Конкурс за Вторичен градски център, зона “Централна гара”, София

Номинация за Архитектурен конкурс на годината, 2018

Спечелилият проект на “А и А Архитекти”

През пролетта изневиделица на небосклона изгря странен конкурс, организиран от фондация “Визар”, която през 2018 изведнъж се размърда след близо 10 години хибернация. На всички беше ясно, че конкурсът за вторичен софийски градски център в района на Централна гара е просто упражнение за градоустройствени концепции и красиви визуализации, което скоро няма да стигне до проект и реализация. Но можеше да е и малко по-полезно упражнение със задание, което да пробва да реши отдавна зациклили проблеми в северната част на София, а не да оставя участниците да си играят на функции и “визии за бъдещето”. И все пак този така наречен международен конкурс успя да събере 11 проекта и да излъчи победител (“А и А Архитекти”), който прави пешеходен плац пред гарата и нова концертна зала от другата страна. По-любопитен беше овчедушният възторг, с който конкурсът беше посрещнат от стандартни медии, които обикновено не се интересуват от толкова специализирана тематика и стигат най-много до плочките по “Графа”.

Всички категории

WhATA лого

WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.

Подкрепете WhATA AWARDS

Вече 10 години WhATA правят WhATA Awards про боно за обществото. Ако следите и цените WhATA Awards, можете да ги подкрепите с малки месечни дарения, за да покажете на създателите им, че усилията им имат смисъл.

Подкрепете ни в Patreon

WhATA AWARDS

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010