно” разполагали фигурата на лъва.

Не знаем дали причината за провала е слабото разгласяване на конкурса или пък архитекти и скулптори неорганизирано са го бойкотирили. Излишно е да казваме, че един мемориал с почетен караул би стоял нелепо и комично в среда за релакс, където майки разхождат децата си, а тинейджъри карат колелета и скейтбордове. А и издигането на такъв паметник през 21 век би било красноречив националистически жест. Иска ни се да вярваме, че това е логичният финал на един безсмислен и вреден конкурс.

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010